Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haberleri

101 yaşındaki Leyla nineden uzun ve sağlıklı yaşamın sırları
1921 doğumlu Leyla Düzgün: - "Köy hayatı yaşadım, tarlada, bağda, bahçede çalıştım. Biraz yoruluyorum, kuvvetim yok ama sağlığım çok şükür iyi. Önce inançlı olun. İyi beslenin, yemek seçmeyin ve erken yatın. İçki ve sigarayı bırakın. Dua ile ruhunuzu da doyurun" - SBÜ Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı: - "Elbette genetik miras bunda önemli bir etken, ancak bilim insanı olarak hep vurguladığımız stresten uzak yaşam, dengeli ve sağlıklı beslenme, yeterli fiziksel aktivite, huzur ve mutluluk, uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı. Leyla nine, bunun en güzel örneği"
Yayın Tarihi: 03-10-2022 11:02
Orucun vücuda yararının korunması için bayramda beslenmeye dikkat edilmeli
Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cömert: - "Bayramda 2,5-3 saat aralarla beslenmek, sindirim sistemi sorunları yaşamamak için ihmal edilmemesi gereken anahtar kurallardan biridir" - "Şeker ve yağ içeriği yüksek şerbetli hamur tatlıları yerine bayram sofralarını sütlü veya meyve tatlılarıyla zenginleştirmek tercih edilmeli"
Yayın Tarihi: 01-05-2022 11:08
Bayramda yola çıkacaklara uykusuz araç kullanmayın uyarısı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu: - "Bayram günlerine baktığımızda ölüm oranının 3 kat arttığını görüyoruz. Özellikle bu kazaların ölümcül olmasının sebebi, insanların işten çıkarak bir an önce tatil ve bayram yerlerine ulaşma isteğidir. Dolayısıyla lütfen dinlenmeden yola çıkmayın"
Yayın Tarihi: 30-04-2022 11:07
Sağlık Bakanı Koca, 14 Mart Tıp Bayramı Programında konuştu:
"Bu mesleğin ve sağlık sisteminin, salgının ağır döneminde ele alınması mümkün olmayan, şimdi ise salgınla mücadele ciddiyetinde ele aldığımız sorunları var. Şiddet bunlardan biri" - "Adalet Bakanımızın ve yüksek yargının sizleri anladığını bilin. Yine bilin ki, adalet anladığında hükmün beyanı yaklaşıyor demektir"
Yayın Tarihi: 11-03-2022 16:35
30 yıllık ebe, meslektaşı kızıyla aynı hastanede görev yapıyor
Anne kız, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde her gün anne ve bebeklerin ilk buluşma anına şahit olup, onlara yardım ediyor - 25 gün önce göreve başlayan ebe Gizem Tanır: - "Annemle birlikte çalışmak çok güzel bir his, arkamda hep desteği var"
Yayın Tarihi: 20-02-2022 11:01
Hamileliğin son 3 ayındaki hatırlatma dozu bebekleri de koruyor
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yaprak Üstün: - "Anne gebeliğinin son 3 ayında hatırlatma dozunu yaptırdıysa, aşıları tamsa antikorlar anneden bebeğe geçerek bebeği de Kovid-19'a karşı korumaya devam ediyor" - "Omicron varyantı çok hızlı bulaşıyor, buna bağlı olarak da gebelerin önlemleri bir miktar daha artırması gerekiyor"
Yayın Tarihi: 16-02-2022 11:02
SBÜ Rektörü Erdöl'den anne ve baba adaylarına sigara uyarısı:
"Anne karnındaki bebeğin nikotine maruz kalmasının uzun dönem sonuçlarından en trajik olanı da çocukluk çağı kanserleridir" - "Annenin sigara ve alkolle aldığı tüm zehirli maddeler bu alışverişte bebeğe direkt geçer. Bizim o çocukları anne karnında da korumamız lazım"
Yayın Tarihi: 09-02-2022 09:42
TURKOVAC hatırlatma dozu olarak kullanıldığında antikoru 4-5 kat artırıyor
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın: - "3'üncü doz yani hatırlatma dozu olarak yaptığımızda antikor sayısını 4-5 kat artırabilme özelliğini biliyoruz. Bugünden sonra Çin aşısı dediğimiz Sinovac aşısının hatırlatma dozu veya ilk doz olarak rahatlıkla TURKOVAC kullanılabilir" - "'Ben yerli ve milli aşıyı bekliyorum' diyen bir grup vardı. En azından bu grubun beklentileri karşılandığı için aşı hemen uygulanmaya başlandığında toplumsal immünizasyonun yüksek düzeye ulaşmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum" - "Aşı Çin aşısıyla benzer ve ondan daha üst düzeyde bir etkinliğinin olduğunu biliyoruz. Güvenilirlik problemi söz konusu değil"
