Finans Haberleri

Adana'da DEAŞ'lı teröriste para aktardığı öne sürülen sanığa 10 yıla kadar hapis istemi

Adana'da, terör örgütü DEAŞ üyesine para aktardığı ileri sürülen sanık hakkında 10 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

Yurthaber 22-03-2024 10:33

Merkez Bankası açıkladı: Finansal Hizmetler Güven Endeksi düştü

Merkez Bankası verilerine göre, Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), ocakta bir önceki aya göre 20,6 puan azalarak 140,8 seviyesine düştü.

Finans 24-01-2024 12:16

Adana'da DEAŞ'lı teröriste para aktardığı öne sürülen sanığa 10 yıla kadar hapis istemi

Adana'da, terör örgütü DEAŞ üyesine para aktardığı ileri sürülen sanık hakkında 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yurthaber 19-10-2023 11:03

Balıkesir merkezli PKK/KCK operasyonunda yakalanan şüphelilerden biri tutuklandı

Balıkesir merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda, terör örgütü PKK/KCK'ya finansal destek sağladıkları iddiasıyla gözaltına alınan 13 şüpheliden biri tutuklandı.

Yurthaber 19-10-2023 10:56

Finans

Finans Hakkındaki Haberler Mynet'te. Finans Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Akaryakıt, MTV, altın, borsa... Ekonomi gündeminde neler var?

Bu hafta ekonomi ve finans dünyasında neler oldu? Sizin için derledik...

Haber 28-07-2023 13:39

Enflasyon neden olur? Enflasyonun kaynağı nedir?

Enflasyon ekonomik bir fenomen olarak herkesin günlük yaşamını etkileyen önemli bir konudur. Fiyatların sürekli olarak yükselmesi ve satın alma gücünün azalması, enflasyonun belirgin özelliklerindendir. Ancak enflasyonun kaynağı ve nedenleri karmaşık bir konudur. Bu yazımızda enflasyonun nedenlerini ve kaynaklarını daha iyi anlamak için temel bir giriş yapacağız.

Finans 29-06-2023 01:57

newsletter test sponsorlu logolu

Midas sponsorluğunda haftanın finans özetini sizin için derledik

Haber 23-06-2023 14:53

İlişkinizin bir ömür boyu sürebileceğini gösteren 9 şey! Mutlu bir ilişki için...

İlişkilerin uzun sürmesi için partnerlerin birbirlerine ve hayatlarına karşı saygılı, özverili olması gerekiyor. İlişkide yoğun aşk duygusu olsa bile o ilişkiyi yürütmek zorlu olabiliyor. İlişkinin bir ömür boyu süreceğini gösteren 9 işaret bulunuyor. İşte mutlu birlikteliğin temelleri...

Kadin 30-05-2023 16:19

Edirne merkezli FETÖ'nün güncel finans yapılanması operasyonunda 3 zanlı tutuklandı

Edirne ve İstanbul'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) güncel finans yapılanmasına yönelik operasyonda gözaltına alınan 7 şüpheliden 3'ü tutuklandı.

Yurthaber 20-03-2023 13:45

DEAŞ'lı teröristlere finans sağladıkları öne sürülen 6 sanığa onar yıl hapis istemi

Adana'da, terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzeydoğusundaki Hol Kampı'nda tuttuğu DEAŞ'lı teröristler ve ailelerine para aktardıkları ileri sürülen biri tutuklu 6 sanık hakkında onar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yurthaber 16-03-2023 11:24

EYT iptal mi, ne zaman yasalaşacak? EYT yasasında kritik dönem: TBMM 28 Şubat'ta açılıyor!

EYT çalışmalarında son düzlüğe girilmişken, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Hatay başta olmak üzere birçok ili derinden sarsan depremin ardından çalışmalara ara verildi. Meclis'in açılacağı ve EYT yasasının yürürlüğe gireceği tarih binlerce EYT'linin gündeminde yer alıyor. Gelişmeler belli oldu. Başvurular e-Devlet üzerinden alınıyor. İşte detaylar...

Finans 22-02-2023 07:51

Finansal okuryazarlık nedir? Finansal okuryazarlık neleri kapsar, neden önemlidir?

