Kızamık ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Bakanlık, 81 ilin il sağlık müdürlüklerine yazı gönderdi. Bu gelişme sonrası birçok kişi salgına ilişkin araştırma yapmaya başladı. Peki, kızamık nasıl bulaşır? Kızamık nedir? İşte, Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilin il sağlık müdürlüklerine gönderilen yazı...
Koronavirüs sonrası viral hastalıklarda artış yaşanıyor. Prof. Dr. Şevket Özkaya kızamık ve zona hastalıklarında yaşanan artışa dikkat çekti. Kızamık hastalığının kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte bazı semptomatik şikayetlere yönelik tedaviler uygulanabildiğini kaydeden Özkaya, “Her ne kadar sayılar artsa da halkımızın paniğe sevk edecek, ölümcül bir salgın beklemiyoruz" dedi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de hızla artan kızamık vakalarına karşı uyarılarda bulunup, masum bir hastalık olmadığını söyledi. Türkiye’deki göçmenlerin bulaşıcı hastalıklar açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Şener önemli açıklamalarda bulundu.
Son dönemlerde vakalardaki artış ve Türkiye'nin vaka sayısında Avrupa birinciliğine yükselmesiyle birlikte kızamık yeniden gündem oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde vakaların çoğunun İstanbul'da olduğunu duyurmuştu. Dr. Çınla Nişli Kaya da son 3-4 aydır vakalarda artış olduğunu, son 3-4 haftadır ise vakaların daha yoğun yaşandığını açıkladı. Kaya, İstanbul'daki kızamık vakaları için Avrupa yakasını işaret etti ve okulların açılacağı döneme dikkat çekip uyarıda bulundu.
Türkiye'nin gündemindeki önemli konulardan biri de son zamanlarda kızamık oldu. Uzmanlara göre kızamık 10 çocuktan 1'inin ölümüyle sonuçlanıyor. Geçtiğimiz günlerde kızamık vakalarının salgına dönüştüğü iddiaları gündeme geldi. İddiaya yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vakaların dağılımıyla ilgili açıklama yapmıştı. Aşı karşıtlığının Türkiye'de son yıllarda arttığına dikkat çeken Dr. Şenol Atakan'a göre bunun en büyük nedenlerinden biri çok duydukları "Eşim izin vermiyor" söylemi...
Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 4 bin Suriyeli sağlıkçının istihdam edilmesinin gündeme gelmesiyle ilgili yeni açıklamada bulundu. Koca, daha önce yaptığı bir konuşmasındaki sözlerinin çarpıtıldığını söyledi. Koca ayrıca yerli aşı üretiminde son gelişmelere dair de bilgi verdi. Öte yandan gündemdeki kızamık vakalarının salgına dönüşüp dönüşmediğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Koca, "Vakaların yüzde 86'sı İstanbul'da" dedi.
Türkiye'de son aylarda kızamık vakalarındaki artış gündeme gelmişti. Hatta hastalık nedeniyle ölümler gerçekleştiği iddia edilmişti. Söz konusu ölüm iddiaları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yalanlanmıştı. Kızamık vakalarıyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'nın 81 ile yazı gönderdiği belirtildi. Bakanlık, yazıda vakaların artığına dikkati çekerek, önlemlerin artırılmasını istedi.
Kızamık hastalığı son günlerde Türkiye’nin gündemi arasında yer alıyor. Artan vakaların ardından Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan konu ile ilgili uyarıda bulundu. Saydan kızamık vakalarının önüne geçmek için çocukluk çağı aşılamalarının eksiksiz yapılması gerektiğini vurguladı.
Son dakika haberi: Son günlerde gündeme gelen "kızamığa bağlı ölüm" iddialarıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan flaş bir açıklama geldi. Bakan Koca sosyal medya hesabından iddiaları yalanladığı bir açıklama paylaştı. İddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Fahrettin Koca, "Öncelikle şu önemli bilgiye dikkat çekmek istiyoruz" diyerek iddialarda bahsi geçen hastayla ilgili detayları da açıkladı.
Kızamık hastalığı son günlerde Türkiye'nin gündemleri arasında yer alıyor. Türkiye'de salgın haline gelen kızamık sadece çocukları değil yetişkinleri de etkiliyor. Çocukken aşı yaptırmasına rağmen 35 yaşında kızamık olan Gülşah Becerikli Aksan, yaşadığı kızamık belirtilerini anlattı.