Yayın Tarihi: 25-12-2021 11:19
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl:
"Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'de o yıl savaşlara tüm 749 talebe katılmış. Bunların 350'si şehit olmuş, okullarına dönememişler. 1 sınıf tamamen şehit olduğu için 1921 yılında okul mezun verememiş. Böyle bir tıbbiyeli kültürünün gençlere tanıtılması bakımından bu müzenin önemsenmesini arzu ediyorum ve ziyaret edilmesini tavsiye ediyorum" - "Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak, Çanakkale Kara Savaşları'nın önemli bir yıl dönümü olan 106. yılda ve Anafartalar Zaferi'nde tarihin bu gerçeğini görerek üniversitemizin senato toplantısını da bu mübarek topraklarda yapma kararlaştırdık"
Yayın Tarihi: 10-08-2021 15:46
Çanakkale Muharebeleri'nin cephe gerisindeki sağlık hizmetleri müzede anlatılacak
Konya Selçuklu Belediyesinin destekleri ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinin katkılarıyla hazırlanan "1915 Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi"nde cepheden getirilen askerlere yapılan müdahale ve ameliyatlar, hastanelerdeki laboratuvar çalışmaları, askerlere yapılan ağız ve diş tedavileri, yaralı asker, kadın ve koğuşları canlandırmaları yer alıyor
Yayın Tarihi: 09-08-2021 11:01
Umutlandıran gelişme! 'Quercetin' molekülünün Covid-19'a etkinliği kanıtlandı
Sağlık Bilimleri Üniversitesince (SBÜ) yapılan klinik çalışmada farklı ülkelerde Covid-19 tedavi protokollerinde yer alan 'Quercetin' molekülünün koronavirüse karşı etkinliği ispatlandı. SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, molekülün 'Quermax' adıyla ilaç formuna dönüştürülmesi için bakanlığa başvuracaklarını söyledi.
Yayın Tarihi: 12-07-2021 14:17
Karnındaki şişlik sebebiyle gittiği hastanede vücudundan 7,5 kiloluk kitle çıkarıldı
Hasta Şerife Çöl: - "Yürürken ve iş yaparken sürekli nefesim daralıyordu. Sürekli yatmak istiyordum çünkü çok halsizdim. Bir yere gidip geldikten sonra çok yoruluyordum" - "Ameliyattan sonra çok rahatladığımı hissediyorum. Ameliyat yaralarım olmasına rağmen şu an daha iyiyim" - SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ulubay: - "Hastamız aslında çok zayıf fakat muayenesinde sanki kiloluymuş, göbeği varmış gibi gözüküyordu" - "Hasta, hastanemize biraz daha geç başvursaydı organ hasarlarıyla mücadele etmek zorunda kalabilirdik"
Yayın Tarihi: 11-03-2021 11:05
Karnındaki şişlik sebebiyle gittiği hastanede vücudundan 7,5 kiloluk kitle çıkarıldı
Hasta Şerife Çöl: - "Yürürken ve iş yaparken sürekli nefesim daralıyordu. Sürekli yatmak istiyordum çünkü çok halsizdim. Bir yere gidip geldikten sonra çok yoruluyordum" - "Ameliyattan sonra çok rahatladığımı hissediyorum. Ameliyat yaralarım olmasına rağmen şu an daha iyiyim" - SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ulubay: - "Hastamız aslında çok zayıf fakat muayenesinde sanki kiloluymuş, göbeği varmış gibi gözüküyordu" - "Hasta, hastanemize biraz daha geç başvursaydı organ hasarlarıyla mücadele etmek zorunda kalabilirdik"
Yayın Tarihi: 11-03-2021 11:05
Koronavirüsle ilgili korkutan açıklama: Mart sonunda vaka sayıları 20 binleri bulabilir
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Mart ayının 15'inden sonra günlük vaka sayılarımız 15 bine, Mart ayı sonu Nisan ayı başında 20 binleri bulabilir. Mart ayının 15'i bizim bu süreçteki rakamlarımız için aslında çok belirleyici olacak" dedi.
