Noktalama Işaretleri Haberleri

Noktalı virgülden sonra büyük harfle mi başlanır? Noktalı virgülden sonra gelen cümle nasıl başlar?

Türkçede noktalama işaretlerinin kullanıldığı birçok farklı yer vardır. Noktalama işaretlerinin kullandıktan sonra cümleye ne şekilde devam etmemiz gerektiği zaman zaman kafa karışıklığına yol açabilir. Bu açıdan bakıldığında en çok merak edilen noktalama işaretlerinden birisi de noktalı virgüldür. Peki noktalı virgülden sonra büyük harfle mi başlanır? Noktalı virgülden sonra gelen cümle nasıl başlar?

Egitim 26-09-2022 17:32

Düzeltme işareti nedir? Düzeltme işareti nerelerde kullanılır?

Yazı dilinde hatasız bir anlatım için noktalama işaretleri önemlidir. Şapka olarak bilinen düzeltme işareti de Türkçede sıklıkla hata yapılıyor. Yeni Türkçe döneminden önce düzeltme işareti sıklıkla kullanılırken günümüzde bu kullanımla ilgili bazı güncellemeler yapılmıştır. Türk Dil Kurumu tarafından kaldırılıp kaldırılmadığı konusunda sürekli ikileme düşülen düzeltme işareti nedir ve nerelerde kullanılır?

Egitim 29-08-2022 17:15

Ters eğik çizgi ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Ters eğik çizgi nerelerde kullanılır?

Noktalama işaretleri, yazı dilini ve cümle yapısını daha anlaşılır kılmak adına kullanılan işaretlerin tümüne verilen genel bir isim olarak ifade edilir. Türkçe dilbilgisinde en çok rastlanan noktalama işaretleri nokta, virgül ve soru işareti olsa da noktalama işaretleri yalnızca bunlar ile sınırlı değildir. Eğik çizgi, parantez ve ters eğik çizgi de kullanımı merak edilen noktalama işaretleri arasındadır.

Egitim 15-06-2022 22:53

Parantez işareti ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Parantez işareti nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Parantez işareti, duygu ve düşünceleri daha net bir biçimde ifade etmek adına kullanılır. Cümle içerisinde sıkça kullanılan noktalama işaretlerinden biridir. Bir diğer isminin yay ayraç olduğu bilinen parantez, farklı kullanım çeşitlerine de sahiptir. Yalnızca Türkçede değil matematikte de kullanımına ihtiyaç duyulur. Parantez işareti nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Egitim 15-06-2022 20:10

Noktalama Işaretleri

Noktalama İşaretleri Hakkındaki Haberler Mynet'te. Noktalama İşaretleri Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Üç nokta ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Üç nokta nerelerde kullanılır?

Nokta, virgül, üç nokta gibi noktalama işaretleri insanların duygularını ve düşüncelerini ifade etmelerine yardımcı olur. Bunun yanı sıra noktalama işaretleri dilbilgisinin en önemli parçalarından biri olarak öne çıkar. Kendimizi doğru ifade etmek için önem taşıyan işaretler arasında yer alan üç nokta nerelerde kullanılır? Üç nokta kullanılan cümleler ve konuyla ilgili detaylar...

Egitim 15-06-2022 20:06

Tek tırnak işareti ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Tek tırnak işareti nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Tek tırnak işareti, Türkçe dilbilgisinde pek çok farklı kullanım alanı olan noktalama işaretlerinden biri olarak öne çıkar. Cümle içerisinde kullanım şekline bağlı olarak farklı görevleri bulunan tek tırnak işaretinin ne olduğunu ve nerelerde kullanıldığını öğrenmek, hiç kuşkusuz tek tırnağı cümle içerisinde en doğru biçimde kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Egitim 15-06-2022 20:02

Süslü parantez işareti ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Süslü parantez işareti nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Türkçe dilbilgisinde çok geniş bir kullanım yelpazesine sahip olan parantez işareti, 3 farklı türe ayrılır. Bunlardan bir tanesi de süslü parantezdir. Çengelli parantez olarak da bilinen süslü parantez, tıpkı diğer parantez çeşitleri gibi kullanıldığı yere bağlı olarak farklı görevlere sahip olabilir. Süslü parantez işareti görevleri ve kullanıldığı yerler ile ilgili örnek cümleleri derledik...

Egitim 15-06-2022 19:59

Eğik çizgi ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Eğik çizgi nerelerde kullanılır?

Eğik çizgi, günlük hayatta kullanılan noktalama işaretleri arasında yer alır. Günlük konuşmalarda, taksim işareti olarak da adlandırılır. Edebiyat ve matematik içerisinde eğik çizginin kullanıldığı yerler bulunur. Sokak isimlerinde ve bina numaralandırmada gerekli sayıların yan yana verilmesini sağlar. Eğik çizginin kullanımı, matematik konularında da karşımıza çıkar. İki sayı arasında yer alan eğik çizgi, matematikte bölme işareti olarak bilinir.

