Çorum'un Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşa Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazıda, yaklaşık 2 bin 800 yıllık olduğu değerlendirilen fil dişi süsleme parçası bulundu.
İstanbul'daki arkeolojik alanlardan kesitler sunan "İstanbul Kazıları" sergisi açıldı.
Antalya'nın Alanya ilçesinde 5 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarıyla görünür hale getirilen Syedra Antik Kenti'nde, antik dönem yürüyüş güzergahı ortaya çıkarılarak turizmin hizmetine sunulacak.
Bursa'nın İznik ilçesinde, İznik Gölü'nün kıyıya yakın bölümünde tespit edildiği 2014 yılında dünyanın en önemli 10 keşfi arasında gösterilen 1600 yıllık bazilika, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) tarafından artırılmış gerçeklik "metaverse" ile sanal ortamda ziyarete açılacak.
Kahramanmaraş'taki arkeoloji müzesinde sergilenen ve 6 Şubat'taki depremlerde zarar görmeyen 3 bin 500 yıllık "Maraş Fili", müzedeki diğer arkeolojik eserlerle koruma altına alındı.
Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde bulunan 2 bin yıllık devasa su sarnıçları, kazı ve onarım çalışmaları sonrasında gezi güzergahına dahil edilecek.
Aliağa'daki Kyme Antik Kenti'nde bulunan Helenistik Dönem'e ait tapınak heykelciği ve Menemen'deki Neontheikos Antik Yerleşimi'nden çıkarılan koç taşıyan 3 adam figürü ilk kez İzmir Arkeoloji Müzesinde sergiye açıldı - Tapınaklar, sunular ve adaklar başlığıyla ekim ayı süresince ziyaretçilerini ağırlayacak sergide, Hititler'den kalma insan formundaki adak çivileri, Metropolis Antik Kenti'nde bulunan ve "Üç Güzeller"in tasvir edildiği kurşun madalyon da yer alıyor
Amerikan Arkeoloji Enstitüsünce 2014'te dünya çapındaki en önemli 10 keşiften biri gösterilen bazilikadaki su altı kazısından çıkarılan kolyede, "Noel Baba" olarak bilinen Aziz Nikolas'ın ismi de yazıyor - İznik Gölü Bazilikal Kilisesi Su altı Kazıları Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin: - "Bunun bizim açımızdan önemi; şu anda kazısını yapmış olduğumuz kilisenin orijinalde bir hacı kilisesi olduğunu, yani burayı ziyaret eden insanların hacı olarak isimlendirilebileceklerini gösteren önemli yerlerden biri. Dolayısıyla bu senenin en önemli buluntusu olarak değerlendiriyoruz"
Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu: - "Sütunların ayağa kaldırılması bu yapının kullanımı hakkında fikir edinilmesini sağlayacak"
Demir ve Geç Tunç Çağı'na ait yerleşim yeri kalıntılarının bulunduğu Sirkeli Höyüğü'ndeki kazılarda, Türkiye'nin yanı sıra İsviçre, Almanya ve İtalya'dan öğrenciler de görev alıyor - Bern Üniversitesi doktora öğrencisi Sofia Marks: - "Ben ilk kazı çalışmama 2019'da Sirkeli Höyüğü'ndeki 'D' açmasında başladım ve bu açmada küçük bir parça buldum, çok heyecanlıydı"
Google'ın doodle yaptığı Jale İnan'ın hayatı ve kim olduğu merak ediliyor. Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu olarak bilinen Jale İnan, 2001 senesinde hayatını kaybetmiştir. Ayrıca ünlü isim, arkeolog Aziz Ogan’ın kızı olarak bilinmektedir. Peki Google'ın doodle yaptığı Jale İnan kimdir, mesleği nedir? Jale İnan kaç yaşında? İşte merak edilenler...