Yayın Tarihi: 10-03-2021 11:35
Konuşma ve öksürük seslerinin analizi ile Covid-19 tanısı koyulabilecek
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yahya Ayhan Acar'ın TÜBİTAK destekli projesi kapsamında geliştirilen konuşma, ses ve öksürük analizi yazılımı ile Covid-19 tanısı koyulabilecek. Doç. Dr. Acar, "Yapılan analiz sonuçları konuşma ve öksürük seslerinin Covid-19 ile ilintisini ortaya koymaktadır ve hastalık şüphesi olanların hızlı tespit edilmesi açısından kritik öneme sahiptir" dedi.
Yayın Tarihi: 27-02-2021 14:50
Türk bilim adamları, kudret narının kemik kırığı tedavisinde kullanılabileceğini ispatladı
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi akademisyenleri öncülüğünde yapılan bilimsel çalışmayla, kudret narının kemik kırıklarının iyileşmesini hızlandırdığı kanıtlandı.
Yayın Tarihi: 26-02-2021 16:05
Kovid-19 tedbirleri gribi ve bilinçsiz antibiyotik kullanımını büyük oranda azalttı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın: - "Kovid-19 salgını döneminde solunum yoluyla bulaşan diğer enfeksiyonlar çok az görüldüğü için antibiyotik kullanımı da düştü" - "Antibiyotiklerin virüslere etkinliği söz konusu değildir, antibiyotikler bakterilere etkilidir ancak bazen yanlış bilgi dolayısıyla toplumda, grip gibi viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı gibi yanlış uygulama olabiliyor" - "Bilinçsiz antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara karşı yarın elimizde hiçbir silahımız olmayabilir. O nedenle hem kendimiz hem de toplum için antibiyotikleri doğru şekilde kullanmamız gerekiyor"
Yayın Tarihi: 19-02-2021 11:01
Kütahya'da erkek hemşire evinde ölü bulundu
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli hemşire Onur Sevindir (30), evinde ölü bulundu.
Yayın Tarihi: 12-08-2020 22:20
KOVİD-19 HASTALARI YAŞADIKLARINI ANLATIYOR - Koronavirüsü yenen profesörden 3 önemli tavsiye
Türkiye'deki ilk koronavirüs vakalarından biri olan Prof. Dr. Cüneyt Göksoy'a göre hastalığı yenmesindeki en büyük etken, son 10 yıldır hayatında yaptığı değişiklikler - SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Cüneyt Göksoy: - "Sigarayı bırakarak, kilo vererek, dengeli beslenerek, hareketli bir insan haline gelmek suretiyle son 10 yıldır Kovid-19'a hazırlık yapıyormuşum. Vücudunuza özen gösterip sigara içmeyin, egzersiz yapın ve dengeli beslenin. Koronavirüse yakalanmasanız bile ömrünüz uzamış olur" - "Saatim ve cep telefonumdaki kayıtlardan anlıyorum ki hastanede yattığım günlerden ikisinde oda içinde 6 kilometreden fazla yürümüşüm. Hareket ederek sağlıklı kalmak isteyen insanlar için engel yok"
Yayın Tarihi: 08-08-2020 11:03
Trabzon'da ikinci tıp fakültesi kurulması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl: - "Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültemiz göğsümüzü kabartan, ruhumuzu okşayan, geçmiş ile gelecek arasında kurduğumuz bağın müşahhas bir numunesi, genç dimağlara atılan imzası olacaktır"
Yayın Tarihi: 30-06-2020 09:55
Dr. Serdar Savaş ile Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan birbirine girdi! Hakaretler havada uçuştu
Habertürk ekranlarında Türkiye'deki koronavirüs salgınının konuşulduğu Teke Tek Bilim programında Dr. Serdar Savaş ile Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan arasında çok sert bir tartışma yaşandı.
