Deprem, ne zaman ve hangi büyüklükte gerçekleşeceği bilinmeyen doğal afettir. Her ne kadar kesin bilgilere ulaşmak mümkün olmasa da depremlerin son yüzyıllar içerisindeki gerçekleşme sıklıklarını ve fay hatlarındaki değişiklikleri gözlemleyerek gelecek depremler hakkında tahminlerde bulunulabilir.
Alanında uzman olan jeolaglar, jeofizikçiler bu işle meşguldür.
İstanbul, Bingöl’den başlayıp Ege Denizi’ne kadar devam eden Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üzerindedir. Bu fay üzerinde gerçekleşen depremlerle ilgili yapılan incelemeler sonucunda büyük bir İstanbul depremi beklenmektedir. Son 80 yıl içerisinde büyüklüğü 7.9’u bulan birçok büyük deprem yaşanması ve fay hatlarındaki hareketin birbirini takip eden biçimde gerçekleşmesi bu fikri destekler niteliktedir.
Depremden korunmak için depreme dayanıklı binalar yapılmalı, hasarlı yapılar onarılmalı, deprem sonrası için kurtarma ekipleri oluşturulmalı ve halk bilinçlendirilmelidir.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz, İstanbul depremiyle ilgili konuştu. Yılmaz, "İstanbul ve çevresini etkileyecek deprem olacak mı? Evet, kaçınılmaz. İstanbul çevresini etkileyecek çok büyük bir deprem olacak, İstanbul'u buna hazırlamak gerekiyor" dedi.
Prof. Dr. Celal Şengör'ün İstanbul'da deprem korkusu nedeniyle kenti terk etme kararı alması yankısını sürdürüyor. Beklenen deprem sonrası çizdiği senaryoyla yalnızca İstanbul'u değil, tüm Türkiye'yi korkutan Şengör, kararının perde arkasıyla ilgili yine çok konuşulacak sözler kullandı. "Benim derdim evimin yıkılması değil, çok korkunç bir şey olacak" ifadeleriyle dikkat çeken Şengör, İstanbul'daki göçmenlerin sayısına dikkat çekti.
Tüm Türkiye'nin korkulu rüyası olan İstanbul depremi her zamankinden daha çok konuşulmaya başladı. İstanbulluların uykusunu kaçıracak açıklamalar Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den geldi. Depremin bir hafta, bir ay sonra da gerçekleşebileceğini anımsatan Moriwaki'nin depremin büyüklüğüyle ilgili telaffuz ettiği rakamlar korkuttu. Hatay örneği dikkat çeken Moriwaki, İstanbul'daki en riskli ilçeleri bir bir sıraladı.
Ünlü bilim insanı Prof. Dr. Celal Şengör verdiği kararla sosyal medyada gündem yarattı. Şengör, İstanbul'dan taşınma kararı aldığını açıkladı. Kararının perde arkasını gazeteci Fatih Altaylı'ya anlatan Şengör'ün İstanbul depremi sonrasına ilişkin çizdiği senaryo ise kıyamet filmlerini aratmadı.
Uzmanların sürekli uyarıda bulunduğu ve olması kuvvetle muhtemel İstanbul Depremi için çok büyük bir risk daha ortaya çıktı. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, konuya dair açıklama yapıldı. Akgün'ün açıklamasında, Büyükçekmece Barajı'nın büyük risk altında olduğu ifade edilirken, olası senaryoyu da açıkladı. İşte haberin tüm detayları...
Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler 7'den büyük bir depremin beklendiği İstanbul'a çevrildi. Jeofizik mühendisi deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Kuzey Marmara fayının, tüm Marmara'yı etkileyecek bir deprem yaratma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Eyidoğan, "En son yapılan bilimsel çalışmalara göre 7 ve daha büyük bir depremin başta İstanbul olmak üzere çevredeki 7 ili ve 50 ilçeyi etkileme oranı, 2016 - 2030 yılı arası yüzde 50 ve oldukça yüksek" dedi.
