sepsis Haberleri

Bu belirtiler varsa dikkat! Milyonlarca insanın hayatına mal oluyor, saniyeler hayat kurtarıyor
Dünyada her yıl yaklaşık 11 milyon kişi sepsis sebebiyle yaşamını yitiriyor. Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, bu hastalıkta saniyelerin dahi önemli olduğunu vurgulayıp uyarıda bulundu. Sepsis için bu uyarıcı işaretlere dikkat edin, aksi halde sağlığınızdan olabilirsiniz.
Yayın Tarihi: 12-09-2023 10:46
Hijyensizliğin sonu kötü bitti! Yaptırdığı dövme bir anda çürümeye başladı
Toplumda birçok kişi vücudunun çeşitli yerlerine dövme yaptırıyor. Bu dövmeler genellikle herhangi bir risk oluşturmasa da dövme yapımında ve kullanılan malzemelerde hijyene oldukça önem vermek gerekiyor. Kolunu dövme yaptıran bir kişi dövmenin zamanla çürüdüğünü göstererek yaşadığı korku dolu anları paylaştı.
Yayın Tarihi: 19-02-2023 09:08
Grip olduğunu sanarak doktora giden genç futbolcunun kariyeri bitti! İki bacağı da kesildi...
Grip sanılan belirtiler çok ciddi hastalıkların başlangıcı olabiliyor. İngiltere'de yaşayan 21 yaşındaki genç futbolcu grip olduğunu düşünerek doktora gitti. Doktorda acı gerçekle karşılaşan genç futbolcunun iki bacağı da kesildi.
Yayın Tarihi: 31-01-2023 13:43
Basit bir enfeksiyon değil: İçten içe çürütüyor! Sepsis nedir?
Yaklaşık iki buçuk yıldır dünyayı kasıp kavuran pandemi sürecinde, yoğun bakımlardaki ölümlerin yaklaşık yüzde 95’inin sepsisten kaynaklandığını biliyor muydunuz? Peki ya bu ölümcül hastalığı önlemenin ‘elleri yıkamak’ kadar basit bir yöntemi bulunduğunu?
Yayın Tarihi: 20-10-2022 16:13
Sepsisin ilk belirtilerine dikkat! İhmal etmek ölüme yol açabilir
Hastalıkların daha fazla ilerlemesini ve geri dönülmez sonuçlara yol açmasını önlemek için ilk gösterdiği belirtilere dikkat etmek gerekiyor. Sepsis hastalığı da çok ciddi sonuçlara yol açabilen hastalıklar arasında bulunuyor. Sepsisin belirtileri diğer hastalıklar ile kolayca karıştırılabiliyor.
Yayın Tarihi: 14-09-2022 09:41
Dünyada her 2,8 saniyede 1 kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran: - "Dünyada her yıl 50 milyon civarında sepsis vakası görülüyor ve yaklaşık 11 milyonu hayatını kaybediyor" - "Bu nedenle karşılaştığımız vakalarda sepsisi doğru anlamak ve semptomları takip etmek, erken tanı ve tedavi çok önemli"
Yayın Tarihi: 13-09-2022 13:11
Göz ardı etmeyin! Ayak karıncalanmalarının ölümcül sonuçları var
Çok uzun süre ayakta durmak ayakta değişik durumların gelişmesine neden olabiliyor. Bu sebeple ayakta yaşanan ağrı, şişme ve karıncalanma hisleri genellikle yorgunluk sanılıp göz ardı ediliyor. Ancak özellikle diyabet hastalarının bu tarz durumlar yaşadığında acilen doktora gitmesi gerekiyor. Uzmanlar ayaklardaki karıncalanma hissi hakkında uyarılarda bulunuyor.
Yayın Tarihi: 29-08-2022 15:03
Doç. Dr. Gülseren Elay: Covid-19’da ölüm nedeni sepsis
Sepsisin tanı ve tedavisine ilişkin farkındalık oluşturmak adına düzenlenen eğitimde konuşan Gaziantep Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay, "Özellikle Covid-19’da ölüm nedeni sepsistir." dedi. Elay ayrıca, Türkiye'de her 10 kişiden 6'sının bu nedenle hayatını kaybettiğini ekledi.
