Türkiye’nin öncü erken aşama hızlandırma programı YFYİ (Yeni Fikirler Yeni İşler), teknoloji tabanlı fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimcilere büyük fırsatlar sunuyor.
Yılın ilk 6 aylık döneminde kayda geçen yatırım miktarı, 2023'teki toplam miktarı geride bırakırken en çok yatırım alan startup, 250 milyon dolarla Getir oldu. 100 milyon dolar altı yatırımlar açısından bakıldığında 2024, zirve yıllar olarak nitelendirilen 2021 ve 2022'yi yakalayabilir. Ayrıca Türkiye'de ilk kez 29 farklı şehir girişimcilik yatırımı aldı.
Hatay'ın Samandağ ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki afetzede Daren Belli, cep telefonuyla başlayan fotoğraf merakını geliştirerek, kendi iş yerini açıp fotoğrafçılık yapmaya başladı.
Hatay'ın Defne ilçesinde yaşayan Gülhan Hüzmeli, eşi ve 3 çocuğuyla kaldığı konteynerde el işi ürünler yaparak ailesinin geçimini sağlıyor.
Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesinde 27 yıl önce maden ocağından emekli olan Satılmış Baduroğlu, kurduğu çilek ve karpuz bahçeleriyle siparişe yetişemiyor.
Malatya’da yaşayan kadın girişimci Gülnaz Alp, 20 yıl önce devletten teşvik olarak aldığı 10 küçükbaş hayvan ile işini büyüterek kendi işinin patronu oldu. Yaklaşık 2 bin hayvan yetiştirip satan kadın girişimcinin başarı öyküsü takdir topluyor. Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın kadın girişimcilerin de her zaman yanında olduğunu ifade ederek özellikle yerel yöneticilerin de bu konuda kendilerine destek vermesini istedi.
2013 yılında İbrahim Akman tarafından, İzmo Bilişim AŞ çatısında kurulan Webtekno’nun tüm hak ve varlıkları Mediazone tarafından hisse karşılığında satın alındı.
Genç Başarı Eğitim Vakfının GençBizz Lise Girişimcilik Programı kapsamında şirket kuran lise öğrencileri, ileri dönüşüm tekniğiyle muz kabuğundan elde ettikleri unu piyasaya sürdü.
Söz konusu ticaret ve yatırım gibi konular olduğunda ‘girişimci’, oldukça sık duyduğumuz bir kavram oluyor. Özellikle hayatına yeni şekil vermeye başlamış ya da yeni bir kariyer planlamasına gitmiş kişilere sürekli daha girişimci olmaları gerektiği söyleniyor. Girişimci nasıl olunur ve girişimci insanların ortak özellikleri nedir sorularını bu yazıda yanıtladık.
Yenilikçi, özgün fikirlere sahip, yaratıcı ve fikirlerini hayata geçirme cesareti gösterebilenlerin akademik donanım edinecekleri bir bölüm olarak İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim bölümü karşımıza çıkıyor. Peki, bu bölümden mezun olanlar nerelerde çalışır. İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim mezunları ne iş yapar?
Kocaeli'de "Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri"
Kar elde etmek ve toplumsal fayda sağlamak gibi hedefleri buluşturan eyleme girişimcilik denilmektedir. Sayısız alanda rastlanılan girişimcilik faaliyetlerinin, buna bağlı olarak birden fazla türü bulunmaktadır. Girişimcilik ne demek, girişimcilik türleri nelerdir?
Avustralya’nın Brisbane eyaletinden 32 yaşındaki Karina Irby vücut şekline uyan bikiniler bulmakta zorlanıyordu. Genç kadın sonunda kendi markasını kurdu ve mayo serisini çıkardı. Şimdi 1.5 milyon sterlin kazanmaya hazırlanıyor.
Yöneticilik kariyerinin ardından hediyelik eşya tasarımcısı oldu
Karabük'ün Eflani ilçesindeki köyünden küçük yaşlardayken babasına sattırdığı 2 öküzün parasını cebine koyarak İstanbul'a giden Şeref Karakaya, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 4 fabrikasında 500 kişiyi iş sahibi yaptı. "Nasip olursa bu yıl veya 2023'te İzmit'e bir fabrika daha kuracağız diyen Karakaya, “2023'te holdingleşme yolunda ilerleyip şirketimizin Türkiye ve dünyada sayılı bir marka olmasını amaçlıyoruz" dedi.
Adana'da kadınlar bu yıl satılamadığı için dalında kalan limon ve portakaldan şekerleme yaparak kilosunu 200 liradan satıyor.