Dünyada gerçekleşen ekonomi değişkenlerini anlama becerisi finansal okuryazarlık olarak tanımlanabilir. Finansal okuryazarlık becerisini bilmek bireylerin kendi hayatlarını idame ettirirken mevcut olan gelirlerinin doğru hamleler ile kullanmasını sağlar. Böylece gelir ve gider hesaplamaları sayesinde yaşam koşullarını en uygun düzeyde tutabilir. Peki, finansal okuryazarlık nedir ve neden önemlidir?

Finans 06-12-2022 17:08

Getiri eğrisi nedir, getiri eğrisini ne belirler? Getiri eğrisi (verim eğrisi) nasıl yorumlanır ve hesaplanır?

Getiri eğrisi birçok kişinin araştırdığı ve öğrenmek istediği konulardan biri olarak karşımıza çıkar. Getiri eğrisi temelde borçlanma enstrümanlarının faiz oranlarıyla vadeleri arasında bulunan ilişkiyi göstermeyi ifade eder. Yani getiri eğrisi belirlenen zaman diliminde getiri araçlarının farklı vadeleri arasında olan ilişkiyi gösterir. Peki, getiri eğrisi yani verim eğrisi nasıl yorumlanır ve hesaplanır?

Finans 06-12-2022 17:07

Geri ödenmeme riski nedir?

Borçlu kişinin almış olduğu krediyi ya da borç parayı geri ödeyememesi gibi durumlarda kullanılan bir terim olan geri ödenmeme riski "Default Risk" olarak da ifade edilebilir. Bu terim genellikle ekonomi ve bankacılık sektöründe sıklıkla kullanılır.

Finans 02-12-2022 18:20

Hazır imkânlar nedir?

İngilizcesi "Standing Facilities" olan hazır imkanlar, finansal bir terimdir. Merkez bankasının para politikası hedefi çerçevesinde belirlenmiştir. Hazır imkânların genel çerçevesi 1211 sayılı TCMB Kanunu'nun 52, 56 ve 40. maddelerince belirlenmiştir.

Finans 02-12-2022 18:19

Tasarruf açığı nedir? Tasarruf açığı nasıl hesaplanır?

Ekonomi ve finans alanlarında kullanılan ifadelerden biri de tasarruf açığıdır. Belirli bir dönem için yurt içindeki toplam tasarruf miktarının yurt içindeki toplam yatırım miktarına karşılık gelmemesi durumunda ortaya çıkar. Tasarruflar ve yatırımlar arasındaki dengesizlik durumunda dış finansman gerekliliği doğar. İhtiyaç duyulan dış finansman miktarı ise tasarruf açığı ya da “savings gap” olarak adlandırılır.

Finans 26-11-2022 11:39

Türev işlemler nedir?

Finansal ve finansal olmayan kurumların riskten korunmasında etkili bulunan türev işlemler, türev piyasalar kapsamında geliştirilmiştir. Swap, forward, opsiyonlar ve future gibi işlemler, türev piyasalarda yürütülen türev işlemlere örnek verilebilir. Portföy yönetim sürecinde türev piyasalar ile türev işlemler nedir?

Finans 23-11-2022 15:07

Senyoraj - Beylik Hakkı nedir? Senyoraj geliri hesaplama nasıl yapılır, senyoraj geliri nedir?

Finans ve ekonomi alanlarında kullanılan bazı terimler ve ifadeler vardır. Bu terimler ve ifadelerden biri de Senyoraj – beylik hakkıdır. Senyoraj ya da beylik hakkı, para basma yetkisine sahip olan kuruluşun para basarak elde ettiği gerçek gelire karşılık olarak kullanılır. Enflasyon oranları üzerinde etkili bir uygulamadır. Sinyoraj ya da beylik hakkı olarak da adlandırılan senyoraj geliri hesaplaması nasıl yapılır?

Finans 18-11-2022 17:46

Reel faiz oranı nedir, düşerse ne olur? Reel faiz oranı hesaplama nasıl yapılır?

