Antalya'nın Manavgat ilçesinde milattan önce 7. yüzyılda başlayan yaşantının devam ettiği Side Antik Kenti'nde yerleşim alanları arasındaki tarihi eserlerin ziyaretçiler tarafından gezilebilmesi için gezi güzergahı oluşturuluyor.
Deprem felaketinin ardından tüm Türkiye'de yapıların deprem riskine karşı güvenilirliği tartışma konusu olurken İstanbul Kağıthane'de ortaya çıkan olay hem herkesi şaşkına çevirdi hem de 'Pes' dedirtti. Bir şahıs, aylar önce gizlice bir binanın zemininde yaklaşık 1.5 metre kazı yaparak kaçak kat indi. Yakalanan şahıs adliyeye sevk edildi. Şahsın çeşitli suçlardan 24 kaydı olduğu öğrenildi. İfadesinde ise "Aldığımda zemini kazılmış haldeydi, kazıdan ben sorumlu" değilim dediği ortaya çıktı.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde arkeolojik sit alanında kaçak kazı yapan iki kişi suçüstü yakalandı.
Almanya'da yaşayan Nazmiye Karaman (45), memleketi Zonguldak'ın Çaycuma ilçesindeki arazisinde lahit mezar olduğuna dair rüya görünce, gerekli izinleri alıp alanda kurban keserek kazı çalışması başlattı. Yaklaşık 120 bin lira masraf yapan Nazmiye Karaman, "Gördüğüm rüya acaba gerçek olur mu diye bunu yapıyorum. Hedefim bunu ortaya çıkarmak. Bir şey olduğuna inanıyorum, burası boş değil, yani uğraşacağım biraz" dedi. İşte ilginç olayın detayları...
Aydın'da, milattan önce 300 yılına ait tümülüs tipi oda mezarda ikinci kez kepçeyle kaçak kazı yapan 9 şüpheliden 8'i, Jandarma'nın yaptığı operasyon sonucunda yakalandı. Firari E.T.'nin de aralarında olduğu 3 şüphelinin, daha önce de aynı yerde kaçak kazı yaparken yakalandığı belirtildi.
Bir insanın içinde rahatlıkla yürüyebileceği yüksekliğe sahip tünel şeklindeki gizli geçidin tamamının ortaya çıkarılması için çalışmalar sürüyor.
İngiltere’de gerçekleştirilen bir inşaat sırasında muhtemelen 1.300 yıllık olduğu düşünülen altın kolye de dahil olmak üzere değerli eşya ve altınların olduğu bir hazineye rastlandı. Bir mezarda olduğu tahmin edilen değerli eşyaların çıkartılması için bir kazı çalışması başlatıldı. Hazinenin Orta Çağ’da yaşayan zengin ve dinar bir kadına ait olduğu belirtildi.
Denizli'nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti'nde Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Duman başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları 10. yılını tamamladı.
Tokat'tın Yeşilyurt ilçesinde izinsiz kazı yapan 4 şüpheli gözaltına alındı.
Muğla'nın su altı kültürel mirasının ortaya çıkarılarak turizme kazandırılması için çalışma yürütülüyor.
Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde bulunan 2 bin yıllık devasa su sarnıçları, kazı ve onarım çalışmaları sonrasında gezi güzergahına dahil edilecek.
Bursa’nın İznik ilçesinde bir definecinin yaptıkları, duyan herkese "Yok artık" dedirtti. Şahıs, kendi evinin içerisinde kaçak kazı yaparak tünel açtı. Akılalmaz olayda ekipler salonda serili halıların altında ve duvarda çukurla karşılaştı. Acemi defineci jandarma tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde iş makinalarıyla izinsiz kazı yapan 7 kişi yakalandı.
Efes Antik Kenti kazılarında, bir yangın tabakasının altında bulunan, milattan sonra 7. yüzyıla ait dükkan ve bir mahalleden geriye kalanlar, dönemin mutfak kültürüne ışık tutuyor.
Bartın'ın Amasra ilçesinde yürütülen Amastris Antik Kenti'ndeki kurtarma kazılarında antik Mısırlılara ait olduğu değerlendirilen amulet (tılsımlı damga mühür) bulundu.
Van'ın Erciş ilçesinde bulunan ve toplu konut anlayışının bölgedeki ilk örneklerinden biri olduğu değerlendirilen ızgara planlı kent kalıntısındaki kalede eski dönemlere dair daha net bilgilerin elde edilmesine katkı sağlayacak burç temeli ile küp ortaya çıkarıldı.
