Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Kilis'te deprem anı güvenlik kameralarınca görüntülendi. Görüntülerde, deprem anında bir bağ evindeki havuzun suyunun dalgalanarak taştığı görüldü. O anlar tsunamiyi andırdı. Öte yandan görüntülerde; insanların bağrışmaları ve panikledikleri anlar da yer aldı.
Depremden sonra en büyük korkulardan biri tsunami! Hatay merkezli depremin ardından AFAD'ın sonradan geri çektiği tsunami uyarısıyla tehlike yeniden gündeme gelmişti. ODTÜ tarafından tamamlanan tsunami raporuna göre depremin ardından denizde 20 santimetre düzeyinde değişim tespit edildi. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner "Bu dalga nerede oluştuysa o bölgede deniz tabanında kritik durum olabilir. Başka deprem olacaksa o deniz tabanında hareketlenme ve daha büyük tsunami oluşturabilir" diye konuştu.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda "İstanbul'da tsunami olur mu?" sorusuna yanıt verdi. 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybedenlerin sayısı 44 bin 218'e yükselirken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da merak konusu olan konuyu açıklığa kavuşturdu. İşte Övgün Ahmet Ercan'ın tsunami ve depreme yönelik yaptığı o açıklama...
Hatay'daki depremin ardından yapılan denizlerin yükselebileceği ile ilgili uyarı sonrasında AFAD'ın sahile kurduğu çadır kent tartışmalara neden olmuştu. Yapılan uyarı ile ilgili konuşan Prof. Dr. Zafer Akçığ, yaptığı açıklamada uyarının yerinde olduğunu belirterek “Küçük dalga boyu da olsa zaten görüntülerde de gördüğümüz gibi çadır kentlerden bir kısmı denizin kıyısında, bir metrelik bir tsunami bile olsa orayı etkiler” ifadelerini kullandı.
Son dakika haberi: Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremlerin ardından AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulunan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, dün akşam verilen 'tsunami' uyarısına açıklık getirdi. Şimdiye kadar gerçekleşen artçı depremlerin sayısının 7 bin 242 olduğu ifade edildi.
Hatay'ın Defne ilçesinde saat 20.04'te 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Öte yandan Samandağ ilçesinde de saat 20.07'de 5,8 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Yaşanılan deprem sonrası AFAD bölge halkını tsunami tehlikesine karşı uyardı ve bir süre sonra uyarıyı kaldı.
Türkiye Kahramanmaraş'taki depremin yaralarını sarmaya çalışırken, deprem anına ait yeni görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor. 7,6'lık ikinci deprem sırasında Gaziantep'teki kapalı bir yüzme havuzunda kaydedilen görüntüler dehşete düşürdü. Sarsıntıyla birlikte havuzdaki suyun tsunami gibi dalga dalga taşması dikkat çekti.
Reuters insanlık tarihinin içinde bulunduğu en kötü doğal afetlerin listesini açıkladı. 21. yüzyılın en büyük doğal afetlerinin açıklandığı listede Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen Türkiye depremi de yerini aldı. Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler yüzyılın en kötü doğal afetler listesindeki yerini aldı.
Son 1 aydır Yunanistan'ın başkenti Atina ve Aydın'ın Kuşadası ilçesinde meydana gelen depremlere dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir önemli açıklamalarda bulundu. Sözbilir, "Yunanistan tarafından 7 civarında bir deprem olursa, bizim tarafta tsunami meydana gelebilir" dedi.
Son dakika: Tayvan'da 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası tsunami uyarısı yapıldı. Ülkede dün 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve ülkenin başkenti Taipei’de de hissedilmişti.
Güneybatı Pasifik'teki Papua Yeni Gine, 7,6 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'na göre ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Kainantu bölgesindeki deprem, 80 kilometre derinlikte gerçekleşti. Papua Yeni Gine depreminin ardından tsunami uyarısı verildi. Depreme dair korkutan anlar ise kameralara yansıdı.
Endonezya açıklarında 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Görgü tanıklarının aktardığına göre, deprem anında bölgedeki insanlar tsunami korkusuyla paniğe kapılıp evlerini terk etti ve daha yüksek bölgelere koştu.
UNESCO'ya göre, önümüzdeki 30 yıl içinde Marsilya, İskenderiye ve İstanbul da dahil Akdeniz'deki büyük şehirleri ya da çevrelerini etkileyebilecek bir tsunami olma ihtimali yüzde 100'e yakın. Dalga boyunun bir metreyi aşması bekleniyor.
