Odtü Haberleri Ve Son Dakika Odtü Haberleri

Odtü Haberleri Ve Son Dakika Odtü Haberleri

15 Kasım 1956 tarihinde Ankara’da kurulan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin renkleri kırmızı ve beyazdır. Çankaya ve KKTC olmak üzere iki kampüsü vardır. 2021 itibari ile akademik birim olarak 5 Fakülte, 5 Enstitü, 2 Yüksekokula sahiptir. Üniversitede İngiliz eğitim yapılmaktadır. Üniversitenin 37 okul takımı, 16 spor topluluğu bulunmaktadır. Okulun metu.edu.tr/tr (Türkçe), metu.edu (İngilizce) olmak üzere iki web sitesi vardır. Yabancı dilde eğitim vermek, merkezî bilgisayar sistemi kurmak, üniversite müzesi açmak, teknokent kurmak, internet bağlantısı gerçekleştirmek gibi ülke çapında birçok ilki gerçekleştirmiştir.

Odtü Haberleri

'Torpil' isyanı canlı yayına damga vurdu! ODTÜ'lü Profesör Hüseyin Bağcı: Yüzlerce öğrencimiz bu ülkeye küserek gitti

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı'nın 'torpil' isyanı canlı yayına damga vurdu. Sözcü TV'deki yayına katılan Prof. Dr. Bağcı, ODTÜ Uluslararası İlişkiler mezunlarının yüzde 70'inin yurt dışında yaşadığını belirterek "Benim öğrencilerim Dışişleri sınavını kazanıyor, almıyorlar, hak yiyorlar. Bizim yüzlerce öğrencimiz bu ülkeye küserek gitti" iddiasında bulundu.

Haber 15-04-2024 13:23

İlk kez ortaya çıkarıldı! Depremin en korkunç saniyesini paylaştılar: O bölgelerden uzak durmamız lazım

6 Şubat depremlerinde 50 binden fazla vatandaşımızı kaybetmiştik. ODTÜ'lü bilim insanları depremi saniye saniye inceledi ve 24. saniyede 'enerji patlaması' yaşandığını tespit etti. İlk kez elde edilen veriler sonucunda ortaya çıkarılan tespitler dünyanın en prestijli bilimsel dergisi Science'ta yayınlandı. Prof. Dr. Erdin Bozkurt, "Bu makale bize gösteriyor ki fay ve fay bölgesinden uzak durmalıyız." dedi.

Haber 23-02-2024 08:57

ODTÜ TABAN PUANLARI 2023 YÖK ATLAS! 2 ve 4 yıllık bölümler ile ODTÜ taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjanları

Orta Doğu Teknik Üniversitesi taban puanları, 2023 YKS sonuçları sonrası internette araştırılmaya başlandı. 17-18 Haziran tarihlerinde TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda düzenlenen sınavın sonuçları açıklandı. "2023 YKS sonuçları açıklandı" duyurusu sonrası Orta Doğu Teknik Üniversitesi taban puanları merak konusu oldu. İşte Orta Doğu Teknik Üniversitesi taban puanları, kontenjanları ve barı sıralamaları hakkında bilgiler...

Egitim 20-07-2023 11:03

Türk akademisyenler bacaklı robot platformlarını zorlu arazi şartlarına hazırlıyor

ODTÜ Robotik Merkezi akademisyen ve öğrencilerinden oluşan ekip, kaplan, leopar, çita gibi canlıların doğayla mükemmel uyumundan esinlenilerek üretilen dört bacaklı robot platformlarına, zor arazi şartlarında yüksek hareket kabiliyeti kazandırmak için savunma sanayii ile ortak çalışmalara başladı.

Yurthaber 16-11-2022 11:02

ODTÜ'de tepki çeken kimyasal silah pankartı! Sosyal medyada olay oldu, yerine Türk bayrağı asıldı

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın "TSK kimyasal silah kullandı" iddiaları gündem olmuş ve gözaltına alınan Fincancı tutuklanmıştı. İddialara resmi kaynaklardan yalanlama gelirken ODTÜ'ye asılan bir pankart büyük tepki çekti. "TSK'nın kimyasal silah kullandığını" öne süren pankart sosyal medyada olay olurken bugün ise yeni bir gelişme yaşandı...

