Deyim Haberleri

Göz ardı nasıl yazılır, göz ardı yazımı nasıl olmalıdır? Göz ardı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede sözcüklerin birleşik veya ayrı yazılması konusunda çoğu zaman kararsız kalınabilir. Bazı sözcüklerin birleşik veya ayrı yazılması anlam farklılıklarına sebep olabilir. Dolayısıyla Türkçeyi yazım kurallarına uygun kullanmak doğru ve etkili iletişim kurmaya yardımcı olur. Göz ardı kelime grubu yazım yanlışı en çok yapılan birleşik kelimelerden birisidir. Peki, göz ardı kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-03-2023 16:57

Efradını cami ağyarını mani bir şekilde ne demek? Efradını cami ağyarını mani deyiminin anlamı ne?

Efradını cami ağyarını mani deyiminin anlamı merak ediliyor. Söz konusu deyim bir Osmanlı deyimidir. Efrat kelimesi kişiler, topluluklar anlamına gelmektedir. Peki "Efradını cami ağyarını mani bir şekilde" ne demek? Efradını cami ağyarını mani deyiminin tüm kelimelerinin anlamı nedir? İşte deyim ile ilgili ayrıntılar...

Egitim 01-07-2022 11:59

Yalova'da öğrenciler deyimleri kostümlerle canlandırarak anlattı

Yalova'da öğrenciler deyimleri kostümlerle canlandırarak anlattı

Yurthaber 23-03-2022 14:48

Askıya almak ne demek? Askıya almak deyiminin anlamı nedir?

Askıya almak ne demek? sorusunun yanıtı İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alındığını açıklamasının ardından vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Bu kapsamda Askıya almak ne demek? Askıya almak deyiminin anlamı nedir? soru ve konu başlıkları internette araştırılmaya başlandı. İşte Askıya almak deyiminin anlamı...

Haber 25-02-2022 19:18

Antik Mısır’dan günümüze! Timsah gözyaşları benzetmesi nasıl ortaya çıktı?

Samimiyetine inanmadığımız insanların gözyaşlarını timsahlara benzetiriz. Günümüzde pek çok aslında doğal olmayan durumlarda bu terimi kullanıyor. Peki bu benzetme nasıl ortaya çıktı?

Trend 12-08-2021 09:21

“Atı alan Üsküdar’ı geçti” deyiminin anlamı nedir? “Atı alan Üsküdar’ı geçti” deyiminin etkileyici hikayesi

Az sözle çok şey anlatmak Türk kültürünün mihenk taşlarından birini oluşturan atasözleri ve deyimlerin çıkış noktasıdır. Anadolu halkının kesin zekasını gözler önüne seren bu kalıplaşmış söz öbekleri çoğunlukla yaşanmış olaylardan çıkartılan derslerden sonra söylenmiştir. Günlük hayatımızda sık duyduğumuz “Atı alan Üsküdar’ı geçti” deyiminin hikayesini hiç merak ettiniz mi?

Trend 17-03-2021 10:25

“Günah keçisi” deyiminin oldukça eski bir ritüle dayanan ilginç hikayesi

Atasözleri ve deyimler Türkçe’nin zenginliğini ortaya koyan nadide söz öbekleridir. Temelde içlerinde mecaz anlamlar barındıran bu kalıpmış cümleler en sıkıntılı durumlarda dahi kurtarıcı görevini üstlenirler. Mecaz anlamla birlikte aslında birbirinden ilginç birçok deyim ve atasözü olduğunu belirtmek gerekir. “Günah keçisi” deyimi de bunlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar.

Trend 16-03-2021 10:28

“Acele işe şeytan karışır” atasözünün anlamı nedir? Acele işe şeytan karışır atasözünün gerçek hikayesi

Deyimler ve atasözleri Türkçe’nin zenginliğini ortaya çıkartan en önemli kültürel mirastır. Bu kalıplaşmış sözlerin hangi tarihte ve kimin tarafından söylendiği bilinmese de günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Çoğu kişinin günlük hayatında kullandığı bu atasözü ve deyimlerin ortaya çıkış hikayesini hiç merak ettiniz mi?

Trend 04-03-2021 11:31

“Akla karayı seçmek” deyiminin anlamı nedir? Akla karayı seçmek deyiminin gerçek hikayesi...

Deyimler ve atasözleri Türkçe’nin zengin kelime hazinesi içinde oldukça kıymetli bir yere sahiptir. Bu kalıplaşmış sözlerin hangi tarihte ortaya çıktığı bilinmese de günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Pek çoğumuzun gündelik hayatında kullandığı bu deyim ve atasözlerinin gerçek hikayelerini hiç merak ettiniz mi? Akla karayı seçmek deyiminin daha önce defalarca kez duymuşsunuzdur. Sizler için bu deyimin oluşum hikayesini araştırdık.