Tsunami; deniz ve okyanusların dibinde gerçekleşen volkan patlaması, deprem gibi doğal afetlerin sonucunda oluşur. Sismik deniz dalgası şeklinde ifade edilen tsunami sonucunda; deniz ve okyanuslardaki enerji ortaya çıkar. Yıkıcı etkileri büyüktür. Doğal afetler arasında can ve mal kaybına en çok sebep olan afetlerden bir tanesi olarak görülür. Tsunami neden olur, hangi olaylar sonucu meydana gelir?
Tsunami; deniz, büyük göl ve okyanuslarda yaşanan volkanik patlama, deprem gibi olaylara bağlı olarak gelişir. Doğa olayları sonucunda enerji açığa çıkar. Meydana gelen enerji suya geçerek büyük dalgaları oluşturur. Oluşan dalgalar güçlü şekilde kıyıya gelerek büyük tahribata yol açar. Tsunami dalgalarının özellikleri nelerdir?
Tsunami, dünyanın çeşitli alanlarında -denize ve okyanusa kıyısı olan bölgelerde- risk taşıyan bir doğal afettir. Deniz dibinde meydana gelen depremler neticesinde oluşan tsunami, önemli oranda can ve mal kaybına sebep olabilir. Tsunami nedir, nasıl oluşur?
İstanbul'da 'Tsunami Eylem Planı' kapsamında bilgilendirme panoları yerleştiriyor. Şu ana kadar 17 ilçede 131 noktada bilgi panoları yerleştirilirken konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, "Depremin habercisi yok ama tsunaminin habercisi var, habercisi deprem. Ardından en az 10 dakikalık süremiz var" dedi. İstanbul’da Yenikapı bölgesinin en riskli bölge olduğunu açıklayan Yalçıner, "3 metreden fazla tırmanırsa can kaybı mutlaka olacaktır" diye konuştu.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat'tan tedirgin eden bir tsunami uyarısı geldi. Kalafat Muğla-Antalya bölgesinde yaşanabilecek büyük bir deprem sonrası 3 metrenin üzerinde tsunami gerçekleşebileceğini ifade etti.
Boğaziçi Üniversitesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat: - "Yaklaşık 4 ila 7 dakika arasında tsunamiyle ilgili erken uyarıyı verebiliyoruz" - "Tsunami açısından ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz bizim için daha riskli. Tarihsel kayıtlara da baktığımızda Girit ve 12 Adalar civarında önemli tsunamiler olmuş. Marmara'da ise beklediğimiz tsunami, 7 şiddetinde büyük bir deprem sonrası olabilir"
Tonga'da geçtiğimiz hafta meydana gelen yanardağ patlaması, Hunga Ha'apai Adasının büyük bir kısmını haritadan sildi. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), uzaydan çekilmiş fotoğrafları paylaştı.
Tonga'da meydana gelen yanardağ patlaması sonrasında birçok ülke için tsunami uyarısı verilmişti. Sosyal medyaya yansıyan ve henüz nerede çekildiği belli olmayan görüntülerde gelen tsunami saniye saniye görüntülendi.
Akdeniz’de olan 6.4 büyüklüğündeki deprem Antalya’nın Alanya ilçesi, Mersin, Hatay, Adana, Konya gibi illerde yoğun bir şekilde hissedildi. Uzmanlar depremin şiddetinin yüksek olduğuna dikkat çekerken tsnami olasılığı hakkında da son dakika açıklamasında bulundular. Prof. Dr. Ersoy, ‘Tsunami olasılığı var. 6'yı geçen depremlerden sonra büyük dalgalar oluşabilir’ dedi. İşte son dakika haberinin detayları…
Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Küresel Açe Diasporası’nın düzenlediği etkinliğe video mesaj gönderdi. Erdoğan mesajında “Açe Sultanı Alaeddin'in yardım isteğini ecdadımız karşılıksız bırakmayarak, bizlere eşsiz bir miras emanet etmişti. Biz de bugün, Peygamber Efendimizin ‘Müslümanlar kardeştir’ emrine uygun şekilde Endonezyalı kardeşlerimizle dayanışmamızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Son dakika haberine göre Endonezya'da büyük bir deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü 7.3 olarak açıklandı. Maumere kentinin 115 km kuzeyinde denizin ortasında meydana gelen depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı.
Birleşmiş Milletler'in (BM) 2020 yılında "Dünya Tsunami Farkındalık Günü" kapsamında yayımladığı rapora göre, tsunami, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 50'sini tehdit edecek boyutlara ulaşacak. BM ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, son 100 yıl içinde gerçekleşen 58 tsunami sonucu 260 bine yakın insan hayatını kaybetti.
