Adıyaman’ın Samsat ilçesinde üretilen narlar ihracat için paketlenerek depolanıyor. Bu ürünler kış aylarında başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediliyor. Samsat Kaymakamı Yaşar Artar "Samsat narının dünya pazarında da yerini alması memnuniyet verici. Samsat’ta üretilen yaklaşık 15 bin ton narın 2 bin tonu depolarda muhafaza edilerek kış aylarında ihraç edilecek. Böylece daha fazla kazanma imkanı olacaktır" dedi.
Gaziantep'te çiftçilerden nar hasadı öncesi narın faydalarına dair açıklama geldi. Narın faydalarını sıralayan üretici Levent Mazıcıoğlu, sadece sos yapılan meyve olarak görülmesinin yanlış olduğunu söyledi. Mazıcıoğlu "Japonlar bizden nar kabuğunun kurutulmuşunu istedi. Biz yalnızca hayvanların bağırsaklarının sağlığı veya doğum yapmış hayvanlarda ishali önlemek için kullanıyoruz. Fakat Japonlar, narın iç sarı kabuğunu damak ve diş eti tedavisinde kullanıyor. Biz bunu bilmiyoruz" dedi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tescilli tek nar çeşidi olan ve geçmişinin Babil Asma Bahçeleri dönemine kadar gittiği iddia edilen Suruç narının hasadı başladı. Yıllık yaklaşık 300 bin ton üretilen bu nar, 2015 yılında Suruç Ovası'nın suya kavuşmasıyla üretiminde yüzde 50 artış gösterdi. Narın üreticisi olan vatandaş, “200-300 yıldır bu narlar Suruç’ta yetişiyor. Bunlara deve dişi narlar da diyoruz” şeklinde konuştu.
Çeşit çeşit salataların, ana yemeklerin vazgeçilmezi lezzetlere lezzet katan nar ekşisi, aslında yapımı son derece kolay bir sos türü. Eğer siz de hazır almak yerine kendi sosunu kendi yapmayı tercih edenlerdenseniz bu nar ekşisi tarifimizi mutlaka denemelisiniz.
Antalya’nın Kumluca ilçesinde 7 bin dönümlük alanda yapılan nar hasadında bu yıl 250 bin tonluk rekolte bekleniyor. Üretici, narın bu yıl aşırı sıcaktan etkilendiğini ve kalitenin düştüğünü söyledi. Üretici Sevgi Benli “1 kilo nar 1 ekmek almıyor. Geçen yıllara göre çok kötü. Çalıştırdığımız yevmiyecinin fiyatı ile narın fiyatı bizi memnun etmiyor. İşçi bulunmuyor. Akrabalarımız hatır için gelip çalışıyor. Para ile çalıştıracak insan bulamıyoruz" dedi.
Muğla’nın Ortaca ilçesinde bu yıl nar ve limon rekoltesinde gözlemlenen artış, ihracat rakamlarında önemli rekorlar kırılacağına dair beklentileri de beraberinde getiriyor.
Kanser, günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu haline geldi. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olmak, kanser riskini azaltmak için önemlidir. Öte yandan beta sitosterol adlı çok güçlü olan bu besin kaynağı kansere adeta savaş açıyor. Bu besini içeren 4 gıdayı haberimizde derledik.
Kış aylarında taze meyvelerin bir araya geldiği ve halk arasında ‘gripsavar’ olarak adlandırılan atom içeceği kış aylarının vazgeçilmezi oldu.
Genç ve sağlıklı bir görünüm elde etmek için pahalı kozmetik ürünlere veya cerrahi müdahalelere başvurmak zorunda değilsiniz. Gençleşmenin sırları, doğada gizli olan mucizevi besinlerde saklı olabilir. İşte, gençleştirdiği bilinmeyen 7 mucizevi besin...
Kış aylarında sofralarımızı süsleyen narın sadece lezzetiyle değil aynı zamanda sağlığımıza olan olumlu etkileri de biliniyor. Narın üzerine tuz döküp yendiğinde ortaya inanılmaz faydalar çıkıyor. Nar ve tuzun birleşimiyle yapılan bu karışımın faydalarını haberimizde derledik.