Depremlerin ardından tüm yurtta endişe arttı. Herkes yaşadığı bölgenin deprem riskini araştırırken uzmanlardan da ezber bozan uyarılar geliyor. Uzun süredir uyarıların yapıldığı beklenen Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'a çevrilmişken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, deniz tabanından geçen Karadeniz fayının deprem riski taşıdığına dikkat çekti. 1996'da hazırlanan haritada hata yapıldığını öne süren Bektaş, "İstanbul'da beklerken, Trabzon'da her an bir deprem oluşabilir" dedi.
Deprem felaketinin ardından vatandaşlar arasında beklenen İstanbul depremine ilişkin endişeler arttı. Deprem tedirginliği sonrası yatay mimariye yönelen çok sayıda kişinin masmavi göl ve yemyeşil zeytin ağaçları arasındaki doğa harikası İznik'e akın ettiği öğrenildi. İlçeye İstanbul'dan yoğun talep olduğu belirtilirken dönümü 150 bin TL olan yerlerin fiyatının 750 bin TL yükseldiği kaydedildi. En ucuz yerlerde bile fiyatlar uçarken kiraların arttığı, satılık kalmadığı belirtildi.
Bir Şansım Olsa programının sunucusu Ahu Sungur çileden çıktı. Olası İstanbul depremi günlerdir gündemdeyken evinde hasar tespiti yaptırmak istemeyenleri hedef alan Sungur "Bazı ev sahipleri de evlerinin yaşlarını küçültme peşinde" dedi.
İstanbul Deprem Seferberlik Planı ile ilgili İstanbul'un yol haritası açıklandı. "İstanbul için yüksek düzeyli bir seferberlik başlatıyoruz" diyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu "İBB olarak güçlü bir inisiyatif alıyoruz, düzen değiştiriyoruz. İş birliğine ihtiyacımız var. Bilime ihtiyacımız var. Bilim yegane ışığımızdır. Bilimi görmezden gelerek yola devam etmemiz mümkün değil" şeklinde konuştu. Devamında 'Bu bir seferberlik çağrısıdır' ifadesini kullandı ve 'Bugün itibarıyla sahaya çıkıyorum' dedi.
Türkiye, deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısı da 45 bini geçti. Kahramanmaraş'ta Hatay'da, Gaziantep'te, Adıyaman'da binlerce bina enkaz haline geldi. Yüksek şiddetli artçı sarsıntılar da hem Malatya hem de Hatay'da devam ediyor. Niğde ve Kayseri'de de hasar oluşturmayan depremler oldu. Tüm gözler beklenen Marmara depremindeyken uzman isimden gelen yorum İstanbul'un o ilçelerinde yaşayanları rahatlattı.
Sosyal medya paylaşımları ve açıklamaları ile çok konuşulan Tuğba Ekinci şimdi de olası İstanbul depremi yorumuyla gündeme geldi. Uzmanların olası İstanbul depremine karşı uyarılarda bulunmasının aksine Tuğba Ekinci'nin "İstanbul'da hiçbir zaman deprem olmayacak" sözleri alay konusu oldu.
Büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açan deprem felaketinin ardından gözler uzun süredir konuşulan beklenen olası İstanbul depremiyle ilgili açıklamalara çevrildi. Deprem için riskli yerlere dair endişeler artarken uzmanların yorumları da merak ediliyor. Son olarak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk çarpıcı ifadeler kullandı. Büyüklükle ilgili 7.6, 7.5, 7.4 ve 7.2 değerlerini veren Öztürk, "Böyle bir deprem bekliyor İstanbul" dedi.
Deprem felaketi, Türkiye'de derin yaralar açtı. Herkes tek yürek olup yaraların sarılması için çabalarken bir yandan da diğer bölgelerde yaşayan vatandaşların, deprem riskine ilişkin endişeleri arttı. Vatandaşlar, yaşadıkları bölgenin deprem potansiyelini ve riskini araştırırken deprem riski en düşük olan illeri de merak ediyor. Son olarak olası İstanbul depremi için uyarıda bulunan ve 2000 öncesi binalara dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Kadir Kılınç'tan çarpıcı açıklamalar geldi.
