Nadir hastalıklardan biri olan ve milyonda bir görülen ‘Akalazya’ hastalığı nedeniyle 10 yıldır yeme ve içme problemi yaşayan 16 yaşındaki Hüseyin Orhan, Eskişehir Şehir Hastanesi’nde geçirdiği operasyonun ardından sağlığına kavuştu. Nadir görülen hastalığa sahip olan ve yıllar sonra ilk defa normal şekilde yemek yiyen Hüseyin Orhan, “Dürüm hiç yiyemiyordum ama artık yiyebileceğim, çok mutluyum” ifadelerine yer verdi.
Besinleri yutmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Yediklerinizin yemek borunuzda kaldığını mı hissediyorsunuz? Yemek sonrasında öksürük atakları mı geçiriyorsunuz? Eğer bu sorunları yaşıyorsanız, adını belki de ilk kez duyacağınız ‘Akalazya’ hastalığınız olabilir!
Yemek borusu ile mide arasında bulunan kapakçık, midenin kasılması sırasında kapanarak midenin asit içeriğinin yemek borusuna kaçmasını önler. Mideye inen besinleri önlemeyen mide kapakçığı, yemek borusuna geçişi en aza indirir. Akalazya hastalığında da bu durum mümkün olmaz. Kapakçık sürekli kasıldığından mideye hiçbir besin geçişi sağlanamaz. Peki akalazya tedavisi nasıl gerçekleştirilir? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fahri Yetişir konu hakkında bilgiler verdi.
Burdur'da yaşayan 74 yaşındaki Fatma Şimşek 100 binde 1 kişide görülen 2 yıldır kendisine yiyip içme zorluğu yaşatan Akalazya hastalığından geçirdiği ameliyatla kurtuldu. İki yıl sonra kana kana su içen Şimşek, "En çok istediğim bir bardak suyu tek seferde içebilmekti, şimdi içebiliyorum şükürler olsun" dedi.
Akalazya, yiyecekleri ve sıvıları yutmayı zorlaştıran nadir bir hastalıktır. Akalazyada, yiyecekleri ağızdan mideye taşıyan özofagus diye adlandırılan yemek borusunun alt kapakçığında/ sfinkterinde (AÖS) bir sorun vardır. Alt özefageal sfinkter devamlı spazm halindedir, gevşeyemez. Bu nedenle yemek borusundaki yiyecekler mideye doğru geçemez ve yemek borusunda birikir. Yemek borusu genişler ve kasılmaları zayıflar.
Yutma güçlüğü olarak bilinen Akalazya hastası Kırgızistan uyruklu aşçı, Ankara Şehir Hastanesinde ilk kez uygulanan tedaviyle yaptığı yemeklerin tadına bakma imkanı yakaladı - Aşçı Halil Bayoğlu: - "Mesleğimi seviyorum, hastalığımı atlattım. Bundan sonra yemeklerin tadına bol bol bakarak daha güzel yapmaya çalışacağım" - Ankara Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tahsin Dalgıç: - "Akalazya hastalarında uygulanan POEM tekniği sadece ağızdan gastroskopi cihazı ve endoskopik cerrahi aletler girilerek yapılan bir işlemdir. Hiçbir bıçak izi hatta laparoskopi deliği bile olmadan yapılıyor" - "Hasta, ameliyattan çıktıktan sonra da uzun dönem hastanede yatış, destek tedavileri, antibiyotik ve ağrı kesicilere gerek duymuyor. Birkaç gün içinde hemen taburcu olup, kısa bir süre sonra da en katı yiyecekleri bile tüketebilecek duruma geliyor"
Reflünüz geçmiyorsa ve tekrar ediyorsa dikkat edin. 'Gizli hastalık' olarak adlandırılan akalazya 5 yaşında da görülüyor, 90 yaşında da. Akalazya nedir, belirtileri nelerdir? İşte detayları...