Bedenimizdeki tüm sistemlerin birbiriyle etkileşim halinde olduğu bir gerçektir. Beslenme alışkanlıklarımız, sağlığımızı doğrudan etkiler. Tükettiğimiz her gıda, kanımızın bileşimiyle başlayıp organlarımızın düzgün çalışmasına kadar geniş bir etki alanına sahiptir. Bu noktada, nar suyunun sağlık üzerindeki etkileri oldukça şaşırtıyor. Nar suyu, kötü kolesterol seviyelerini düşürmek, yüksek tansiyonu kontrol altına almak ve kalp krizine karşı koruma sağlamak gibi faydalarıyla ön plana çıkar.
Mutfağınızda çok kısa süreler içinde ve çok az malzeme ile yapabileceğiniz birçok tarif bulunuyor. Bu tarifleri hazırlayarak ister çeşitli yemekler sunduğunuz davet sofralarınıza renk katabilir, isterseniz de çay saatlerinizde arkadaşlarınıza, dostlarınıza ya da ailenize servis edebilirsiniz. Kısırın farklı bir türü olan narlı kısır tarifini de aşağıda bulabilir, bu lezzeti evde kendi imkanlarınızla birkaç dakika içinde hazırlayabilirsiniz.
Soğuk havaların etkisini artırmaya başlamasıyla birlikte grip salgını da başladı. Halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve ateş ile kendini belli eden grip için doğal yöntemler arayanlar nar kabuğunun faydalarını duyunca çok şaşıracak. Yıllardır çöpe attığımız nar kabuğunu çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün.
Doğal yağlar yüzyıllardır güzellik ve cilt bakımının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Geleneksel tıbbın yanı sıra modern kozmetik dünyasında da önemli bir yer edinen doğal yağlar, cildin sağlığını desteklemek ve korumak için kullanılmaktadır. Bu doğal yağlardan biri olan nar çekirdeği yağı özellikle cilt bakımında sunduğu faydalar ile dikkat çekmektedir.
Bilecik'te, mikroklima etkisi sayesinde "deve dişi" cinsi nar üretiminin yoğun olduğu Orta Sakarya Vadisi'ndeki İnhisar ilçesinde üreticiler hasada başladı.
Kilis'in tarımsal ihraç ürünlerinden Hicaz narının hasadı sürdürülüyor.
Nar büyüleyici rengi ve tatlı ekşi lezzetiyle birçok kişinin favori meyvelerinden biridir. Narın sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinmektedir. Ancak kilo kontrolüyle ilgilenenler için, narın kilo aldırıp aldırmadığı konusu kafalarda soru işaretleri bırakabilir. Nar, düşük kalorili bir meyve olarak bilinir ve doğal olarak şeker içerir. Peki, nar yemek kilo aldırır mı?
Sofralarda ve yemeklerde sıklıkla kendine yer bulan ve nar ekşisi izlenimi veren sos ile şuruplarla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi ürünler yurt içinde satılamayacak. Bu doğrultuda yurt içinde piyasaya arzına izin verilmeyen ürünler, 30 Haziran 2024 sonrası piyasada bulundurulamayacak. İşte detaylar...
Meyve ve sebzelerin tüketimi sağlık için büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında düşen bağışıklık sistemini güçlendirmek için sıklıkla tercih edilen meyveler vücudun çok daha dinç olmasını sağlıyor. Ancak sevilerek ve çok sağlıklı olduğunu düşünerek yediğimiz meyvelerin bilinmeyen zararları bulunuyor. Uzmanlar kış meyvelerinin zararlarına karşı uyarıyor.
Kış aylarında tüketilen meyve ve sebzeler bağışıklığımızı güçlendirerek hastalıklara karşı korunmamızı sağlıyor. Bu meyve ve sebzelerin kabukları ve çekirdekleri genellikle çöpe atılıyor. Ancak bazı meyve kabuklarının faydaları duyanları şaşırtıyor. Kışın sık sık tüketilen narın kabuğunun faydaları saymakla bitmiyor.
Kilo vermek gibi bir planınız varsa, beslenme programına kilo vermenizi hızlandıracak bu meyvelere yer açmaya hazırlanan. Soğuk havanın kilo verme planınızı engellemesine izin vermeyin. Fazla kilolardan kurtulmak ve bağışıklık seviyenizi yükseltmek için birbirinden lezzetli ve faydalı kış meyvelerinden hemen tüketmeye başlayın.
Tüm bitkilerin insan sağlığına faydalı olan çeşitli özellikleri vardır. Bilinçli olarak tüketildiği sürece bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bitkiler de bulunur. Çay olarak tüketildiklerinde mucizevi etkileri olduğuna inanılan bitkiler halk arasında sıkça tüketilir. Kurutulmuş nar yapraklarından yapılan çay da antioksidan özelliği ile bağışıklığı güçlendirir. Sivilcelere de iyi gelmesiyle bilinen kurutulmuş nar kabuğu ne işe yarar?
