Antalya'nın Akseki ilçesinde Şahinler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Samet Girgin, yaz tatilinde eczanede çıraklık yaparak kazandığı para ile hayalindeki projeyi hayata geçirerek, hurdalıktan topladığı malzemelerden enerjisini güneşten alan 65 kilometre menzilli araç yaptı. Aracın maliyetinin 17 bin TL olduğunu söyleyen Girgin, yapmış olduğu araçta normal bir araçta bulunan tüm özelliklerin bulunduğunu belirtti.
Milyonlarca emeklinin zam maratonu sona erdi. SSK ve Bağkur emeklileri için zam oranı yüzde 24.73, memur emeklilerinin yüzde 19.31 oldu. En düşük emekli maaşı ise 12 bin 500 TL'ye yükseltildi. Enflasyon ve yüksek fiyatlar nedeniyle alım gücü düşen emekliler ise maaşlarının artırılmasını istiyor. SGK Uzmanı Murat Bal emekli maaşlarını yükseltecek bir sistem önerisinde bulundu.
Tokat’ta bakırcılık mesleğiyle uğraşan Mehmet Küçük, babasından devir aldığı mesleğini yarım asırdır sürdürmesine rağmen mesleği devredecek bir çırak bulamayınca eşini usta olarak yetiştirdi.
Edirne’de 14 yaşındayken halk eğitimi merkezi tarafından fabrikada açılan kursa katılarak çalışma hayatına başlayan 50 yaşındaki Hatice Okay, 36 yıldır işini büyük bir aşkla sürdürüyor. Yurt dışından da müşterileri olduğunu söyleyen Okay, bazen siparişleri yetiştirmek için fazla mesai yaptığını söyledi.
Ramazan ayının vazgeçilmezi Ramazan pidesini yapacak çırak bulunamıyor. Pide ustası Feridun Yaşayan maaşların aylık 30 bin TL olduğunu söyledi. Yaşayan, "Benim kendi çocuğum bile yanımda 5-6 yıl çalıştı. Ondan sonra bıraktı. Yeni nesil çalışmak istemiyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Konya mitinginde bir vatandaşın staj ve çıraklık sigortasıyla ilgili sloganı üzerine Erdoğan tepki gösterdi. Erdoğan'ın 'müjde' sözleri kısa sürede ses getirirken CHP lideri Özgür Özel'den de jet yanıt geldi. Adana'daki mitinginde konuşan Özel, "Erdoğan bu sorunu dile getirmek isteyenleri gözaltına aldırdı" dedi.
Iğdır'da iş yerinde çalışan çırakları yarı çıplak halde şınav çektirip, süründüren kuaförün görüntüleri sosyal medyada gündem olmuştu. Kuaför salonu sahibi Erdi Döner'in cezası belli oldu. Döner, 4 ay ev hapsi cezasına çarptırıldı.