Yayın Tarihi: 21-06-2020 23:19
Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde taciz iddiası! Kadınları taciz edip, ölümle tehdit etti
Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde (SBÜ) çocuk gelişimi okuyan bir öğrenci, sosyal medyadan kadınları taciz edip ölümle tehdit etti.
Yayın Tarihi: 04-06-2020 09:23
Diyabet, obezite ve yüksek tansiyon hastalarına koronavirüs uyarısı!
Kovid-19 yani koronavirüs dünyayı etkisi altında tutmaya devam ediyor. Sağlık uzmanları da konuyla ilgili sık sık uyarılar yaparak koronavirüse karşı alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi veriyorlar. Son olarak gündeme gelen uyarı ise diyabet, obezite ve yüksek tansiyon hastaları için oldu. Bu hastaların ilaçlarını düzenli kullanmalarının büyük önem taşıdığının altını çizen uzmanlar, kan şekeri takibini artırmaları, haftada birkaç kez tansiyon, bir kez ise kilo ölçümü yapmalarını söyledi.
Yayın Tarihi: 03-04-2020 11:20
Afgan askerin karanlık dünyasına Türk hekimler ışık oldu
Afganistan'da mayın patlamasında iki gözünde görme yetisini kaybeden Afgan asker, Türkiye'de yapılan "kornea nakli" sayesinde yeniden görmeye başladı - SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Özge: - "Öncelikle sağ, sonrasında sol gözünün arkasındaki yabancı cisimleri temizledikten sonra aynı seansta her iki göze de kornea nakli yaptık. Ameliyat sonrası kendi yüzü de güldü, bizim yüzümüzü de güldürdü" - Afgan özel harekatında görevli asker Ghayrat Gül: - "Türkiye'ye geldiğimde ışık dahi görmüyordum. Buradaki doktorlara teşekkür ediyorum. Afganistan'a gittiğimde yeni bir yaşama başlayacağım"
Yayın Tarihi: 30-01-2020 11:11
Down sendromlu lösemi hastası çocukta gelişen Hepatit C için özel tedavi
Down sendromlu lösemi hastası 10 yaşındaki Mesut Baştuğ, tedavisi sırasında gelişen Hepatit C'yi, Türkiye'de özel durumu olan çocukların tedavisinde ilk kez kullanılan ilaç sayesinde yendi - Çocuk Gastreonterelojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Necati Balamtekin: - "Pahalı olan bu ilaca ulaştık ve Mesut Hepatit C'yi yendi" - Baba Yavuz Baştuğ: - "Mesut ilaç kullanmamış gibi rahat. İlaç yan etki yapmadan tedavi iki ay sürdü. Mesut renk olarak normale döndü"
Yayın Tarihi: 21-01-2020 11:19
Akciğer tansiyonunu yendi, artık torun bakıyor
Akciğer tansiyonuna bağlı nefes darlığı çeken ve hastalığının ilerlemesi nedeniyle tekerlekli sandalyeyle hastaneye gelen Hülya Şahiner, gördüğü tedavinin ardından evine yürüyerek gitmenin ve torununa bakabilmenin mutluluğunu yaşıyor - Hülya Şahiner: - "Umudu kesmiştim. Yürüyemiyordum şimdi torun bakıyorum" - SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Öcal: - "Basamaklı olarak ilaçları birleştirdiğimiz bir tedavi yöntemi uyguladık. Üç ay boyunca akciğer tansiyonunu düşüren bir ilaç tedavisi yanına bir ilaç daha ekledik"
Yayın Tarihi: 14-01-2020 11:07
Yaşam tarzı değişikliğiyle yüksek kolesterol kontrol altında tutulabilir
Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Anıl Avcı: - "Kolesterolün belli bir seviyenin üstünde olması sağlığımızı tehdit eder. Ülkemizde en önde gelen ölüm sebebinin kalp damar hastalıkları olduğu göz önüne alınırsa hiperlipidemi ile mücadele çok önemlidir" - "Hiperlipidemi tedavisinde öncelikli hedef yaşam tarzı değişikliğidir. Kırmızı et tüketimin azaltılması, hindi ve tavuk gibi hayvanların derisiz et kısımlarının tercih edilmesi, omega 3 gibi faydalı yağlardan zengin balık türlerinin tüketilmesi önemlidir" - "Hayvansal gıdaların azaltılması ile vücudumuz için gerekli olan protein alımında eksiklik olmaması için kolesterol içermeyen ancak içeriğinde yüksek proteine sahip fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerin tüketimi ihmal edilmemelidir" - "Haftada en az 3 gün ve en az 30-45 dakikalık düzenli egzersiz yapılması kolesterol yüksekliği ile mücadelede önemlidir"
Yayın Tarihi: 09-01-2020 11:18
SBÜ'de hekim adayları beyaz önlük giydi
SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl: - "Üzülerek belirtmeliyim ki toplumumuzda son dönemlerde gittikçe artan bir şekilde, sağlık çalışanlarına karşı uygunsuz şiddete varan tepkilerle karşılaşıyoruz. Bazen acilde, bazen serviste, bazen de sokakta hiç hak etmediğimiz davranış biçimlerine maruz kalabiliyoruz. Bütün bunlar sizleri yıldırmasın. İçinizdeki insanlara faydalı olma iştiyakını söndürmesin"
Yayın Tarihi: 07-01-2020 10:57
3 boyutlu yazıcıda yapılan titanyum kafatası parçası hastaya uygulandı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl: - "Merkezimizde konvansiyonel yöntemlerle rekonstrüksiyon yapılamayan vakalarda kafatası, kalça kemiği, çene, göğüs kemiği gibi yaşam kalitesi için büyük önem taşıyan, parçalanan ya da alınan kemik dokularının yerine 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle ürettiğimiz parçalar eklenebiliyor"
Yayın Tarihi: 04-01-2020 14:47
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektöründen Türkiye'nin Otomobiline destek
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektöründen "Türkiye'nin Otomobili"ne destek
Yayın Tarihi: 28-12-2019 10:18
TBMM Başkanı Şentop: Türkiye Balkanlar için katkı sağlamayı sürdürecek
"Türkiye, çeşitli kurumlarımız vesilesiyle gerek Kuzey Makedonya'ya gerek Balkanlar'da birçok belediyeye burada yaşayan halkın refahı için gereken katkıyı sağlamayı sürdürecektir"
Yayın Tarihi: 21-12-2019 20:32
Prof. Dr. Fuat Sezgin'in adı kütüphaneye verildi
Prof. Dr. Fuat Sezgin'in adı kütüphaneye verildi
Yayın Tarihi: 20-12-2019 12:21
Türkiye'de yüzde 40'a çıkan antibiyotik kullanımı direnci artırıyor
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın: - "Türkiye'deki reçetelerin ortalama yüzde 40'ında antibiyotik yer almaktadır ve dünya normlarına göre bu oldukça yüksektir" - "Bu sonuçlara bağlı olarak, özellikle hastanede yatan kişilerde enfeksiyona neden olan bakteriler birçok antibiyotiğe karşı direnç geliştirmektedir"
Yayın Tarihi: 22-11-2019 11:14
Terapi ile yutmayı yeniden öğrendiler
Serebral palsi, MS ve inme rahatsızlıkları nedeniyle katı ve sıvı gıdaları almada yutma sorunu yaşayan hastalar, 8 haftalık terapiler sayesinde yutmayı öğreniyor - Bebeklik döneminden itibaren yutma sorunu yaşayan serebral palsili 10 yaşındaki Emre Demirhan Bozkuş, yutma terapisiyle en sevdiği makarna ve pizzayı rahatlıkla yiyebiliyor - Anne Bozkuş: - "Yemek biriktirme problemimizde çok fazla düzelme gördük. Katı yiyecekleri yemeye başladı. Yemek yerken artık öğürmüyor, kusmuyor, boğulmuyor" - MS hastası Hakan Çimenli: - "Terapiden çok memnun kaldım. Bir nefes, güneş, bir insan için ne kadar önemliyse yutmanın da o kadar önemli olduğunun farkına vardım" - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek: - "Terapilerle hastaların tat duygusunu alması ve çiğneme fonksiyonlarını yerine getirmesi sağlanıyor. Mideye gıdaların farklı yollarla ulaştırılması mümkün ancak uygun olanı doğal beslenmedir"