Kızamık bir çocukluk çağı hastalığı olarak bilinirken özellikle yetişkinlik dönemlerinde yakalanan kişiler için hastalığın seyri ciddi bir şekilde ilerliyor. Kocaeli Üniversite Klinik Araştırmalar Koordinatörü Gülşah Becerikli Aksan çocukken aşı olmasına rağmen 35 yaşında kızamık oldu ve 5 gün boyunca hastanede kalarak tedavi altına alındı. Uzmanlar aşılara özen gösterilmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Kızamık, hava yoluyla kişiden kişiye bulaşan riskli enfeksiyon hastalığıdır. Oldukça bulaşıcı olan kızamık hastalığından korunmak için doğru önlemleri almak gerekiyor. Giderek artan kızamık vakaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kızamık hastalığında önlem alınmazsa gerçekleşebilecek sonuçları paylaştı.
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, kızamık vakalarında büyük artış yaşandığını söyledi. Yavuz, kliniklerinde tedavi gören 2 erişkin hastadan 1'inin öğretmen olduğuna dikkat çekip "İstanbul'dan çok fazla vaka bildirimi gelmeye başladı, bir salgından söz edebiliriz gerçekten. Aşılama takviminde bir an önce eski oranlarımıza ulaşmamız gerekiyor" dedi. Kovid 19’un mevsimsel grip gibi görülemeyeceğini aktaran Yavuz, bazı merkezlerde test pozitiflik oranının yüzde 50'lere ulaştığını söyledi.
ABD'nin Kentucky eyaletinde düzenlenen dini bir etkinlikte, yaklaşık 20 bin kişinin kızamık salgını riskine maruz kalmış olabileceği belirtildi.
Son dönemlerde kızamık vakaları yeniden arttı. Özellikle İstanbul vakaların en yoğun görüldüğü şehir. Kızamık nedeniyle bir çocuğun yoğun bakıma alındığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı harekete geçerken, uzman isimler, uzun zaman sonra hastalığın yeniden hortlaması ile ilgili olarak çocukluk döneminde yapılmayan aşıları neden olarak gösterdi. Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş, "Kızamık çok bulaşıcı bir hastalık. Bize eski hocalar, 'Anahtar deliğinden bile bulaşır' derlerdi" dedi.
Kızamık hastalığı özellikle çocuklarda görülen enfeksiyon hastalıkları arasında yer alıyor. Oldukça bulaşıcı olan kızamık hastalığında aşının önemi her fırsatta belirtiliyor. Giderek artan kızamık vakaları hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar bu durumun ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.
Kızamık yeniden yükselişe geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), artan kızamık vakalarına karşı açıklama yaptı. Koronavirüs vakaları ile beraber kızamık hastalığının da yeniden hortlaması dünya çapında panik yarattı. Bu kış ayının dünya için oldukça zor geçeceğinin altını çizen uzmanlar, çocukları kızamık salgınından korunması gerektiğinin altını çizdi.
Koronavirüs ve maymun çiçeği virüsü dünya gündeminde hala yerini korurken bu kez de kızamık salgını haberi endişeye neden oldu. Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kızamık salgının nedeniyle 35 vakanın tespit edildiği bildirildi. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, kızamık vakalarının daha çok 5 ila 9 yaş aralığında görüldüğü ifade edildi.
Dünya çapında kızamık vakalarının bir yılda yüzde 80 arttığı bildirildi.
Dünyada ve ülkemizde görülen çok sayıda hastalık bulunuyor. Bu hastalıkların bazılarının çözümü aşı sayesinde aşılama düzeyinin yeterli seviyede olmaması birçok bebeğin ve kişinin ölümüne sebep oluyor. Her yıl 1,5 milyon kişi yeterli aşılama yapılmaması nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu nedenle aşılara önem verilmesi gerekiyor.
İngiltere'de veriler, okula başlama çağındaki her 10 çocuktan birinin aşılarını yaptırmadığı için kızamık riski altında olduğunu gösteriyor.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Maniema vilayetinde kızamık salgınının başladığı bildirildi. 458 vaka ve 17 ölümün kaydedildiği ülkede uluslararası sağlık kuruluşlarının desteğine ihtiyaç duyuluyor.
Aile hekimliklerinde bebeklik döneminde uygulanan kızamık ve hepatit aşısı yerine yanlışlıkla koronavirüs aşısı uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Zafer Kurugöl'e tepki yağdı. Aile Hekimleri Federasyonu, tartışma yaratan iddia hakkında açıklama yaptı.
