Günümüzde bir çok insan farklı nedenlerle uyku problemi yaşamaktadır. Bu prolemin çözümü için farklı yolara başvurmaktadırlar. Uyku gibi yaşam standardımızı önemli ölçüde etkileyen davranışlarda yaşanan bozukluklar ve problemler insan hayatını doğrudan olumsuz yönde etkiler.
Uyku felci uyku sırasında geçici olarak vücudun hareket edememesi veya konuşamaması durumudur. Bu durum genellikle uyandığımız anda ortaya çıkar ve kişinin geçici bir süre boyunca hareket edememe veya konuşamama hissiyle karşılaşmasına neden olur. Uyku felci hem fiziksel hem de zihinsel açıdan korkutucu bir deneyim olabilir ve bazı insanlar için düşük uyku kalitesine ve uyku bozukluklarına neden olabilir.
Uyku apnesi, uyku sırasında solunum sisteminin tekrarlayan şekilde tıkanması veya sınırlanması sonucu solunumun durması veya azalması durumudur. Bu durum, uyku kalitesini ve genel sağlığı olumsuz etkileyebilen ciddi bir sağlık sorunudur. Uyku apnesi genellikle horlama, düzensiz uyku, gün içinde aşırı uyku hali, sabah baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Peki, uyku apnesi nedir ve nasıl tedavi edilir?
Uyku bozuklukları bireylerin uyku döngüsünde yaşadıkları problemleri ifade eden genel bir terimdir. Uyku vücudumuzun fiziksel ve zihinsel olarak yeniden şarj olabilmesi için hayati bir öneme sahiptir. Ancak bazı insanlar uyku problemleriyle karşılaşabilirler ve bu durum günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Uyku bozuklukları farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Uyku sırasında yaşanan problemler önemsiz sanılsa da oldukça tehlikeli hastalıkların belirtisi olabiliyor veya başka sağlık sorunların oluşma riskini artırabiliyor. Yapılan araştırmalar göre milyonlarca kişi kalp hastalığı, inme ve diyabet riskini artıran bir uyku bozukluğundan mustarip olduğunun farkında olmayabilir.
Sağlıklı olmak için her yetişkinin en az 6-8 saat uyuması gerekiyor. Ancak farklı uyku problemleri nedeniyle bu saat değişim gösterebiliyor. Uyku stilimiz çeşitli hastalıklara karşı daha riskli konumda olmamıza neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar uykuda yaşanan bir durumun felç riskinin üç kat daha fazla olduğunu işaret ettiğini belirtiyor.
Sabah erken saatlerde uyanmak birçok kişi için işkence olarak görülüyor. Erken saatlerde uyanınca uykusuz ve mutsuz olmak tüm vücudu etkiliyor. Sabahları yaşanan bazı sağlık problemleri genellikle göz ardı ediliyor. Ancak bu sorunların altında çeşitli hastalıklar bulunabiliyor. İşte sabahları mide bulantısına neden olan o etkenler...
Uyku, sağlığımız için çok büyük önem taşıyor. Uzmanlar yetersiz uykunun ve çeşitli uyku hastalıklarının ciddi hastalıklara zemin hazırladığını belirtiyor. Yapılan araştırmalar yetersiz uyku kalp krizi ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarının riskini artırdığını belirtmişti. Son yapılan çalışmalara göre siz farkında olmadan uykuda yaşadığınız bir sağlık sorunu felç geçirmeden önce uyarı veriyor olabilir. İşte felç geçirmeden önce birçok kişinin yaşadığı o tehlikeli belirti...
Baş ağrıları yaşam kalitesini düşürerek temel ihtiyaçları giderirken bile zorluk yaşamaya neden oluyor. Özellikle sabahları görülen baş ağrıları güne mutsuz bir şekilde başlamaya yol açıyor. Sabahları yaşanan baş ağrıları genellikle önemsiz görülse de bu durum tehlike saçabiliyor. Her sabah yaşanan baş ağrılarının nedeni oldukça riskli olabilir.
TikTok kullanıcıları yeni bir akımla daha dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. Bilimsel dayanağı olmayan hatta ölümcül olabilecek akımlarla gündeme gelen TikTok’ta bu sefer ağız bantlama akımı olay yarattı. Ağızlarını bantlayarak uyuyanlar, daha rahat nefes aldıklarını ve zayıfladıklarını iddia etti. Uzmanlar ayaklandı.