Antalya'nın Alanya ilçesinde babasına ait anahtar dükkanında çalışan 16 yaşındaki Dilara Züleyha İnal, yeteneği ve işine olan tutkusuyla dikkati çekiyor.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu: - "Çocuğunu mesleki eğitim merkezine gönderen annelerin hesabına ayda 500 lira yatırmaya başladık. Bu yardım 12 ay ve eğitim hayatı boyunca devam edecek"
Muğla'da mesleğinin ilk yıllarında akıma kapılarak ağır yaralanan ve 2 yıl çalışamayan elektrik ustası Halil İbrahim Gözcü, onlarca çırağı mesleğe kazandırdı - 73 yaşındaki Gözcü: - "İki ay bitkisel hayatta kaldım. Mesleğime geri dönmek için azmettim, bu beni hayata bağladı"
Muğla'da uzun yıllardır tenekecilik mesleği ile uğraşan ve "Tenekeci Durmuş" olarak tanınan Durmuş Ali Abra: - "Müşteriler zamanında dükkanın önünde 'Şunu yapıver, bunu yapıver' diye sıra beklerdi. Şimdi ise makineleşme nedeniyle işler çok düştü" - "Muğla'da bu işin erbabı olarak sadece 4 kişi kaldık. Mesleği devam ettirmek istiyorum ama çırak yetişmiyor. Çıraklık işi öldü"
Bir bacağı diğerinden kısa dünyaya gelen, ameliyatla sağlığına kavuştuğu hastanede protez yapımını öğrenen 73 yaşındaki Mustafa Ünlü, 16 yaşında başladığı mesleğini aynı heyecanla sürdürüyor - Protez ustası Mustafa Ünlü: - "Meslek hayatım boyunca yaklaşık 40 kişiye mesleği öğrettim, bunların içinde kendi atölye ve fabrikalarını açanlar var"
Aydın'da ayakkabı tamirci dükkanına çırak olarak giren Murat Yardım, 34 yıl sonra iş yerinin patronu oldu. İşini çok sevdiğini belirten 46 yaşındaki Yıldırım, herkesin işsizlikten dert yandığı dönemde en büyük sıkıntının çalışacak eleman sıkıntısı bulamamak olduğuna dikkat çekti. "Herkesin diploması var. Ama kimse meslek edinmiyor. Çırak bulunmadığı için bu meslek de bitme noktasına geldi" diyerek mesleğinin bitme noktasına gelmesinden dert yandı.
Konya’da 2 hafta önce berberde çırak olarak işe başlayan E.K. (14), iddiaya göre müşterinin favori ve ensesini eğri kestiği için ustası Z.B.G. tarafından demir copla dövüldü. Bacaklarında morluklar oluşan E.K., ''Ben daha tıraş yapmayı bilmiyorum, dedim. O da ‘Yapacaksın’ dedi. Sakal tıraşını yanlış yapınca enseme ve yüzüme tokat attı. Ağlamaya başladım. ‘Ağlama, 'Saç tıraşına geç. 'Seni komalık edene kadar döverim' dedi. Yanlış kesince copla bacaklarıma vurdu'' şeklinde konuştu.
Şanlıurfa’da oto lastikçide çalışan çırağı M.K.’nin işten ayrılması isteği üzerine boş bir odada kompresör hava hortumuyla dayak attığı iddiasıyla gözaltına alınan usta Mustafa D., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Şanlıurfa'da oto lastik ustası tarafından çırağın hortumla dövüldüğü anlar, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Sosyal medyada paylaşılan ve tepkilere neden olan görüntülerde çırağın "Usta vurma, ben çalışmıyorum" dediği duyuluyor.
Bursa’da, otomobil bakım servisindeki kaporta ustası, çırağa ‘Şerefsiz’ deyince tazminatsız kovuldu. İş Mahkemesi’nin ‘mağdur oldu’ kararını Yargıtay bozdu. Yüksek Mahkeme, davacı işçinin şirket çalışanına yönelik kullandığı ’şerefsiz’ kelimesinin hakaret olup, davacının iş akdinin işverenin başka bir işçisine açıkça hakaret etmesi nedeni ile feshinin yerinde olduğuna hükmetti.