Yayın Tarihi: 15-11-2019 11:13
Türk hekimleri Etiyopya'da sağlık sistemini inceledi
Türk bilim insanları, incelemeler sonunda hastanelerde hijyen, kalite, organizasyon, insan kaynakları, yoğun bakım yatak sayısı ve altyapı yetersizliği bulunduğunu, ülkede şu an için sadece böbrek nakli yapılabildiğini bildirdi - Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Yıldırım: - "Sağlık yönetimi ve hastane işletmeciliği konusunda bilgi ve deneyim eksikliği nedeniyle hizmet sunumu ve hizmete erişimde sıkıntılar yaşandığını gözlemledik" - Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Yavuz Selim Çınar: - "Mutlaka ülkede böbrek nakli kapasitesinin artırılması gerekiyor. Çünkü çok sayıda genç hasta, hemodiyaliz tedavisine erişemediğinden hayatını kaybediyor" - Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkıran: - "Tıbbi teknoloji yeterli olmasına karşın bunu kullanabilecek nitelikli sağlık insan gücü yetersiz. Dezenfeksiyon çok ciddi bir sorun ve enfeksiyon kontrolü yok"
Yayın Tarihi: 15-11-2019 11:10
Kök hücre nakli sonrasında resim yaparak moral buldu
Kök hücre nakli sonrası lösemiden kurtularak sağlığına kavuşan 17 yaşındaki Ali Murat Yıldırım: - "Benim resme yeteneğim çok iyi. Resim öğretmenliğine başvurmak istiyorum. Tedavim sırasında hastane odasında resimler çizdim. En son Ömer Halisdemir'in görüntüsünü bilgisayardan alıp çizdim" - "Hastanede kaldığım sürede kapı süsleri yaptım. Hastane odamda yaptığım kapı süslerini de tedavi gören diğer hastalara hediye ettim. Tedavim sürecinde de en çok resme sığındım" - Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Orhan Gürsel: - "Türkiye'de her yıl bin 200 çocuk lösemi tanısı alıyor"
Yayın Tarihi: 06-11-2019 11:13
Kök hücre nakli sonrasında resim yaparak moral buldu
Kök hücre nakli sonrası lösemiden kurtularak sağlığına kavuşan 17 yaşındaki Ali Murat Yıldırım: - "Benim resme yeteneğim çok iyi. Resim öğretmenliğine başvurmak istiyorum. Tedavim sırasında hastane odasında resimler çizdim. En son Ömer Halisdemir'in görüntüsünü bilgisayardan alıp çizdim" - "Hastanede kaldığım sürede kapı süsleri yaptım. Hastane odamda yaptığım kapı süslerini de tedavi gören diğer hastalara hediye ettim. Tedavim sürecinde de en çok resme sığındım" - Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Orhan Gürsel: - "Türkiye'de her yıl bin 200 çocuk lösemi tanısı alıyor"
Yayın Tarihi: 06-11-2019 11:13
Sebzeleri sirkeli su yerine karbonatla yıkayın
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Sibel Bölek, "Ispanakları sirkeli suda bekletmek genellikle başvurulan bir yöntemdir. Ancak sirkeli su bazı zirai ilaçların daha da etkili hale gelmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle gıdaların yıkanmasında sirkeli su yerine karbonatlı su ile yıkama yöntemi tercih edilmelidir. Karbonatlı su içerisinde bekletilen gıdalar daha sonra bol su ile yıkanmalıdır." dedi.