Adramytteion Antik Kenti ve Burhaniye'deki temel kazılarında bulunan eserler sergilenecek
Kabartmayı bulan Recep Aşık: - "Daha önce kayıtlarda olmayan bir eseri bulmanın mutluluğunu yaşıyorum"
Samsun'un Bafra ilçesinde devam eden kazının başkanı Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt: - "İkiztepe'de milattan önce 4500 yılından milattan önce 1700 yılına kadar aralıksız yerleşim devam ediyor. Karadeniz Bölgesi'ne baktığımız zaman bu kadar kesintisiz tabakalaşmayı veren şu an için tek yer"
Prof. Dr. Ömür Bakırer, sağlık sorunlarına rağmen 6 yıldır Tokat'taki Komana Pontika Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalara gönüllü olarak katılıyor - Bakırer: - "Öğretim üyeleri için emeklilik diye bir şey olmuyor, araştırmalar devam ediyor. Sadece statünüz değişiyor. Emeklilik benim için hiç fark etmedi"
Küllüoba Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki: - "Bu, söğüt ağacının kabuğundan elde edilen ve aslında günümüzde de popüler ağrı kesicilerin yapımında kullanılan bir ham madde"
Mersin'de 9 bin yıllık Yumuktepe Höyüğü'nün her katmanı inceleniyor
Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu: - "Antik kentin kendi üretimi olan Geç Roma 1 amforalarıyla ilgili bir çalışma yürüttük. Yaklaşık 11 bin parça seramiğin istatistiki verisi elde edildi, tanım ve tasnifi yapıldı"
Alevilik, etnografya ve arkeoloji bölümlerinin yanı sıra yazılı ve görsel alanların bulunduğu müzede, taş aletler, çömlekler, madenlerden yapılmış eserler, bal mumu heykelleri, koç ve at biçimli mezar taşları sergileniyor - Müze Müdürü Kenan Öncel: - "Müzenin açılmasıyla kentimiz özellikle kültürel anlamda büyük atılım gerçekleştirdi"
Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun: - "Bu sezon çay yatağında yaptığımız kazılarda bizi en çok heyecanlandıran, gün yüzüne çıkardığımız mermer güneş saati oldu. Bu güneş saati Roma dönemine ait ve Aizanoi'da bugüne kadar bulunan ilk güneş saati"
Kazı Başkanı Doç Dr. Mahmut Bilge Baştürk: - "Şu anda mimari tabakalara ulaştık ve bu mimari tabakalara ilişkin de geç Frig, geç Akhamenid diyebileceğimiz seramiğe ulaşmış durumdayız"
Tavşanlı Höyük'te 18 metreye kadar inilen kazılarda, buradaki bataklığın 5 bin sene önce kurutularak yerleşim yeri haline getirildiği ortaya çıktı - Jeoarkeolojik sondajlar ve TÜBİTAK yaş tayini analizlerine göre bu seviyenin 4 metre altında ise tamamen bataklık altında kalmış 8 bin yıllık ilk yerleşim yeri bulunuyor
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan: - "Buradaki kazı sonuçları Troya'nın bir Anadolu kültürü olduğunu açıkça ispatlıyor. Yaklaşık 3 bin 700 yıllık kubbeli fırın geleneğinden bahsediyoruz. Buradaki diğer buluntularla beraber bizim son Tunç Çağı ya da Orta Tunç Çağı olarak tanımladığımız arkeolojik dönemin başlarına tarihleyebiliyoruz"
Gaziantep'teki insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biri olan ve farklı dinlere ev sahipliği yapan antik kentte başlayan kazı çalışmaları 30 Eylül'e kadar sürecek - Kazı başkanı Prof. Dr. Michael Blömer: - "O dönemin birçok tanrısı var ancak henüz hangi tanrı için yapıldığını keşfetmedik, onu ortaya çıkarmayı hedefliyoruz"
Tokat Valisi Hatipoğlu, Komana Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarını inceledi
Dört köşesi birçok eski medeniyetin miraslarına ev sahipliği yapan Türkiye'den tarihi keşifler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Son olarak, İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan Metropolis Antik Kenti'nde yapılan keşif arkeologları dahi heyecanlandırdı. Antik kentte kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Serdar Aybek, keşfe ilişkin görüşünü "Bizi çok sevindiren bir şey oldu" sözleriyle anlattı. 1800 yıllık keşif bir ilk olma niteliğini taşıyor.
