Ezogelin Haberleri

Tam kıvamında lokanta usulü ezogelin çorbası tarifi: Tam kıvamında lokanta usulü ezogelin çorbası nasıl yapılır?

Türk mutfağında tarihi çok eskilere dayanan, yüzlerce yıldır anlatılan efsanelere dayanan birçok tarif vardır. Bunlardan biri de adını hikâyenin ana kişisi olan Ezo Gelin’den aldığı bilinen çorbadır. Gaziantep’te anlatılagelen hikâyeye göre Ezo Gelin, kıtlık zamanında evde bulduğu malzemelerden bu çorbayı icat etmiştir.

Yemek 2024-05-21 00:31:46

Ezogelin çorbası tarifi: Ezogelin çorbası nasıl yapılır?

Türkiye’ye has birçok lezzet vardır. Ülkenin dört bir yanındaki farklı bölgelerden, şehirlerden ya da köylerden yemekler, çorbalar, tatlılar ya da farklı atıştırmalıklar çıkmıştır. İsimleri ile ayrı, lezzetleri ile ayrı dikkat çeken bu yiyeceklerden biri de Gaziantep’ten doğduğu bilinen ezogelin çorbasıdır. Sadece birkaç malzeme ile yapılan bu çorba, birçok yemek davetinde tercih edilen, hem lezzetli hem de pratik bir tarifi bulunan çorbalar arasında yer alır.

Yemek 2023-12-26 17:44:55

Lokanta usulü ezogelin çorbası tarifi! İçinizi ısıtacak ezogelin çorbası nasıl yapılır?

Çorba tarifleri kış aylarının vazgeçilmezi olarak görülüyor. Her akşam içinizi ısıtacak farklı çorba tarifleri arıyorsanız ezogelin çorbasını da denemeniz gerekiyor. Ezogelin çorbası enfes lezzetiyle gönüllere taht kuruyor. Ezogelin çorbası tarifi en sevilen çorbalar arasında yer alıyor.

Yemek 2023-02-07 12:07:06

Tavuk, çorba ve pilav yemişlerdi! Zonguldak'ta çok sayıda öğrenci zehirlendi

Zonguldak'ta yatılı eğitim gören 24 öğrenci, akşam yemeğinin ardından aniden rahatsızlandı. Tavuk, ezogelin çorba, pirinç pilavı ve ayrandan oluşan menüyü yiyen öğrenciler, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelerde tedavi altına alındı.

Haber 2022-12-21 02:02:17

Tarım eğitimi alan kadınlar üreterek aile bütçelerine katkı sağlıyor

Gaziantep'te yaklaşık 2 yıl önce kurulan Ezogelin Tarımsal Kadın Kooperatifinde bir araya gelen 35 kadın, yaptıkları domates salçası ve kurutmalık ürünleri satarak evlerini geçindiriyor - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Eğitim Şube Müdürü Yılmaz: - "Elde ettiğimiz ürünleri, alışveriş siteleri ile Büyükşehir Belediyesinin oluşturduğu satış noktaları üzerinden Türkiye'nin her yerine satıyoruz"

Yurthaber 18-08-22 12:24

Ezogelin çorbası ne demek? Ezogelin çorbası birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Diller değişen, gelişen ve büyüyen yapılardır. Bir dilin gelişmesinde kültür etkileşimi ve kelime çeşitliliği önemlidir. Bir dil, bünyesine yeni kavramlar katarak gelişir. Türkçe de bünyesinde farklı dillerden kelimeler barındıran, pek çok anlamı karşılayan kelime çeşitliliğine sahip bir dildir. Türkçedeki bu zenginliğin kaynaklarından biri de birleşik kelimelerdir. Kendisi de bir birleşik kelime olan Ezogelin çorbası ne demek? Ezogelin çorbası TDK sözlük anlamı nedir?

Egitim 17-05-22 22:44

Dillere destan ezogelin çorbası nasıl yapılır? Ezogelin çorbası malzemeleri neler?

Lezzetiyle gönüllerde taht kurmuş ezogelin çorbası Türk mutfağına ait bir çorbadır ve sıklıkla sofralarda yerini alır. Genellikle akşam yemeğinden önce tüketilen bu çorba, tarifi de oldukça pratik olduğu için tercih edilir. Ezogelin çorbası kırmızı mercimek, bulgur ve pirinçten yapılır.

Yemek 24-03-22 00:13

Lokantaların demirbaşı evlerin vazgeçilmezi dumanı üstünde ezogelin çorbası tarifi!

