Uzay çalışmalarına katılmak üzere eğitilmiş kişilere astronot denilmektedir. Ayrıca, kozmonot veya uzay insanı olarak da adlandırılmaktadır. Yunanca 'astron' (yıldız) kelimesinin, denizci anlamına gelen 'nautes' kelimesiyle yan yana gelmesinden oluşmaktadır. Ruslar Yunanca 'kosmos' (evren) ve 'nautes' kelimeleri ile oluşturulmuş kozmonot ismini kullanmaktayken, Fransızlar Latince spatium kelimesinden türetilen spasyonot ismini kullanmakta ve uzaya çıkan uzay insanlarını 'spasyonot' olarak isimlendirmektedir. 2021 verilerine göre, uzayda en uzun süre kalan kişi 437.7 gün ile Rus kozmonot Valeri Polyakov'dur. Gerekli eğitimi aldıkları için uzay turistleri de uzay insanı olarak adlandırılabilir. 2021 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, astronot kelimesinin Türkçe karşılığının bulunması yönünde çağrı yapmıştır. Bu anlamda 'gökmen', 'fezagir' gibi isim önerileri gündeme gelmiştir.
Haziran ayında fırlatılan uzay aracı Starliner, uzayda arızalandı. Araç, ABD'nin New Mexico eyaletine astronotsuz olarak iniş yaptı. Yıllarca gecikmeni ardından Haziran ayında bir haftalık görev için yola çıkan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, aylardır uzayda mahsur kaldı.
İki haftalığına gittikleri uzayda aylardır mahsur kalan iki astronot: Film senaryosu değil, inanması güç bir gerçek. Daha da şaşırtıcı olanı ise yeryüzüne dönemeyen astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams'ın kaderi belirsiz! NASA astronotları nasıl, ne zaman getireceğine daha karar veremedi. Ancak masada değerlendirilen bir seçeneğe göre 'iki boş koltuk' formülüne başvurulabilir.
Yabancı kökenli olan birçok kelime zaman içinde çeşitli ekler alarak ya da halk arasında söyleniş biçimlerinin bazı değişimlere uğraması ile çeşitli değişimler geçirmiş ve Türkçe kelime dağarcığına katılmıştır. Bu tür kelimeler yazımlarında en sık hataya düşülen kelimeler arasında yer alır. Türkçe yazım kuralları da bu hataların önüne geçebilmek için oluşturulmuştur.
Herkes, uzayda yer çekimi olmadığını bilir. Uzayda ne yukarı ne de aşağı kavramları geçerlidir. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar, sabit bir nesneye tutunmadıkları zaman istasyon içinde süzülürler. Uzaydaki düşük yer çekimi ortamında günlük yaşamsal ihtiyaçları karşılamak oldukça zorlu bir görevdir. Bu durumda, insanların günlük yaşamda yaptıkları normal şeyleri uzayda nasıl gerçekleştirdikleri merak konusudur. Peki, astronotlar uzayda nasıl yaşar?
Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de içinde yer aldığı "Galactic 07 uzay uçuşu" gerçekleştirildi. Araç New Mexico'daki tesisten 17.30'da havalandı. Atasever'in yolcuğu 1 saatten fazla sürerken 18.40'ta Dünya'ya iniş yaptılar. Türkiye Uzay Ajansı, görevin başarılı olduğunu duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantı gerçekleştirdiği Türkiye'nin ikinci uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever'e başarı dileyerek, "Sen ikinci astronotumuz olacaksın ama son olmayacaksın. Ülkemiz insanlı uzay görevi noktasında seninle şimdi üçüncünün altyapısını hazırlayacak." dedi.
Uzay görevine gidenlerin sağlıklarını koruması için kullanması gereken ilaçlar üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim ile öğrencileri, astronotların uzaydaki yüksek oranlı radyasyondan korunması için akrep derisinden krem geliştirdi.