Yayın Tarihi: 05-11-2019 11:10
Engelli kadına aynı anda üç operasyon yapıldı
Doğuştan iki bacağı da dizden itibaren olmayan kadın hastaya aynı anda kapalı yöntemle safra kesesi, yumurtalık kisti ve apandisit ameliyatı yapıldı - Üç ayrı branşın birlikte yaptığı ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Melek Teberoğlu: - "Çok sorunsuz şekilde ameliyatımı yaptılar, tüm ekibe teşekkür ediyorum. Bizim durumumuzdaki engelli hastalar da bu tür ameliyatlarını kapalı şekilde olup çok kısa sürede normal yaşantılarına dönebilirler" - Prof. Dr. Özlem Evliyaoğlu Bozkurt: - "Engellilerde dizden aşağısı olmadığı durumlarda bu operasyonlar teknik olarak zordur. Genel cerrahi, anestezi ve kadın doğum bölümümüzle, aynı seansta 15 santimetrelik kistini laparoskopik yöntemle batın içerisine dağılım yapmadan yumurtalıkla birlikte aldık"
Yayın Tarihi: 29-10-2019 11:19
Engelli kadına aynı anda üç operasyon yapıldı
Doğuştan iki bacağı da dizden itibaren olmayan kadın hastaya aynı anda kapalı yöntemle safra kesesi, yumurtalık kisti ve apandisit ameliyatı yapıldı - Üç ayrı branşın birlikte yaptığı ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Melek Teberoğlu: - "Çok sorunsuz şekilde ameliyatımı yaptılar, tüm ekibe teşekkür ediyorum. Bizim durumumuzdaki engelli hastalar da bu tür ameliyatlarını kapalı şekilde olup çok kısa sürede normal yaşantılarına dönebilirler" - Prof. Dr. Özlem Evliyaoğlu Bozkurt: - "Engellilerde dizden aşağısı olmadığı durumlarda bu operasyonlar teknik olarak zordur. Genel cerrahi, anestezi ve kadın doğum bölümümüzle, aynı seansta 15 santimetrelik kistini laparoskopik yöntemle batın içerisine dağılım yapmadan yumurtalıkla birlikte aldık"
Yayın Tarihi: 29-10-2019 11:18
Üç boyutlu ekokardiyografinin mucidinden eğitim
İstanbul Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen eğitime, Türkiye, İran, Azerbaycan ve Bangladeş'ten 25 uzman katıldı
Yayın Tarihi: 25-10-2019 11:25
Kendi kök hücresinden yapılan nakille kanseri yendi
Kemik kanseri nedeniyle bir bacağını kaybeden 17 yaşındaki genç, Türkiye'de nadir merkezlerde uygulanan "kendi kök hücresinden" nakil yöntemiyle kanseri yendi - Nakil sonrası sağlığına kavuşan Koray Kuşvuran: - "Yaşama sevgisi bende artık doruk noktaya ulaşmış durumda. Bu işten alnımın akıyla çıkarsam bundan da anı olarak bahsedeceğim. Karşıma çıkacak engellerin beni çok fazla yıpratacağını düşünmüyorum" - Tıbbi Onkoloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Nuri Karadurmuş: - "Bu tümörlerin en önemli özelliklerinden biri kemoterapiye karşı duyarlılığı. Kemoterapiye duyarlı olan tümörlerde kullanılan tedavi yöntemlerinden birincisi, kemoterapi ile tümörü kontrol altına alabilmek daha sonra da bu tümörlerin nüksetme riskini önleyebilmek için de 'otolog kök hücre' naklidir"
Yayın Tarihi: 23-10-2019 11:37
Kendi kök hücresinden yapılan nakille kanseri yendi
Kemik kanseri nedeniyle bir bacağını kaybeden 17 yaşındaki genç, Türkiye'de nadir merkezlerde uygulanan "kendi kök hücresinden" nakil yöntemiyle kanseri yendi - Nakil sonrası sağlığına kavuşan Koray Kuşvuran: - "Yaşama sevgisi bende artık doruk noktaya ulaşmış durumda. Bu işten alnımın akıyla çıkarsam bundan da anı olarak bahsedeceğim. Karşıma çıkacak engellerin beni çok fazla yıpratacağını düşünmüyorum" - Tıbbi Onkoloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Nuri Karadurmuş: - "Bu tümörlerin en önemli özelliklerinden biri kemoterapiye karşı duyarlılığı. Kemoterapiye duyarlı olan tümörlerde kullanılan tedavi yöntemlerinden birincisi, kemoterapi ile tümörü kontrol altına alabilmek daha sonra da bu tümörlerin nüksetme riskini önleyebilmek için de 'otolog kök hücre' naklidir"
Yayın Tarihi: 23-10-2019 11:36
Türkiye ile Özbekistan arasında tıp eğitimi alanında iş birliği