Egitim 14-06-2022 18:36

Kısa çizgi ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Kısa çizgi nerelerde kullanılır?

Kısa çizgi diğer adıyla tire, yazı dilinde sık kullanılan bir noktalama işaretidir. Tire kelimesi Fransızca kökenli olarak Türkçe içerisinde yer edinmiştir. Kısa çizgi, genel olarak sayfa sonuna denk gelen kelimeleri eklerinden bölmeye yarar. Böylece üst satıra sığmayan kelimeler, kısa çizgi ile alt satıra yazılır. En temel kullanım amaçları arasında, kelimeleri bölme özelliği bulunur.

Egitim 14-06-2022 18:30

TDK noktalama işaretleri kuralları ve örnek cümleler: Noktalama işaretleri nerelerde kullanılır?

Yazı dilinin en önemli unsurları arasında noktalama işaretleri vardır. Bu işaretler yazılan cümlenin okunuşuna, vurgusuna ve en önemlisi anlamına katkı sağlar. Başta nokta ve virgül olmak üzere birçok noktalama işareti kullanılmaktadır. Noktalama işaretleri nerelerde kullanılır?

Egitim 13-06-2022 15:19

Yay ayraç ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Yay ayraç nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Yay ayraç, kelimelerin ortalarında veya cümle sonlarında kullanılarak açıklama yapmaya yardımcı olur. Verilmek istenilen detaylar, yazı akışını bozmadan parantez ile verilir. Böylece yazarın üzerinde durduğu konular, okuyucuya aktarılır. Yazarın vermek istediği gizli mesajlar, cümle sonunda parantez ile belirtilir. Aynı zamanda düşüncelerini ve kişisel görüşlerini aktarmak isteyen yazar, yay ayraçtan yardım alır. Yazılara kişisellik katarken, yazıldığı sıradaki düşünceleri okuyucuya aktarır.

Egitim 09-06-2022 19:04

Tırnak işareti ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Tırnak işareti nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Tırnak işareti, yazılar içerisinde yapılan doğrudan aktarmaları belirtmek için kullanılır. Tırnak işareti kullanımı ile başkası tarafından söylenen sözler belirtilebilir. Sözlerin asıl sahibini belirten tırnak işareti, aynı zamanda kaynak göstermek için de kullanılır. Bu sayede okunan sözlerin asıl sahibi ve kaynakça kullanıcıya doğru bir şekilde aktarılır. Tırnak işaretinin kullanıldığı durumlarda, alıntılarda değişiklik yapmak mümkün değildir.

Egitim 09-06-2022 18:48

Kesme işareti ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Kesme işareti nerelerde kullanılır?

Kesme işareti, sıkça kullanılan noktalama işaretleri arasında yer alır. Kullanılan rakamlardan ve özel isimlerden sonra, kesme işaretinden yardım alınır. Özel isimlere gelen eklerden önce kullanılması zorunludur. Kesme işareti kullanımı sırasında yüksek oranda hata yapılır. Yerine göre kullanılması karışık noktalama işaretlerinden biridir. Doğru kullanımda özel isimlerin ayırt edilmesini sağlarken yazım yanlışı olmasını engeller.

Egitim 09-06-2022 18:43

Ünlem işareti ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Ünlem işareti nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Ünlem işaretine, duyguların yazıya aktarıldığı durumlarda gerek duyulur. Sevinme, korkma, şaşırma ve üzülme gibi duyguların bulunduğu cümle sonlarında kullanılır. Ünlem işareti insanların duygularını ifade etmelerine olanak sağlar. Cümlenin akışından ve sonundaki noktalama işaretinden ne hissedildiği anlaşılır. Ünlem işareti sayesinde, cümle içerisindeki duygular okuyucuya aktarılır. Buna ek olarak matematik içerisinde de ünlem işaretinin kullanımına rastlanılır.

Egitim 09-06-2022 18:37

Köşeli parantez işareti kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Köşeli parantez işareti nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Sözlü iletişim kurarken, anlatılmak istenen duygu ve düşünceyi karşı tarafa aktarmak için ses tonu, bakış, el ve kol hareketleri ile desteklenir. Yazılı iletişim kurarken ise bu desteklemeyi sağlamak için noktalama işaretlerinden yararlanılır. Noktalama işaretlerinin kullanılmaması veya yanlış kullanılması, anlam karışıklıklarına yol açarken iletilmek istenilen mesajın yanlış anlaşılmasına neden olur. Peki, köşeli parantez işareti nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Egitim 29-05-2022 18:44

Noktalama işaretleri ile ilgili tekerlemeler: Noktalama işaretleri ve kullanım amaçlarını ezberlemek için tekerlemeler nelerdir?