Trend 02-03-2021 11:11

“Ne ekersen onu biçersin” atasözünün anlamı nedir? “Ne ekersen onu biçersin” atasözünün hikayesi...

Deyimler ve atasözleri geçmişten günümüze kalan en değerli mirastır. Türkçe’nin kültürel zenginliğini ortaya koyan bu kalıplaşmış sözlerin oluşum hikayesi her daim merak konusu olur. Deyimler ve atasözlerinin kimin tarafından söylendiği bilinmese de günümüzde etkin bir şekilde kullanılmaya devam eder. Sizler için sıklıkla kullanılan “Ne ekersen onu biçersin” atasözünün hikayesini araştırdık.

Trend 26-02-2021 11:37

‘Çizmeyi aşmak’ deyiminin anlamı nedir? İşte çizmeyi aşmak deyiminin gerçek hikayesi

Deyimler ve atasözleri ecdadımızdan günümüze kadar ulaşan en kıymetli hazinelerden biridir. Ülkemizin kültür zenginliği ortaya çıkartan bu kalıplaşmış sözlerin ne zaman ve kimin tarafından söylendiği çoğunlukla bilinmez. Pek çoğunuz gündelik hayatınızda bu atasözleri ve deyimleri kullanırsınız. Peki hiç ortaya çıkış hikayesini düşündünüz mü?

Trend 24-02-2021 11:30

‘Dolap çevirmek’ deyiminin anlamı nedir? Dolap çevirmek deyiminin Osmanlı’ya dayanan gerçek hikayesi

Deyimler ve atasözleri Türkçe’nin zenginliğini ortaya koyan en önemli unsurlardır. Ne zaman ya da kimin tarafından söylediği bilinmeyen bu kalıplaşmış sözler günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Pek çoğunuz gündelik hayatınızda bu atasözleri ve deyimleri kullanırsınız. Peki hiç ortaya çıkış hikayesini düşündünüz mü?

Trend 22-02-2021 11:07

‘Foyası meydana çıkmak’ deyiminin anlamı nedir? ‘Foyası meydana çıkmak’ deyiminin gerçek hikayesi nedir?

Dil duygu, düşünce ve tüm değerlerin ifade edildiği en önemli unsurlardan biri olarak bilinir. İletişimin temelini dil oluşturur ve sosyal bir varlık olan insan dil aracılığıyla bağlantı kurar. Türkçe’nin zengin dil yapısı iletişimin mihenk taşlarını oluşturur. Deyimler ve atasözleri Türkçe’nin zenginliğini gözler önüne serer. Çoğunlukla bu kültürel öğeleri yabancılara anlatma konusunda zorluk yaşarız. Peki Türkçe’de geniş yer tutan atasözleri ve deyimlerin nasıl ortaya çıktığını hiç düşünüz mü?

Trend 19-02-2021 11:05

Kozunu paylaşmak deyiminin anlamı nedir? Kozunu paylaşmak deyiminin gerçek hikayesi!

Atalarımızın söylediği sözler kalıplaşarak deyim ve atasözü olarak günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Çoğu zaman aklımızın alamayacağı sayıda deyim ve atasözü ile karşı karşıya kalırız. Bunların büyük bir bölümünün anlamını bildiğinize eminiz. Peki ortaya çıkış hikayelerini hiç düşündünüz mü?

Trend 17-02-2021 11:43

Güme gitmek deyiminin anlamı nedir? Güme gitmek deyiminin gerçek hikayesi!

Ecdadımızın söylediği atasözleri ve deyimler günümüze kadar kültürel miras olarak ulaşmayı başarmıştır. On binlerce atasözü ve deyim arasından mutlaka anlamını bildikleriniz vardır. Gündelik hayat içerisinde bu kalıplaşmış sözleri kullanıyorsunuz. Ancak bu deyim ve atasözlerinin kökenini hiç merak ettiniz mi?

Trend 15-02-2021 11:21

Ateş pahası deyiminin anlamı nedir? Ateş pahası deyiminin hikayesi!

Günlük hayatınızda sık kullandığınız deyim ve atasözlerinin büyük bir çoğunluğunun anlamını biliyorsunuzdur. Peki bu sözlerin kaynağını hiç merak ettiniz mi? İlkokul döneminizde deyim ve atasözleriyle ilgili anlatılan pek çok eğlenceli hikayeye kulak misafiri olmuşsunuzdur. Zengin kültürümüz bu özlü sözlerin kulaktan kulağa, nesilden nesle aktarılmasını sağlamıştır. Peki ya hikayeleri nelerdir?

Trend 12-02-2021 11:51