TÜBİTAK, 136 girişimcinin sermaye desteği almaya hak kazandığını duyurdu. Desteği almaya hak kazanan girişimciler, 5 Kasım tarihine kadar şirketlerini kurarak TÜBİTAK’la sözleşme imzalayacak. Programa kabul edilen girişimciler 200 bin TL’ye varan destekle şirketlerini kurabilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kadınlarla Büyük Türkiye Buluşması'nda, çoğunluğu kadınlardan oluşan kooperatifler, kadın emeğini değerlendiren kooperatifler ve çoğunluğu engellilerden oluşan kooperatiflere pozitif ayrımcılık getirdiklerini belirterek, "Ticaret sicili müdürlüğünde tescil ve ilan ücreti ödenmeyecek. Ticaret odasına kayıt ücretleri yıllık aidatlar, munzam aidatlar olmayacak" İfadelerini kullandı.
ABD merkezli iş dünyası dergisi Fortune, dünyanın en güçlü kadınlarını açıkladı. Dergi, 50 kadının yer aldığı listeye, bu yıl 4 siyahi kadının girdiğini duyurdu.
TÜBİTAK iş fikri olana geri ödemesi tamı tamına 200 bin TL destek verecek. Bu destekten yararlanmak için elbette bazı şartlar gerekiyor. Şartları yerine getirenlere geri ödemesiz şekilde destek sağlanacak.
Şırnak'ta yaşayan Hayal Erkan'ın (40) eşi Abdi Erkan (40), kömür ocağında çalışırken geçirdiği kaza sonrası çalışamaz duruma geldi. 5 çocuklu ailenin bütün yükü üzerine kalan Hayal Erkan, ilkel yöntemlerle menengiç kahvesi yapıp, satarak geçimlerini sağlamaya başladı. KOSGEB'in hibe desteğiyle 3 makine alan Erkan, eşinin patronu oldu ve beraber Türkiye'nin birçok kentine ve Irak'a menengiç kahvesi göndermeye başladı.
Adana’da bir baba-oğlun internette görüp 1 dönüm alana ektiği ejder meyvesi dalında kilosu 35 liraya alıcı buluyor.
Zonguldak'ta otomobil tamirciliği yapan Kadir Dalkoz, Almanya'da yaşayan yeğeninin hurda olarak satın aldığı 1964 model minibüsü 3 yılda el emeğiyle orijinaline yakın görünüme kavuşturdu. Araca 350 bin lira masraf yapan Dalkoz, " "Aracın bu halini görenler şaşırıyorlar, inanmıyorlar. 'Bu araç, o araç olamaz.' diyenler oluyor." dedi.
Çankırı'da 7 ay önce annesi ile birlikte tekstil atölyesi açan Fatma Tuğçe Özyılmaz (27), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) hibe desteği ile büyüttüğü iş yerinde şimdi 7 kişiye istihdam sağlıyor.
İzmir'in Aliağa ilçesinde, devletten aldığı destekle evinin ahır olarak kullanılan bölümünü atölyeye çeviren 49 yaşındaki girişimci kadın, soğuk sıkım yöntemiyle ürettiği çitlembik yağını Türkiye'nin her bölgesine gönderiyor. Kilosunu 200 liraya sattığı yağa talep yağıyor.
Bursa'nın Karacabey ilçesinde kendi tarlalarında ürettikleri sebze ve meyveleri kurdukları kooperatifte işleyen kadınlar, 30'dan fazla ürün gamıyla Türkiye'nin dört bir yanından gelen siparişlere yetişmeye çalışıyor.
Gaziantep’te yaşayan Nurgül Türkmen, 10 yıl önce başladığı sedefçilik mesleği ile erkeklere taş çıkartıyor. Türkmen, kendisine ‘bu erkek mesleği sen yapamazsın’ diyenlere inat açtığı dükkanında yurtdışına ihracat yapıyor.
Elazığ’ın Ağın ilçesinde bin dönüm arazi üzerinde badem hasadı başladı. Hasat dönemin 45 kişiye ekmek kapısı olurken bademlerin kuraklık nedeni ile geçtiğimiz yıllara nazaran daha küçük olduğu ifade edildi. 2011 yılında çorak topraklara 37 bin ağaç eken üretici, 2 yıldır fiyatların aynı olduğunu belirtti.
Aydın'ın Yenipazar ilçesinde 20 yıldır özel olarak hazırladığı şerbetler ile kar helvası ve dondurma satışı yapan Mehmet Akgül sıcak günlerde vatandaşları doğal lezzetlerle serinletiyor. Günde ortalama 500 bardak satış yaptığını söyleyen Akgül, bin 800 metreden getirdiği karla yaptığı kar helvasının bardağını 5 liradan satıyor.