1987 yılında uzaya giden Suriye'nin ilk astronotu Tümgeneral Muhammed Faris, Türkiye'de hayatını kaybetti. 73 yaşındaki Faris'in, kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uşak Üniversitesi'nde gençlerle bir araya geldi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar’la birlikte gençlerin yer aldığı oturuma katıldı. Fırlatma aşamasıyla ilgili konuşan Gezeravcı, "Orası hissedilebilecek en son korku hissiyatının olduğu yer" diye konuştu.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom Mission 3 kapsamındaki göreviyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmiştir. Dönüşü 2 kere ertelenen Gezeravcı, 7 Şubat 2024'te ISS'ten ayrılmış ve 4 astronotu taşıyan Dragon kapsülü 9 Şubat 2024 tarihinde iniş yapmıştır. Uluslararası Uzay İstasyonu'na gittikten sonra oldukça popüler hâle gelen Alper Gezeravcı ile ilgili detaylar oldukça merak edilir. Peki, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı nerede görev yapıyor?
Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştiren astronot Alper Gezeravcı, Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelerek yurda giriş yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile telefonda görüştü. Erdoğan, başarılı süreç için Gezeravcı'ya teşekkür etti.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya iniş yolculuğunu değerlendirdi. Gezeravcı'nın ilk tedavilerin ardından Türkiye'ye dönmesini planladıklarını anlattı. Kıraç ayrıca Türkiye'nin ikinci uzay misyonu için ise tarih verdi. Alper Gezeravcı'dan sonra Tuva Cihangir Atasever'in de uzaya gitmesi planlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın ailesiyle buluştuğu anları kaydetti. Ayrıca Gezeravcı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Merhaba Dünya, ben geldim" notunu düştü.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD'nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa iniş yaptı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin Dünya'ya dönüşü, hava durumunun hala uygun olmaması nedeniyle tekrar ertelendi.
SPACEX, olumsuz hava koşulları nedeniyle Alper Gezeravcı ve beraberindeki astronotların dünyaya dönüşünün bir kez daha ertelendiğini duyurdu. Floridaki olumsuz hava koşullarının gerekçe olarak gösterildiği açıklamada Dragon kapsülünün, istasyondan ayrılmasının en erken 6 Şubat'ta olacağını açıkladı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay macerası bugün itibarıyla bitiyor. TSİ 17.50'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılacak olan Gezeravcı'nın dönüş yolculuğunun 30 saat sürmesi bekleniyor. Gezeravcı uzay misyonunda 13 deney gerçekleştirdi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirdiği bilimsel deneyler arasında yer alan VOKALKORD, seste meydana gelen frekans değişiminden yapay zeka desteğiyle rahatsızlıkların tespit edilmesini sağlıyor.
Emekli olduktan sonra gökyüzüne merak salan Bursalı Şenol Şanlı, evinin bodrumuna kurduğu atölyesinde teleskop üretiyor. Boş vakitlerinde ay ve gezegenlerin fotoğrafını çeken Şanlı, emekliliğin tadını gökyüzünü gözlemleyerek çıkardığını söyledi. Şanlı, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesinin ardından en uygun zamanda ayın önünden geçerken fotoğrafını çekeceğini belirtti.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı taşıyan kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonuna doğru yolculuğu devam ediyor. Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’yı taşıyan ve Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na 12:27 olarak açıklanan kenetlenme saati güncellendi.
Mersin'in Silifke ilçesinde vatandaşlar, hemşehrileri olan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu meydanda kurulan dev ekranlardan izledi.
Düzce'de aileler, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu, Bilim ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen programda ellerinde Türk bayraklarıyla izledi.
Bugünün geleceğini hiç düşünmüyorlardı ama hayalin bile ötesi gerçeğe dönüştü! Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın ailesi uğurlamak üzere ABD'ye gitti. Gezeravcı'ya "kanka" diye hitap eden yeğeni Karan Gezeravcı'nın amcasının uzaydan ne getirmesini istediğini duyanlar da uzayın boşluğunda hayallere daldı. Sadece ailesini değil, tüm Türkiye'ye esin kaynağı olan Gezeravcı'nın sürprizini de mutluluğu gözlerinden okunan anne Gezeravcı anlattı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bu gece yarısı uzay yolculuğuna başlıyor. 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) kalacak olan Gezeravcı 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek. Türkiye nefesini tuttu, geri sayıma geçti. İşte Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği deneyler ve yanında götüreceği eşyalar!