Ezogelin çorbası, mutfaklarda en çok tercih edilen geleneksel malzemelerden oluşan mis gibi ve doyurucu çorbalardan biridir. Adını Ezo Gelin hikayesinden alan bu çorba neredeyse her lokantanın menüsünde yer alır. Çok malzemeli olsa da yapımı kolay ezogelin çorbası tarifi için doğru yere geldiniz. Peki ev yapımı veya lokanta usulü ezogelin çorbası nasıl yapılır? İşte videolu anlatımıyla ezogelin çorbası tarifi...

Yemek 08-01-21 10:40

Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak Ezogelin çorbası tarifi

Anadolu'nun önde gelen lezzetlerinden Ezogelin çorbası, tarifinde bulunan mercimek, bulgur ve pirinç sayesinde doyurucu ve besleyici olma özelliği ile ön plana çıkıyor. Türk damak zevkine hitap ettiğinden lokantaların vazgeçilmezleri arasında bulunan Ezogelin çorbası, kolay tarifi ile evlerde de sofların olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Düdüklü tencerede kolay şekilde hazırlanabilen Ezogelin çorbası tarifini lokanta usulü hazırlamak için yapmanız gerekenler...

Yemek 29-12-20 14:15

Ezo gelinler tarım okulu ile hayata tutundu

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinden 7 kadın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kurulan Tarım Okulu’na giderek, burada aldıkları eğitimin ardından Ezogelin Kooperatifi’ni kurup üretim yapmaya başladı.Şimdilerde 7 Ezo Gelin, tarımsal kalkınma için örnek bir model olan kooperatiflerinde dondurarak kurutma yöntemiyle ürettikleri sebzeleri ihraç etmeye hazırlanıyor.

Yurthaber 16-11-20 12:49

Türkiye'nin en iyi 23 yemeği arasına girdi!

Lezzeti tescilli yöresel lezzetlerimizden olan ezogelin çorbası CNN Travel Dergisi tarafından Türkiye'nin en iyi 23 yemeği arasında yerini aldı.

Yemek 11-11-20 07:18

Ustasından ezogelin çorbası tarifi! En önemli püf noktası yaklaşık 20 dakika...

Soğuk kış günlerinin yaklaşmasının ardından sofralarda yerini alacak çorbalar arasında en önemlisi ezogelin çorbası olacak. Korona virüs, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda koruyucu özelliği ile bilinen ezogelin çorbası sofraların vazgeçilmezi olacak.

Yemek 02-10-20 10:53

Korona virüs hastalarına kitap desteği

Gaziantep’te yeni tip korona virüs nedeniyle karantinada bulunan vatandaşlara kitap dağıtıldı.Şahinbey Belediyesi tarafından karantina sürçende hastalıkla mücadele den vatandaşlara moral olması için kitap hediye edildi.Dünyayı etkisi altına alan Korona virüsüne karşı etkin bir çalışma sürdüren Şahinbey Belediyesi, virüse yakalanan ve Ezogelin Kız Öğrenci Yurdunda kalan karantina altındaki vatandaşlara 2 bin 100 adet kitap dağıtımı gerçekleştirdi.Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, korona virüsüne karşı mücadelenin devam ettiğini belirterek, “Şahinbey Belediyesi olarak Korona virüsüne karşı mücadelemiz devam ediyor.

Yurthaber 03-07-20 17:35

Gaziantep’te kadın girişimcilere eğitim

Gaziantep’te üniversitede öğrenim gören kız öğrencilerin girişimcilik yolunda başarılı bir kariyere sahip olmalarını sağlamak amacıyla eğitim programı düzenlendi.Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Eğitim Daire Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Eğitim, Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Birimi iş birliğinde organize edilen programa; Ezogelin Yurt Müdürlüğü, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve SANKO Üniversitesi’nden 105 kız öğrenci katılım sağladı.Ezo Gelin Yurt Müdürlüğü’nde gerçekleşen eğitimde; CV oluşturma, mülakat teknikleri, kariyer planlama eğitimleri, değişim yönetimi eğitimleri konuları detaylandırılarak katılımcılar bilgilendirildi.

Yurthaber 14-03-20 15:46

Ezogelin çorbası için patent başvurusu

Yaşam öyküsü, güzelliği, aşkı ve memleket özlemiyle filmlere ve türkülere konu olan Ezo Gelin’in yokluk ve kıtlık zamanında yaptığı çorba, tescilleniyor.