Kazı başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı: - "Helenistik döneme ait bir kutsal alan veya başka bir mezar kalıntısı da olabilir. Bu açıdan çok heyecan verici bir çalışma" - "Aratos'un anıtsal mezarının mimarisini de açığa çıkardık. Burası, restorasyona hazır hale geldi"
OMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atila Türker: - "Üniversitemiz çok yakın, yürüyerek höyüğe gelebiliyorsun. Verdiğimiz dersler teorik, uygulama dersimiz de var ama bunu arazide yapacak olanağımız yoktu" - "Dombalaktepe, öğrencilerimize derslerde aldıkları teorik bilginin uygulamasını görme, bunu tecrübe etme imkanı sağlıyor. Bu da bizim için büyük kazanç oldu"
Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım: - "Buradaki çalışmamızın temel nedenlerinden biri, kronolojiyi sağlam şekilde oturtabilmek" - "Alacahöyük'ün erken yerleşim katlarına ait zaman dizilimini daha net olarak ortaya koymayı hedefliyoruz"
Tunceli Valisi Özkan, Tozkoparan Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarını inceledi
Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal: - "Kazılarımızın daha verimli, daha etkin ve sonuç alıcı şekilde devam edebilmesi için kamu kaynaklarının yanı sıra sponsor desteklerine de ihtiyaç duyulmaktadır" - Oymaağaç Kazı Başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon: - "Bölgede karşımıza çıkan tüm bulgular bizlere Hitit ve takip eden dönemlerin yaşayış biçimleri konusunda bilgi verirken devam eden köklü gelenekleri de göstermesi açısından önemlidir"
Geçmişi 8 bin 500 yıl önceye dayanan Arkeopark Açık Hava Müzesi'ndeki festivalde, sikke basımı, Hitit çivi yazısı ile kilden çömlek ve fosil kolye yapımına ilişkin atölye çalışmaları gerçekleştirildi
Meslek seçimi yapan üniversite adayları, ilgi duydukları bölümleri araştırırken maaş ve iş imkanları gibi pek çok faktörü de göz önünde bulundurur. Araştırılan bölümler arasında yer alan Arkeoloji bölümü nedir, mezunları ne iş yapar? 4 yıllık eğitim sürecinin ardından iş hayatına atılan Arkeoloji bölümü mezunları, Kültür ve Turizm Bakanlığı dışında arkeolojik araştırmalarda ve eğitimci olarak iş bulma imkanına sahiptir.
Van’ın Çaldıran ilçesinde arkeologların keşfettiği İlhanlı mimarisi kalıntıları Cengiz Han'ın torunu Hülagü Han'ın sarayı olabilir mi? Tüm dünyada ses getiren keşif için bir çok varsayım olsa da içlerinden en çok dikkat çekeni bu sorunun cevabı oldu. İşte Van’daki keşifle ilgili her şeyi aydınlatacak ‘S’ harfine benzer o sembolün detayları…
Eti Bakır İkiztepe'deki arkeolojik kazılara sponsor oldu
Operasyonda yakalanan 27 kişi hakkında hazırlanan iddianamede sanıklardan Aydın Arkeoloji Müzesi'nin eski müdürü A.Y'ye "görevi kötüye kullanmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik" suçlamaları yöneltildi - İddianameden: - "Şüphelilerin suç işlemek amacıyla örgüt kurup yönettikleri ve örgüte üye oldukları yönünde kuvvetli suç şüphesinin var olduğuna karar verilmiştir"
Adana Yüreğir'de bulunan Misis Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılarda 3 bin yıl öncesine ait tohumlar bulundu. Konuyla ilgili Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, “Tohumları devlet kurumlarına bildireceğiz” ifadelerini kullandı.
Antalya'da Manavgat'a bağlı Side Antik Kenti'nde arkeolojik kazılar devam ederken, kaçak yapıların da yıkımı devam ediyor. Adeta 'kazdıkça tarih çıkıyor' diye nitelendirilen kentte, kaçak yapıların yıkıldığı bölgede, 2'nci yüzyılda kullanılan, 6 dönümlük uluslararası ticaret alanı olan liman agorası ve 170 metrelik liman caddesi ortaya çıkarıldı.