Konya'da "triger kayışı" ile çırağını döven ustaya hapis cezası
Tanık olarak dinlenen müştekinin ağabeyi H.H.Y: - "Geçim sıkıntısı çektiğimiz için olaydan sonra iş yerlerinde bir süre daha çalıştım. Olaydan yaklaşık 1,5 ay sonra sanıklar beni de dövdüler. Ben de dayanamadım babama anlattım, kardeşime yaptıklarını da söyledim. Babam da gidip şikayetçi oldu"
Mersin'de babasına destek amacıyla 8 yıl önce demircilik yapmaya başlayan Emine Kalkan, zorlu mesleği başarıyla sürdürüyor - Demirci Emine Kalkan: - "'Bir kadın bu işi nasıl yapar' diyenler, küçümseyenler de oldu. 8 yılda bu küçümsemeleri aştım. Artık alıştılar" - "Zoru başarmak kadar güzel bir şey yok. İş konusunda kadın erkek ayrımı olmamalı. Herkes her işi yapabilir"
Adıyaman'da, geçirdiği trafik kazasının ardından 1 yıl süren tedavi sürecinde izlediği videolardan etkilenip, hobi olarak tespih yapımına başlayan Tolga Tuncer, şimdi kurduğu atölyede yaptığı tespihlerin internet üzerinden satışına başladı - Tespih ustası Tolga Tuncer: "Kaza yapmadan önce bir firmada müşteri temsilcisi olarak çalışıyordum. Yaşadığım kazanın kötü anıları oldu ama ben pes etmedim, el becerimi geliştirdim. Bu sayede kurduğum atölyemde ekmek paramı kazanıyorum"
Kırıkkale’de down sendromlu Osman Kabucu’yu gören müşteriler şaşkınlıklarını gizleyemiyor down sendromlu 30 yaşındaki Kabucu, 10 yıl önce aile şirketinde çırak olarak lastik satış ve tamir işlerine bakmaya başladı. Şimdi ise dükkanda ustalık yapıyor.
Malatya'da, babasından öğrendiği ayakkabı tamirciliğini çeyrek asırdır sürdüren Mehmet Ceyhan, dört metrekarelik dükkanda işini ilk günkü heyecanla sürdürüyor - Mehmet Ceyhan: - "Mesleğime aşığım. Tekrar dünyaya gelsem yine ayakkabı tamircisi olmayı isterim" - "Meslek demek altın demektir. Bir insanın kolunda altın bileziği varsa o adam hiçbir zaman aç kalmaz"
Konya'da araç yedek parça satışı yapılan iş yerinde çırak olarak çalışan E.A.Y.'yi (15), alacağı vidanın numarasını unuttuğu gerekçesiyle halk arasında ‘caraskal’ olarak bilinen palangaya bağlayıp, tavana astığı iddia edilen iş yeri sahibi kardeşler, 'çocuğa karşı eziyet' suçundan çıkarıldıkları mahkemece, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul'daki atölyesinde babasından devraldığı üflemeli çalgı ustalığını 50 yıldır büyük bir aşk ve özenle sürdürerek ağaçlara "ses" veren Ali Rıza Acar, mesleğini sürdürecek çırak bulamadığı için zanaatının unutulmasından korkuyor - Ali Rıza Acar: - "Çırak dediğin zaman 13-14 yaşında gelecek, 20 yaşına kadar bizim yanımızda çalışacak. Şu anda çırak bulmak zor. Bu iş tozlu, talaşlı olduğu için çırak yetişmiyor artık, biz bu işin son ustalarıyız"
Adana’da çırak olarak başladığı sabunculuk işinin ustası olan Hıdır Tunç, Almanya, Hollanda, İsveç ile Amerika’ya bıttım, eşek sütü ve ardıç katranı sabunu ihraç ediyor. Tunç, “4 ülkeye aylık 750 kilogram sabun gönderiyorum. Sabunlara rağbet şu an çok yüksek” dedi.
Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde çırak olarak yanında çalıştırdığı 18 yaşındaki erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiası ile tutuklanan 72 yaşındaki kahvehane işletmecisine 6 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Mağdur erkek çocuğu K.B. ise mahkemede verdiği ifadede sanığa iftira attığını belirterek "O baygınken ben kendisine mastürbasyon yaptım. O sperm kalıntılarını da kendi baksırıma silmiştim, bana herhangi bir saldırıda bulunmadı, o baygınken evdeki parayı aldım, iftira attım" dedi.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Avşar Saka, terzilik mesleğini 60 yıldır büyük şevkle yapıyor - Avşar Saka: - "Eskiden ayda 20 takım elbise dikiyordum, şimdi 2 veya 3 tane ancak dikiyorum. Eskiden 45 terzi vardı, şimdi 3 terzi kaldık"
Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Avşar Saka, terzilik mesleğini 60 yıldır büyük şevkle yapıyor - Avşar Saka: - "Eskiden ayda 20 takım elbise dikiyordum, şimdi 2 veya 3 tane ancak dikiyorum. Eskiden 45 terzi vardı, şimdi 3 terzi kaldık"
TESK Genel Başkanı Palandöken: - "Çırak sayısı 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 10 düşerek 119 bin 451 oldu"
Sakarya'nın Karasu ilçesinde 50 yıldır yorgan diken 65 yaşındaki İsmail Koçver, fabrikasyon üretimin yaygınlaşmasına rağmen hazırladığı motiflerle teknolojiye direnmeye çalışıyor - Yorgan ustası İsmail Koçver: - "Eskiye göre işlerimiz çok azaldı, mesleğimiz bitmeye doğru gidiyor. Bizler yorgancılığın son ustalarıyız. Eskisi gibi artık çırak da bulamıyoruz"
Sakarya'nın Karasu ilçesinde 50 yıldır yorgan diken 65 yaşındaki İsmail Koçver, fabrikasyon üretimin yaygınlaşmasına rağmen hazırladığı motiflerle teknolojiye direnmeye çalışıyor - Yorgan ustası İsmail Koçver: - "Eskiye göre işlerimiz çok azaldı, mesleğimiz bitmeye doğru gidiyor. Bizler yorgancılığın son ustalarıyız. Eskisi gibi artık çırak da bulamıyoruz"
Malatya'da dedesinden öğrendiği bıçakçılığı ilk günkü heyecanla devam ettiren Hüseyin Akyalçın, mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak istiyor - Bıçak ustası Akyalçın: - "Ham maddeyi alıp burada el emeği göz nuruyla çeliğinden sapına kadar elimizle tek tek üretiyoruz" - "Sağlığım el verdiği sürece mesleğimi sürdürüp gelecek nesillere aktaracağım"
Malatya'da dedesinden öğrendiği bıçakçılığı ilk günkü heyecanla devam ettiren Hüseyin Akyalçın, mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak istiyor - Bıçak ustası Akyalçın: - "Ham maddeyi alıp burada el emeği göz nuruyla çeliğinden sapına kadar elimizle tek tek üretiyoruz" - "Sağlığım el verdiği sürece mesleğimi sürdürüp gelecek nesillere aktaracağım"
Amasya'nın Merzifon ilçesinde 62 yaşındaki iş adamı İsa Gül, 15 yaşında torna atölyesinde çırak olarak girdiği sektörde, bugün sahip olduğu fabrikada 110 kişiye istihdam sağlıyor - İş insanı İsa Gül: -"Şu an ihracat yapan bir fabrikamız var. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 60'ını 15 ülkeye ihraç ediyoruz, milli ekonomiye katkı sağlıyoruz"
Amasya'nın Merzifon ilçesinde 62 yaşındaki iş adamı İsa Gül, 15 yaşında torna atölyesinde çırak olarak girdiği sektörde, bugün sahip olduğu fabrikada 110 kişiye istihdam sağlıyor - İş insanı İsa Gül: -"Şu an ihracat yapan bir fabrikamız var. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 60'ını 15 ülkeye ihraç ediyoruz, milli ekonomiye katkı sağlıyoruz"