Haber 26-09-19 12:52

Barak kültürü ve türküleri tanıtılıyor

Barak Kültürü ve Türkülerini tanıtmak için Oğuzeli’nde çekimler gerçekleştirdi.Oğuzeli Belediyesi’nin Dokuzyol (URUŞ) Mahallesi’nde yapmış olduğu ‘Ezogelin-Barak Kültür Merkezi’nde gerçekleşen çekimler renkli görüntülere sahne oldu.“Barak kültürünü yaşatacağız”Barak kültürünün uzun ve çileli bir yolculuğu olduğunun altını çizen Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, “Barak Türkmenleri Anadolu’ya gelen son Oğuz Boylarıdır.

Yurthaber 15-09-19 11:06

Uluslararası Ezogelin yöresel bebek çalıştayı tamamlandı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3’üncü Uluslararası Ezogelin Bebek Çalıştayı kapsamında bez bebek sergisi açıldı.Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler ve Kütüphane Şube Müdürlüğüne bağlı Oyun ve Oyuncak Müzesi bahçesinde 25-27 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 35 bez bebek sanatçısı ile yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı çalıştay sonunda yapılan bez bebekler sergilendi.

Yurthaber 27-04-19 13:55

Bez bebek sanatçıları çalıştaydan memnun Kaldı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Ezogelin Yöresel Bebek Çalıştayı, ulusal ve uluslararası alandan katılan 30 bez bebek sanatçısını ağırlıyor.

Yurthaber 26-04-19 16:35

Uluslararası ezogelin yöresel bebek çalıştayı başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Ezogelin Yöresel Bebek Çalıştayı, Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde başladı.

Yurthaber 25-04-19 12:35

İlkokul öğrencilere her sabah sıcak çorba dağıtıyor

KOCAELİ'nin Kandıra ilçesinde, zabıta memuru Mehmet Pınar, her sabah lokantada yaptırdığı mercimek ya da ezogelin çorbasını ilkokul öğrencilerine bardakta ücretsiz dağıtıyor.

Haber 19-01-19 11:48

Ezogelin çorbası tarifi: Ev yapımı veya lokanta usulü ezogelin çorbası nasıl yapılır? (Videolu anlatım)

Ezogelin çorbası Türk mutfağının en beğenilen çorbalarından biridir. Her lokantanın menüsünde yer alan ezogelin çorbası kış aylarında evlerde de sık sık yapılır. Siz de damak zevkinize isterseniz ev usulü isterseniz lokanta usulü ezogelin çorbası tariflerinden birini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Yemek 23-11-18 17:08

Ezogelin-barak kültür evi ve kır kahvesi projesinde sona gelindi

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, yapım aşamasında sona gelinen Ezogelin-Barak Kültür Evi ve Kır Kahvesi Projesini yerinde inceledi.

Yurthaber 14-10-18 11:40

Ezogelin-barak kültür evi ve kır kahvesi projesinde sona gelindi

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, yapım aşamasında sona gelinen Ezogelin-Barak Kültür Evi ve Kır Kahvesi Projesini yerinde inceledi.

Yurthaber 14-10-18 11:40

Oğuzeli Belediyesi proje ödülü

Kültürel mirası koruma ve özendirme projelerini teşvik etmek amacıyla 2001 yılından bu yana Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen yarışmada Oğuzeli Belediyesi “Barak Mimarisi ve Kültürünün Korunması Projesi” ile Proje Ödülü’ne layık görüldü.Yaptığı çalışmalarla ve projeler ile adından sıkça söz ettiren Oğuzeli Belediyesi 62 belediyenin toplamda 123 proje ve uygulama ile katıldığı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında en iyi 8 proje arasında yer alarak büyük bir başarıya daha imza attı.Ezo geline 2’nci ödülDaha önce Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen TURKCESS 2018’de Türk Dünyası Hizmet Ödülü alan Ezogelin-Barak Kültür Evi ve Kır Kahvesi ProjesiTarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen yarışmada kazandığı başarı ile ödül sayısını ikiye çıkarttı.

Yurthaber 04-10-18 13:41

Oğuzeli Belediyesi proje ödülü

Kültürel mirası koruma ve özendirme projelerini teşvik etmek amacıyla 2001 yılından bu yana Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen yarışmada Oğuzeli Belediyesi “Barak Mimarisi ve Kültürünün Korunması Projesi” ile Proje Ödülü’ne layık görüldü.Yaptığı çalışmalarla ve projeler ile adından sıkça söz ettiren Oğuzeli Belediyesi 62 belediyenin toplamda 123 proje ve uygulama ile katıldığı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında en iyi 8 proje arasında yer alarak büyük bir başarıya daha imza attı.Ezo geline 2’nci ödülDaha önce Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen TURKCESS 2018’de Türk Dünyası Hizmet Ödülü alan Ezogelin-Barak Kültür Evi ve Kır Kahvesi ProjesiTarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen yarışmada kazandığı başarı ile ödül sayısını ikiye çıkarttı.