Çalışmalar uzun zamandır çoğu kişinin peşinde olduğu bir sorunla ilgili önemli sonuçlara ulaştı. Yapılan çalışmalar sonucunda bir bardak meyve suyunun genel sağlığınızı iyileştirmenin yanı sıra libidoyu ve sperm kalitesini yükselttiği ortaya çıktı.
Sonbahar ile kış mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan nar, market ve pazarların tezgahlarını renklendirmeye devam ediyor. Nar A vitamini, bazı B vitaminleri (B1, B2, B6), C vitamini, E vitamini ve folik asit gibi pek çok vitamin içermesinin yanı sıra potasyum, magnezyum, sodyum, kalsiyum, çinko ve demir gibi minerallerden de zengin bir meyve. Polifenol sayesinde antioksidan içeriği en yüksek besinler arasında yer alıyor. Vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle nar tam bir şifa deposu.
Yediğimiz meyvelerin kabuklarını soyduktan sonra çöpe atıyoruz. Ancak bu konuda yanlış yapıyor olabiliriz. Bazı meyveler var ki kabukları şifa dağıtıyor. Vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, nar kabuğunda saklı olan faydaları belirterek bu kabukları çöpe atmamanız gerektiğini vurguladı.
Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici: - "Bu sene nar ağaçlarının meyve tutumu iyi. Rekoltenin 60 bin ton civarında gerçekleşmesini bekliyoruz" - Nar üreticisi Latif Tekin: - "Çok değerli bir ürün, bahçemdeki narın tamamı dalında satıldı"
Vücudumuzda yer alan ufak değişimleri fark etmek sağlığımız için oldukça önemli bir yer taşıyor. Evde yapılan ufak testler hastalıklar hakkında uyarı verebiliyor. Bu uyarıları dikkate alıp doktora başvurmak hayati önem taşıyor. Kalp sağlığınızı öğrenmek için evde yapacağınız oldukça basit bir test bulunuyor.
Bilecik'teki hasat şenliğinde nar dizme, suyunu sıkma ve yeme yarışmaları yapıldı
İslam âlimi olan İbni Sina yaşadığı zamanlardan günümüze kadar birçok alanda ışık tutan isimler arasında bulunuyor. Tıp konusunda yaptığı kürler ve öneriler tüm dünya tarafından merakla takip ediliyor ve okullarda okutuluyor. İbni Sina yıllar önce verdiği bilgiler ile birçok hastalık için çözüm önerileri sunuyor. İbni Sina'nın nar şurubu doğal antioksidan özelliği ile şifa dağıtıyor. Cennet meyvesi olarak görülen narın şurubunun faydalarına şaşıracaksınız.
Araştırmacılar yaptıkları bir çalışma ile en iyi seks için gerekenlerin neler olduğunu aradı. Uzmanlar sık sık nar tüketen erkeklerin daha mutlu ve tatmin edici cinsel yaşamları olduğunu öne sürdü. Aynı zamanda seks hayatları kötü giden erkeklerin daha iyi hale gelebilmesi için bazı tuhaf şeyler denediklerini itiraf etti.
Yediklerimiz, gün içerisinde yaptıklarımız sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Olumlu ve olumsuz birçok sonuca neden oluyor. Özellikle cinsel sağlık problemleri giderek artış gösteriyor. Değişen yaşam koşulları spermlerin güçsüzleşmesine bu da kısırlığa neden olabiliyor. Uzmanlar günlük yapılan bazı hareketlerin değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Sağlığınızın sorumluluğunu üstlenmenin en kolay yolu, bu tür yiyecekleri sık sık yemeyi hatırlamaktır. Vücudunuzun saat gibi sorunsuz çalışmasını istiyorsanız iyi bakmanız gerekiyor. İyi bakmak da öncelikli olarak beslenme tarzınızla ilgili oluyor. Kilo aldırmayan sağlığınıza sağlık katan besinler ile hastalıklardan uzak durabilir, ömrünüze ömür katabilirsiniz.
Kansızlık toplumumuzda en sık rastlanan hastalıklar arasında yer almaktadır. Günlük aktiviteleri yaparken bile zorlayıcı olabilen kansızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Kansızlık için yediğiniz yemeklere dikkat edebilirsiniz.