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Özbekistan'ın Buhara şehrinde İbn-i Sina Tıp Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurdu
Yayın Tarihi: 16-10-2019 13:47
Türk doktorlardan Kosovalı meslektaşlarına seminer
"Uluslararası Organ Nakli Ağı" projesi kapsamında Kosova'da bulunan Türk bilim insanları, Priştine Üniversitesi Hastanesini ziyaret ederek, sağlık personeline organ nakliyle ilgili seminer verdi - Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci: - "Türkiye sağlık alanında son 15-20 yılda hem teknik kapasite hem de insan kaynağı açısından oldukça güçlü duruma geldi. Biz de bu deneyim ve bilgilerimizi uluslararası alanda sistemlerini geliştirmek isteyen ülkelerle paylaşmaya çalışıyoruz" - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Elevli: - "Kosova ile Türkiye'nin tarihi ve kültürel ortak değerleri bulunuyor. Bugün de sağlık eğitimi alanında Kosovalı kardeşlerimize, dostlarımıza katkıda bulunmak için buradayız"
Yayın Tarihi: 15-10-2019 14:06
Türk doktorlardan Kosovalı meslektaşlarına seminer
"Uluslararası Organ Nakli Ağı" projesi kapsamında Kosova'da bulunan Türk bilim insanları, Priştine Üniversitesi Hastanesini ziyaret ederek, sağlık personeline organ nakliyle ilgili seminer verdi - Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci: - "Türkiye sağlık alanında son 15-20 yılda hem teknik kapasite hem de insan kaynağı açısından oldukça güçlü duruma geldi. Biz de bu deneyim ve bilgilerimizi uluslararası alanda sistemlerini geliştirmek isteyen ülkelerle paylaşmaya çalışıyoruz" - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Elevli: - "Kosova ile Türkiye'nin tarihi ve kültürel ortak değerleri bulunuyor. Bugün de sağlık eğitimi alanında Kosovalı kardeşlerimize, dostlarımıza katkıda bulunmak için buradayız"
Yayın Tarihi: 15-10-2019 14:03
Mikrobiyota ve Fekal Transplantasyon Sempozyumu
Sağlık Bilimleri Üniversitesince düzenlenen Mikrobiyota ve Fekal Transplantasyon Sempozyumu'nda gaita naklinin hastalıkların tedavisindeki yeri ve önemi ele alındı - Prof. Dr. Ahmet Uygun: - "Biz, sağlıksız dışkıyı atıyor, yerine fekal transplantasyon yani 'dışkı nakli' dediğimiz sağlıklı bağırsak florasını bırakıyoruz. Bu şekilde de birçok hastalığı tedavi edebiliyoruz"
Yayın Tarihi: 05-10-2019 11:47
Çocuklukta süt tüketimi, metabolik sendromdan koruyor
SBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Cömert: - "Metabolik sendrom, obezite, hipertansiyon ve insülin direncinin birlikte ortaya çıktığı ciddi bir hastalıktır. Süt, kalsiyum mineralinin temel kaynağı olması nedeniyle çocukluk çağı obezitesine karşı koruyucudur. Bu da kişiyi aynı zamanda metabolik sendromdan koruyor" - "Özellikle sütte var olan kalsiyum mineralinin zayıflatıcı etkiye sahip olduğuna dair bulgular, son çalışmalarda yayınlandı"
Yayın Tarihi: 02-10-2019 11:12
Çocuklukta süt tüketimi, metabolik sendromdan koruyor
SBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Cömert: - "Metabolik sendrom, obezite, hipertansiyon ve insülin direncinin birlikte ortaya çıktığı ciddi bir hastalıktır. Süt, kalsiyum mineralinin temel kaynağı olması nedeniyle çocukluk çağı obezitesine karşı koruyucudur. Bu da kişiyi aynı zamanda metabolik sendromdan koruyor" - "Özellikle sütte var olan kalsiyum mineralinin zayıflatıcı etkiye sahip olduğuna dair bulgular, son çalışmalarda yayınlandı"
Yayın Tarihi: 02-10-2019 11:12
Okul çağındaki çocuklara düzenli süt tüketimi önerisi
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doç. Dr. Necati Balamtekin: - "Büyüme çağındaki çocuklarda özellikle kemik kalsiyum ihtiyacının yeterince karşılanması ve ileri yaşlarda oluşabilecek kemik hastalıklarının önüne geçilebilmesi bakımından, okul çağı çocuklarında düzenli günlük süt tüketimi çok önemlidir"
Yayın Tarihi: 27-09-2019 11:04