Haber 11-11-2022 15:08

Türkiye'de bir ilk! ODTÜ geliştirdi, kanser hücreleri artık böyle tespit edilecek

Türkiye'de çalışmaları 7 yıldır süren ve kanda dolaşan kanser hücrelerini basit bir kan tahliliyle yakalayan "akıllı çip" teknolojisinde sona yaklaşıldı. Doç. Dr. Ebru Özgür, "Sistemimizi yakın zamanda laboratuvarlara ve hastanelere kuracağız Onaylarımızı aldığımızda hastalar mevcut sağlık sigortaları ile bu testleri yaptırabilecekler" dedi.

Haber 24-10-2022 14:04

Nükleer santral atıklarının güvenli saklanmasındaki yenilikçi formülde Türk imzası

ABD'de başlattığı çalışmalarını Türkiye'de sürdüren ODTÜ'lü bilim insanı Irmak Sargın'ın, nükleer atıkları cam formunda saklayıp radyoaktif özelliklerini izole eden yapay zekalı yenilikçi formülü test edilmeye başlandı - Irmak Sargın: - "Sistem, ABD'de bir nükleer atık sistemine entegre edilmeye çalışılıyor. İnsan müdahalesi olmadan tamamen modellerle idame ettirilen nükleer atıkların direkt cam formuna getirildikten sonra varillere konularak gömülmesini amaçlıyoruz"

Yurthaber 11-10-2022 11:02

Koç Üniversitesi URAP Türkiye sıralamasında zirveyi gördü

Türkiye'deki 183 üniversitenin akademik performansının sıralandığı listede, Koç Üniversitesini sırasıyla Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, İTÜ, Ankara Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi izledi

Yurthaber 12-09-2022 11:07

MKE Ankaragücü-Beşiktaş maçının ardından sahaya giren saldırganın serbest bırakılmasına itiraz

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklanması talep edilen B.Ö'nün tahliyesine itirazda bulundu - Şüpheli B.Ö. emniyet ifadesinde, "Yenilgiye çok üzüldüm, alkolün etkisiyle sahaya girdim. Yaşanılanlardan çok pişmanım" dedi

Yurthaber 05-09-2022 16:10

ODTÜ'lü öğrencilerden ABB'ye yol protestosu

ABB Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu: - "ODTÜ'nün içerisinden geçen yola ilişkin belediyemizce halihazırda yapılmış bir ihale ve çalışma yoktur"

Yurthaber 15-08-2022 17:10

Odtufans skandalında yeni gelişme! ODTÜ öğrencilerinin mezuniyet törenine damga vurmuştu, açıklama geldi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ndeki (ODTÜ) 'odtufans' olayında yeni bir gelişme yaşandı. Dünyanın gündemindeki "onlyfans"ı andıran internet sitesinde öğrencilerin para karşılığı çıplak görüntülerini paylaşması olay olmuştu. Söz konusu site üniversitenin mezuniyet törenine de damgasını vurunca ODTÜ Rektörlüğü konuyla ilgili açıklama yaptı.

Haber 10-08-2022 17:09

Odtufans sosyal medyada gündem oldu! ODTÜ'lülerden Onlyfans benzeri girişim

ODTÜ’lü bazı öğrenciler, "Odtufans" isimli bir web sitesi kurdu. ODTÜ'lülerin Onlyfans-vari girişimi Odtufans'ta belirli bağış miktarlarına ulaşıldıkça sansürlü çıplak görüntüler sansürsüz bir şekilde yayınlanıyor. Sitede, "Bu site ile kadın bedeninin politikleştirilmesine karşı bilinçlendirme kampanyası yapıyoruz." açıklaması yer alırken, ODTÜ'lüler bağışlarla ise yüksek lisans eğitimlerinin destekleneceğini belirtiyorlar. Odtufans, Ekşi Sözlük'te gündem olmuş durumda.

Haber 07-08-2022 09:57

Kılıçdaroğlu bu kez gitmeyeceği yeri duyurdu! Korkmasınlar, gelmeme gerek yok

Merkez Bankası, TÜİK, Milli Eğitim Bakanlığı'na gitmeden önce sosyal medya hesabından duyuru yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu kez gitmeyeceği yeri duyurdu. Daha önce ertelenen ODTÜ mezuniyet töreninin cumartesi yapılacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, "Korkmasınlar, öğrencilerimiz amacına ulaştıysa benim gelmeme gerek yok." ifadelerini kullandı.