Libido artıran doğal besinler deyince akla ilk olarak istiridye, kırmızı şarap ve kuşkonmaz gibi yiyecekler geliyor. Ancak bir grup beslenme uzmanı bu inanışın yanlış olduğunu öne sürdü. Cinsel dürtüleri arttırdığı iddia edilen besinler yerine onların farklı önerileri ve bir de tarifi var.
Daha sağlıklı olmak için beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme düzeninde meyve ve sebzelere ağırlık vermek çok daha zinde ve sağlıklı olmamızı sağlıyor. En faydalı meyveler arasında bulunan narın da sağlığa karşı öyle etkileri var ki duyanları şaşırtıyor. Günde sadece bir bardak nar suyu içmenin faydaları saymakla bitmiyor.
Rusya, Türkiye’den ithal edilen greyfurt, nar, üzüm, portakal ve biber alımına yönelik kısıtlamaların kaldırıldığını duyurdu. Bu karar doğrultusunda Türkiye’den yasak kaldırılan ürünlerin Rusya’ya ihracatının yeniden başlayacağı belirtildi.
Modern tıbbın babası olarak adlandırılan İbn-i Sina’nın tavsiyeleri arasında yok yok! Yüzlerce hastalığa şifa bulan İbn-i Sina, kaleme aldığı kitabında şifa veren reçetelerini ayrıntılarıyla anlattı. Dünya çapında saygınlık gören tıp alimi İbn-i Sina'nın tavsiyeleri arasında bulunan narı balla karıştırıp yemenin faydalarını sıraladık.
Asyalı kadınlar ciltlerine verdikleri önemle biliniyorlar. Yüzyıllardır kullandıkları cilt bakımı tarifleri ile şaşırtıyorlar. Cilt bakımlarında doğal ürünleri oldukça fazla tercih eden Asyalı kadınlar nar sirkesini cilt bakımlarında sıklıkla kullanıyorlar. Sizde porselen gibi bir cilde sahip olmak istiyorsanız cilt bakım rutininize nar sirkesini ekleyebilirsiniz.
Sperm kalitesinin düşüklüğü çocuk sahibi olma konusunda zorluk yaratabiliyor. Sağlıksız beslenme ve zararlı alışkanlıklar sperm sayısının düşüklüğüne neden olabiliyor. Daha kolay çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin spermlerini arttırmaları gerekiyor. Bunun için uygun beslenme düzenleri oluşturmak spermi oldukça arttırıyor. İşte spermi arttıran o besinler…
Faydaları saymakla bitmeyen nar kabukları, narın içerdiği yararlı bileşenlerden çok daha fazlasını içeriyor. Bu özelliğiyle nar kabukları pek çok hastalığa karşı koruyucu olarak kullanılabiliyor, saç ve cilt güzelliği için ise uygun fiyatlı, doğal bir seçenek. Çöp deyip geçmeden önce sayısız faydasını göz önünde bulundurun. Peki, siz sağlığınız ve güzelliğiniz için nar kabuklarını nasıl değerlendirebileceğinizi biliyor musunuz?
Türk kültürünü en iyi ifade eden geleneksel lezzetler arasında yer alan lokumun Arapçadaki "ruhat'ül hulküm" kelimesinden geldiğini biliyor muydunuz? Anlamı ise "boğaz rahatlatan" olarak geçiyor. Peki, hem anlamı hem lezzetiyle büyüleyen lokumu evde çok kolay bir şekilde yapabileceğinizi söylesek? O halde sizi tarifimizle baş başa bırakalım.
Covid-19 salgınıyla birlikte doğal beslenme ve bağışıklık sisteminin güçlü kalmasının önemi ön plana çıktı. Bağışıklık sistemini güçlendiren meyvelerden biri de adını yetiştiği Siirt’in Şirvan ilçesindeki köyden alan Zivzik narı! Eşsiz aroması ve aylarca dayanabilme özelliği ile Zivzik narı hastalıklara karşı ilaç gibi geliyor.
Reçeller, iştah açan bir kahvaltı masasının başrollerinden biri. Neredeyse her meyve, hatta bazı sebzeler; mevsiminde taptaze toplanıp uzun uzun kaynatılarak şahane reçellere dönüşebiliyor. Kış kapıya dayanmışken portakal ve mandalina reçelleri için kolları sıvamış olabilirsiniz ama biz bambaşka bir tarifle geldik: Kıpkırmızı tane tane nar reçeli..
