Bel ağrısı veya beldeki kas tutulması yaşamın herhangi bir döneminde pek çok kişinin karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Gündelik hayatta yanlış duruş, aşırı egzersiz, ağır yük kaldırma veya stres gibi nedenlerle oluşabilen bu tür ağrılar kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ancak şans eseri gelişen bu ağrılara karşı çeşitli evde uygulanabilecek yöntemlerle bu ağrıları azaltabilir ya da geçirebiliriz.
Bel ağrısı dünya genelinde oldukça yaygın olan ve yaşam kalitesini etkileyen bir sağlık sorunudur. Birçok kişi farklı yaş gruplarından bağımsız olarak hayatlarının belirli bir döneminde veya sürekli olarak bel ağrısı ile karşılaşır. Bel ağrısı bel çevresindeki kaslar, omurlar, diskler, sinirler ve diğer yapılarla ilişkili olabilen birçok farklı neden kaynaklı olabilir. Akut bir şekilde ortaya çıkabilir veya daha uzun süreli bir sorun haline gelebilir. Peki, bel ağrısına ne iyi gelir?
Modern tıbba alternatif olarak uygulanan bazı tedavi yöntemleri vardır. Bunlar arasında en sık kullanılan ve tüm dünya tarafından kabul edilen bir alternatif tıp yöntemi de akupunktur yöntemidir. Doktor kontrolünde ve önerisi ile uzman kişiler tarafından uygulandığı takdirde birçok hastalığın tedavisi olduğu bilinir. Kilo vermekten bel fıtığına, migrenden sırt ve boyun ağrılarına birçok sıkıntı için kullanılan bir uygulamadır. Peki, akupunktur ile boyun ve bel fıtığı tedavisi nasıl uygulanır?
Evde bilgisayar ya da masa başında uzun süre çalışmak bir süre sonra bel ağrısı gibi problemlere sebep olabilir. Eğer konforlu bir oturma düzeni ayarlanmazsa yaşanan ağrı kronikleşebilir. Böyle bir sağlık sorunuyla karşılaşmamak için bel yastığı kullanmak, iyi bir çözüm olabilir. Eğer siz masa başında çalışıyor ve belinizin rahat etmesini sağlayacak bir ürün arıyorsanız doğru yerdesiniz. Birbirinden kullanışlı ortopedik bel yastığı modelleri için okumaya devam edin!
Herkesin rahat uyuduğu pozisyon farklılık gösteriyor. En sık yapılan uyku pozisyonları arasında yüzüstü uyumak yer alıyor. Uzmanlar yüzüstü uyumanın fıtık da dahil olmak üzere birçok hastalığa yol açtığını belirterek uyarıyor. Kalp ve omurga sağlığı için doğru uyku pozisyonunu bulmak gerekiyor.
Evde, işte, okulda ve gündelik hayatta ekran başında geçirilen sürenin artması ile duruş bozuklukları da artış göstermeye başladı. Gerek ders çalışırken çalışma masasının başında gerekse ofisteki işleri yaparken bilgisayar başında durulan sürelerde kambur durulabiliyor. Bu gibi durumlarda dik duruş pozisyonunun geri kazanılmasına yardımcı olan dik duruş korselerini sizler için araştırdık. İşte detaylar!
Bel ağrısı nedenleri bel ağrısı çeşitlerini etkileyebilir. Eğer geçmeyen bel ağrısı için çözüm bulamıyorsanız konunun üzerine eğilmeniz önem taşır. Pek çok hastanın iyileşmek için türlü yöntemlere başvurduğu bel ağrısına ne iyi gelir? Bazı bel ağrısı çeşitlerinde erken teşhis çok önemlidir. Mesela; inflamatuvar bel ağrısı bunlardan biridir. Bel ağrısına iyi gelen egzersizler hangileridir? Bel ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir? Şiddetli bel ağrısı nasıl geçer?
Sakarya'da 16 yaşındaki Aziz Koray Diş, geçirdiği bisiklet kazası sonrası vücudundaki eğriliğin arttığını ve yaraların olduğunu fark edince durumu ailesiyle paylaştı. Kemiğin iyi huylu tümörü teşhisi konulan Diş, 2 ay sonra sağlığına kavuştu. Diş, ''İlk önce ağrılarım olmuştu ama normal bel ağrısı diye pek umursamamıştım. Sonra bisikletle bir kaza geçirdim ve ayna karşısında yaralarıma bakarken vücudumun eğri olduğunu fark ettim'' diyerek yaşadığı süreci anlattı.