TikTok'ta trend haline gelen uygulamaların birçoğu faydalı ve eğlenceli olsa da bazıları akıllara durgunluk veriyor. Tehlikeli TikTok trendleri ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Doktorlar son zamanlarda kullanılan ağız bantları hakkında uyarılarda bulundu.
Yorgunluk yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Yorgunluğun etkilerini azaltmak için çeşitli yöntemler deniyor olabilirsiniz. Ancak ilk olarak geçmeyen yorgunluğunuzun nedenini öğrenmeniz gerekiyor. Yorgunluğunuzun altında yatan neden oldukça tehlikeli olabilir.
Horlamak horlayan kişiden çok çevresini rahatsız ediyor. Ancak horlayarak uyuyan birçok kişi yetersiz solunum gibi nedenlerle uykularından yorgun bir şekilde uyanıyor. Yapılan araştırmalar genellikle önemsiz görülen horlama sorununun çok çeşitli kanser türleri ile bağlantısı olduğunu buldu.
Uyku en temel ihtiyaçlarımız arasında yer alıyor. Vücudumuzun dinlenmesini sağlayan uykunun yeterli seviyede alınmaması çeşitli hastalıklara yol açıyor. Uzmanlar uykunun kalp krizi, yüksek tansiyon gibi hastalıklar üzerindeki etkisi hakkında uyarıyor.
Uyku en temel ihtiyaçlarımızdan. Gün boyunca yorulan zihnimizi ve vücudumuzu dinlendirmek için uykuya ihtiyaç duyuyoruz. Uykuda yaşanan birçok farklı sorunlar bulunuyor. Her gece aynı saatte uyanmak bu sorunlar arasında bulunuyor. Uzmanlar her gece aynı saatte uyanıyorsanız bunun altında yatan nedenin araştırılması gerektiğini belirtiyor.
Herkesin rahat uyuduğu pozisyon farklılık gösteriyor. En sık yapılan uyku pozisyonları arasında yüzüstü uyumak yer alıyor. Uzmanlar yüzüstü uyumanın fıtık da dahil olmak üzere birçok hastalığa yol açtığını belirterek uyarıyor. Kalp ve omurga sağlığı için doğru uyku pozisyonunu bulmak gerekiyor.
Uyku gün içerisinde yorulan vücudun kendini toparlayabilmesi ve sağlıklı olabilmesi için en önemli ihtiyaç. Uyku bozuklukları birçok hastalığa sebep olabiliyor. Uzmanlar sağlığı korumak için uykunun önemini vurguluyorlar. Uykunun yeterli alınmaması çeşitli hastalıklara yol açabiliyor.
Uyku gün boyunca yorulan vücudun dinlenmesi için en önemli ihtiyaç. Vücudun ve zihnin dinlenmesini sağlayan uykunun tam olarak alınamaması çeşitli sorunlara yol açıyor. Ancak uyku sırasında da bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Son zamanlarda sıklıkla duyulan uyku apnesi sorunu da bu problemler arasında yer alıyor. Tedavi edilmemesi ölüme neden olabiliyor…
Horlama, horlayan kişiden çok etrafındaki insanları etkileyen bir rahatsızlık. Horlama tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürüp ciddi sorunlara yol açabiliyor. Peki horlama bir hastalık mıdır? Horlamaya neden olan etkenler nelerdir? Horlama sorunu nasıl çözülür? Tüm sorunların cevaplarını aşağıdaki haberi okuyarak öğrenebilirsiniz.
Uykunuz sürekli bölünüyorsa veya uyandığınızda yorgun hissediyorsanız uyku apneniz olabilir. Uyku apnesi uyurken kısa süreli boğulmalara sebep olabiliyor. Ciddi sorunlara yol açan uyku apnesinin tedavi edilmesi gerekiyor. Uyku apnesinden kurtulmak için hayat alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekiyor. Uyku apnesi olanlar bu alışkanlıklara dikkat etmeli...
Uyku apnesi sendromu hastalar için ciddi sorunlar teşkil edebiliyor. Uyku apnesi sorunu yaşayanların uykuda solunumu durabiliyor. Uyku apnesi sendromunuzun olup olmadığını öğrenmek, bu sendromu çözmenin yollarını bulmak için…
SBÜ Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi Uyku Bozuklukları Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zeren Uçar: - "Uyku apnesi riski yüksek olanlarda, olmayanlara göre ağır zatürre oranının 2 kat, iki taraflı zatürre oranının ise 3 kat fazla olduğunu belirledik"
Yapılan araştırmalar 5 saat uyuyanların çok daha depresif olduğunu, öfke ve kafa karışıklığı yaşadığını ortaya koydu.