Yurthaber 04-10-18 13:40

Kocaeli’nde Oğuzeli rüzgarı

Kocaeli’de bu yıl 2.’si düzenlenen yöresel ürünlerin ve lezzetlerinin tanıtıldığı Gaziantep Tanıtım Günleri’nde Oğuzeli rüzgarı esti.İzmit’te bulunan Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi’nde Gaziantep Dernekler Federasyonu ev sahipliğinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri gerçekleşen fuarda Oğuzeli Belediyesi’de stant açtı.Oğuzeli Belediyesi’nin açtığı stant büyük ilgi görürken, ziyaretçiler Oğuzeli’ne ait kurutmalık çeşitlerinden nar ekşisine, Ezo Gelin’den zeytine çok sayıda ürün misafirlerin beğenisine sunuldu.Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gaziantep Dernekler Federasyonu Hasan Özaygut ve Kocaeli Gaziantepliler Dernek Başkanı Ahmet Fevzi Öner Oğuzeli Belediyesi’nin açmış olduğu standı gezerek görevlilerden bilgi aldılar.Ezo Gelin heykeline büyük ilgiGüzelliği ve çilesi türkülere, filmlere konu olan, Barak Ovası’nda efsane gibi anlatılan, manevi miras ve simge olarak Barak kültürünün bir parçası olan Ezo Gelin Kocaeli’nde düzenlenen Gaziantep Tanıtım Günleri’nde fuarı gezmeye gelen ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.Oğuzeli Dokuzyol Mahallesi’nde gerçekleştirilecek olan Ezogelin-Barak Kültür Evi ve Kır Kahvesi projesiOğuzeli Belediyesi stant görevlileri tarafından gelen misafirlere tanıtıldı.

Yurthaber 23-09-18 11:36

“vay Başımıza Gelenler” Gülmeden Kırdı Geçirdi

Gaziantep’te, Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ezogelin Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin oluşturduğu Tiyatro Topluluğu tarafından...

Yurthaber 07-05-18 09:36

Yerli ve milli oyuncak dönemi

Milli Eğitim Bakanlığının desteği ve Olgunlaşma Enstitülerinin girişimleriyle batı kültürünü yansıtan Barbie ve Sindy bebek gibi oyuncakların yerine Ezogelin gibi yerli ve milli oyuncakların yapımına başlandı.

Haber 11-04-18 14:56

Yurtiçi ve yurtdışından bez bebekler sergide buluştu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2’nci Uluslararası Ezogelin Bebek Çalıştayı kapsamında bez bebek sergisi açıldı.

Haber 06-04-18 17:03

Yurtiçi Ve Yurtdışından Bez Bebekler Sergide Buluştu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2’nci Uluslararası Ezogelin Bebek Çalıştayı kapsamında bez bebek sergisi açıldı....

Yurthaber 06-04-18 16:57

Dünyanın meşhur bebekleri Ezogelin Bebek çalıştayında buluştu

Dünyada ve Türkiye’de bilinen bez bebekler, Gaziantep’te düzenlenen Ezogelin bebek çalıştayında buluştu.Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2’nci Uluslararası Ezogelin Bebek Çalıştayı kapsamında Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler ve Kütüphane Şube Müdürlüğüne bağlı Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde sergilenen bez bebek çalışmaları, tanıtıldı.

Haber 05-04-18 12:15

Dünyanın Meşhur Bebekleri Ezogelin Bebek Çalıştayında Buluştu

Dünyada ve Türkiye’de bilinen bez bebekler, Gaziantep’te düzenlenen Ezogelin bebek çalıştayında buluştu.Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından...

Yurthaber 05-04-18 12:08

Öğretmenlerden Muhteşem Tiyatro Gösterisi

Ezogelin Halk Eğitim Merkezi Öğretmenler Tiyatro Topluluğunun Sahnelediği “Beni Deli Etme” adlı tiyatro oyunu Gaziantep...

Yurthaber 24-05-17 12:13
Yemek 24-11-16 14:28

Ezogelin Çorbası

Gaziantep'in bir kasabasında yaşayan Zöhre kızın öyküsünü kısaca anlatmak istiyorum.

Yemek 06-02-16 16:30

Acılı Ezogelin Çorbası

Geleneksel lezzetin acılı hali...

Yemek 19-06-15 16:26

Çorba Çeşmesi, Üniversiteli Öğrencileri Mutlu Etti

İzmit Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü’nde ikinci çorba çeşmesi faaliyete geçirdi.Dönüşümlü olarak ezogelin, mercimek...

Yurthaber 10-04-15 11:49