Vücutta birçok farklı alanda ağrı meydana gelebiliyor. Bu ağrılar gündelik yaşamda hareketlerimizi kısıtlayarak yaşamımızı olumsuz etkiliyor. En sık görülen ağrılar arasında bel, kas, omuz ve boyun ağrıları bulunuyor. Ağrıları çözmek için ilk önce ağrının neden kaynaklandığını öğrenmek ona göre tedavi olmak gerekiyor.
Bel ağrıları hayatı olumsuz etkileyen en etkili ağrılar arasında yer alıyor. Gündelik yaşam hareketlerini kısıtlayan bel ağrıları genellikle önemsiz görülüp geçilse de geçmeyen bel ağrıları hastalık habercisi olabilir. Eğer 6 haftadır geçmeyen bel ağrınız varsa mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor.
Gebelik dönemi bel ve sırt ağrılarının çok sık görüldüğü bir dönemdir. Gebelik döneminde bel ağrısı problemi ile karşılaşılan hastalarda röntgen, MR, BT çektirmek sakıncalıdır. Yine ilaç kullanma ile sıkıntılar vardır. Gebelik döneminde çok zorunlu olmadıktan sonra cerrahi müdahalelerden kaçınılmalıdır.
Bel fıtığı kişinin gündelik yaşam aktivitelerini etkileyen sorunlar arasında yer alıyor. Aşırı kilo, yaşlanma ve ağır yük kaldırmak bel fıtığına neden olabiliyor. Bel fıtığı tedavisinde ilk akla gelen yöntem ameliyat oluyor. Fakat nokta atış tedavisi bel fıtığının ameliyatsız çözümü olabiliyor.
Meme küçültmek son zamanlarda oldukça tercih edilen bir ameliyat haline geldi. Özellikle gündelik yaşamda büyük memelerin sırt ve bel ağrısına neden olduğu bilinmekte. Bu sırt ve bel ağrılarından kurtulmak için meme küçültme ameliyatını tercih edenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Meme küçültme ameliyatıyla ilgili detaylar için bu haberi okuyabilirsiniz.
Böbrek kanseri riskini artıran nedenleri sıralayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, özellikle 40 yaş üstü kişilerin sağlık kontrollerini aksatmaması gerektiğini vurguladı. Böbrek kanseri nedenleri arasında sigara ve obezitenin de yer aldığını söyleyen Sofikerim, beldeki geçmeyen hafif ağrının gözardı edilmemesi gerektiğini anlattı.
Adana'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanede iki kez operasyon geçiren 79 yaşındaki Sıdıka Yeşil, doktor hatası nedeniyle yürüyemediğini ve tedavi sürecinde hemşireler tarafından aç ve susuz bırakılıp darp edildiğini belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yoğun bakımda kaldığı süreç içinde korkudan sustuğunu söyleyen Yeşil, "Hastaneye yürüyerek girdim, sakat çıktım. Beni bu hale getirdiler. Doktorlar ya beni ayağa kaldıracaklar ya da en ağır cezayı çekecekler" dedi.
Ünlü şarkıcı Demet Akalın, Uluslararası Kristal Elmas Ödülleri törenine katıldı. Törende açıklama yapan ünlü şarkıcı, " Bel ağrımdan duramıyorum. Bu aralar biraz frene basacağım." diye konuştu.
Artvin’de bel ağrısı için başvurduğu hastanede yapılan ağrı kesici iğne sonrası ayağı kalkamayan Tahir Turan, doktor hakkında savcılığa şikayette bulundu.
Elazığ'da bel ağrıları nedeniyle hastaneye giden hastayı muayene eden doktor, gördükleri karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Hastanın beline delik açılıp derinin altından çamaşır ipi geçirildiği anlaşılırken, uygulama sonucu bölgede enfeksiyon geliştiği ortaya çıktı ve hastanın tedavisine başlandı.