Türkiye Kahramanmaraş depreminin yaralarını sarmaya çalışırken İstanbul’da beklenen büyük deprem için de korku sürüyor. Kahramanmaraş’taki depremin ardından deprem fırtınasının giderek ilerlemesi akıllara ‘Maraş depremi İstanbul depremini tetikledi mi?’ sorusunu da getirdi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat bu soruya ‘Kahramanmaraş depremleri İstanbul'daki büyük deprem riskini daha da artırmadı’ şeklinde cevap verdi. İşte detaylar…
Bir süre önce İstanbul'u terk eden şarkıcı Ceylan Ertem depremden sonra "Neden şehrin ortasında yaşamıyorum? En önemli sebeplerinden biri aslında 24 yıl geçmesine rağmen bu tedirginliğin geçmemesi" diyerek açıklama yapmıştı. Ertem şimdi de çevresine İstanbul'dan taşınmaları konusunda tavsiye verdi.
Deprem felaketinin ardından Türkiye tek yürek olup yaraların sarılması için çabalarken bir yandan da diğer bölgelerde deprem riski konusunda tedirginlik yaşıyor. Herkes uzmanların yaptığı açıklamalara kilitlenmiş durumda. Özellikle beklenen olası İstanbul depremine ilişkin değerlendirmeler de merak ediliyor. Doç. Dr. Doğan Kalafat, deprem konusundaki sözlerine açıklık getirdi ve istatistikleri belirtti. Ayrıca istatistiklerin 'Zamanı iyi değerlendirin' mesajı verdiğini söyledi. İşte detaylar...
Deprem felaketinin yaşandığı Hatay'da bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, olası İstanbul depremine yönelik alınacak tedbirlerle ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Antakya'da karbon elyaf yöntemiyle güçlendirmesi yapılan ve geçirdiği üç depremde de yıkılmayan binayı inceleyen İmamoğlu, bu modeli İstanbul'da da uygulayacaklarını belirtti. İmamoğlu, "Karbon elyafla güçlendirilecek binaların maliyeti için vatandaşa destek vereceğiz" dedi. Peki karbon elyaf yöntemi nedir? İşte detaylar...
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaraları sarılmaya çalışılırken bir acı haberde Hatay'dan geldi. Hatay'da 20 Şubat günü 3 dakika arayla 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem oldu. Tüm Türkiye'yi yasa boğan deprem haberlerinin ardından uzmanlar İstanbul depremi için uyarılar yapmaya başladılar. Ünlü piyanist Fazıl Say ise bu açıklamalara isyan etti....
Kadıköy’de artan kira fiyatları sosyal medyada gündem oldu. Ev sahiplerinin deniz gören evler için istediği kira rakamları 170-200 bin lira aralığına kadar yükseldi. Dudak uçuklatan kira artışı ile ilgili konuşan Emlak Uzmanı İzak Hason'un değerlendirmesi ise dikkat çekti. İlk defa son yıllarda fiyatların doların da üzerinde kaldığını belirten Hason, "İstanbul merkezli 6 ve üzeri bir deprem olduğu takdirde bütün yeni binaların fiyatlarını hiç kimse tutamayacak ve artacak" dedi. İşte detaylar...
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra İstanbul depremi de gündemde. Konutların depreme dayanıklı olup olmadığının kontrol edilmesine dair açıklamalar yapılırken Armağan Çağlayan belediyeden aldığı yanıta isyan etti.
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından beklenen İstanbul depremi için de hem endişeler arttı hem de megakentteki mevcut yapıların durumu merak edilmeye başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından İstanbullulara önemli bir çağrı yaptı. "Bu hayat meselesi başka bir şey değil" diyen İmamoğlu, riskli yapıların İBB tarafından taranmasına izin verilmesini istedi. Şu ana kadar yalnızca 29 bin binanın tarama yapılmasını kabul ettiğini söyledi.
Son dakika deprem haberleri... İstanbul'da deprem olacak mı? 32 senedir Türkiye'de çalışmalar yapan Japon İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Marmara'da beklenen İstanbul depremiyle ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu! Uzmanlar, Marmara Depremi'nin yakın gelecekte karşımıza çıkacağına dair uzlaşmışken Japon mühendis, 'İstanbul'un bu ilçelerinde 7.5 deprem olsa da büyük problem olmaz' diyerek ezber bozdu. İşte son dakika haberinin detayları...