Adana Adliyesinde memur olarak çalışan Koray Başsarı, uçan süpürge üretti. AR-GE çalışması devam eden ve yerden 1 buçuk santimetre yükseğe çıkan süpürgenin seri üretimi için destek bekleniyor. 200 bin liralık bir yatırım ile uçan süpürgenin seri üretime hazır hale gelebileceğini belirten Başsarı, bu ürünü geleceğin teknolojisi olarak görüyor.
Edirne’de 23 yaşındaki Mutlu Çınarkök, dedesinin ‘kaynakçılık ve tarım makineleri tamiri üzerine’ 46 yıl önce Tayakadın köyünde başladığı ve işlerin ilerlemesinin ardından sanayide açtığı atölyede babasıyla birlikte üretmeye başladıkları tarım makineleri Avrupa ülkelerinin gözdesi oldu. Çınarkök, “Ben kendi işimiz olduğu için çırak olarak başlamadım ama gençler şimdi bu işi yapmak istemiyor." dedi.
Konya'da, kansere yakalanan eşinin sağlıklı beslenmesi için yurt dışından getirdiği fidanlarla "süper meyve" olarak bilinen aronya yetiştirmeye başlayan Tahsin Tosun, tıbbi tedavisi sonrası eşi iyileştikten sonra büyüttüğü bahçesiyle kendi mesleğini bıraktı, yeni iş sahibi oldu. Yetiştirdiği aronyaları yaş olarak 120 liraya, kurusu ise 380 liradan satmaya başladı.
Bingöl'de emekli ziraat mühendisi Cuma Karaaslan özel aromaya sahip "Guldar" cinsi domates üretiminin artırılması için kiraladığı araziye ektiği bir miktar tohumdan 4 yılda 100 milyon tohum, 50 milyon fide, 70 ton domates elde etti. Bir avuç tohumla başlayan Karaaslan, bölgedeki çiftçilere ücretsiz dağıttı.
Bursa'da 17 yaşında dükkan açıp iş hayatına atılan Emin Kadıoğlu, "Bana gelen müşterilerin sık sık haksızlığa uğradıklarına şahit oldum. Ben de çalıştığım için üniversiteyi okuyamamıştım. Bir yıl boyunca çalışıp sınavlara girerek hukuk fakültesini kazandım. İşten arta kalan zamanlarında ders çalışıp hukuk fakültesini kazandım. Sesini çıkartamayan kadınların hakkını ücretsiz olarak savunacağım." dedi.
Gaziantep'te Türk yemek kültürünün vazgeçilmezi olan bulgur, her yıl ortalama 1 ton üretilerek sıcak yaz günlerinde uzun ve meşakkatli üretiminin ardından sofralarda yerini alıyor. 2 gün nemsiz olarak güneşte kurutularak, daha doğal ve lezzetli hale getirilen bulgur, bu süreçte traktörlere takılan tırmıklar yardımıyla karıştırılırken, buğday tanelerinin her tarafının güneş görmesi sağlanıyor.
Henüz 13 yaşındayken ailesiyle göç ettiği İstanbul'da, yıllarca işçi olarak çalışan Filiz Akkoyun, 2019'da döndüğü Batman'da devlet desteğiyle açtığı tekstil atölyesiyle işveren oldu. Devlet desteğiyle Organize Sanayi Bölgesinde tekstil atölyesi kuran Akkoyun, üretime 10 kişiyle başladı. Aldığı teşviklerle işini büyüten Akkoyun, 73 kişiye istihdam sağladı.
Ordu'nun kadın balıkçıları, denizlerde av yasağının kalkmasının ardından eşlerine yardım etmek için sabahın ilk saatlerinde kıyıdaki yerlerini alıyor. Balıkçılığın, anneden kıza geçtiği Okçu Mahallesi'nde kadınlar Karadeniz'in hırçın sularında balık avlıyor, ağ çekiyor, ağ temizliyor ve istif yapıyor.
Eskişehir’de ailesine ait olan kıraathanede çalışan Burak Kuş, insanların dışarıya çıkmaya çekindiği sıcak yaz aylarında bile günde yaklaşık 40 bin adım atıyor. 1 lirayı alabilmek için müşterinin ayağına iki defa gittiğini söyleyen Kuş, günde dışarıya 600 bardak çay götürdüğünü sıcak yaz aylarında 2-3 kez tişört değiştirdiğini açıkladı.
Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Sait Akyıldız, daha önce mısır ve pamuk üretimi yaptığı kıraç arazisinde yetiştirmeye başladığı bademle gelirini yaklaşık 4 kat artırdı. Akyıldız, 1983 yılında tıp fakültesi eğitimini bırakarak çiftçilik yapmaya başladığını söyledi.