Mersin Arkeoloji Müzesi'nde "Şan Resitali" etkinliği düzenlendi
Muğla'nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl: - "Restorasyonda kullandığımız mimari yapıların büyük bölümü orijinal malzemelerden oluşuyor. Bu çerçevede öncelikli olarak 6 sütunun alt tamburlarını orijinal yerlerine koyduk" - "Ziyaretçiler taşın nasıl ocaktan çıkarıldığını, kabaca nasıl işlendiğini, nasıl bir yöntemle tapınağa getirildiğini, tapınaktaki son işlemlerin ne şekilde yapıldığını rahatlıkla izleyebiliyor"
Roma imparatorlarından Diocletianus veya 1. Konstantin'in yaveri olduğu değerlendirilen Tziampo'nun lahdindeki yazıt sayesinde Anadolu'da ilk kez bir askerin "imparatorun koruyucusu" unvanı taşıdığı belgelendi - Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük: - "İlk defa bir imparator korumasına ait yazıt, lahit içinde iki iskelet ve mezar hediyeleriyle birlikte bir bütün olarak günümüze ulaşmıştır. Bu anlamda Tziampo lahdi, bu alanda dünyada bir ilktir"
Hitit Üniversitesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hayata geçirilen "Müzede Müzik Var Projesi" kapsamında kentteki müze ve ören yerlerinde müzik dinletileri sunulmaya başlandı - Vali yardımcısı Hakan Kubalı: - "Türkiye'nin ilk arkeolojik kazısı, Büyük Önder Atatürk'ün imzasıyla, 1935 yılında Alacahöyük'te başladı. Dolayısıyla burası önemli bir merkez."
Emniyet Müdürlüğü tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili 11 ilde harekete geçti. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığınca çıkarılan kararda 37 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü A.Y. ve yardımcısı E.D.'nin de aralarında bulunduğu 34 şüpheli gözaltına alındı.
Müze müdürü Metin Çakar: - "Çorum Müze Müdürlüğü envanterinde 17 bin kadar eserimiz var. Bunlardan bin civarında olanı müzemizde teşhire sunuyoruz"
Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş: - "Yer altı radarı ve drone destekli sayısallaştırma çalışmaları, Beçin Antik Kenti'nde yeni ufuklar açacak" - Antik kentteki sayısallaştırma çalışmalarını yürüten Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek: - "Kazıların sağlıklı bir şekilde yürümesi ve antik kentin dününün, bugününün ortaya koyulması açısından elde edilecek veriler çok önemli"
Oluşumu milyonlarca yıl öncesine dayanan ve Eski Taş Çağı'na kadar insan varlığının izlerini taşıyan mağarada yeni galerilere ulaşıldı - Mağaranın yaklaşık 1 kilometre derininde sadece uzman bir ekibin girebildiği, sarkıt ve dikitlerin zarar görmeden korunduğu yeni galerilerde henüz insan izine rastlanmadı
Arkeolojik ve etnografik açıdan Tunceli kültürünün önemli bir halkasını oluşturan koç ve at biçimli mezar taşları, üzerlerine işlenen kılıç, hançer, tüfek, mermi şeridinin yanı sıra hayvan ve bitkisel bezmelerle dikkati çekiyor - Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel: - "Müzede 70 civarında koç ve at biçimli mezar taşımız var. İlimizde tescilleyerek koruma altına alınan 30'a yakın koç ve at biçimli mezar taşlarının bulunduğu sit alanlarımız mevcut" - Arkeolog Özgür Şahin: - "Alevi inancı ve yöre insanın kültürel değerlerinin bütünleşmesiyle şekillenmiş koç ve at biçimli mezar taşları, bölgenin önemli arkeolojik ve etnografik maddi kültür kaynaklarını yansıtmaktadır"
Beşiktaş'taki kazılarda heyecanlandıran bir keşif yapıldı. Beşiktaş-Mecidiyeköy metro hattının Beşiktaş istasyonu inşaatında yapılan arkeolojik kazılarda 5 bin 500 yıl öncesine tarihlenen çok sayıda yaprak bulundu. Çınar ağacına ait olduğu düşünülen yaprakların milattan önce 3500-3300 yıllarında yani günümüzde 5500-5300 yıl öncesine ait olduğu belirtiliyor.