Büyük yıkım ve can kayıplarına yol açan deprem felaketinin ardından Türkiye bölgeden gelen haberlere kilitlendi. Bir yandan da uzun zamandır uyarı yapılan beklenen büyük İstanbul depremine dair araştırmalar hız kazandı. Yapıların durumu, alınan tedbirler ve depremin yaratacağı etki merak edilirken İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe çarpıcı açıklamalar yaptı. Gökçe, belediye bütçesinin tamamını ayırsalar da İstanbul'daki yapı stoğunu yenileme şansı olmadığını söyledi.
Kahramanmaraş depremlerinden önceki uyarıları dikkate alınmayan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin yaşadığı deprem felaketinin olduğu günden bugüne kadar dikkat çeken açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Bu kez İstanbul depremi için uyarılarda bulunan Görür “Bu işin şakası yok. En az 500 bin insan ölümle burun buruna” dedi ve bu rakamı bakkal hesabı ile bulduğunu söyledi. İşte Görür’ün İstanbul depremi ile ilgili yaptığı son açıklamalar…
İstanbul’da beklenen büyük depremin etkileyeceği çok sayıda binanın olduğu tahmin edilirken kentte binaların dayanıklılık testleri de devam ediyor. Kadıköy Belediyesi’nin bina dayanıklılık laboratuvarında bazı binalardan alınan örneklerin betonlarında görülen nazar boncuğu, gazete parçaları ve köpük parçaları şaşkına çevirdi. Uzmanlar yapı denetim firmalarının bunu görüp gerekli önlemleri alması gerektiğini belirtti. İşte o çarpıcı örneklerden bazıları…
Türkiye Kahramanmaraş’taki depreme ağlarken bir yandan da tehlikenin yaklaştığı İstanbul’daki deprem hazırlıklarını merak ediyor. Peki İstanbul büyük depreme hazır mı? İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu canlı yayında cevapladı. İmamoğlu ‘2 hafta sonra açıklayacağım’ diyerek “kendi mesuliyetlerimizi, yaptıklarımızı yapamadıklarımızı anlatacağım. ‘Hem çuvaldızı kendine iğneyi başkasına batıran bir dille bunu anlatmayı bana hazır edin’ dedim” ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş’taki depremin ardından Türkiye uzmanların açıklamalarını yakından takip etmeye devam ederken Prof. Dr. Naci Görür’den İstanbul’da beklenen olası depremle ilgili yeni açıklamalar geldi. Görür, İstanbul depreminin ne zaman olacağına ilişkin bilimsel öngörüleri açıklarken bu kez net ifadeler kullandı. ‘Artık uzatmaları oynuyoruz’ diyen Görür tüm ihtimalleri tek tek anlattı.
Yurdun dört bir yanında zaman zaman tedirginlik yaratan depremler meydana gelse de mega kent İstanbul'da gerçekleşecek büyük bir deprem bundan 23 yıl önceki Marmara Depremi'nden bu yana en çok korkulan durumlardan biri. Bu kapsamda atılması gereken adımlarla ilgili AKUT Genel Başkanı Recep Şalcı önemli açıklamalar yaptı. "Beklenen İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız" diye konuşan Şalcı, bireysel olarak alınması gereken önemlere de değindi.
Seçim yaklaşırken Türkiye’nin önündeki en büyük tehlike çok konuşulmuyor. Deprem tehlikesinin yaklaşarak devam ettiği konusunda çok önemli bir uyarı geldi. Yıkıma yol açabilecek bir İstanbul depreminin kapıda olduğunu hatırlatan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, siyasetin en hayati konudaki duyarsızlığını eleştirdi. ‘Depreme hazırlık konusunda hâlâ kararlı adım yok. Asıl beka meselesi bu ve acil önlem gerekli’ dedi.