Uyku; sağlığımızı, psikolojimizi, günlük rutinlerimizi kısacası hayatımızın neredeyse tamamını etkiler. O nedenle uzmanlar uykumuzun düzenli olması gerektiğini ve sorunsuz bir uyku düzeni için harekete geçmemiz gerektiğini vurguluyor. Peki, uyku sorununu doğal yöntemlerle nasıl çözeriz? Gelin, hep birlikte bu önemli konuya el atalım.
Hindistan’ın Nagaur şehrinde yaşayan Purkharam isimli bir kişi yılın 300 gününü uyuyarak geçiriyor. 23 yıl öncesinde eksen hipersomnisi teşhisi konulan 42 yaşındaki adam, ayda 25 gün kesintisiz olarak uyuyor. Yılın 300 gününü uyuyarak geçirirken, ailesi Purkharam’ı uykusunda yıkayıp yemek yediriyor.
Uykuda onlarca hatta yüzlerce kez nefesin durması veya azalması ile hayatı tehdit eden bir hastalık olan uyku apnesi, tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte erkeklerde 40 yaş sonrası, kadınlarda ise menopoz sonrası sık görülüyor.
Uykusuzluk stres ikilisi birbirini tetikler. Zorluklarla karşılaşılması durumunda ortaya çıkan uykusuzluk stres nedeniyle yaşanıyorsa akupunktur tedavisi ile limbik sistem düzenlenerek stres kontrol altına alınabilir. Bu nasıl mümkün olur diye merak edenler için Anatomi Uzmanı ve Akupunkturist Prof. Dr. Kaya Özkuş, uykusuzluk tedavisinde akupunktur yöntemini ve etkilerini anlattı.
İnsanların daha sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için en önemli faktör uykudur. Ancak uyuma süresi kadar kalitesi de değerlidir. Bu nedenle uykunun kalitesini arttıracak detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu detaylardan biri de uyku sırasında tercih edilen kıyafetler oluşturuyor. Uzmanlar, uyku esnasında hiçbir şey giyilmemesini tavsiye ediyor.
Modern dünyanın koşuşturması içerisinde çoğunlukla günlük rutinlere zaman bulma konusunda dahi zorluk yaşarız. Bu zamansızlık içerisinde programları şekillendirmeye çalışırız. Bu rutinler ve alışkanlıklarımız sayesinde hayatımız 'normal' ve 'güvende' gözükür. Ama sorun şu ki, bize iyi gelmeyen birçok alışkanlığımız var ve bunlar hayat tarzımıza yerleşmiş durumda. Yemekten sonraki alışkanlıklarına bir göz atmanızı rica edeceğiz.
Yıllardan beri uyku apnesi hastalığının tanı ve tedavisini değiştirmeye çalışan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Arman Afrashi, uyku apnesi hastalığının tanısında kullanılacak yeni bir teknoloji geliştirdi. Dünyada bu alanda çalışan bilim insanların dikkatini çeken çalışmada, boğazın arka kısmına yerleştirilen bir mini kamera yardımıyla uyku sırasında hastanın üst solunum yolunun görüntüleri anlık olarak doktora aktarılacak.
Yenidoğan bebeklerde en sık karşılaşılan durum uyku bozukluğudur. Siz de bir türlü bebeğinizi uyutamıyor musunuz? Ebeveynler özellikle ilk 3 ayda uykusuz gecelerle mücadele etmek zorunda kalır. Uykularının en tatlı bölümü bir bağlama sesiyle bölünür. Her yolu denemiş aileler için uyumayan bebek konusuna parmak bastık.
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zeren Uçar: - "Uyku apnesi olan kişilerin, diyetlerle kilo vermeleri sağlanmalı"
Uyku apnesi belirtileri 9 sinyali ile kendini belli etse de çoğu kişi tarafından görmezden geliniyor. Ancak uyku apnesi gece ölümlerine neden olduğundan tedavinin gerçekleştirilmesi düşünüldüğünden daha büyük önem taşıyor. Sabah yorgun kalkma, baş ağrısı ile uyanma, konsantrasyon bozukluğu gibi rahatsızlıklara sebebiyet veren uyku apnesinin nedenleri neler? İşte uyku apnesi ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Koronavirüs pandemisi nedeniyle artış gösteren obezitenin yol açtığı sağlık problemlerinden biri de uyku apnesi. Uyku apnesi nedenlerinden en büyüğün aşırı kilo ve boyun kalınlığı olduğunu söyleyen Dr. Merda Erdemir Işık, salgınla birlikte uyku apnesi şikayetinde de artış olduğuna dikkat çekti.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili yürütülen son çalışmalara göre uyku apnesi riski yüksek olan vakaların düşük riskli gruba göre Covid-19'u 2 kat daha ağır geçirdikleri ortaya çıktı. Uzmanlar ülkemizde 100 kişiden 10'unda görülen uyku apnesi tedavisinin bu noktada büyük önem taşıdığını söylüyor.