Türkiye, Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı Sırp çete lideri Zeljko Bojanic'i konuşuyor. Sarıyer'de kaldığı villada cinayet şüphesiyle yakalanan Sırp çete liderinin, bahçesinde yapılan kazı gündemde. Gazeteci Fatih Altaylı'nın "Kazıda üç kadın cesedi bulunmuş" sözlerinin ardından yaşananlar sosyal medyada olay olurken İstanbul Emniyet Müdürlüğünden açıklama geldi. Yapılan açıklamada ihbar üzerine Sarıyer'de yapılan kazı çalışmasında şu ana kadar herhangi bir bulguya rastlanmadığını belirtildi.
Aksaray'da Aşıklı Höyük'teki kazılarda yaklaşık 9 bin 500 yıllık olduğu belirtilen ambarlar gün yüzüne çıkarıldı.
Adana'da Neolitik Çağ'dan Erken Roma Dönemi'ne kadar kesintisiz yerleşim yeri olan Tatarlı Höyük'te yürütülen kazılarda, Helenistik Dönem'de kullanılan kumaş dokuma tezgahlarına ait buluntular gün yüzüne çıkarıldı.
Adana'da, tarihi İpek Yolu güzergahında, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine şahitlik eden Misis Antik Kenti'nde güz dönemi arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı.
Kars'ta kaçak kazı yapan 6 kişi suçüstü yakalandı
Van YYÜ Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz: - "2022 kazı çalışmalarında 310 mezar taşını restorasyona tabi tuttuk. Bunun 108'i yeni bulunan mezarlardır. Restore ettiğimiz bu mezar taşlarını daha uzun ömürlü hale getirmeye çalıştık"
Gölyazı Mahallesi'nde bulunan Apollonia ad Rhyndacum Antik Kenti'ndeki tapınağın toprağa gömülü sütunları, kazı çalışmasıyla görünür hale gelmeye başladı - Kazı başkanı Prof. Dr. Derya Şahin: - "Burada artık tapınağa dair daha fazla veri elde etmeye başladık. Amacımız, alanda gerçekten 19'uncu yüzyılda yapılan çizimlere dair buluntuların olup olmadığını görmek, adada buluntular ve yapıların tarihiyle ilgili verileri elde edip yayınlanmasını ve halkımızla paylaşılmasını sağlamak"
Assos kazısında bulunan bir amforada 1600 yıllık kılçık kalıntılarına ulaşıldı
Magnesia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Görkem Kökdemir: - "Şu anda 600'e yakın yapıya ait mimari bloğu envantere aldık. Bunların yüzde 90'ı sağlam şekilde. Zaten yapının aşağı yukarı 800 mimari elemanı var. Dolayısıyla ortaya çıkardığımız çok büyük bir oran"
Sakarya'da kaçak kazı yapan 9 şüpheli suçüstü yakalandı
Ahlat'ta Türk büyüklerinin mezarlarının tespitine yönelik çalışma başlatıldı
Hamam, Burhaniye Ören sahili yakınındaki antik kentte Roma Dönemi'ne dair karasal alanda açığa çıkarılan ilk yapı olarak kayıtlara geçti
Kazı Başkanı Prof. Dr. Hatice Pamir: - "Yaptığımız kazılarda üzerlerinde işaretler bulunan oyun zarları, oyun taşları, kemikten yapılmış üflemeli bir çalgının ağız kısmı ve üzerlerinde isim yazılmış kırık çömlekler bulduk" - "Kazdığımız bu mekanlar da bir konut planı vermediği için biz onu bir eğlence mekanı, sporcuların belki boş vakitlerini geçirdikleri ya da gelen kişilerin eğlenecekleri bir mekan olduğu şeklinde yorumladık"
Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesindeki kazının başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem: - "Kazı sonucu sahne binasının ve belki oturma sıralarından bir kısmının, gömülü şekilde kalan bir kısmının çıkartılacağını umuyoruz" - "Tiyatro, Yunan tiyatrosu tipinde olup yamaca dayanmış bir plan gösterse de Roma devri seramikleri çıktı. Roma devri sonuna kadar tiyatronun kullanılmış olduğunu söyleyebiliriz"
Muğla'da yürütülen arkeolojik çalışmalarda tarihi değerler gün yüzüne çıkarılıyor
Mardin'deki Boncuklu Tarla'da yürütülen kazının başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş: - "M.Ö 10 bin yılına ait 3 defa üst üste inşa edilmiş binanın önemli bir bölümü açığa çıkarıldı. Bir binanın tamamı gün yüzüne çıkarıldı"
"Sezar'ın Kalesi"ndeki antik tiyatronun seyirci basamakları gün yüzüne çıkarılıyor