İstanbul Avcılar'da iki binanın kolonlarından beton parçalar döküldü. kopan parçaların ardından ortaya çıkan kirişlerin içindeki demirlerin ise çürüdüğü gözlendi. Binada oturanlar büyük tedirginlik yaşadıklarını söyledi.
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür 17 Ağustos 1999 depremini değerlendirerek, "Beklenen deprem minimum 7.2. Minimum 7.2 ile 7.6 arasında bir deprem bekliyoruz. Bu büyüklükte bir deprem olduğu zaman binaların yıkılmasını bir kenara bırak, bu büyüklükte bir depremde insan ayakta duramaz." dedi. "Üzülerek söylüyorum; İstanbul depremi bize pahalıya patlayacak" diyen Görür, "Fazla zamanımız yok, yapılacak şeylerin hızla yapılması gerekiyor." diye ekledi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde ciddi uyarıda bulundu. Olası Marmara depreminin 28 milyon kişiyi etkileyeceğini açıklayan Aykan, Balıkesir için de ayrı bir vurgu yaptı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Olası Marmara Depremi'nin 7'nin üzerinde olması bekleniyor. Burada önemli olan depreme ne kadar hazır olduğumuz " dedi.
Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde gerçekleşen ve tüm Marmara bölgesinde hissedilen Türkiye'nin en büyük ikinci deprem olarak bilinen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin bugün 22. yıldönümü gerçekleşiyor. Acı olayın yıldönümünde 17 Ağustos depremi ile ilgili mesajlar ve sözler araştırılıyor. İşte 17 Ağustos depremi ile ilgili mesajlar ve sözler...
Türkiye'de bugüne dek gerçekleşen en büyük ikinci deprem olarak bilinen 17 Ağustos Marmara Depremi'nin bugün 22'inci yıldönümü. Marmara Bölgesi'nin tüm bölgelerinde hissedilen depremde kaç kişinin hayatını kaybettiği ve depremin kaç şiddetinde olduğu merak ediliyor. Peki 17 Ağustos depreminde kaç kişi öldü, kaç kişi enkazda kaldı? 17 Ağustos depremi kaç şiddetinde oldu? İşte ayrıntılar...
Bir deprem ülkesi olarak bilinen Türkiye, pek çok fay hattının yer aldığı coğrafi bir yapıya sahip. Deprem riskinin bu denli yüksek olması nedeniyle vatandaşlar deprem mi oldu, en son nerede deprem oldu gibi soruların cevaplarını da sürekli olarak merak ediyor ve araştırıyor. Peki 9 Mart'ta Bingöl'de deprem mi oldu? En son ne zaman ve nerede deprem oldu? İşte 9 Mart Bingöl depremi ve AFAD son depremler listesi...
Ükemiz bilindiğin üzere Batı Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının bulunduğu deprem riski oldukça yüksek bir ülke. Dolayısıyla her an her dakika deprem olup olmadığı vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Deprem mi oldu, bugün nerede deprem oldu soruları merak ediliyor. İşte AFAD son depremler listesi...
Prof. Dr. Naci Görür, "Kumburgaz kolunun yani Silivri açıkları ile Yeşilköy açıklarına uzanan 65 kilometrelik fayın kırılmasıyla en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacağını ama Adalar'ın güneyinden geçen fay hattı kırılırsa en fazla 7 büyüklüğünde deprem olacağını düşünüyoruz. Ancak her ikisinin birden kırılma olasılığı var. İkisi birden kırılırsa İstanbul'da 7.6 büyüklüğünde bir deprem olacak" dedi.
Ev almak ya da kiralamak isteyen kişilerin birçoğu, beklenen İstanbul depremi nedeniyle yeni evleri tercih ediyor. Bazı emlakçılar ve mülk sahipleri ise bu tercihi fırsata çevirerek vatandaşları aldatıyor. İnternet üzerinden verilen ilanlarda ve DASK raporunda 2000 yılından önce yapılan binalar, 2000 yılından sonra yapılmış gibi gösteriliyor. İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Koçak, ev arayanlar için uyarılarda bulundu.