Beyaz Saray, son dönemde ülkeye getirilen bazı Afganlarda kızamığa rastlanması nedeniyle Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) tavsiyesi üzerine Afganistan'dan tahliye edilenlerin ABD'ye nakledildiği uçuşları geçici olarak durdurduklarını bildirdi.
SSPE hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? SSPE tedavisi nasıl olmalıdır gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını bu yazıda sizin için derledik.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan raporda, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle aşılama seviyelerinin kritik seviyelere düştüğü ve kızamık vakalarında çeyrek yüzyılın en kötü artışının yaşandığına dikkat çekildi.
Korona pandemisi nedeniyle birçok ailenin çocuklarının düzenli aşılarını ertelemesi nedeniyle difteri, kızamık ve çocuk felci gibi hastalıklarda artışa yol açabileceğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Kulak Gedik, salgın hastalıklardan korunmada aşının önemine dikkat çekti.
Kızamık virüs sebebiyle meydana gelen bir enfeksiyon hastalığıdır.
Gazze'de hazirandan beri 200 kızamık vakası tespit edildi
Samoa'daki kızamık salgınında ölü sayısı 76'ya yükseldi
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sezen: - "Aşılamalar ve yüksek aşılanma oranları sayesinde kızamık gibi bulaşıcı hastalıklar ve ne kadar ölümcül olabilecekleri unutuldu. Yeni salgınlar baş gösterdiğinde bunun hesabını kim verecek"
Samoa'da kızamık salgınında ölü sayısı 63'e yükseldi
Samoa'daki kızamık salgınında ölü sayısı 53'e yükseldi
Samoa'daki kızamık salgınında ölü sayısı 39'a çıktı
Salgın hastalıklarla mücadele eden Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) bu yıl başından beri 5 bin 110 kişinin kızamık nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.
Samoa'daki kızamık salgınında ölü sayısı 25'e yükseldi
Nijerya'da 28 milyon çocuk aşılanacak
Kızamık virüsünün vücuda enfeksiyonla mücadele etmeyi unutturduğu bildirildi. İşte detaylar...
UNICEF, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 9 ayda 4 bini ölümle sonuçlanan 203 bin 179 kızamık vakası görüldüğünü açıkladı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca: - "Kızamık tedavisinde çocuklara rutin olarak 2 doz aşı yapılıyor. İlk doz, çocuk 1 yaşına geldiğinde yapılmalıdır. Sık gözlenen bölgelerde 9 aylıkken ilk doz uygulanabilir. İkinci doz ise 4-6 yaş aralığında yapılmalıdır" - "Dünya Sağlık Örgütü'nün kızamıkla son raporuna göre, 2019 yılının ilk 3 ayında 170 ülkede 112 bin 163 kızamık vakası görüldü. Geçen yılın aynı döneminde ise 163 ülke 28 bin 124 kızamık vakası rapor edilmişti. Bu ortalama alındığında, küresel çapta hastalık yüzde 300 arttı demektir" - "Türkiye'de en çok vaka 2013 yılında rapor edildi. Resmi verilere göre 2018 yılında 568 kızamık vakası görüldü. Son 10 yılda en az kızamık vakasının yaşandığı yıl 2016 oldu. Hastalık en çok 4 yaşın altındaki çocuklarda görülüyor"
Yeni Zelanda'da kızamık vakası bini geçti
Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bu yılın ilk yarısında 2 bin 581'i ölümle sonuçlanan 137 bin 154 kızamık vakası görüldüğünü açıkladı - Ebola, son 1 yılda bin 755 kişinin ölümüne yol açtı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Hüner kızamık hastalığının tehlikeleri, korunma yöntemi, risk gurubu, belirtileri, süresi ve ciddiyeti hakkında uyarılarda bulundu.
New York'ta çocuk aşısında dini muafiyet kalktı
ABD'de yıl başından bu yana devam eden kızamık salgınının görüldüğü eyalet sayısı 28'i bulurken, vaka sayısı da 1022'ye ulaştı.
ABD'de yıl başından bu yana devam eden kızamık salgınının görüldüğü eyalet sayısı 28'i bulurken, vaka sayısı da 1022'ye ulaştı.
ABD'de kızamık görülen eyalet sayısı 28'e çıktı
New York başta olmak üzere ABD'nin 26 eyaletinde görülen kızamık salgınında bu yıl başından beri kaydedilen vaka sayısı bin 1'e ulaştı - Bu sayı, ülkede son 27 yılda görülen kızamık vakalarındaki en yüksek oranı teşkil ediyor
ABD'deki kızamık salgınında vaka sayısı 971'e çıktı