Trombosit Haberleri Ve Son Dakika Trombosit Haberleri

Trombosit Haberleri Ve Son Dakika Trombosit Haberleri

Trombosit, kan pulcukları veya platelet kemiklerin merkezinde bulunan ilik doku tarafından üretilen en küçük kan hücresidir. Damarların hasarlanması durumunda topaklanır ve pıhtılaşmayı sağlayarak kanamayı durdurur. Renksiz hücre parçacıkları trombositler çekirdeksiz bir yapıya sahiptir. Mikroskop altında küçük bir plaka şeklinde görülen kan pulcukları ilik dokudaki olgunlaşmış megakaryositlerin kana geçiş sırasında parçalanması ile oluşur. Belirli kimyasal reaksiyonların gerçekleştirilmesinde işlev görür. Yaralanan bölgelerin kapatılması ve onarımını sağlamak ana görevidir. Damarların hasarlanması durumunda gelen sinyal ile trombositlerin dış yapılarında değişiklikler oluşur. Hasarlı doku ile ve birbirleri ile bağlanarak yüzeye yayılır. Geçiçi olarak yarayı kapatan kan pulcukları bölgeye yapışarak uzun dönem iyileşmenin gerçekleşebilmesi için gereken pıhtılaşma sürecini gerçekleştirir. Trombositler tüm bu işlevleri ile dokuarın iyileşmesi, kanamanın durdurulması için önemlidir. Kandaki oranlarının düşük olması kanama durumunda pıhtılaşmayı zorlaştırır, yüksekliği ise kanamaların durdurulmasını hızlandırır.

Trombosit Haberleri

Trombosit düşüklüğü nedir? PLT düşüklüğü neden olur?

Trombositler kanın pıhtılaşmasında ve yara iyileşmesinde önemli bir rol oynayan kan hücreleridir. Trombositler kemik iliğinde üretilen ve kanın hücrelerinden biri olarak kabul edilen küçük hücre fragmanlarıdır. Trombositlerin ana görevi kanamayı durdurmak ve yaralanan damarları onarmaktır. Trombositler vücutta dolaşan kılcal damarlar veya büyük arterler gibi herhangi bir damarın yaralanması durumunda harekete geçerler.

Haber 30-09-2023 04:10

Kanda MPV nedir? Kanda MPV düşüklüğü neden olur?

Ortalama Trombosit Hacmi (MPV) kanın önemli bir bileşeni olan trombositlerin boyutunu ölçen bir parametredir. MPV'nin düşük olması kemik iliği sorunları, inflamatuar hastalıklar veya vitamin eksiklikleri gibi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu nedenle düşük MPV seviyeleri, tıbbi bir değerlendirme gerektirebilir. Sağlık durumunuzu takip etmek ve olası sorunları belirlemek için düzenli sağlık kontrolleri önemlidir.

Haber 30-09-2023 03:59

Trombosit nedir? Trombosit kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

Sağlıklı yaşam kendinizi fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissetmeniz ile başlar. Bunun gerçekleşebilmesi ise ancak kan değerinin ideal seviyede olmasıyla mümkündür. Peki Trombosit nedir? Gelin birlikte inceleyelim.

Haber 12-11-2020 11:46

Minik Mustafa annesinin sosyal medyadan yaptığı çağrıyla hayata tutundu

Antalya'da tedavi gören kemik iliği yetmezliği hastası 3 yaşındaki Mustafa Janberk, tedavisi için hayati önem taşıyan iliğe annesinin sosyal medyadan yaptığı çağrıyla ulaştı - Aileyle Almanya'dan irtibat kuran bağışçı, şifa bekleyen aile için umut oldu - Oğlunun sağlığına kavuştuğunu yine sosyal medyadan duyuran anne Cansu Ağuş: - "Lütfen kök hücre bağışında bulunun. Sizin yarım saatiniz nakil bekleyen hastaların hayatı demek. Bir çocuğun kahramanı olmak zor değil"

Yurthaber 13-10-2020 11:07

Trombosit

Trombosit Hakkındaki Haberler Mynet'te. Trombosit Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Rus anneden oğlu için kan bağışı çağrısı

Nadir görülen kan hastalığına yakalanan 10 yaşındaki oğlunun tedavisi için Rusya'dan İstanbul'a gelen Christine Balabanov, kan ve trombosit bağışı çağrısı yaptı - Christine Balabanov: - "Doktorlar bu hastalıktan kurtulma şansının bir tek ilik nakliyle olduğunu söylüyor. Kendi kanı vücudunu yenilemeye ve iç organlarını çalıştırmaya yetmiyor. Oğlumun kanı trombosit üretmeyi reddediyor. Lökosit ve diğer tüm kan parametreleri düzelemiyor, bu nedenle her gün AB Rh pozitif kan veriliyor" - "Bu kan grubundan trombosit ve kan için donörlere ihtiyacımız var. Çocuğuma günde en az 4 ile 6 ünite arası trombosit verilmesi gerekiyor. Oğlumun hayatta kalabilmesi için günde en az beş kişinin kan bağışı yapması gerekiyor. Vatandaşlardan ve sesimizi duyanlardan bu konuda yardımcı olmalarını bekliyorum"

Haber 27-12-2019 11:07

PLT nedir? PLT’nin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Kan tahlillerinde PLT kısaltması ne anlama gelmektedir. Tahlildeki PLT değerinin yüksekliği ve düşüklüğü hakkında fikir edinmek isteyenler için işte PLT nedir sorunun cevap ve PLT değer ile ilgili detaylar...

Kadin 11-10-2018 14:43

Trombosit hücrelerinin düşmesi kanama eğilimini artırıyor

Kanda dolaşan ve kanamaya karşı koruyan trombosit adı verilen hücrelerin sayısının düşmesiyle ortaya çıkan immün trombositopeni (İTP), kanamaya eğilimi artırarak yaşamı tehdit edebiliyor - Prof. Dr. Namık Özbek: - "Vücut normal şartlarda kendi hücrelerine karşı bağışıklık geliştirmiyor, ancak İTP'de vücutta üretilen ve antikor adı verilen bağışıklık maddeleri kişinin kendi trombositlerinin yıkılmasına neden oluyor. Böylesi bir durumda kanamaya eğilim artıyor" - "Görülme sıklığı yaklaşık yüzde 1 olan kafa içi kanamaları tehlikeli ve korkulan bir durum"

Haber 02-10-2018 11:16

Manisa’da hastanede korkutan ölümler

Ateş, trombositopeni (kan pıhtılaşmasında görevli hücrelerin azalması), bilinç kaybı ve döküntü şikâyetiyle 12 Ağustos’tan itibaren başvuran 16 hastadan 6’sı hayatını kaybetti.

Haber 25-08-2010 08:23