Uzay çalışmalarına katılmak üzere eğitilmiş kişilere astronot denilmektedir. Ayrıca, kozmonot veya uzay insanı olarak da adlandırılmaktadır. Yunanca 'astron' (yıldız) kelimesinin, denizci anlamına gelen 'nautes' kelimesiyle yan yana gelmesinden oluşmaktadır. Ruslar Yunanca 'kosmos' (evren) ve 'nautes' kelimeleri ile oluşturulmuş kozmonot ismini kullanmaktayken, Fransızlar Latince spatium kelimesinden türetilen spasyonot ismini kullanmakta ve uzaya çıkan uzay insanlarını 'spasyonot' olarak isimlendirmektedir. 2021 verilerine göre, uzayda en uzun süre kalan kişi 437.7 gün ile Rus kozmonot Valeri Polyakov'dur. Gerekli eğitimi aldıkları için uzay turistleri de uzay insanı olarak adlandırılabilir. 2021 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, astronot kelimesinin Türkçe karşılığının bulunması yönünde çağrı yapmıştır. Bu anlamda 'gökmen', 'fezagir' gibi isim önerileri gündeme gelmiştir.
Uzaydan çektiği Türkiye fotoğraflarıyla bilinen Rus kozmonot Oleg Artemyev (53), Türkiye’nin uzaydan bakıldığında dünya üzerindeki en güzel yerlerden biri olduğunu söyledi. Artemyev, “Bizim istasyonumuz hem gece hem gündüz Türkiye’nin üzerinden geçiyor. Bu güzelliği gördüğüm zaman da her zaman elim fotoğraf makinesine gidip, fotoğraf çekesim geliyor” dedi. Artemyev, "Arkadaşlarım bana, ‘Ben Antalya’dayım, Kemer’deyim. Benim fotoğraflarımı uzaydan çeker misin?’ diyorlardı" diye konuştu.
TBMM, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, "Uludağ bundan sonra daha fazla gündeme gelecek. Burada yaptığımız bu güzel yatırım, bu otel vesilesiyle 4 mevsim tüm dünyadan misafirlerimizi burada ağırlayacağız. Artık Davos'a gitmeye gerek yok. Biz tüm dünyayı Bursa'da, Uludağ'da ağırlamaya devam edeceğiz." dedi.
İzmir Şehit Uzman Çavuş Egemen Yıldız Ortaokulu öğrencileri, dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan astronotla telsiz bağlantısı kurarak, uzayın derinliklerine ilişkin sorular sordu.
İzmir'de bir ortaokuldaki öğrenciler, dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan astronotlarla ekim ayında telsiz bağlantısı kuracak.
Milli Uzay Programı kapsamımda 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek ilk Türk astronotun belirlenmesi süreci devam ediyor. Uzaya gidecek ilk Türk astronot olmak için Van'dan başvuran aday, son 16 arasına kaldı. Son 16’da elenen astronot adayı bu durumu KDK'ya taşıdı. Kamu Denetçiliği Kurumu ise şikayet üzerine inceleme başlattı.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli Japon astronot Koichi Wakata, Twitter'da bir fotoğraf paylaştı. Astronot Wakata paylaşımına bir deprem mesajı da ekledi. Wakata, "Düşüncelerimiz ve dualarımız Türkiye, Suriye ve depremden harap olmuş tüm etkilenen bölgelerdeki insanlarla birlikte" dedi.
Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek yeni mürettebatın arasında olan isimlerden biri de Arap astronot Sultan al-Neyadi. Planlara göre Sultan al-Neyadi'nin altı ay sürmesi görevi Ramazan ayına denk gelecek. Neyadi, bu konuyla ilgili kendisine yöneltilen bir sorunun üzerine seferi olduğu için uzay görevi sırasında oruç tutmayabileceğini söyledi.
Ay'a ayak basan ikinci ABD'li eski astronot Buzz Aldrin, 93 yaşında dördüncü kez evlendi. Los Angeles'ta küçük bir tören ile evlendiklerini belirten Aldrin, "Aşığı ile kaçan gençler kadar heyecanlıyız." ifadesini kullandı.