Haber 05-08-2022 22:50

Robot arılar yok olma tehdidi altındaki kovanları takipte

ODTÜ'lü araştırmacılar, dünya genelinde nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya kalan arıların sağlıklı şekilde çoğalması için robot arıların yerleştirileceği yeni nesil arı kovanlar geliştirmeye başladı - ROMER Müdürü ve Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Şahin: - "Öncelikle kovandaki arıları birey birey takip etmeyi planlıyoruz. Ardından mikro-robot arılarımız, kraliçe arıya hizmet edecek, temizliğini, beslenmesini, bakımını yapacaklar. Böylelikle koloni zor şartlarla karşılaşsa dahi kraliçe arının sağlığını koruyor olacağımız için kraliçe yavrulamaya, koloni de varlığını sürdürmeye devam edecek"

Yurthaber 01-08-2022 11:04

Türk akademisyen kanserde ilaç direncinin sırrını çözecek proje için ülkesini seçti

ODTÜ'den mezun olduktan sonra İngiltere'de 12 yıl kanser üzerine çalışan Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Acar, TÜBİTAK Lider Araştırmacılar Burs Programı ile DNA'ya uygun kanser ilaçlarını seçmek ve yapay zeka ile kanser teşhisi yapmak için hazırlanan projede yer almak için Türkiye'ye döndü - Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Acar: - "Tümörü tedavi edebilecek ilacı, tümörün genomik tanımlaması sonucunda hastaya vermek için çalışıyoruz. Bu teknolojinin tamamen kullanılabilmesi için 2-3 yıla yakın bir süre bizi bekliyor"

Yurthaber 31-07-2022 11:17

Yapay zekalı kalfa robotlar fabrikalarda göreve hazır

ODTÜ Robotik ve Yapay Zeka Merkezi ROMER'de, fabrikada çalışan işçilere yapay zekası ile yardımcı olacak kalfa robotlara çizgi film karakterlerinin canlandırılma prensipleri uygulanarak "canlımsı" etkileşim yetenekleri kazandırıldı - ROMER Müdürü Doç. Dr. Erol Şahin: - "Kalfa robot kolumuza kuğu görünümü verip, nefes alıp verme hareketi yaptırarak canlımsı bir hale getirdik. Bu robot kolun insanlara doğrultulması ile insana bakıyor izlenimi vermesinin insan-robot etkileşiminin kalitesini artırdığını gördük"

Yurthaber 30-07-2022 11:13

ODTÜ, Türkiye'nin eğitimdeki ilk NFT sertifikalarını öğrencilerine takdim etti

ODTÜ, üniversite birincilerine sertifikalarını blokzincir üzerinde kişiye özel hazırlanmış, transfer edilemeyen "NFT" dijital ikiz kopyalarıyla sundu - Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök: - "Bu yıl derece sertifikalarıyla başlattığımız süreci gelecek yıl diplomaları da kapsayacak biçimde genişletmek için çalışmaya devam ediyoruz"

Yurthaber 29-07-2022 15:30

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden 'ODTÜ' açıklaması: Çalışma o arazide değil

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sosyal medyada belediyenin yol projesi için iş makineleri ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazine girdiğine yönelik paylaşımlar üzerine açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, 'Çalışma yapılan bölge ODTÜ arazisi değildir. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir iş makinesi ODTÜ arazisi içinde değildir. Çalışma, Gölbaşı-Niğde otobanı bağlantı yolu için yapılmaktadır' denildi.

Haber 27-07-2022 15:19

ODTÜ'den diploma törenine ilişkin açıklama:

"Diploma töreninin, üniversite yönetiminin tören sırasında gerçekleşebilecek protestolardan çekinmesi dolayısıyla stadyumda yapılmıyor olduğu şeklinde bir algının oluşturulmaya çalışılmasının hiçbir dayanağının ve anlamının bulunmadığı açıktır"

Yurthaber 25-07-2022 16:59

Sutopunda Kadınlar 1. Lig şampiyonu İzmir Büyükşehir Belediyespor oldu

Sutopunda Kadınlar 1. Lig şampiyonu İzmir Büyükşehir Belediyespor oldu

Yurthaber 25-07-2022 10:41

Kılıçdaroğlu’ndan rektörlere uyarı: Bakın, yapmayın bunu!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin mezuniyet törenlerinin peş peşe iptal edilmesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu sosyal medyadan yaptığı açıklamasında ‘Sarayın kayyum rektörleri; bu haksız, hukuksuz, vicdansız tutumlarınızdan vazgeçin. Öğrencilere şiddet, baskı uygulamayın. Bakın, yapmayın bunu!’ ifadelerini kullandı.