Reel faiz oranı enflasyonun genişletici ve deflasyonun küçültücü etkilerinden basit bir işlem sayesinde arındırılmasını sağlayan faiz oranı türüdür. Nominal olan faizden enflasyonun yarattığı etkilerin çıkartılması sonucunda elde edilen faiz reel faiz oranı olarak adlandırılır. Nominal faizin enflasyondan arındırılmış hâli olan reel faiz oranı nasıl hesaplanır, düşerse ne olur?

Finans 18-11-2022 17:43

Parasal aktarım mekanizması nedir, nasıl işler? Parasal aktarım mekanizması kanalları nelerdir?

Para politikaları ve gerçek ekonomi arasında gerçekleşen etkileşim parasal aktarım mekanizması ile gösterilir. Parasal aktarım mekanizmasında parasal değişimler, toplamdaki talebi ve üretimleri hangi şekilde ve ne kadar etkilediğini gösterir. Parasal aktarım mekanizması üç farklı aşama altında açıklanır ve bu aşamadaki değişkenlerle aktarım belirlenir, talep etkilenir ve ithalat fiyatları enflasyonu şekillenir. Peki, parasal aktarım mekanizması kanalları nedir ve nasıl işler?

Finans 18-11-2022 17:35

Paranın dolaşım hızı nedir, nasıl hesaplanır? Paranın dolaşım hızını etkileyen faktörler nelerdir?

Bir para birimi birden fazla kez el değiştirebilir. Bu el değiştirme durumu genel olarak ortalama bir yıl için ticari ya da finansal bazı işlemler yapma amacı ile gerçekleşir. Paranın belirlenen süre içinde kaç kez el değiştirdiğini gösteren kavram paranın dolaşım hızıdır. Peki, para dolaşım hızını etkileyen faktörler nelerdir, para dolaşım hızı nelerden etkilenir?

Finans 18-11-2022 17:34

Mersin'de DEAŞ'a finansal destek sağladığı iddia edilen zanlı yakalandı

Mersin'de, terör örgütü DEAŞ'a finans desteği sağladığı öne sürülen şüpheli, şafak operasyonuyla gözaltına alındı.

Yurthaber 18-11-2022 09:58

Takas (Clearing) nedir?

Para piyasalarında kullanılan terimlerden biri de takas (clearing) ifadesidir. Bir ödeme ya da menkul değer anlaşma sistemine gönderilen transfer emirlerinin aktarılması, bu emirlerin karşılıklı bir şekilde iletilmesine ve anlaşma öncesinde provizyon alınması durumunda provizyon almasına aracılık edilmesi takas ya da clearing olarak adlandırılır. Bazı durumlarda bu emirlerin netleştirilmesi de takas adı ile anılır.

Finans 18-11-2022 00:55

Saklama hizmeti nedir?

Günümüzde ekonomik faaliyetlerin yürütülmesi adına kurulmuş olan çeşitli kuruluşlar ve bunların işleyişini sağlayan pek çok prosedür bulunmaktadır. Tüm bunlar hem müşteriler hem de hizmet sunan taraf için kolaylıklar sağlamaktadır. Finansal ilişkilerin de ilerlemesi sonucunda sunulan hizmetler giderek çeşitlenmektedir. Bunlardan biri de saklama hizmetidir. Buna göre saklama hizmeti nedir?

Finans 15-11-2022 23:38

Oto finansman nedir, oto finansman nasıl oluşur? Oto finansman oranı nasıl hesaplanır?

Finans alanında kendi kendini finanse etme işlemi oto finansman olarak adlandırılır. İşletmelerin, firmaların giderlerini ve gelirlerini hesaplamak için oto finansman yöntemi kullanılır. Bir kurum ya da kuruluk kendi kendine yetebiliyorsa oto finansman yöntemini kullanmış olur. Bazı temel ilkelere dayanarak gerçekleşen oto finansman nedir, nasıl hesaplanır?

Finans 14-11-2022 15:40

Nihai Yurt İçi Talep Nedir?

Finans dilinde kullanılan ifadelerden biri de nihai yurt içi talep kavramıdır. Nihai yurt içi talep en kısa tanımlaması ile özel kesimin ya da kamu kesiminin yaptığı tüketimlerin ve yatırım harcamalarının tamamı demektir.