Orta Sakarya Vadisi'nde yer alan yörenin mikroklima özelliği sayesinde yetiştirilen İnhisar narı 7 bin tonluk hasatla çiftçinin yüzünü güldürdü. İnhisar Belediye Başkanı Mehmet Kepez, ''Başka bir yerde bunu bulmak zor. Bu cins nar sadece bu bölgede yetişiyor. Çiçeğinden tutun kabuğuna çekirdeğine kadar her şeyi kullanılabiliyor'' şeklinde konuşuyor.
Antalya'nın Akseki ilçesinde kadınlar tarafından nar bahçelerinden toplanan narların sopalar ile önce taneleri çıkarılıyor. Nar tanelerini çuvallara koyan kadınlar, kendilerine özgü yaptıkları şırahanede ezerek çıkardıkları nar suyunu koyulaşana kadar kazanlarda 5-6 saat odun ateşinde kaynatıyor. Elde edilen doğal nar ekşisi, litresi 50 liradan alıcı buluyor.
Nar ayıklamaktansa pirinçten taş ayıklamak istiyor olabilirsiniz. Ancak nar, o kadar faydalı ve lezzetli ki tanelerini kaşıklamakla kalmayıp onlarca tarifin de başköşesine oturtmuşuz. Kıpkırmızı, boncuk boncuk güzelliğine daha çok tatlıların üzerinde bir süs mahiyetinde rastladığımız nar ile tarif sordurtan bir akşam yemeği hazırlamaya ne dersiniz?
Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç: - "Bu, her yıl artarak devam edecek. Biz büyük bir tesis kurduk, bunun yanında özel sektör de bu konuda tesis kurmaya başladı. Üretim arttıkça tesisleşme de artıyor"
Mersin'de ismini yetiştiği köyden alan 'Keben' narının tanesi ortalama 1 ile 1,5 kilogram ağırlığında gelirken, zaman zaman 2 kilograma çıkanların da olması dikkat çekiyor. Görenlerin 'Bu kadar büyük nar mı' olur dediği ürünün tamamen doğal gübreyle yetiştiği belirtilirken, büyüklüğüne göre de 7 ile 10 TL arasında satılıyor.
Mersin'de Keben köyünde yetişen narın kilosunu duyan kulaklarına inanamıyor. Tanesi 1 ile 1,5 kilo arasında değişen narın, zaman zaman 2 kilo ağırlığa kadar ulaştığı söyleniyor. Orman Bakanlığı tarafından tescillenerek hasadına başlanılan Keben narının sırrı ise arsa sahiplerinin dedelerinden kalan 40 yıllık ağaçlar ve bölgedeki mikro klima iklim özelliği.
Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü: - "Sofralık ve sıkmalık olarak yetiştirilen ürünlere bu yıl talep oldukça iyi. Fiyat olarak da bahçede 3 lira ortalamasında alıcı buluyor" - Dalyan'da nar üreten ve ihraç eden Recai Keçeci: - "Avrupa ülkeleri, biyolojik tarım yaptığımız için Dalyan narını tercih ediyor"
Narın faydaları gibi lezzeti sayesinde de sonbahar aylarının aranan meyveleri arasında yer almasını sağlıyor. Tane tane ayrılan, ara öğün meyvesi kadar salataları da süsleyen C vitamini deposu narın faydaları arasında bağışıklığı güçlendirmek, bağırsak problemlerine iyi gelmek hatta kalp rahatsızlıklarını önlemek bile yer alır. Tüm bunları da yalnızca taneleri ile değil posası ve kabuğuyla da yapar. Peki narı nasıl tüketmek gerekir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman anlattı.
Kilis'in "Hicaz narı" Avrupa ülkeleri ve Irak'a ihraç edilecek
Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Pirinçli köyünde yetiştirilen narın ilk hasadına başlandı. Kuraklıktan etkilenmeyen tek meyve olan nar ile ülke ekonomisine yıllık 40 milyon TL gelir sağlanacağı belirtildi.
Bölgenin önemli gelir getirici ürünlerinden narda bu yıl rekoltede düşüş yaşanacağı tahmin edilirken, üreticiler kalitesi dolayısıyla tercih edilen ürünlerinin beklentilerini karşılamasını umuyor - Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici: - "Çiftçi, girdilerin artmasına rağmen gayretli bir şekilde kaliteli nar yetiştirmeye devam ediyor"
Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek ölmesiyle ilgili ortaya çıkan adli tıp raporunu değerlendiren Devlet Hastanesi Başhekimi ve Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. İsmail Altıntop, "Tarımda kullanılan organik fosfor olmak üzere birçok tarım ilacı ölümlere neden olabilir. Meyve sebze tüketirken bulaştan korkuluyorsa bol su, bazen de sabunla bile yıkayabilirsiniz. Tarım ilacının cilde teması bile öldürebilir'' dedi.
Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde 2 yıl önce nar yedikten sonra öldüğü iddia edilen 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın adli tıp raporu ortaya çıktı. Raporda, Çakır'ın nara sıkılan tarım ilacından öldüğü tespit edildi. Saliha'nın babası Üzeyir Çakır, "Kimyasal ilaçtan olduğu kesinleşti. Bu nardan hepimiz zehirlendik. Kızım küçük olduğu için bünyesi kaldırmadı, vefat etti" dedi.
Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan unutkanlık artık sadece ilerleyen yaşlarda değil stresli bir hayat, yoğun tempo iş ortamı, hava kirliliği, çevresel faktörler ve yanlış beslenme alışkanlıkları sebebiyle genç yaşlardaki kişilerde de kendini göstermeye başladı. Diyetisyen Salih Gürel, unutkanlığa iyi gelen besinler hakkında önemli bilgiler verdi.
Her sofraya yakışan, her damakta nefis tat bırakan narlı patlıcan ezme tarifi sofralarınızın aranan lezzetlerinden olmaya aday. Çok az malzemeyle yapılan bu tarife nar çok yakışıyor ve görsel bir şölen sunuyor.
Koronavirüsle mücadelede araştırmalar dünya genelinde devam ederken Türkiye'de yürütülen bir araştırmada nar kabuğu özütünün Covid-19'u 1 saatte etisiz hale getirdiğini ortaya çıktı. Konu ile ilgili bilgi veren Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman, 'bitkisel' formüllerin günlük hayatta kullanımının koruyuculuğuna dikkat çekti.
Persliler dönemine kadar dayanan ve dünya tarihinin bilinen en eski meyvelerinden biri olan nar, antioksidan açısından son derece zengin bir kaynak olmakla beraber eski kavimlerce sonsuz yaşam, sağlık ve bereket sembolü olarak da bilinirdi. Nar, lekeli ve kırmızı kabuğa sahip ve içinde yenilebilir kırmızı taneler barındıran bir yapıya sahiptir.
Salatalardan yemeklere kadar her alanda kullanılan ve güçlü antioksidan özelliği ile meşhur olan nar, taşıdığı vitamin ve mineraller sayesinde pek çok hastalığa deva oluyor.
İçindeki onlarca minik tanesi gibi, faydaları da onlarca! Özellikle kırmızı rengini veren ‘antosiyanin’ bileşeni sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, gripten kansere dek birçok hastalığı önlüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu özellikle narın suyunu sıkıp içmek yerine bir büyük narın yarısını tüketmenin çok daha fazla fayda sağladığını belirtirken “Buna karşın başta kemoterapi ilaçları olmak üzere birçok ilaçla etkileşimi olduğunun unutulmaması gerekir" dedi.
Narın faydaları içerdiği yüksek miktarda antioksidan, vitamin, mineraller dolasıyla inanılmazdır. Narın taneleri kadar narın suyunun da nar kabuğunun da sağlımıza birçok faydası vardır. Ayrıca salatalarımıza sos olarak nar ekşisi kullanırız. Bağışıklık sistemini güçlendiren, kanseri önleyen, kalbi koruyan, vücut direncini artıran narın faydaları ile birlikte nar suyunun ve kabuğunun faydalarının madde madde inceledik. İşte narın hangi hastalıklara iyi geldiği ve ve hangi hastalıkları önlediği...
Yaz başında çiçeklenen nar ağacı meyvesini sonbaharda vermeye başlar. Şimdii se nar tüketiminin en doğru zamanındayız. Şifasının yanı sıra sembolik bir meyvedir nar... Bereketi, çoğalmayı temsil eder. Birçok uygarlıkta özel bir yeri vardır. Üstüne bu kadar çok anlam yüklenen narın şifası da bir o kadar fazla.
Geçmişte bereket simgesi olarak görülen narın, birçok faydası bulunmaktadır.
Uzmanların, her gün tüketilmesi gerekenler listesine koyduğu nar, kalp sağlığını koruyor, kanser hücrelerinin gelişimini engelliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.