Yayın Tarihi: 15-09-2021 10:04
Her 2,8 saniyede 1 kişi sepsisten hayatını kaybediyor
Enfeksiyon ve organ yetmezliği ile seyreden oldukça önemli bir sağlık sorunu olan sepsis, hastane yatışları içinde en ölümcül durumlardan bir tanesi olarak biliniyor. Her yaş grubunda ortaya çıkabilen hastalıkla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Sibel Temür, “Dünyada her yıl 47-50 milyon kişide sepsis gelişmektedir ve ortalama 2,8 saniyede 1 kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor. Sağ kalanların ise yaklaşık yüzde 50’sinde ömür boyu fiziksel veya psikolojik bozukluk oluşuyor” dedi.
Yayın Tarihi: 10-09-2021 09:58
Sepsis nedir ve kimlerde görülür? Sepsis hastalığı tedavisi nedir?
Usta sanatçı Filiz Akın'ın da geçirmiş olduğu Sepsis rahatsızlığının ne olduğu ve kimlerde görüldüğü merak ediliyor. Vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği tepkinin sebep olduğu bu hastalığın tedavisinin olup olmadığı ve hakkındaki ayrıntılar da merak konusu. Peki Sepsis nedir ve kimlerde görülür? Sepsis hastalığı tedavisi nedir? İşte merak edilenler...
Yayın Tarihi: 29-08-2021 02:41
Filiz Akın'ın sağlık durumu nasıl? Açıklama geldi! Filiz Akın'ın hastalığı nedir?
Yeşilçam sinemasının en sevilen ve usta oyuncularından Filiz Akın, önceki hafta geçirmiş olduğu bir akciğer rahatsızlığı sonrasında hastaneye kaldırılmıştı. Rahatsızlığı sebebiyle ateşi 42 dereceye çıkmış olan sanatçı yoğun bakıma alınmış ve midesine tüp de takılmıştı. Akın, yoğun bakım sonrası sosyal medyadan sağlık durumu hakkında paylaşımda bulundu. Peki Filiz Akın'ın sağlık durumu nasıl? Filiz Akın'ın hastalığı nedir? İşte ayrıntılar...
Yayın Tarihi: 29-08-2021 00:31
Firavun faresi cehennemi yaşattı! Komadan çıktığında organlarını kaybetti, doktorlar ''yaşamaz'' dedi
Firavun faresi tarafından ısırılan Shaninlea Visser burnunu, dudaklarını, dilini, ellerini ve ayaklarını kaybetti. Bir ısırık nedeniyle organları iflas eden Visser için ''yaşamaz'' denildi ama o şimdi bir mucizenin içinde.
Yayın Tarihi: 27-04-2021 12:43
Bunun adı mucize! ''Ailenle vedalaş'' deyip, iki saat ömür biçtiler ama...
İngiltere Hampshire'de yaşayan kadının yaşama tutunma mucizesi doktorları bile şaşkına çevirdi. Hastalığı ile mücadele ederken doktorların ''ailenle vedalaş'' demesi üzerine vedalaşan kadına, iki saat ömür biçilse de o şimdi bir mucizeyi yaşıyor.
Yayın Tarihi: 22-04-2021 08:23
Troponin nedir, Troponin değerinin yükselmesine neler sebep olur?
Kan testlerinde gördüğünüz troponin ne demek biliyor musunuz? Peki sizin troponin değeriniz yüksek mi? Yüksek ise ne yapmalısınız? İşte, troponin hakkındaki diğer bilinmeyenler…
Yayın Tarihi: 24-12-2020 16:52
Sepsis ne demek? Sepsis kriterleri nelerdir?
Kısaca kan zehirlenmesi olan sepsis, kana çeşitli bakteri, toksin gibi enfeksiyona yol açabilecek maddelerin karışmasıyla ortaya çıkar. Septik şoka yol açabilir. Bu yazımızda “Sepsis ne demek?, Septik şok nedir?, Sepsis kriterleri nedir?” gibi en sık merak edilen soruları yanıtladık.