Finans 11-11-2022 15:40

Hesap verebilirlik nedir? Hesap verebilirlik neden önemli?

Özellikle kamuda oldukça merak edilen konulardan biri hesap verebilirlik konusudur. Hesap verilebilirlik oldukça önemli bir husustur. Hesap verebilirlik konusu yetki, sorumluluk ve hemen her görevle alakalı olan sorumlu ve cevap verebilir davranma gerekliliği anlamına gelir. Merkez bankalarının aldığı kararları ve bu kararların sonuçlarıyla kurumsal yönetiminden topluma karşı sorumluluğunu ifade eder.

Finans 11-11-2022 15:38

Net bugünkü değer nedir? Net bugünkü değer hesaplama nasıl yapılır?

Finans alanında kullanılan ifadelerden biri de net bugünkü değer terimidir. Bir yatırımın yatırım yapıldığı süreç boyunca sağladığı getirinin, piyasadaki faizi ya da kendi faiziyle indirim yapılması ve net bugünkü değer teriminin karşılığıdır. Yapılan indirimin bugüne indirgenmesi ile elde edilen bir değerdir.

Finans 11-11-2022 15:34

Net Hata ve Noksan Nedir? Net Hata ve Noksan Hesabı Belirleyicileri Nelerdir?

Herhangi bir ülkenin diğer ülkeler ile arasındaki ekonomik ilişkilerin gösterildiği ödemeler dengesi ile ilgili verilerin oluşturulmasında bazı hatalar ya da eksiklikler çıkabilir. Bu durumlar ödeme dengesi tablosunda gösterilir. Gösterildiği kısma net hata ve noksan ismi verilir.

Finans 11-11-2022 15:34

Reel ihracat nedir? Reel ihracat nasıl hesaplanır?

Ekonomi ve finans alanlarında birçok terim yer alır. Bu terimlerden biri de reel ihracat terimidir. Reel ihracat, ihracat miktar endeksi ile ifade edilen bir durumdur. Fiyatların sabit olması şartına bağlı olarak ihracat oranlarında oluşan değişiklikleri ölçer. Peki, reel ihracat nasıl hesaplanır?

Finans 08-11-2022 22:57

Reel ithalat nedir?

Finans ve ekonomi alanlarında kullanılan terimlerden biri de reel ithalat terimidir. İthalat miktar endeksi olarak ifade edilir. Buna göre fiyatların sabit olması şartı ile ithalat tutarında gerçekleşen değişiklikleri ölçmek için kullanılır. Verilerinin hesaplaması TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yapılır.

Finans 08-11-2022 21:35

Pozisyon fazlası nedir?

Menkul değerlerde ya da herhangi bir finansal araç dâhilinde sahip olunan fazla net pozisyon pozisyon fazlası olarak anılır. Kısa tanımı ile bir değerdeki fazla sahipliğin ifadesi olan bir terimdir.

Finans 08-11-2022 20:51

Finansal İstikrar Komitesi nedir? Finansal İstikrar Komitesi üyeleri kimlerdir?

Finansal istikrar, finansal sistemin dengesini bozabilecek beklenmedik durumlara karşın ekonominin dayanıklılığı olarak tanımlanabilir. Son dönemlerde yaşanan küresel bazda ekonomik gelişmeler finansal makroekonomik istikrar için bir ön koşul olarak gösterilmiştir. Bununla birlikte merkez bankası, Finansal İstikrar Komitesi kurmuştur. Peki, Finansal İstikrar Komitesi üyeleri kimlerdir?

Finans 07-11-2022 22:29

Parasal sektör nedir?

Finans ve ekonomi alanlarında kullanılan ifadelerden biri de parasal sektör terimidir. Mevduat bankaları, merkez bankaları, yatırım ve kalkınma bankaları ile para piyasalarındaki fonları kapsayan bir sektördür. Para var eden sektör olarak da bilinir.

Finans 07-11-2022 18:57

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonu nedir?