Hamilelikle birlikte kadın vücudunda birçok değişim meydana gelir.Aynı zamanda hamilelikte bazı şikayetlerde kendini gösterir. Bunlardan biri de bel ağrılarıdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Stres belirtileri arasında bel ağrısının da olduğunu söyleyen Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, stres hormonlarının ağrı algılamasını artırdığını söyledi. Stres ve bel ağrısı arasındaki güçlü bağlantıyı anlatan Uslu, konu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Bel problemleri birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabileceğini söyleyen Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, bel fıtığı ve tedavisi hakkında çok önemli bilgiler verdi. İnsanlar genellikle bel ağrısı çeken herkesin fıtık olduğunu söyleyen Erdemoğlu, gerçekte belde ağrıya neden olan çoğu sorunun bel fıtığından kaynaklanmadığına dikkat çekti.
Pandemi ile birlikte başlayan hareketsizlik bel ağrılarında da artış yaşanmasına neden oldu. Bel ağrısı nedenleri farklı sebeplerle ortaya çıkarken, konu uzmanı, egzersizlerle bu sorunun ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Bel ağrılarının yüzde altmış nedeninin kas kaynaklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Halil Koyuncu, yapılması gereken 7 egzersizle ilgili bilgi verdi.
Bel ağrısı neden olur sorusunda en yaygın cevap bel fıtığı oluyor. Nezle ve gripten sonra en sık rastlanan rahatsızlık olarak belirlenen bel ağrıları, bel fıtığı belirtileri arasında yer aldığından pek çok kişi bel fıtığı ameliyatları ve tedavileri ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyor. Bel fıtığı ameliyatında mikrodiskektomi ve endoskopik diskektomi yöntemleri kullanıldığında hastalar operasyonun ardından aynı gün ayağa kalkabiliyor,1 gün sonra ise taburcu ediliyor.
Pelvisi (pelvik kuşak) oluşturan kemikler hamilelik sırasında ağrıya neden olabilir. Bazı kadınlar hamileliklerinin bir döneminde bellerinde, kalçalarında, uyluklarında, kalçalarında, kasıklarında veya kasık kemiklerinde ağrı hissederler. Çoğu kadın için semptomlar hafiftir, ancak bazıları için şiddetli bir durumdur. Öneriler sayesinde ağrıları hafifletmenin yolları var. Gelin, bakalım.
Eczanelerden aldığımız yakı bantları, sırt, kol ve kas ağrıları için kurtarıcı görev görse de Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, yanlış uygulandığında kişiye faydadan çok zarar verdiğini söyledi.
Zonguldak'ta belindeki rahatsızlık nedeniyle gittiği hastanede ağrı kesici iğne olduktan sonra sol bacağında yaşadığı his kaybı sonrası 'siyatik sinir yaralanması' teşhisi konulan 44 yaşındaki İsmail İnam, yüzde 44 engelli kaldı. Savcılığa suç duyurusunda bulunan İsmail İnam, sorumlu hemşire ve doktordan şikayetçi oldu.
Bel ağrısı nedeniyle sıkıntılı günler geçiren hastaların radyofrekans yöntemi ile ameliyatsız tedavi edilebildiğini söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Gürelik, konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Şehir yaşamı nedeniyle hareketsizleşen hayatlar, fiziksel aktiviteleri neredeyse sıfıra indiriyor. U tipi olarak bilinen bu hareketsiz yaşam tarzı, kas-iskelet sistemini zayıflatıyor. Zamanla ortaya çıkan omurga ve eklem sorunları arasında en sık rastlanılanı ise bel ağrısı oluyor. Bel ağrısı neden olur sorusunu yanıtlayan bu açıklama şehir hayatının kaçınılmaz olarak görülürken, bel ağrısı tedavisinde nelere başvurulması gerektiği ile ilgili verilen cevaplar da dikkatle inceleniyor. İşte yanıtı
Söğüt ağacı, yerlere kadar uzanan, güzel mi güzel dal ve yapraklarıyla bilinir. Ancak gözden kaçırılan bir nokta, söğüdün kabuğunda sağlığa yararlı pek çok maddenin bulunduğudur. Bu kabuk yardımıyla uygulayabileceğiniz kürler ve çözebileceğiniz sağlık sorunları oldukça çeşitlidir. İşte tam da bu yüzden, bu yazıda söğüt kabuğunun sağlığa olan faydalarından bahsedeceğiz.