Yörüngeden canlı TV yayını yapan ilk NASA misyonunun hayatta kalan son üyesi ABD'li astronot Walter Cunningham, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Cunningham'ın ölümünü doğrulayan NASA, onun "Ay'a iniş programının başarısında etkili olduğunu" kaydetti.
NASA yaptığı bir çalışma sonucu astronotlarının kanında DNA mutasyonu buldu. Uzay yolculuğunun tehlikelerini gözler önüne seren bu çalışma sonucu gözler uzaya gitmek istediklerini her fırsatta dile getiren Elon Musk, Jeff Bezos ve Richard Branson gibi milyarderlere çevrildi. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nden (NASA) 14 astronotun kanlarında DNA mutasyonu bulundu. Bu mutasyonların lösemi de dahil olmak üzere çeşitli kanserlere yol açabileceği belirtildi.
8 yaşındaki Isabella Payne, babasının amatör telsiziyle Uluslararası Uzay İstasyonu'yla bağlantı kurdu. ABD'li astronot Kjell Lingren, küçük Isabella Payne'e 'Uluslararası Uzay İstasyonu'na hoş geldiniz' diyerek yanıt verdi. Lingren ile 45 saniye sohbet eden küçük kızın hayalleri gerçek oldu.
Fotoğraf sanatçısı Cengiz Kudat, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak amacıyla açacağı sergi için 21 farklı mekanda astronot kıyafeti giyen modelle fotoğraf çekimleri yapıyor
"Uzaydaki yerçekimsiz ortamda yapılacak deneylerin bizim için çok ciddi bir önemi var. Çünkü bizim bilim camiamız böyle bir fırsatı yakalayamadı" - "Astronotumuzun uzay istasyonunda kalacağı 7 ila 10 gün arasında yapabileceği üç veya dört bilimsel çalışmayı tespit edeceğiz"
Milli Uzay Programı çerçevesinde 1 Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilme süreci başlatılmış ve başvurular açılmıştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da uzaya.gov.tr adresi üzerinden tıklayan kişi sayısını ve kaç kişinin kayıt yaptırdığını açıkladı. "Tıklama sayısı 5 milyona, kaydını yaptıran kişi sayısı ise 36 bine ulaştı" diyen Yıldırım, 460 kişinin ise uzaya götürülebilecek halde olduğunun bilgisini verdi. Başvurular da her geçen gün artıyor.
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki uzay giysileriyle ilgili endişe verici bir sorun yaşadı. Uzay yürüyüşündeki bir astronotun kaskı "su" ile doldu. Panik yapan NASA, buna istinaden acil olmayan uzay yürüyüşlerini iptal etti.
Uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır sorusunun yanıtı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında birçok kişi tarafından sorgulanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını ve 1 Türk gencinin bu program kapsamında uzaya gönderileceğini belirtti. Peki, uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır, başvuru şartları nelerdir? İşte Milli Uzay Programı başvuru kılavuzu.
İlk Türk astronot uzaya çıkmak için yıl sonuna hazırlanıyor! Türkiye'nin uzay yolculuğunda heyecanlı gelişmeleri Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım anlattı. Yıldırım ayrıca uzaya çıkacak Türk yapımı araç için büyük şirketlerin teçhizat koymak isteyenler olduğunu belirtti.
Çin'in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (gök sarayı) Uzay İstasyonu'ndaki taykonot ekibi, 6 aylık görevi tamamlayarak Dünya'ya döndü.
Uzayda kalma rekoru kıran dünyaca ünlü eski NASA astronotu Scott Kelly, NFT furyasına katılan son isimlerden oldu. İlk NFT projesi "Dreams Out of this World"ü (Bu Dünya'nın Dışından Hayaller) resmi olarak satışa sunan Kelly, 500 bin dolar topladı. Ukrayna ayrıntısı ise dikkatleri üzerine çekti.
Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansının (JAXA), 13 yıl sonra verdiği astronot alım ilanına rekor başvuru yapıldı. Üniversite şartı kaldırılmasıyla birlikte astronot alım ilanına 4 bin 127 kişinin müracaat ettiği bildirildi.
ABD'li NASA astronotu Mark Vande Hei ile Rus kozmonotlar Anton Shkaplerov ve Pyotr Dubrov'u taşıyan Soyuz kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılarak Dünya'ya döndü. Rusya ile ABD arasında Ukrayna savaşı sırasında tırmanan gerilim nedeniyle ABD'li astronotun uzayda bırakılacağı söylentilerine yol açmıştı.
15 yaşındaki Berke Ercan: - "Fenerbahçe'yi çok seviyorum, maçlarını izliyorum. Müzik yapmayı da çok seviyorum. Notaları öğreniyorum, şarkılar çalıyorum" - Anne Seval Özcan: - "Oğlumun en büyük hayali astronot olmak. Televizyonda astronotlarla ilgili filmi izlediğinden beri astronot olmanın hayalini kuruyor"
Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) varan Rus kozmonotlar, istasyona Ukrayna bayrağı renklerinde üniformalarla girdi.
Bugün 3 Rus kozmonot Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidiyor. Rus kozmonotları istasyona taşıyacak olan Soyuz roketi Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılacak.
Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) çıkan bir rapora bağlı kalarak, kış uykusunun (hibernation) astronotları Mars'a götürmenin en iyi yolu olabileceği iddia edildi. Öyle ki insanın kış uykusuna yatırılmasının uzay yolculuğu için oyunun kurallarını değiştiren bir teknik haline gelebilir.
NASA Uzay Sergisi kapsamında Türkiye’ye gelen Avrupa tarihinin en uzun uzay uçuşunu gerçekleştiren astronot André Kuipers, uzayda geçirdiği 204 güne dair deneyimleri aktardı. İnsanlı ya da insansız uzaya yapılan yolculukların sıklaşacağını söyleyen Kuipers, 2030’dan önce insanların Ay’a tekrar gideceğini belirtti.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Türk asıllı bir ismin 2021 yılı astronot aday sınıfına katılmaya hak kazandığını açıkladı. Kurumun resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Adana'da doğan ve ABD'de kimya ve makine mühendisliği alanlarında eğitim gören 36 yaşındaki Deniz Burnham, 2021 astronot aday sınıfına kazandı. ABD Adana Konsolosluğu da Burnham'ı yayımladığı mesajla tebrik etti.
Adana doğumlu Amerikalı, NASA'nın astronot adayları arasına seçildi
Dünya’ya dönüş hazırlıkları yapan Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) 4 astronot, arıza sebebiyle kapsüldeki tuvaleti dönüş yolculuğunda kullanamayacak. Geçen hafta ISS'te yetişen acı biberlerle tako yemeği yapan astronotların, yarın Dünya’ya dönmesi bekleniyor.
Türkiye'nin uzay programı tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye'nin astronot adayının 2022'de seçileceğini belirterek, uzaya gidecek ilk Türk'ün bir bilim insanı olacağını söyledi.
Fransız astronot Thomas Pesquet, insanların doğaya verdiği tahribatın uzaydan çok daha gözle görünür hale geldiğini söylerken, "görüntü üzüntü verici" dedi.
Uzayda çekilen ilk film olma özelliğini taşıyan Vyzov ’un her bir karesi sosyal medyada merak uyandırıyor. Geçtiğimiz günlerde iki sahnesinin çekimlerini tamamladığını duyuran film ekibinden akşam yemeği fotoğrafı geldi.