Türkiye’de yer alan ve finansal kesimin dışında faaliyet gösteren firmaların yurt içinde finansal kesim ve yurt dışında yerleşikler ile olan işlemlerinden kaynaklı döviz varlıkları ile döviz yükümlülükleri arasında oluşan farka finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonu adı verilir.

Finans 07-11-2022 01:45

Hesaben saklama nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte finans sektöründe de değişiklikler ve yenilikler meydana geliyor. Bu yeniliklerin başında elektronik bankacılık sistemi yer alıyor. Finansal varlıkların güvence altında tutulmasında çeşitli yollar vardır. Bu varlıklar sadece fiziksel olarak değil, banka hesaplarında sanal olarak da tutulabilir. Hesaben saklama işlemleri satın alınmış olan hazine bonosu ve devlet tahvilleri için kullanılabilen bir hizmettir.

Finans 07-11-2022 01:38

Finansal piyasa altyapılarına ilişkin prensipler nedir?

Finansal piyasa altyapılarına ilişkin prensipleri, Uluslararası Mutabakat Bankası bünyesinde ve aynı zamanda ödeme sistemleri konusunda çalışmalarını sürdüren Ödemeler ve Piyasa Altyapıları Komitesi bu konuyla ilgili temel ilkeleri belirlemiştir. 2012 yılında Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü tarafınca raporla yayınlan bu ilkeler kuruluşlar için hazırlanan finansal piyasa altyapısı standartlarıdır.

Finans 07-11-2022 01:03

Genel devlet dengesi nedir?

Genel devlet dengesi tanımı pek çok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Genel devlet dengesi İngilizce adıyla "General Government Balance" olarak da bilinir. Merkezi yönetim bütçesi, sosyal güvenlik kuruluşları, döner sermayeler, mahalli idareler, genel sağlık sigortası, işsizlik sigortası fonu dengelerinden oluşur.

Finans 05-11-2022 17:02

Gerçek zamanlı brüt mutabakat nedir?

Mutabakat anlam olarak, bir konuyla ilgili tarafların kendi aralarında sağlamış oldukları uzlaşma anlamına gelir. Genel olarak muhasebe alanında sıkça kullanılan bir terim olan mutabakat karşılıklı olarak borçların ve alacakların birbirleri ile uyumlu olmaları için yapılır. Peki, gerçek zamanlı brüt mutabakat nedir?

Finans 05-11-2022 16:52

Finansal istikrar kurulu nedir?

Ulusal finansal otoritelerin ve uluslararası standartları belirleyen kurumların çalışma sistemlerini ayarlamak ve finansal istikrarın sağlanabilmesine yardım edebilmek adına kurulmuş olan bu kurul 2009 yılının Nisan ayında faaliyete başlamıştır. Bu tarihten itibaren Finansal İstikrar Kurulu görev alan kapsamı genişletilmiş olup uluslararası bir fonksiyonda çalışabilecek potansiyele ulaşmıştır.

Finans 02-11-2022 23:39

Forfaiting nedir? Forfaiting ne için kullanılır?

Özellikle yatırımcılar tarafından merak edilen bir terim olan forfaiting genellikle yatırım malları için kullanılan bir terimdir. Hem uzun vadeli ve hem de kredili ithalat ve ihracat işlemlerine yönelik bir finans aracı olan forfaiting, uzun vadeli ve kredili ihracat - ithalata yönelik bir finans aracıdır. Ayrıca forfaiting yapan kişilerin bazı risklerden de kurtulması için oldukça faydalı bir işlemdir.

Finans 02-11-2022 23:35

Hedef kitle nedir? Hedef kitle araştırma çeşitleri nelerdir?

Pazarlama konusunda kullanılan pek çok terim vardır. Bu terimlerin arasında en sık kullanılanı hedef kitledir. Her alanda sıklıkla duyulan hedef kitle firmalar için büyük öneme sahiptir. Satılacak olan mal ve hizmetin kim ve niçin satılmasına karar verilmesine yardımcı olan istatistiksel bilgilere hedef kitle denir. Hedef kitlesini iyi belirleyen ürünlerin pazardaki başarı olanı daha yüksek olacaktır.