Yayın Tarihi: 23-12-2020 15:17
Ölüme bile yol açıyor! Sepsisi önlemek sizin elinizde
Türk Yoğun Bakım Derneği, Eylül ayı boyunca tıbbi acil bir durum ve önlenebilir bir ölüm nedeni olan sepsis ile ilgili yaptığı farkındalık çalışmalarında son olarak Türkiye Futbol Federasyonu ile iş birliği yaptı. Sepsisin önemine, giderek yaygınlaştığına ve sepsisin erken tanısı ve hızlı tedavisinin önem taşıdığına dikkat çekmek amacıyla 13-16 Eylül tarihlerinde oynanan 9 Süper Lig maçında takımlar sahaya “Sepsis’i Önlemek Ellerinizde Yoğun Bakım Hayat Kurtarır” yazılı pankartla çıktı.
Yayın Tarihi: 27-09-2019 15:01
Sepsisin önlenmesinde en önemli uygulama el yıkama
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel: - "Sepsis tıbbi acil bir durumdur, önlenebilir bir ölüm nedenidir. Alınacak önlemler; sepsisin bir halk sağlığı problemi olarak ele alınmasından, sık görülen enfeksiyonlara karşı aşılanma, temiz doğum uygulamaları, ameliyatta enfeksiyon önleme uygulamaları, hastanede yatış sürelerinin kısaltılması, kişisel hijyenin sağlanması özellikle el yıkama alışkanlığının yaygınlaştırılması, beslenme ve temiz su sağlamaya kadar geniş bir yelpazede sıralanabilir" - Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın: - "Çocukluk döneminden başlayarak ve ilkokulda el yıkama alışkanlığını ve el hijyenini mutlaka en üst seviyeye çıkarmamız gerekiyor toplum olarak. Sadece toplumda değil hastanelerde de biz kendimize öz eleştiri yapmak zorundayız sağlık çalışanları olarak. Çocukluk dönemi aşılarının eksiksiz yapılması ikinci önemli nokta"
Yayın Tarihi: 13-09-2019 15:17
Sepsiste erken tanı ve tedavi çok önemli
Prof. Dr. Serdar Çelebi: - "Enfeksiyon varlığında sepsisin erken tanısı çok önemlidir. Enfeksiyon varlığında sepsis tanısının gecikmesi tedaviye erken başlanmasını geciktirecek ve sepsise bağlı ölüm riskini artıracaktır. Sepsis acil tanı ve tedavi gerektiren bir durumdur" - Özellikle yaşlı nüfusun ve kanser vakalarının giderek artış gösterdiği gelişmekte olan ülkeler için artan bir tehlike olan sepsisin görülme sıklığı ne yazık ki son 20 yılda yüzde 140 oranında artış göstermiştir"
Yayın Tarihi: 13-09-2019 10:54
Sepsis dünyada her 3 saniyede bir can alıyor
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Birsen Çetin: - "Her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve 8 milyon kişinin ölümüne sebep olan sepsisin görülme oranı, son 20 yılda yüzde 140 oranında artmıştır. Bu rakamlar dünyada her 3 saniyede bir kişinin sepsisten öldüğü anlamına gelmektedir" - "Multidisipliner bir yaklaşımla erken tanı, hızlı tedavi ve organ destek tedavilerinin erken başlanması dolayısıyla gelişmiş ülkelerde ölüm oranları giderek azalırken, bu oran gelişmekte olan ülkelerde yüksekliğini halen korumaktadır"
Yayın Tarihi: 13-09-2019 10:37
Dünyada her yıl 30 milyon kişide sepsis gelişiyor
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Sibel Temür: - "Sepsiz hastasının ilk bir saat içerisinde tedavisine başlanmazsa, ölüm oranı yüzde 60 artar"
Yayın Tarihi: 12-09-2019 12:05
Enfeksiyon kaynaklı ölümlerin yüzde 60'ından sepsis sorumlu
HÜ Halk Sağlığı Enstitüsü Sağlık Araştırmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sarp Üner: - "Türkiye'de sepsise bağlı ölümlerin, enfeksiyon kökenli ölümlerin yüzde 60'ını oluşturduğu görülmüştür" - "Sepsisin yılda 6 milyondan fazla ölüme neden olduğu tahmin edilmektedir" - "Önleme ve koruma kapsamında yapılacak müdahaleler arasında bağışıklama, hijyen, sağlık eğitimi ve toplumda farkındalık yaratma, risk faktörlerinin yönetimi ve kemoprofilaksi sayılabilir"