Türk Toraks Derneği Uykuda Solunum Bozuklukları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Peker: - "Kovid-19 hastalarında uyku apne riski yüksek bulunan vakalarda klinik seyrin, düşük riskli gruba göre 2 kat daha ağır geçtiğini gözlemledik"
Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Merda Erdemir Işık: - "Uyku apnesi olan kişilerde kalp krizi, uykuda ani ölüm, felç, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, depresyon gibi hastalıkların görülme sıklığının artmış olduğu izlenmekte"
Horlaması olan veya apne adı verilen uykuda solunum durma problemleri olan çiftlerin, olmayanlara göre çok daha yüksek boşanma oranına sahip oldukları sonucuna ulaşıldığı bilimsel bir gerçek. Bununla birlikte, eşinizin horlama sesi artık size dayanılmaz geliyorsa belki de ipler kopma noktasına gelmeden çözüm bulunabilir.
Uyku apnesi sendromunun kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini söyleyen uzmanlar, uyku apnesi belirtisi olan kişilerin mutlaka polisomnografi testi yaptırması gerektiğini söyledi.
Çocuklarda uyku apnesi görülebileceğini söyleyerek uyku apnesi belirtileri ile ilgili bilgi veren Çakmak Erdem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Kaplan, uyku esnasında solunum sıkıntısı fark edildiği takdirde durumun ciddiye alınması gerektiğini söyledi.
Horlama ve uykuda solunum durmasına neden olan uyku apnesi, uykunun sık sık bölünmesine neden olur. Bu durum kişilerin hayat kalitesini düşürür. Horlamanın basit gürültü kirliliğinden ziyade hastalık belirtisi olduğuna da dikkat çeken Çamlıca Erdem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Rahimi, horlama ve uyku apnesi tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Uyku apnesi tedavisi geciktirildiğinde kalp krizine neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, uyku apnesinin genelde horlayan kişilerde görüldüğüne dikkat çekti. Uyku sırasında nefesin durması olarak özetlenen uyku apnesinin sinsi bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, uyku apnesinden kurtulmak için yapılması gerekenleri anlattı.
Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekır Külah, insan hayatının üçte birini kaplayan uykunun dengesiz alınması durumunda obezite başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açacağını açıkladı.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Erdal Seren, uyku apnesinin uyku sırasından nefes durması olduğunu söyleyerek, "Uyku apnesi kişinin kendi sağlığını, aile yaşantısı, sosyal yaşantısını hatta ekonomik problemlere yol açan bir hastalıktır. Horlama aynı zamanda bir boşanma nedenir. Kişinin eşi bu durumdan rahatsız olmaktadır ve uyumamaktadır" dedi.
Uyku apnesi rahatsızlığının yaşam kalitesini bozması ise günlük hayatı zorlaştırıyor. Bireyler uyku apnesi nedeniyle kalitesiz bir uyku sürecinin ardından güne devam etmek zorunda kalıyor. Uyku apnesi günlük hayattaki olumsuzluklar dışında ciddi sağlık sorunlarına da yol açıyor. Öyle ki uzmanlar uyku apnesinin tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabileceğinin altını çiziyor. Bu nedenle uyku apnesi tedavisine geç kalınmadan başlanması büyük önem taşıyor.
Yüksek sesle horlama çiftlerin en büyük problemlerinden biri sayılabilir. Uzmanlar çiftlerin arasında gerginlik yaratan bu sorunun nedenini saptamış olabilir.
ABD'de yapılan araştırmada dil yağı azaldığında uyku apnesinin düzeldiği belirlendi
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, fizyolojik olarak uykusunu alamayan kişilerde, sabah uykudan yeni kalktığınız zaman, yatma saati gelmiş kişilerde esneme görülebileceğini belirterek, “Bunların dışında sürekli esneyen insanlar görmüşsünüzdür. Bu fizyolojik aşamanın ötesinde bir hastalık belirtisi olarak algılanabilir” dedi.
Uyku apnesi hastalığı tanı ve tedavisinde yaptığı araştırmalarla adını Avrupa’da duyuran Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Arman Afrashi uluslararası başarısına yeni buluşlar ekliyor.