Son haftalarda Covid-19 pandemisi nedeniyle birçoğumuz evde çalışıyoruz. Ancak dikkat! Salonda üzerine yatarak müzik dinlediğimiz, televizyon seyrettiğimiz, kitap okuduğumuz ve sevdiklerimizle muhabbet ettiğimiz pufidik koltuklar çalışmak için ne kadar uygun olabilir ki?
Farklı nedenlerden dolayı yaşanan bel fıtığı ciddi bel ağrılarına neden oluyor. Bu da her bel ağrısının fıtık belirtileri olarak kabul edilmesine neden oluyor. Oysa ki durum düşünülenden çok farklı. Konuyla ilgili bilgi veren Dr. Ögretim Üyesi Murat Hamit Aytar, bel fıtığı ile ilgili doğru sanılan yanlışları anlattı.
Dayanılmaz ağrılara yol açan bel fıtığına ameliyatsız tedavi yöntemi uyguladıklarını anlatan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Taylan Temel tedavi hakkında bilgiler verdi.
Genç yaşlarda görmeye alışık olmadığımız boyun, sırt ve bel ağrıları, dirsek, el bileği ve diz sorunları son yıllarda ofis çalışanlarının korkulu rüyası haline geldi. Uzmanlar, bu sorunların temelinde uzun saatler boyunca kötü pozisyonda oturuş ve hareketsizliğin yattığını söylüyor.
Romatizmal bir hastalık olan Ankilozan Spondilit hastalığının, son evrede bazı hastalarda kamburluk oluşturduğunu belirten Uzm. Dr. Hakan Aslan, erken teşhis edildiğinde, hastalığın kontrol altına alınabileceğini vurguladı.
Yoğun çalışma hayatı, bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, uzun süre ayakta veya oturarak çalışma gibi nedenlerle bel ağrısından şikayet edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bel ağrısı şiddetli olduğu ve uzun sürdüğü zaman hem günlük hayatı hem de iş verimini etkiler, yaşam kalitesini düşürür.
Hepimiz hayatımızın bir döneminde bel ağrılarından şikayet ederiz. Bu ağrılar bazen birkaç gün içerisinde tamamen ortadan kalkarken bazen de dayanılmaz derecede şiddetli olur ve sadece belde değil bacaklarda da ağrı ve uyuşmalara yol açar. Peki hangi ağrının basit bir bel ağrısı hangisinin bel fıtığı olduğunu nasıl anlarız? İşte bel ağrıları ve tedavi yöntemleri, bel fıtığı ile basit bel ağrısını ayırt etmeyi sağlayacak detaylar...
Hepimiz hayatımızın bir döneminde bel ağrılarından şikayet ederiz. Bu ağrılar bazen birkaç gün içerisinde tamamen ortadan kalkarken bazen de dayanılmaz derecede şiddetli olur ve sadece belde değil bacaklarda da ağrı ve uyuşmalara yol açar. Peki hangi ağrının basit bir bel ağrısı hangisinin bel fıtığı olduğunu nasıl anlarız?
Belde meydana gelen tüm ağrılar, bel ağrısı olarak tanımlanıyor. Peki, bel ağrısı neden oluyor? Tedavisi var mı?
Genel olarak erişkin yaş grubunun %80’inde hayatın bir döneminde bel ağrısı sorunu görülmektedir. Peki, bel ağrısının tedavisi nasıl yapılıyor?
Bel ağrısında teşhis ve tedavi nasıl olur? Uzman doktorlar bu alanda hareket ederken nelere dikkat eder?
Bel ağrısının nedenleri değişiyor. Ciddi sebepler ile de ortaya çıkabiliyor olduğundan, bel ağrısı küçümsenmemelidir.
Omurga metastazına sıklıkla meme, prostat, tiroid, akciğer ve böbrek kanserlerinde karşılaşılmaktadır. Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem, hastaların yaşam kalitesini düşüren ve yoğun ağrılar sebep olan omurga metastaz tümörlerinin tedavisi hakkında bilgiler.