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna başlamasına saatler kaldı. 18 Ocak gecesi 01.11'de gerçekleşecek fırlatma, İstanbul ve Ankara’daki meydanlardan ve bilim merkezlerinden takip edilebilecek.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı'nın memleketi Mersin'in Silifke ilçesindeki akrabaları, komşuları ve hemşehrileri, 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece gerçekleştirilecek fırlatmayı dev ekrandan takip edecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapacak Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzaya gidiş tarihinin 17 Ocak 2024'e ertelendiğini duyurdu
Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotlarından Andreas Mogensen, uzaydan Bitlis’in Tatvan ilçesi, Nemrut Krateri ve Van Gölü’nün aynı karede yer aldığı bir fotoğraf çekti. Fotoğraf ile ilgili değerlendirmede bulunan Tatvan Kaymakamı Dr. Remzi Demir'den ise 'ilçenin doğal güzelliklerini yerinde görme çağrısı' geldi. Kaymakam Demir, "Herkesi ilçemizin bu doğal güzelliklerini yerinde görmeye davet ediyoruz" diye konuştu.
Uzaydan çektiği Türkiye fotoğraflarıyla bilinen Rus kozmonot Oleg Artemyev (53), Türkiye’nin uzaydan bakıldığında dünya üzerindeki en güzel yerlerden biri olduğunu söyledi. Artemyev, “Bizim istasyonumuz hem gece hem gündüz Türkiye’nin üzerinden geçiyor. Bu güzelliği gördüğüm zaman da her zaman elim fotoğraf makinesine gidip, fotoğraf çekesim geliyor” dedi. Artemyev, "Arkadaşlarım bana, ‘Ben Antalya’dayım, Kemer’deyim. Benim fotoğraflarımı uzaydan çeker misin?’ diyorlardı" diye konuştu.
TBMM, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, "Uludağ bundan sonra daha fazla gündeme gelecek. Burada yaptığımız bu güzel yatırım, bu otel vesilesiyle 4 mevsim tüm dünyadan misafirlerimizi burada ağırlayacağız. Artık Davos'a gitmeye gerek yok. Biz tüm dünyayı Bursa'da, Uludağ'da ağırlamaya devam edeceğiz." dedi.
İzmir Şehit Uzman Çavuş Egemen Yıldız Ortaokulu öğrencileri, dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan astronotla telsiz bağlantısı kurarak, uzayın derinliklerine ilişkin sorular sordu.
İzmir'de bir ortaokuldaki öğrenciler, dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan astronotlarla ekim ayında telsiz bağlantısı kuracak.
Milli Uzay Programı kapsamımda 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek ilk Türk astronotun belirlenmesi süreci devam ediyor. Uzaya gidecek ilk Türk astronot olmak için Van'dan başvuran aday, son 16 arasına kaldı. Son 16’da elenen astronot adayı bu durumu KDK'ya taşıdı. Kamu Denetçiliği Kurumu ise şikayet üzerine inceleme başlattı.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli Japon astronot Koichi Wakata, Twitter'da bir fotoğraf paylaştı. Astronot Wakata paylaşımına bir deprem mesajı da ekledi. Wakata, "Düşüncelerimiz ve dualarımız Türkiye, Suriye ve depremden harap olmuş tüm etkilenen bölgelerdeki insanlarla birlikte" dedi.
Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek yeni mürettebatın arasında olan isimlerden biri de Arap astronot Sultan al-Neyadi. Planlara göre Sultan al-Neyadi'nin altı ay sürmesi görevi Ramazan ayına denk gelecek. Neyadi, bu konuyla ilgili kendisine yöneltilen bir sorunun üzerine seferi olduğu için uzay görevi sırasında oruç tutmayabileceğini söyledi.