Haber 21-07-2022 14:06

ODTÜ Üniversitesi taban puanları 2022: ÖSYM ODTÜ Üniversitesi taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjanları için liste açıklandı mı?

YKS sınav sonuçları ODTÜ Üniversitesi taban puanları merak konusu oldu. YKS 2022 sonuçları 18 Temmuz 2022 tarihinde açıklandı. Tercih yapacak adaylar taban puanları, başarı sıralamaları ve üniversitelerin kontenjanlarını araştırmayı sürdürüyor. ODTÜ Üniversitesini hayal eden birçok aday da bu soruların cevabını merak ediyor. Peki ODTÜ Üniversitesi 2022 taban puanları, başarı sıralaması belli mi? İşte detaylar...

Egitim 19-07-2022 11:17

ODTÜ bahar şenliğinde terör propagandasına 16 gözaltı

Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) bahar şenliğinde terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla 2'si ODTÜ öğrencisi 16 kişi gözaltına alındı.

Haber 29-05-2022 14:54

Türkiye'den 130 üniversite, en az bir bilim alanı ile dünyanın en iyileri ligine girmeyi başardı

ODTÜ URAP'ın hazırladığı rapora göre, geçen yıl Türkiye'den ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, İstanbul, Boğaziçi, Bilkent, Ankara ve Gazi üniversiteleri 8 sıralama kurumunun yaptığı alan sıralamalarının tümünde yer almayı başardı - Türkiye'den en fazla üniversitenin listelerde göründüğü bilim alanı 136 üniversite ile kimya bilim alanı olurken, bu alanı 115 üniversite ile mühendislik, 106 üniversite ile sosyal bilimler izledi

Yurthaber 22-04-2022 11:05

Babacan'dan ODTÜ'lü öğrencilere: Kimseden izin almak zorunda değiliz

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ODTÜ'de katılacağı bir etkinlik öncesinde bazı öğrenciler tarafından protesto edilmişti. Etkinliğin iptal olmasına sebep olan protestolarla ilgili konuşan Babacan, "ODTÜ'ye giriş-çıkışta kimseden izin almak zorunda değiliz. Ama sorunları konuşarak çözmemiz lazım. Konuşmamak, konuşturmamak bunların demokraside yeri yok" ifadelerini kullandı.

Haber 13-04-2022 17:45

ODTÜ'lü kız kardeşlerin bitmeyen öğrenme merakı 11 diploma getirdi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi doktora öğrencileri Melike ve Ece Çağlayan kardeşler, öğrenme ve çalışma azimleri sonucunda çeşitli üniversitelerin farklı bölümlerinden 11 lisans ve yüksek lisans diploması aldı. Melike Çağlayan, küçük yaşta duyduğu "ordinaryüs profesör" ifadesinden çok etkilendiğini ve bunu hedeflediğini belirterek, "Bunun ne olduğunu da tam bilmiyordum. 7 üniversite bitirince ulaşılacak bir düzey diye duymuştum. Ben aslında farkına varmadan o noktaya kadar gelmişim" diye konuştu

Haber 09-04-2022 14:31

ODTÜ, kritik arama-kurtarma görevleri için metaversede yeni teknoloji geliştirdi

Özellikle trafik kazalarında kurtarma faaliyetlerinde kullanılan ağır makinelerin replikaları ile gerçeklik algısının yüksek oranda hissedilmesini sağlayan eğitim teknolojisi, alanındaki ilk uygulamalardan biri olma özelliği taşıyor - ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay: - "İtfaiye personeli, teçhizatların ağırlığını da hissederek gerçek ortamdaki gibi eğitimlerini alabiliyor. Bu teknoloji ile hem sanal gerçeklik ortamında senaryolar tek tek denettirilebiliyor hem de bu senaryolar artırılmış gerçeklik ortamında mekandan bağımsız şekilde uygulanabiliyor"

Yurthaber 14-03-2022 11:07

Doğal gaz ithalatını azaltmaya aday Türk linyitini gazlaştırma teknolojisi hazır

ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gökalp: - "Türkiye linyitlerinin verimli ve temiz bir şekilde gazlaştırılabileceğini ispat ettik. Kurulan demonstrasyon tesisi sayesinde önemli veriler elde edildi ve ticari boyutlardaki sistemler ölçeklendirildi" - "Türkiye'de şu anda 20 milyar ton, 30-35 yıl yetecek kullanılabilir linyitten bahsediliyor. Gazlaştırarak kullanabilirsek ve karbondioksiti tutabilirsek Türkiye için tam anlamıyla bir doğal gaz ithal ikamesi stratejisi hayata geçirilmiş olacak"