Finans 30-10-2022 22:37

Mali (Finansal) Kuruluşlar nedir?

Mali (finansal) kuruluşlar finansal hizmet üretebilmek için bağımsız olan tüzel kişilerden ve piyasa üreticilerinden ibaret olan kurumsal birimler içerir. Bazı kurumsal ve hukuksal düzenlemelerden oluşan kuruluşlardır. Asıl hedef fon ihtiyaçlarını karşılayarak bir fon akışı sağlayabilmektir.

Finans 30-10-2022 21:31

Finansal kiralama nedir? Finansal kiralama sözleşmesi nasıl yapılır?

Finansal kiralama bir diğer adıyla leasing, yatırım malı olarak kullanılmakta olan aracın sözleşmeli olduğu süre boyunca kiralama şirketi tarafından belirlenmiş olan kira bedeli karşılığında kiracının kullanma hakkına sahip olmasını sağlayan finansal yönteme verilen addır. Ofis binaları, fabrika, imalat makinaları, hava, kara ve deniz taşıtları gibi yatırım mallarına sahip olunurken yararlanılan orta ve uzun vadeli bir yatırım kredisidir.

Finans 30-10-2022 15:50

Kamu kesimi borçlanma gereği nedir?

Devletin bütün gelirleri ve giderleri arasındaki fark kamu kesimi borçlanma gereksinimi olarak adlandırılır. Kamu kesimi borçlanma gereği para basılarak ya da geri borçlanma ile kapatılabilir. Kısaltması KKBG olan bu durum tüm dünya ülkelerinde geçerlidir. Peki kamu kesimi borçlanma gereği nedir?

Finans 30-10-2022 15:47

Finansal istikrar nedir? Finansal istikrarın göstergeleri nelerdir?

Finansal istikrar, finans sisteminde dengeleri bozma potansiyeli olan beklenmedik durumlara karşı ekonominin dayanıklılığı olarak tanımlanabilir. Dünya üzerinde yaşanan krizler, ekonomik gelişmeler ve benzeri durumlar ülke ekonomisini etkiler. Bu etkilerin en aza indirilmesi için finansal istikrar politikası yürütülür. Bu yol izlenerek olası ekonomik çöküşler ve dalgalanmalar önlenebilir ya da bu gibi durumlarda alınan etkiler minimuma indirgenir.

Finans 30-10-2022 15:45

Faaliyet kaldıracı nedir? Faaliyet kaldıraç derecesi hesaplama nasıl yapılır?

Faaliyet kaldıracı işletmelerin ne kadar çok maliyetlerinin olduğunu ve bu maliyeti karşılamak için ne kadar satış yapmaları gerektiğini gösteren bir tür finansal ölçümdür. Faaliyet kaldıracı, faaliyet kaldıraç derecesi olan DOL ile ölçülür. İşletmeler için belirli bir seviyede kalması önemli olan faaliyet kaldıraç derecesi formülü nedir?

Finans 15-10-2022 15:36

Kaldıraçlı işlem örnekleri: Finansal kaldıraç oranı hesaplama nasıl yapılır?

Finansal kaldıraç, şirketlerin finansal risk içinde olup olmadıklarını anlamak için kullanılan bir terimdir. Finansal kaldıraç derecesini belirlemek için bir formül kullanılır ve bu formül sonucunda şirketin finansal risk değerlendirmesi yapılabilir. Şirketler için önemli bir kavram olan Finansal kaldıraç nedir ve finansal kaldıraç oranı hesaplama nasıl yapılır?

Finans 15-10-2022 15:02

Kaldıraçlı işlem nedir? Kaldıraçlı işlem nasıl yapılır?

Kaldıraçlı işlemler, borsada yatırım yapmaya yeni başlayanlar tarafından sıklıkla duyulur. Daha fazla kar elde etmek için profesyonellerin tercih ettiği bu yöntemle işlem hacmini artırmak mümkündür. Borsada yüksek risk içeren ve daha fazla kar elde etme olasılığı bulunan kaldıraçlı işlem nasıl yapılır?

Finans 12-10-2022 18:54