Ay'a ayak basan ikinci ABD'li eski astronot Buzz Aldrin, 93 yaşında dördüncü kez evlendi. Los Angeles'ta küçük bir tören ile evlendiklerini belirten Aldrin, "Aşığı ile kaçan gençler kadar heyecanlıyız." ifadesini kullandı.
Yörüngeden canlı TV yayını yapan ilk NASA misyonunun hayatta kalan son üyesi ABD'li astronot Walter Cunningham, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Cunningham'ın ölümünü doğrulayan NASA, onun "Ay'a iniş programının başarısında etkili olduğunu" kaydetti.
NASA yaptığı bir çalışma sonucu astronotlarının kanında DNA mutasyonu buldu. Uzay yolculuğunun tehlikelerini gözler önüne seren bu çalışma sonucu gözler uzaya gitmek istediklerini her fırsatta dile getiren Elon Musk, Jeff Bezos ve Richard Branson gibi milyarderlere çevrildi. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nden (NASA) 14 astronotun kanlarında DNA mutasyonu bulundu. Bu mutasyonların lösemi de dahil olmak üzere çeşitli kanserlere yol açabileceği belirtildi.
8 yaşındaki Isabella Payne, babasının amatör telsiziyle Uluslararası Uzay İstasyonu'yla bağlantı kurdu. ABD'li astronot Kjell Lingren, küçük Isabella Payne'e 'Uluslararası Uzay İstasyonu'na hoş geldiniz' diyerek yanıt verdi. Lingren ile 45 saniye sohbet eden küçük kızın hayalleri gerçek oldu.
Fotoğraf sanatçısı Cengiz Kudat, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak amacıyla açacağı sergi için 21 farklı mekanda astronot kıyafeti giyen modelle fotoğraf çekimleri yapıyor
"Uzaydaki yerçekimsiz ortamda yapılacak deneylerin bizim için çok ciddi bir önemi var. Çünkü bizim bilim camiamız böyle bir fırsatı yakalayamadı" - "Astronotumuzun uzay istasyonunda kalacağı 7 ila 10 gün arasında yapabileceği üç veya dört bilimsel çalışmayı tespit edeceğiz"
Milli Uzay Programı çerçevesinde 1 Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilme süreci başlatılmış ve başvurular açılmıştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da uzaya.gov.tr adresi üzerinden tıklayan kişi sayısını ve kaç kişinin kayıt yaptırdığını açıkladı. "Tıklama sayısı 5 milyona, kaydını yaptıran kişi sayısı ise 36 bine ulaştı" diyen Yıldırım, 460 kişinin ise uzaya götürülebilecek halde olduğunun bilgisini verdi. Başvurular da her geçen gün artıyor.
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki uzay giysileriyle ilgili endişe verici bir sorun yaşadı. Uzay yürüyüşündeki bir astronotun kaskı "su" ile doldu. Panik yapan NASA, buna istinaden acil olmayan uzay yürüyüşlerini iptal etti.
Uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır sorusunun yanıtı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında birçok kişi tarafından sorgulanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını ve 1 Türk gencinin bu program kapsamında uzaya gönderileceğini belirtti. Peki, uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır, başvuru şartları nelerdir? İşte Milli Uzay Programı başvuru kılavuzu.
İlk Türk astronot uzaya çıkmak için yıl sonuna hazırlanıyor! Türkiye'nin uzay yolculuğunda heyecanlı gelişmeleri Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım anlattı. Yıldırım ayrıca uzaya çıkacak Türk yapımı araç için büyük şirketlerin teçhizat koymak isteyenler olduğunu belirtti.
Çin'in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (gök sarayı) Uzay İstasyonu'ndaki taykonot ekibi, 6 aylık görevi tamamlayarak Dünya'ya döndü.
Uzayda kalma rekoru kıran dünyaca ünlü eski NASA astronotu Scott Kelly, NFT furyasına katılan son isimlerden oldu. İlk NFT projesi "Dreams Out of this World"ü (Bu Dünya'nın Dışından Hayaller) resmi olarak satışa sunan Kelly, 500 bin dolar topladı. Ukrayna ayrıntısı ise dikkatleri üzerine çekti.