Yurthaber 22-02-2022 13:06

'Dünyanın En İyi Üniversiteleri' listeleri açıklandı! ODTÜ, Türkiye'den tek üniversite oldu

Dünyanın 11 sıralama kuruluşu tarafından hazırlanan "Dünyanın En İyi Üniversiteleri" listeleri açıklandı. Açıklanan listelerden 3'ünde ilk 500'e Türkiye'den ODTÜ, iki ayrı listeye ise Boğaziçi, Hacettepe ve İstanbul üniversiteleri girdi. ODTÜ URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, üniversitelerin dünya sıralamalarında arzu edilen hızlarda yükselemediğine ve çoğunun gerilediğine işaret etti.

Haber 31-01-2022 11:40

Ankara'da boş arazide erkek cesedi bulundu

Ankara'da boş arazide erkek cesedi bulundu

Yurthaber 23-09-2021 19:56

Marmara Denizi'nde yeni tehlike! Müsilajdan sonra şimdi de oksijen azlığı

Aylarca müsilaj kâbusunun esir aldığı Marmara Denizi'nde şimdi de oksijen azlığı ortaya çıktı. Bunu "Çok ciddi bir problem" olarak belirten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, iyice arttığını da ekledi.

Haber 17-09-2021 11:01

Berker Bülbüloğlu kimdir, kaç yaşında ve nereli? Berker Bülbüloğlu ne iş yapıyor?

1988'de Ankara’da doğan Berker Bülbüloğlu, ilk, orta ve lise tahsiline ODTÜ Koleji’nde devam etmesinin ardından 2013’te Los Angeles Devry Üniversitesi’nden İşletme bölümünden mezun oldu.

Finans 02-09-2021 13:51

Dünya Üniversite Sıralaması 2022 sonuçları açıklandı! Listede Türkiye'den hangi üniversiteler var?

Dünyanın en itibarlı derecelendirme kuruluşlarından olan Times Higher Education (THE), ‘Dünya Üniversite Sıralaması 2022’ sonuçlarını açıkladı. Dünyanın ve Türkiye’nin en iyi üniversitelerinin yer aldığı sıralamada, İngiliz ve Amerikan üniversiteleri ilk 5’teki yerlerini korudu. Türkiye’den ise vakıf üniversiteleri arasında Koç, Sabancı, Bilkent ve Bahçeşehir Üniversiteleri listenin başında yer aldı.

Haber 02-09-2021 12:09

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ODTÜ'lü öğrencilerin sorularını yanıtladı:

"Önümüzdeki seçimlerde 6 milyon 300 bin genç sandığa gidip nasıl bir Türkiye istediğini göstermeli. Kendi beklentilerine uygun bir partiye oyunu vermeli" - "Üniversiteler bilim yuvalarıdır, üniversitelerde düşünceye sınır getirilmez, en aykırı düşünceler bile rahatlıkla dile getirilmeli. YÖK'ün kaldırılması, üniversitelerin yeniden kendi kültürünü oluşturabileceği atmosferin yaratılması gerekiyor" - "Vicdani ret olayı son yıllarda ağırlıklı olarak gündeme gelen bir olay. Kamuoyunda tartışılabilir, siyaset kurumu bunu dikkate alabilir ama bunun belli bir olgunluğa ulaşması lazım" - "Bugün izlenen dış politikanın tam 180 derece değişmesi lazım. Bu dış politika Türkiye'yi dünyada yalnızlaştırdı. Sadece Avrupa'da, Uzak Doğu'da değil, Orta Doğu coğrafyasında Türkiye yalnız kaldı, yalnızlaştırıldı" - "Eurovision şarkı yarışmasından çekiliyorsunuz. Aklın alacağı şey değil. Niye çekiliyorsunuz? Bu tamamen sanattan ve kültürden korkmaktan kaynaklanıyor. Oysa sanat ve kültür insanın doğasında olan bir şeydir"