Erzurum Şehir Hastanesi Acil Servis ve KBRN Merkezi Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Orhan Delice: - "Siyanür ve metan gazı zehirlenmesinin yanı sıra yüksek ısıda zift maruziyeti gibi çok sayıda vakaya müdahale edip tedavilerini yaptık" - KBRN ekibinden hemşire Bilal Ayhan: - "Giydiğimiz kıyafetlerle hareket etmek, damar yolu açmak çok zor. Bir saat elbiseleri çıkarmadan siyanür vakasına müdahale ettik. Nefes almada çok zorlandık ama hastanın hayatını kurtardık"
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu Thomas Pesquet, uzayda formunu korumak için aletli egzersiz ypaıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunan Pesquet, boş zamanlarında formda kalmak için yaptığı egzersizlerin görüntülerini paylaştı.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunan astronotlar ve kozmonotlar, Tokyo 2020 Olimpiyatları’nı kutlamak için istasyonda ilk defa "uzay oyunlarını" gerçekleştirdi. Soyuz Ekibi ve Dragon Ekibi olarak ikiye ayrılan astronot ve kozmonotlar, karşılıklı uzay oyunları oynadı.
Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un uzaya yolculuğunda kapsüldeki diğer üç kişiden biri de 82 yaşındaki Wally Funk'tı. Funk bu seyahatle 1961 yılında çok yaklaştığı hayalini gerçekleştirdi.
ABD'li astronot Shane Kimbrough, İstanbul'un Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilmiş görüntülerini paylaşarak, ''Harika görünüyorsun Türkiye'' mesajına yer verdi. Ünlü astronot paylaşımında Atatürk Olimpiyat Stadı'na dikkat çekti.
Avrupa Uzay Ajansı'na astronot programı için 22 binden fazla başvuru yapıldı. Yeni astronot sınıfının 4 ila 6 kişiden oluşması planlanıyor.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 17 Haziran’da Çin’in kurmakta olduğu uzay istasyonuna ulaşan 3 astronotla konuşarak tebrik etti.
Uzun süreli uzay uçuşlarının insan sağlığını nasıl etkilediğine dair uzaya gönderilen mürekkep balıkları üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda elde edilebilecek. UUİ'ye gönderilen kısa kuyruklu yavru mürekkep balıkları, temmuzda Dünya'ya geri getirilerek incelemeye alınacak. Konuyla ilgili NASA araştırmacısı Jamie Foster, "Astronotlar uzayda fazla zaman harcadıkça bağışıklık sistemleri çalışmaz hale geliyor. Astronotların sağlık sorunlarının çözülmesine de yardımcı olabilir." ifadesini kullandı.
Çin’in kurmaya başladığı uzay istasyonuna gönderdiği astronotlar, istasyonun çekirdek modülü Tianhe’ye girdi.
Çin’in Dünya’nın yörüngesinde kurmaya başladığı uzay istasyonuna gönderdiği astronotları taşıyan uzay aracı Shenzhou-12, istasyona kenetlendi.
Çin'in en uzun sürecek olan insanlı uzay misyonu için üç astronot yola çıktı.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay'a ilk kadın astronotu götürecek dev roketleri bir araya getirdi. Artemis görevi çerçevesinde 65 metre uzunluğundaki dev ana roket, 54 metrelik iki küçük roketin ortasına yerleştirildi.
SpaceX'in Falcon 9 roketiyle 23 Nisan'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen Fransız astronot Thomas Pesquet, Kabe'nin bütün parlaklığıyla göründüğü ve Mekke'nin gece uzaydan çekilmiş fotoğrafını paylaşarak Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı.
Geçen ay SpaceX’in Falcon 9 roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen Fransız astronot Thomas Pesquet, boş zamanlarında ne yaptıklarını gösteren bir fotoğraf paylaştı.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın son 53 yıldır gerçekleştirdiği ilk gece inişinde, dört astronot Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya döndü. Üçü Amerikalı, biri Japon dört astronot uzayda altı ay geçirdi.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Apollo programında aya iniş için kullanılan araca pilotluk yapan Apollo 11 astronotu Michael Collins'in 90 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) 4 astronotu Dünya'ya taşıyacak Crew Dragon mekiğinin bugün yapılması planlanan seferinin ertelendiğini bildirdi.