Konya'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanede "fıtık" teşhisi konularak iki kez bıçak altına yattıktan bir süre sonra kısmi felç geçiren hasta, 3 saatlik omurilik tümörü ameliyatıyla ayağa kalktı - Hasta Hatice Keskin: - "Çekilen MR sonucu sırtımda 'omurilik tümörü' tespit edildi. Yani yürümemi engelleyen şey fıtık değil, bu tümörmüş. Yaklaşık 15 gün kısmi felçli ve tekerlekli sandalyeye mahkum kalmıştım. Yapılan ameliyatın ardından tekrar yürümeye başladım"
Konya'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanede "fıtık" teşhisi konularak iki kez bıçak altına yattıktan bir süre sonra kısmi felç geçiren hasta, 3 saatlik omurilik tümörü ameliyatıyla ayağa kalktı - Hasta Hatice Keskin: - "Çekilen MR sonucu sırtımda 'omurilik tümörü' tespit edildi. Yani yürümemi engelleyen şey fıtık değil, bu tümörmüş. Yaklaşık 15 gün kısmi felçli ve tekerlekli sandalyeye mahkum kalmıştım. Yapılan ameliyatın ardından tekrar yürümeye başladım"
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Nur Bardak: - "Okul çantası ve içindeki eşyaların toplam ağırlığı, çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10'unu aşmamalıdır. Vücut ağırlığının yüzde 10'unu aşan çantaların kullanılması, enerji tüketiminin artması, arkadan binen yük nedeniyle boyun ve sırtın öne eğilmesi, duruş bozuklukları ve akciğerlerin hacminde azalma gibi sonuçlara neden olur" - "En iyi alternatif sırt çantaları ile çekilebilen tekerlekli çantalardır. Çanta seçerken, hafifliğine ve üzerinde ağırlık yapan süslemelerin olmamasına dikkat etmek gerekir. Sırt çantaları iki geniş ve destekli omuz askısı, bel kemeri ve sünger desteği bulunan ergonomik yapıda olmalıdır" - "Çocuklar genelde çantalarını tek omuzda taşımayı severler ancak bu durum vücudun çantanın olduğu tarafa doğru eğilmesine ve omurgaya yük binmesine neden olur. Omurgaya binen yüklerin bu şekildeki değişimi omurganın yaralanması ve dengesizliğe yol açabilir. Ağırlığın çanta içinde eşit olarak dağılmasına ve belirli bölgelerde toplanmamasına dikkat edilmelidir. Çantada birden fazla bölme ve cep bulunması, ağırlığın eşit bir şekilde dağılmasını da sağlar"
Gribal enfeksiyonlardan sonra en sık görülen rahatsızlık olan bel ağrıları hareketliliği kısıtlayarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Toplumun yüzde 65-80’inin yaşamlarında en az bir kez bel ağrısına maruz kaldığını vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Bel ve boyun ağrısından korunmak, tedavisinden çok daha kolaydır. Kişilerin 4’te 3’ü eğitim programı ile bel ağrılarından korunabilir” açıklamasında bulundu.
Hareketsiz yaşam, uzun süre masa başında çalışma, aşırı stres, yanlış yatak seçimi, uykusuzluk, teknolojik aletlerle geçirilen uzun sürelerin yarattığı duruş bozuklukları, uzun süre klimaya maruz kalma gibi pek çok faktör, bel ve sırt ağrılarına zemin hazırlıyor. Yaşam Koçu Burçin Alçın, egzersiz öncesi, sonrası yapılması gerekenleri ve önerdiği egzersiz programını paylaşırken, bilinçli bir şekilde yapılan egzersizlerle bel ve sırt ağrılarının önüne geçilebileceğine dikkat çekiyor.
Bel fıtığı ve romatizma rahatsızlıkları hakkında bilgi veren Romatoloji Uzm. Dr. Orhan Eren, sabahları uyanırken hissettikleri bel ağrısını gün içinde hissetmeyenlerin iltihaplı omurga romatizması olabileceğini söyledi.
Hızla gelişen teknolojiler iş yerlerinden evlerimize kadar birçok cihazın hayatımıza girmesini sağladı. Bilgisayarlar kuşkusuz bu cihazların başında geliyor. Tüm gün bilgisayar kullanmak, masa başında çalışmak, yanlış pozisyonlarda oturmak sırt ve bel ağrılarının görülme sıklığının artmasına neden oluyor. Egzersiz yaparak ve oturma pozisyonuna dikkat edilerek geçebilen bu ağrılar, eğer bu önlemler alınmazsa ilerleyen zamanlarda bel ve boyun fıtığı gibi kronik hastalıklara sebep olabiliyor.