Yazılı anlatımda; noktalama işaretlerinin önemi oldukça büyüktür. Noktalama işaretlerinin doğru kullanılması, anlatılmak istenen konuyu açık ve net olarak okuyucuya aktarmayı sağlarken yanlış kullanılan noktalama işaretleri ise anlamda karışıklığa neden olabilir. Bu sebeple yazılı metinlerde noktalama işaretinin doğru kullanılması şarttır. Noktalama işaretleri aynı zamanda okuyucu için bir rehber niteliğindedir.

Egitim 29-05-2022 13:59

Denden işareti kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Denden işareti nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Türkçe, kelime bakımından oldukça zengin dillerden bir tanesidir. Türkçe, kullanıldığı coğrafyaların tarihi zenginliği sebebiyle farklı kültürlerden etkilenirken birçok kültürü de etkilemiştir. Dil zenginliği dolayısıyla yazılı metinlerde okuyucuya; aktarılmak istenen duygu ve düşünceler, daha net ve anlaşılır olabilmesi ve tonlamalarla desteklenebilmesi amacıyla noktalama işaretlerine sıklıkla başvurulur. En sık kullanılan noktalama işaretlerinden biri de denden (“) işaretidir.

Egitim 28-05-2022 22:35

Nokta işareti ve kullanıldığı yerler ile örnek cümleler: Nokta nerelerde kullanılır, görevleri nelerdir?

Türkçede doğru ve akıcı bir cümle kurabilmek için nokta işareti kullanılır. Nokta işaretinin kullanım amacı, cümledeki kullanım alanına ve yapısına göre farklılık gösterir. Yazılan bir metni ya da cümleyi daha kolay okumak ve anlamak için noktanın görevleri ve kullanımları iyi bilinmelidir. Nokta işareti ve kullanıldığı yerle ile örnek cümleler...

Egitim 28-05-2022 04:38

Noktalama işaretleri ile ilgili çıkmış sorular: Noktalama işaretleri ve kullanım alanları ile ilgili sınavlarda sorulan sorular ve cevapları

Noktalama işaretleri, metnin anlam bütünlüğünün açık ve net şekilde okuyucuya aktarımı için oldukça önemlidir. Her eğitim düzeyindeki müfredatlarda yer alan noktalama işaretleriyle ilgili sorular, sınavlarda da karşımıza çıkmaktadır. İşte noktalama işaretleri ile ilgili sınavlarda çıkmış sorular...

Egitim 27-05-2022 00:34

Uzun çizgi ve kullanıldığı yerler ile ilgili cümleler: Uzun çizgi nerelerde kullanılır?

Düz yazılarda okuyucuya, duygu ve düşüncelerinin aktarımını kolaylaştırmak ve anlatılan konunun daha net anlaşılmasını sağlamak amacıyla bazı noktalama işaretleri kullanılır. Bu işaretler, belli bir kural doğrultusunda, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirterek tonlama ve vurgularla metinleri daha anlaşılır kılar. Bu işaretlerin genel adı noktalama işaretidir. Sıkça kullanılan ve edebiyatta önemli bir yere sahip olan noktalama işaretlerinden biri de uzun çizgidir.

Egitim 26-05-2022 22:15

Bilgisayarda iki nokta nasıl yapılır? Bilgisayarda iki nokta üst üste yapımı

Noktalama işaretlerini bilmek kadar kullanmak da önemlidir. Konu bilgisayarda yazı yazmak ya da bir mail göndermek olduğunda, kritik bir konuya parmak basmak için iki nokta işareti (:) kullanılır. Peki bilgisayarda iki nokta nasıl yapılır? Gelin, anlatalım.

Haber 21-04-2022 19:27

Bilgisayarda alt tire nasıl yapılır? Bilgisayarda alt çizgi yapımı

Bilgisayar kullanıcıları, herhangi bir metin yazarken alt tireye de gereksinim duyar. PC'de alt tirenin nasıl yapılacağı ise büyük bir soru işareti gibi görünse de oldukça kolaydır. İşte bilgisayar klavyesinde alt tire yapmanın basit ve etkili yolları.

Haber 21-04-2022 18:59

Bilgisayarda et nasıl yapılır? Klavyede hangi tuşlar kullanılır?

Bilgisayarda et işareti yapmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla. Bir metin yazarken, özellikle de bilgisayarda e posta yazarken et (@) işaretini yapmak gerekiyor. Biz de sizler için bilgisayarda nasıl et işareti yapılacağına yönelik tüm yolları bir araya getirdik.

Haber 19-02-2021 18:21

Bilgisayarda soru işareti nasıl yapılır? Klavyeleriniz hazırsa cevaplıyoruz!

Noktalama işareti günlük hayatımızın olmazsa olmazı. Tabii ki soru işareti (?) de öyle. Bilgisayarda soru işareti yapmak ise bir kağıda soru işareti çizmek kadar basit. Klavyeleriniz hazırsa az sonra yazacaklarımızı dikkatle okuyun; İşte ''bilgisayarda soru işareti nasıl yapılır?'' sorusunun cevabı!

Haber 15-02-2021 18:04