Yurthaber 17-07-2021 12:14

Türkiye, yapay zeka bilimsel makale sayısıyla zirveye oynuyor

ODTÜ URAP tarafından yapılan çalışmaya göre, Türkiye, yapay zeka alanındaki bilimsel makalelerin sayısı açısından 137 ülke arasında 13'üncü sırada yer aldı - URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut: - "Türkiye, sıralamadaki yeri itibarıyla gelişmekte olan ülkeler arasında en başarılı ülkelerden biri" - "YÖK'ün Türkiye genelindeki üniversitelerde yapay zeka bölümleri kurmasına yönelik atılımlarının sürdürülmesi ve veri bilimi araştırmalarıyla zenginleştirilmesi Türkiye için bu alanda çalışabilecek insan kaynağının yaratılması için önemli bir fırsattır"

Yurthaber 01-07-2021 11:07

Türkiye'nin oyun teknolojilerindeki gücü tek çatıda toplandı

ODTÜ TEKNOKENT ve TOGED'in yanı sıra 32 firmanın katılımıyla Oyun Teknolojileri Kümelenmesi kuruldu - Kümelenme, bölgesel değil, tüm Türkiye’ye açık olacak, yürütülecek çalışmalarla küme firmalarının bilgi ve insan kaynakları çeşitlenecek, iş geliştirme süreçleri hızlanacak ve daha fazla sayıda ürün piyasaya sunulacak - Doğru pazarlama mekanizmalarının kurulmasıyla ürün satışlarında da başarı sağlanabilecek, bu sayede hem küme firmaları daha çok kazanacak hem de Türkiye daha fazla ihracat geliri elde edecek - Başarı hikayelerinin artmasıyla yabancı yatırımcının gözü daha fazla Türkiye'nin üzerinde olacak

Yurthaber 29-06-2021 11:05

Sayıları 700'e kadar düşen Akdeniz fokları fotokapanla görüntülendi

Dünya üzerinde sayıları 700, Türkiye'de ise 100'e kadar düşen Akdeniz fokları, Mersin'de bilim insanları tarafından kurulan fotokapanlarla görüntülendi.

Haber 26-06-2021 11:05

ODTÜ'den Marmara Denizi'nde kritik çalışma! İşte çarpıcı sonuçlar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü koordinasyonunda yürüttüğü Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi'nde görev alan ve Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumları ile ilgili çalışmalarına devam eden bilim insanları, ilk kez derin Marmara’da yani 100 metre ve ötesindeki müsilaj tabakalarını inceledi.

Haber 24-06-2021 12:04

Rektör Kök, QS sıralamasında ODTÜ'nün 100 sıra yükselmesini değerlendirdi:

"ODTÜ bu yıl Uluslararası Akademik İtibar açısından dünya 333'üncüsü ve Uluslararası İşveren Tanınırlık açısından ise dünya 224'üncüsü olarak ülkemizdeki üniversiteler arasında ilk sırada yer almıştır" - "Bu başarıda öğretim üyelerimizin araştırmalarını yayına çevirme noktasında sağladığımız yenilikler, üniversitemize gelen öğretim üyelerimizin performansı ve özellikle genç öğretim üyelerimizin ulusal ve uluslararası proje sayılarındaki artışlar etkili oldu" - "YÖK'ün araştırma üniversitelerine sağladığı destekler ve YÖK 100/2000 programının başarılı olarak sürdürülmesi bizim bu yılki ilerlememizde faydalı olan etkenler arasında"

Yurthaber 10-06-2021 11:09

Doç. Dr. Mustafa Yücel: Marmara'yı koma halinden 5-6 yılda çıkarabiliriz

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizindeki müsilaj sorunuyla alakalı Bilim-2 gemisi ile yaptıkları araştırmaya ilişkin, "Elimizdeki veriler ve modeller 5-6 yıl içerisinde Marmara’yı bu kriz, koma halinden çıkartabileceğimizi gösteriyor." dedi.