Olası İstanbul depreminde en büyük risklerden birinin zemin sıvılaşması olduğunu belirten uzmanlar, dolgu alanlara ve sahil yollarına dikkat çekti. Uzmanlar, 'Dolgu alanlarını doğa tekrar geriye alır' uyarısında bulunuyor. İstanbul'un zemin sıvılaşması konusunda en riskli bölgeleri ise Avcılar, Ataköy ve sahil yolları olarak belirtildi.
İstanbul’da beklenen deprem için Prof. Dr. İlhan Osmanşahin uyarılarda bulundu. Osmanşahin, “Bulunduğumuz bölgenin depremselliğini biliyor olmamız önemlidir. Deprem sonrası ilk 72 saat çok önemlidir. Can ve mal kayıplarını en aza indirgeyebilmenin yolu, toplum olarak bilinçli bir şekilde depreme hazır olmaktan geçer” dedi.
30 Ekim’de gerçekleşen İzmir depremi tüm yurtta deprem konusunda endişe yaşanmasına neden oldu. Özellikle uzun süredir beklenen ve uzmanların çeşitli uyarılar yaptığı Büyük İstanbul Depremi ile ilgili olarak vatandaşlar arasında İzmir depremi İstanbul depremini tetikler mi sorusu sorulmaya başlandı. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, DHA’ya İzmir depremi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir televizyon programında olası İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Görür, "Bir sefer jeolojik ve zemin olarak en tehlikeli olan yerler Avrupa yakası ve Avrupa yakasında Haliç'ten başlayıp Silivri'ye kadar giden sahil ve sahilden ilk 10 km'lik kuşak en riskli yerler" dedi. Görür ayrıca, "İstanbul’da 7’nin üzerinde depremin olma olasılığı yüzde 64’dür" ifadelerini kullandı.
İstanbul’da yaşayan vatandaşlar Büyük İstanbul depremi konusunda endişe yaşamaya başladı. Akıllara geçtiğimiz sene yaşanan Silivri Depremi geldi. Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Silivri’de geçen sene 26 Eylül tarihinde gerçekleşen Silivri Depremi’ni değerlendirdi. Şimdi, İstanbul depremi ne zaman olacak sorularına yanıt aranıyor. İşte Dr. Oğuz Gündoğdu’nun geçen seneki Silivri Depremi ile ilgili değerlendirmeleri…
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi üzerinde yapılan istatistiki çalışmaların olduğunu, 1999 depreminden sonraki 30 yıl içinde büyük depremin olma olasılığının yüzde 60- 65 olarak belirlendiğini ifade etti. Pampal, "1999'dan sonra 21 yıl geçti. Bu yüzde 65 olan ihtimal 70'e çıktı, 75'e çıktı 80'e çıkıyor. Yani yaklaşıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde olması tabii ki mümkün, 10 yıla kalmayabilir, 10 yılı geçebilir de" dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Gölcük Depremi’nden bu yana geçen 21 yılda olası İstanbul Depremi için risk oranının büyüdüğünü söylediler. İki bilim insanı Silivri’de geçen yıl meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ciddi bir uyarı olduğu konusunda birleşti.
Prof. Dr. Naci Görür tarafından büyük Marmara depremine ilişkin minimum 7.3 şiddetinde bir sarsıntı yaşanacağına dair beklentisi olduğunun ifade edilmesinin ardından milyonlarca kişi tarafından İstanbul deprem fay hattı sorgulama sistemi sıklıkla aranmaya başlandı. AFAD tarafından geliştirilen bu sistem sayesinde vatandaşlar risk haritası ile yaşadıkları bölgeye ilişkin detayları öğrenebilecek. İşte AFAD deprem risk haritası ile İstanbul deprem fay hattı sorgulama ekranı.
Ege’de 5 ve üzeri büyüklükteki depremler devam ederken Elazığ depremi öncesinde de uyarılar yapan ve depremin gerçekleşeceği noktayı net bir şekilde bilen Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremi için de uyarılarda bulundu. Beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili öngörülerini dile getiren Görür, tedbir çağrısı yaptı. Peki, Görür’ün İstanbul deprem tahmini nedir? Büyük İstanbul Depremi ne zaman olur?