Yayın Tarihi: 12-09-2019 11:06
Enfeksiyon kaynaklı ölümlerin yüzde 60'ından sepsis sorumlu
HÜ Halk Sağlığı Enstitüsü Sağlık Araştırmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sarp Üner: - "Türkiye'de sepsise bağlı ölümlerin, enfeksiyon kökenli ölümlerin yüzde 60'ını oluşturduğu görülmüştür" - "Sepsisin yılda 6 milyondan fazla ölüme neden olduğu tahmin edilmektedir" - "Önleme ve koruma kapsamında yapılacak müdahaleler arasında bağışıklama, hijyen, sağlık eğitimi ve toplumda farkındalık yaratma, risk faktörlerinin yönetimi ve kemoprofilaksi sayılabilir"
Yayın Tarihi: 12-09-2019 11:03
Türk bilim insanına Küresel Sepsis Ödülü
Türk bilim insanı Prof. Dr. Necmettin Ünal'a, şok ve organ yetmezliği nedeniyle ölümcül olabilen sepsis ile mücadele çalışmalarından dolayı "Küresel Sepsis Ödülü" verildi - Sağlık Bakanlığına 2015'te "Devletler ve Sağlık Yetkilileri" kategorisinde verilen ödülün ardından bu yıl da "Bireysel Adaylar" kategorisinde Prof. Dr. Ünal'a verilen ödül, eylül ayında Berlin'de yapılacak Avrupa Yoğun Bakım Kongresi'nin açılış oturumunda sunulacak - AÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal: - "Uluslararası örgüt tarafından Türkiye adına böyle bir ödülü almış olmanın gururunun ötesinde bu alanda bir katkı sağlayacak olmanın da sevincini yaşıyorum"
Yayın Tarihi: 12-07-2019 11:10
Ölümcül hastalığı atlattı, şimdi bebeğini bekliyor
Balıkesir'in Edremit ilçesinde "domuz gribi" olarak bilinen H1N1 virüsü nedeniyle geçen yıl çoklu organ yetmezliğine giren, karnındaki 6 aylık bebeğini kaybeden Fatma Yağlı, doktorların çabası ve yaşama azmiyle yoğun bakımdan çıktı, yeniden yaşama tutundu ve anne olabilmek için gün saymaya başladı - Göğüs Hastalıkları Uzmanı Özlem Ediboğlu: - "Vücudun enfeksiyona aşırı yanıt vermesi sonucu ölüm ihtimali yüksek. Hastalar, yoğun bakımdan çıksa da fiziksel, bilişsel, psikolojik problem yaşayabiliyor. Hastamızın bu tablodan çıkıp taburcu edilmesi ve yeniden hamile kalması bizi de sevindiriyor" - Yeniden annelik heyecanı yaşayan Fatma Yağlı: - "Yaşadığım ve aileme kavuştuğum için mutluyum, kendimi şanslı hissediyorum"
Yayın Tarihi: 22-09-2018 11:35
Ölümcül hastalığı atlattı, şimdi bebeğini bekliyor
Balıkesir'in Edremit ilçesinde "domuz gribi" olarak bilinen H1N1 virüsü nedeniyle geçen yıl çoklu organ yetmezliğine giren, karnındaki 6 aylık bebeğini kaybeden Fatma Yağlı, doktorların çabası ve yaşama azmiyle yoğun bakımdan çıktı, yeniden yaşama tutundu ve anne olabilmek için gün saymaya başladı - Göğüs Hastalıkları Uzmanı Özlem Ediboğlu: - "Vücudun enfeksiyona aşırı yanıt vermesi sonucu ölüm ihtimali yüksek. Hastalar, yoğun bakımdan çıksa da fiziksel, bilişsel, psikolojik problem yaşayabiliyor. Hastamızın bu tablodan çıkıp taburcu edilmesi ve yeniden hamile kalması bizi de sevindiriyor" - Yeniden annelik heyecanı yaşayan Fatma Yağlı: - "Yaşadığım ve aileme kavuştuğum için mutluyum, kendimi şanslı hissediyorum"
Yayın Tarihi: 22-09-2018 11:14
Sepsis nasıl teşhis edilir?
Sepsis bir mikrobun kanda, vücut sıvılarında veya dokularda çoğalması sonucunda vücutta oluşan hastalık ve hasar halidir.
Yayın Tarihi: 13-09-2012 15:12
Saatte 50 kişiyi öldürüyor
Sepsis, dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Yayın Tarihi: 13-09-2012 15:03