Haber 03-06-2021 18:12

ODTÜ araştırma gemisi Bilim-2, deniz salyalarını takip için Marmara Denizi'nde seyrüseferde

Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel: - "Gemimizden anlık ulaşan bilgiler, müsilajın sadece yüzeyde değil, denizin içinin de jel gibi olduğu ve denizdeki oksijenin de çok azaldığı yönünde. Denizden örnek alıp incelemek için kullandığımız filtreler ve pompalar organik parçacık yoğunluğundan güçlükle çalışıyor şu an. Türkiye denizlerinde daha önce görülmemiş büyük bir felaketle karşı karşıyayız" - "Oksijensizleşme sürdükçe bu tehlike daha da büyüyecek. Bu durum Marmara Denizi'nde yakında balıkların ve pek çok deniz canlısının kitlesel ölümüne neden olabilir. Bu çok uzak değil" - "Yaptığımız modellemelere göre, karasal atıkların en az yüzde 50 oranında azaltılması, Marmara Denizi'ni 5-6 yıl içinde komadan çıkarabilir. Bu durumda balıkların 80-100 metre derinliklere kadar dağılım gösterdiği dönemlere geri dönebiliriz" - "Marmara'nın sağlıklı kalması Karadeniz havzasının sağlığını da doğrudan etkiliyor. Aslında bu durum, uluslararası sonuçlar da doğurabilir"

Yurthaber 02-06-2021 12:16

ODTÜ kütüphanesinde cinsel saldırıya 10 yıl hapis istemi

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde araştırma görevlisi Davut D. (35), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kütüphanesinde çalışan D.K. (27) ve M.Y. (33) adlı kadınlara cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Mahkemedeki savunmasında kütüphaneye gittiğini hatırlamadığını söyleyen Davut D.'nin, suç tarihlerinde içeriye girerken güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri dava dosyasında delil olarak yer aldı.

Haber 22-05-2021 10:17

TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu toplandı: Kolera gibi hastalıklarda artış olabilir

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Lütfi Akca, "İklim değişikliğine bağlı olarak şehir selleri, gelecekte etkisin daha da artıracak. Çok önemli bir şehir güvenlik sorunu ortaya çıkabilir. Seller mevcut mühendislik yaklaşımlarıyla yönetilemez hale geliyor." dedi.

Haber 27-04-2021 17:58

4,5 yıl önce eşinin köyüne dönen ODTÜ mezunu: Herkes şüpheyle yaklaşıyordu!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir Planlama Bölümünden mezun olan Burak Alsan, 4,5 yıl önce eşiyle köye yerleşti. Burada atıl arazide organik tarıma başladı ve 20 kişiye istihdam sağladı.

Finans 27-04-2021 12:04

Getir’in kurucu ortağı Tuncay Tütek kimdir? Tuncay Tütek kaç yaşında? Tuncay Tütek Getir’i nasıl kurdu?

Getir fikrinin Bi’taksi uygulamasından esinlenerek ortaya çıktığını dile getiren Tuncay Tütek, 300 kişi ile 2015 yılında Getir’i kurduklarını ifade etti. Getir, Türkiye’de 10 dakikada alışverişi vatandaşlara götüren ilk hizmet olarak öne çıkıyor. Getir’in bu uygulamasından sonra birçok firma benzer şekilde hizmet vermeye başladı. Tuncay Tütek, Getir’in Londra açılması konusunda, Londra’da oturan Türklerden talep görmesi üzerine aynı sistemi İngiltere’ye de kurduklarını açıkladı.

Haber 16-04-2021 10:39

'Türkiye'nin 1,6 milyon ton yeşil hidrojen potansiyeli var'

ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökalp, dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye'nin bu rezervleri hidrojen üretiminde kullanabileceğini söyledi.

Finans 30-03-2021 12:30

ODTÜ ücretsiz yapay zeka eğitimlerinin ikinci dönemini başlattı

ODTÜ Uzaktan Eğitim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kürşat Çağıltay: - "Bilgeİş eğitim platformu üzerinden eğitimleri tamamlayanlar ODTÜ'den sertifika alacaklar"

Yurthaber 16-03-2021 09:19

ODTÜ ücretsiz yapay zeka eğitimlerinin ikinci dönemini başlattı

ODTÜ Uzaktan Eğitim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kürşat Çağıltay: - "Bilgeİş eğitim platformu üzerinden eğitimleri tamamlayanlar ODTÜ'den sertifika alacaklar"

Yurthaber 16-03-2021 09:18

Levent Ülgen kimdir? Menajerimi Ara’ya konuk olan Levent Ülgen kaç yaşında, nereli?

Ekranların ilgiyle takip edilen dizi Menajerimi Ara’nın yeni bölümünde Levent Ülgen’in de rol alacağının öğrenilmesinin ardından ünlü isimle alakalı araştırmalar hızlandı. Çok sayıda kişi Levent Ülgen kimdir sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki, Levent Ülgen kaç yaşında, nereli?

Magazin 27-02-2021 16:54