Yaşar Erçetin: - "Geçen 1 yılda sağ olsun dostlarımız, arkadaşlarımız, devletimiz, belediyemiz, iş adamları, devletin en üst kademesinden tutun da en alt kademesine kadar herkes geldi, destek verdi. Yaramıza, acımıza ortak oldular. Hepsinden Allah razı olsun"
İzmir'in önemli turizm beldelerinden olan ve geçen yıl meydana gelen depremden sonra tsunami gerçekleşen Sığacık Mahallesi'nde, devlet ve millet iş birliğinin ön plana çıktığı koordineli çalışmalarla o günün izlerini silindi - Kaleiçi'nde esnaflık yapan Recai Özyar: - "Depremden 15 dakika sonra denizde suların çekildiğini ve teknelerin karaya vurduğunu gördük. Su tamamen yok oldu. Sonra çok büyük bir gürültüyle su gelmeye başladı. Biz ne olduğunu anlayamadık insanlar can havliyle dükkanlara kaçışmaya başladı" - Esnaf Timuçin Ümit: - "Bilmediğimiz ve aklımıza gelmeyen bir şeyle karşılaştık. Denizin yükselmesiyle bütün işletmeler su altında kaldı. Tam bir felaket yaşadık. Teknelerin sürüklendiğini gördük ve değişik bir doğa olayıyla karşılaştığımızın farkına vardık. Suyun yükselmesiyle beraber kaçmaya başladık. Çok şükür canımızı kurtardık ama işletmelerimiz yerle bir oldu"
Antalya'nın 155 km açığında bugün sabah saatlerinde 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde can ve mal kaybı yaşanmazken Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü önemli açıklamalarda bulundu. Yüklü, bölgede 7.4 büyüklüğünde bir deprem görebileceğini belirterek Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Denizli, İzmir ve sahil tarafında bulunan bütün yerleşim yerlerinin tehlike altında olduğunu aktardı.
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oruç, Marmara Denizi'nde yıkıcı depremde oluşabilecek tsunaminin kıyıya yakın kişileri, araçları ve canlıları denize sürükleyebileceğini belirtti. Oruç, "Marmara Denizi'nde 1200 metrelik çukurluklar var. Yıkıcı depremde Marmara denizinde ortalama 1 metrelik dalga yüksekliği 50 ile 100 metre arasında kıyıya su kütlesinin gelmesine neden olabilir" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Marmara Denizi ile kıyısı olan ilçelerde sahillere 'tsunami tahliye yolu' tabelaları koyuyor. İBB tabelalarla, depremden sonra tsunami tehdidiyle karşı karşıya kalabilecek, kalması muhtemel alanlardan vatandaşların uzaklaşmasının sağlandığını açıkladı.
Güney Pasifik Okyanusu’nda yer alan Vanuatu’da meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı.
Filipinler'in Mati kenti açıklarında 7,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi, bölgede tsunami uyarısı verildi.
İstanbul'un ilk deprem-tsunami gözlem istasyonu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Büyükçekmece Belediyesi'nin iş birliğiyle Büyükçekmece'de kuruldu.
Rusya’nın Habarovsk bölgesinde Amur Nehri üzerinde bulunan büyük buz kütleleri, nehir akıntısı sebebiyle kıyaya taşarak tsunami etkisi yarattı. Nehir kenarındaki parmaklıklıları kıran buz kütleleri, sahilde gezinenleri korkuttu.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Bölgede hem volkanik hem de diri fay hareketliliği olduğunu belirten Sözbilir, "Burası volkanizmaya bağlı depremsellik niteliği taşıyorsa bölgedeki depremler sürerse deniz altında heyelanlar devreye girebilir. Datça'da güney kesimlerinde tsunami tehlikesine yol açabilir" dedi.
Mitsubishi Electric, Japon Genel Toplum Vakfı İnşaat Mühendisliğini Destekleme Birliği ile iş birliği içinde çalışarak kıyı bölgelerinde, tsunamiye bağlı su baskını derinliklerini tahmin etmek için bir yapay zeka teknolojisi geliştirdi.
Endonezya’da 2004 yılında meydana gelen tsunamide kaybolan ve öldüğü düşünülen polis memuru Abrip Asep, 16 yılın ardından bir akıl hastanesinde bulundu. Asep’in tsunami sonrası yaşadığı trajedi sonucu akli dengesinin bozulduğu öğrenildi.
Güneş'te dev bir parlama saptayan bilim insanları, bunu güneş tsunamisi olarak adlandırdılar.