Bursa'da 13 yaşındayken çırak olarak yanında işe başladığı ustasının koleksiyonlarını dizerek ve bakımını yaparak iğne oyasıyla tanışan İbrahim Koca, 38 yılda yaklaşık 3 bin parçalık iğne oyası koleksiyonu oluşturdu - İbrahim Koca: - "Nereden, kimden ve hangi yöreden aldık, bu oyanın adı nedir gibi bilgileri kaydettim. Öyle büyüdüm ve güzel bir koleksiyona sahip oldum. İğne oyası koleksiyonumda özellikle Bursa yöresini ele aldım"
Aydın'da kamyonun altında kalan tamirci çırağı hayatını kaybetti
Yorgancılık mesleği, fabrikasyon üretim olmadığı ve yeni çırak yetişmediği için, ülke genelinde olduğu gibi Bursa'da da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya - 50 yıllık yorgancı Erkan Genç: "Yorgancılığı sürdüren az da olsa bazı kişiler var ama sanat gibi yapan azaldı. Yetişen de yok. Meslek tükenmek üzere. Devletimiz zaten korumaya aldı, vergi almıyor" - "Yorganın iyisi ya pamuk olacak ya da yün olacak. Sağlıklısı bu"
Manisa'da otomotiv sektörüne kalıp ve yedek parça üreten bir firma, kalifiye eleman bulamayınca fabrikasında kurduğu çıraklık merkezinde öğrencileri hem eğitiyor hem de istihdam ediyor - Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Levent Sarıgözoğlu: - "Biz kaliteli, vasıflı eleman bulamadık. Meslek lisesi mezunları bile olsa bizim özel kalıpçılık alanımızda yetişmiş çok fazla eleman olmadığı için biz yetiştirmek zorunda kaldık" - "Biz bütün çıraklarımızı yüzde 100 iş garantili olarak alıyoruz. Bu sayede kalifiye eleman sorunumuzu da çözdük"
Hükümetten gençlere bir müjde daha geldi. Devlet çıraklık eğitimi alanlara hem aylık 1602 lira harçlık verecek hem de gençlerin primlerini yatıracak.
Adana'da su tesisatı tamiri için gittiği evden pırlanta işlemeli altın tespih, 2 altın yüzük ve 2 gümüş tespih çaldığı iddia edilen şüpheli tutuklandı
Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj ve tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilerin ücretlerine yapılan devlet katkısı ödemelerinin 2018-2019'dan itibaren üç eğitim ve öğretim yılı uzatılmasına karar verildi
Malatya'da TESK iftarında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Çırağa dükkan teslim edilmez. Siyasetin çıraklarına da Türkiye emanet edilmez" dedi. Erdoğan, vatandaşlara "sistem dışındaki" paralarını da varlık barışından faydalanarak Türkiye'ye getirmelerini tavsiye etti.
Karadeniz'de geçimini denizden sağlayanların vazgeçilmezi olan el yapımı ahşap balıkçı tekneleri, gelişen teknolojiye rağmen ustalar tarafından üretilmeye devam ediyor - Ahşap tekne ustası Muzaffer Turan: "Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun'a tekne yapıp gönderdik. İzmir'den şu anda sipariş verildi, tekne yapıyoruz, göndereceğiz. Müşteriler bizi buluyor, sosyal medyadan olsun, tanıdıkların vasıtasıyla olsun, bir şekilde ulaşıyorlar" - Yaklaşık 10 yıldır tekne yapan Hamdi Ulu: "Kayık işi çok teferruatlı. Yaşım 64, Allah ömür verirse belki 90 yaşıma kadar usta olurum diye düşünüyorum"
TESK Genel Başkanı Palandöken: - "Çırak sayısı 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 85 artışla 75 bin 500'den 139 bine yükseldi"
TESK Genel Başkanı Palandöken: - "Devletimizin esnaf ya da ustamızın mesleğini bir başka kişiye öğretmek amacıyla yanında çalıştırdığı çırak, gerekse kalfa ve ustanın ücretini sigorta maliyeti de dahil olmak üzere bir yıl süreyle karşılaması çırak sayısını artırdı" - "Çırak sayısı 75 binden 130 bine çıktı"
Bursa'da 2 gün önce işini yavaş yaptığı gerekçesiyle ustasıyla tartışan bir genç dehşet saçtı.