Antalya’nın Aksu ilçesinde yaşayan 53 yaşındaki emekli polis Sabriye Şereflioğlu, 2014 yılında evinin bahçesinde hobi olarak başladığı tavşan üretimine, devlet desteğiyle Avrupa standartlarında kesimhane ve tam otomasyonlu tavşan üretim tesisi kurdu. Taleplerin otel ve büyük marketlerden geldiğini aktaran Şereflioğlu, Türkiye'de az bulunan ürün olduğu için yoğun talep gördüğünü belirtti.
Bankalar "yetişmez" diye kredi vermedi şimdi bölgenin örnek çiftçisi oldu Adana’nın Yumurtalık ilçesinde öğretmenliği bırakan Aykut Onar muz üreticiliğine başladı. Bankanın 3 milyonluk yatım için 5 yıl önce ’bölgede muz yetişmez’ diyerek kredi bile vermediği Onar, şimdi siparişlere yetişemiyor. Çevresinden, “Bölgenin akıllısı sen misin?”, “Burada muz mu olur?” “Olsa, senden önce yaparlardı” gibi sözlerle durdurulmak istenen Onar, kimseyi dinlemedi.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaşayan Bilgisayar Mühendisi Cihan Saymaz (33), kurduğu hava istasyonu sayesinde 60 dönümlük arazide verimli badem elde edip yurt dışına ihraç etmeyi amaçlıyor. Arkadaşlarıyla ceviz yerken paketin arkasını çevirdiklerinde Şili'den geldiğini gören Saymaz, Safranbolu bademi üretmeye karar verdi.
Re Pie’ın büyüme potansiyeli yüksek girişimlere yatırım yapmak amacıyla kurduğu ‘Birinci Karma Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’, yeni nesil girişimlerden Arvis Games’e 4.2 milyon lira yatırım yaptı.
Rusya'da gördüğü bir çiftlikten esinlenerek köyünde önce hobi olarak kaz yetiştiriciliğine başlayan Yozgatlı Emrah Ölmez (41), ülkenin dört bir köşesine kaz eti gönderiyor. Ölmez açıklamasında, "Kaz mevcudum 5 bine çıktı, önümüzdeki yıl 7 bin 500 ile 10 bin hedef koydum." dedi.
Kırklareli’nde bir işletmecinin 6 bin hayvanı için kurduğu sistem herkese örnek oluyor. Orman ürünleri fabrikasından çıkan talaşları hayvanların altlarına koyan işletmeci, gübreyi talaş ile karıştırarak hayvanların stressiz olmasını sağlıyor. Talaş ile karışan gübre, organik atığa dönüşüyor. Tarlasında gübreyi 2 milyon metrekarelik tarım arazilerinde kullanan işletmeci, hasat ettiği ürünleri tekrar hayvanları beslenmesinde kullanıyor. Sistemli bakım sayesinde üretim de dört katı arttı.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan, uzun yıllardır meyve sebze alım satımı yapan Musa Koç ile Tekin Eren, 4 yıl önce hobi amaçlı 5 bin 137 metre yüksekliğinde bulunan Ağrı Dağı eteklerindeki 30 dönümlük çorak araziyi 1 milyon liraya satın aldı. Türkiye-İran sınırındaki çorak araziyi vahaya dönüştürerek tonlarca meyve ve sebze alan iki arkadaş, ilk zamanlar 'Burada arpa bile yetişmez' diye dönüş aldıklarını söyledi.
Çorum’un Oğuzlar ilçesinde yaşayan Şükran Avşar, hobi amaçlı yetiştirdiği frenk üzümünün faydalarını öğrenince çiftçilere alternatif ürün olarak kazandırmak için harekete geçti. İki yıl önce arkadaşının elinde gördüğü fideleri dikerek bu işe başlayan Avşar, tüplü bir fidanın fiyatının 100 TL olduğunu belirtti.
Şanlıurfa’nın Akçakale İlçe Belediyesi tarafından hayata geçirilen Akça Kadınlar Üretiyor Projesi, bu yıl hem üretimde hem istihdamda sınırları aştı. Kadınların istihdam edildiği projede çalışan işçi sayısı 2 katına çıkarılırken üretilen ürünler de Avrupa’ya ihraç ediliyor. 100 kadının 300 dönümle başladığı üretimin ardından, bu yıl işçi sayısı 200'e üretim alanı ise 500 dönüme çıktı. Ürünler Avrupa ve Amerika’ya ihraç edilmeye başlandı.
Bursa'da, pandemide işsiz kalan organizatör, mezar bakım işine girdi, şimdi taleplere yetişemiyor. Artan talepler üzerine 3 kişilik bir ekip oluşturan girişimci, şimdi aylık ücret karşılığında fatura kesip, haftalık düzenli mezar bakım hizmeti veriyor. Ücretler ise yıllık sözleşme yapılırsa, aylık 250 liraya yapılıyor. Aylık anlaşma yapıldığı takdirdeyse 400 liradan hizmet veriliyor.