Kazı Başkanı Prof. Dr. Mirko Novak: - "Bölgenin en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Sirkeli Höyüğü'nün tarihi resmini çizmek istiyoruz. Çalışmalarımız tamamlandığında ise antik şehrin kapılarını meraklılarına açmayı hedefliyoruz"
Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun: - "Bu sezon çay yatağında yaptığımız kazılarda bizi en çok heyecanlandıran, gün yüzüne çıkardığımız mermer güneş saati oldu. Bu güneş saati Roma dönemine ait ve Aizanoi'da bugüne kadar bulunan ilk güneş saati"
Muğla'da kaçak kazı yapan 4 kişi suçüstü yakalandı
Tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanan Konuralp'teki antik kentte çalışan arkeolog Koray Erdoğan: - "Hristiyanlığa geçişle beraber tiyatroların işlevini yitirmesi, yasaklanması ve depremin etkileriyle burası büyük yıkıma uğramış"
Kazı Başkanı Doç Dr. Mahmut Bilge Baştürk: - "Şu anda mimari tabakalara ulaştık ve bu mimari tabakalara ilişkin de geç Frig, geç Akhamenid diyebileceğimiz seramiğe ulaşmış durumdayız"
Marmaris'teki antik kentte tespit edilen kültür varlıkları, bulundukları alanda sergilenerek geçmiş uygarlıkların yaşantısı bugüne taşınacak - Kazı Başkanı Dr. Asil Yaman: - "Kent yakın gelecekte kültür turizmine açılacak. Yalnızca bir antik kent değil, Türkiye'nin en büyük arkeoparkını hayal ediyoruz"
Roma İmparatoru Jül Sezar'ın dünyaca ünlü "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü söylediği belirtilen Zile'de bulunan tarihi kalede kazı, temizlik ve belgeleme çalışması yapılacak - Tokat Valisi Numan Hatipoğlu: - "İnşallah kazılar sonucunda bölge turizmimiz, bölge kültürümüz ve bölge tarihimiz, yeni yeni keşiflerle gün yüzüne çıkarılacaktır"
OMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür: - "Buranın taşkın bölgesinde kalması, korunmasında büyük katkı sağlamış ama işçilik maliyetini artırıyor. Çünkü çok hafriyat var"
Sivas'ta izinsiz kazı yapan 7 şüpheli yakalandı
Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı: - "Oldukça ünik bir eser. Şimdiye kadar Urartularda parçalar halinde bulunsa da tüm olarak kayıtlara geçmiş tek örnek olması açısından heyecan verici. Üzeri bezemeli bu eser, büyük olasılıkla bir mimari süsleme öğesi olarak kullanılmış"
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan: - "Buradaki kazı sonuçları Troya'nın bir Anadolu kültürü olduğunu açıkça ispatlıyor. Yaklaşık 3 bin 700 yıllık kubbeli fırın geleneğinden bahsediyoruz. Buradaki diğer buluntularla beraber bizim son Tunç Çağı ya da Orta Tunç Çağı olarak tanımladığımız arkeolojik dönemin başlarına tarihleyebiliyoruz"
Ani Örenyeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan: - "Literatürde dünyadaki ilk suda doğumun 1803 yılında Fransa'da gerçekleştiği bilinir. Halbuki hem Anili Kadı Burhaneddin'in doğumuna ilişkin bilgiler hem kazılarımızda ortaya çıkardığımız taş küvet, dünyadaki ilk suda doğum örneklerinden birinin 12. yüzyılda Anadolu'da uygulandığını ortaya koymaktadır"
Konya'nın Çumra ilçesindeki 9 bin yıllık Neolitik kentte yükseltilmiş ocak, boğa başlı sekilerle süslenmiş sunak, duvar resimleri ve kabartmalarıyla dikkati çeken yapı gün yüzüne çıkarıldı - Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ali Umut Türkcan: - "Bu alanı şimdi özel tekniklerle koruma altına alıyoruz. Önümüzdeki sene bunu daha detaylı inceleyeceğiz"
Hatay'da antik hipodromdaki kazı çalışmaları sürüyor
OMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atila Türker: - "Üniversitemiz çok yakın, yürüyerek höyüğe gelebiliyorsun. Verdiğimiz dersler teorik, uygulama dersimiz de var ama bunu arazide yapacak olanağımız yoktu" - "Dombalaktepe, öğrencilerimize derslerde aldıkları teorik bilginin uygulamasını görme, bunu tecrübe etme imkanı sağlıyor. Bu da bizim için büyük kazanç oldu"