Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli üyesi ve iklim sorunları uzmanı Belçikalı araştırmacı François Gemenne katıldığı bir canlı yayın sırasında ilginç bir kaza yaşadı. Uzaktan bağlandığı canlı yayında telefonu yere düşen François Gemenne’in iç çamaşırı gözüktü. Birkaç dakika süren anlar sosyal medyanın gündemine oturmayı başardı.
Geride bıraktığımız Temmuz ayında dünyada sıcaklık rekorunun kırıldığının açıklanmasının ardından dikkat çeken bir açıklaema da Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'ndan geldi. Türkiye’nin küresel iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğini anlatan Kadıoğlu, "İklim değişikliği deniz, kum ve güneş turizmini değiştirecek. Yazın ortasında pik yapan turizm mevsimi ikiye bölünecek. İnsanlar yazın ortasında Karadeniz'e gelecek. Çok sıcak aylarda Karadeniz'e hücum olacak" dedi.
Eskiden nisanda açan, festivallere dahi adını veren portakal çiçeği artık martta açmaya başladı: Mevsimlerde 3 haftalık kayma yaşandı! Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, yaptıkları modellemelerin dikkat çeken sonuçlarından detayları paylaştı. Buna göre kavurucu sıcakların da gecikmeli gelmesi bekleniyor. Çukurova'da nisan ve mayıs ayında beklenen yağışlar haziranda düştü. Durumun tarımsal üretimde de ciddi sorunlar doğuracağı öngörülüyor.
Yeni yapılan bir araştırmaya göre dünyanın ekseni 20 yıl içerisinde yaklaşık olarak 20 santimete doğuya kaydı. Bu olayın sebebi olarak yer altından çok büyük miktarlarda çekilen sular gösteriliyor. Uzman isimler konuyla ilgili iklim değişikliği uyarısı verdi... İşte haberin detayları!
Trakya'da kuraklık tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor.Küresel iklim değişikliğiyle birlikte kurak dönemlerin uzaması ve yağışlardaki dengesizlik tarımsal üretimde verim kayıplarına yol açıyor.
Göz alıcı yalılarıyla hem İstanbulluların hem de turistlerin göz bebeği, ayrıca jeopolitik açından da küresel çapta öneme sahip olan İstanbul Boğazında uzmanlara göre harekete geçilmezse üzücü manzaralar meydana gelecek. Boğazın güzelliğine renk katan yalıları gerekli önlemler alınmadığı durumda büyük bir tehlike bekliyor. İklim değişikliğinin sonuçlarına dikkat çeken Prof. Dr. İhsan Çiçek, deniz suyunun yalnızca 2 metre yükselmesi sonucu yalıların başına gelebilecekleri açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İklim Değişikliği Konferansı'nda açıklama yaptı. 'Tüm dünyaya ilan ettik' diyerek yeni bir iklim kanunu hazırladıklarını söyleyen Bakan Kurum tarih de verdi.
İklim aktivistleri yeni petrol ve gaz ruhsatlarına son verilmesi çağrısında bulunarak eylemlerine devam ediyor. İlk olarak Leonardo da Vinci'nin “Mona Lisa” tablosu, ardından Vincent Van Gogh'un “Ayçiçekleri” tablosu ve Claude Monet'in “Les Meules (Tahıl Yağını) tablosu aktivistlerin hedefi olmuştu. Bu sefer ise eylemciler İngiltere Kralı Charles’in balmumu heykeline pasta fırlattı.
Gölde doğa yürüyüşü sırasında ölü kuşlara rastlayan Akademik Dağcılık Kulübü Başkanı Bayram Çini: - "Buradaki kuş ölümleri bizi çok etkiledi. Çok sayıda yaban ördeği, martı ve flamingoların telef olduğunu gördüm" - Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Musa Dikmenli: - "Akşehir Gölü'ndeki ölümlerin kesin sebebi için numune alınması gerekir. Kuraklığın genel etkisi ve gaz zehirlenmesi dışında enfeksiyon veya virüs de olabilir"
Kuraklığa bağlı çekilmenin yaşandığı bölgelerdeki adacıklarda kimi bisiklet sürdü, kimi de yürüyüş yaptı
Belediye Başkanı Rahmi Metin: - "Rize'nin suyunun 50 yıllık geleceğini güvence altına alacağı gibi iklim değişikliğiyle beraber olacak kuraklıklara da bir çözüm üretmiş olacak" - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Ağırbaş: - "Karadeniz üzerinde baktığımız zaman yer yer su kesintileri oluyor. Bazı dere yataklarının kuruduğunu veya önceki yıllarda olan debisinin giderek azaldığını görüyoruz"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin; iklim değişikliğine uyum, koordinasyon noktasındaki mücadele eylem planlarında birçok Avrupa ülkesinden, dünya ülkesinden daha iyi durumda olduğunun altını çizdi.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Özsoy: - "Sıcak hava dalgasını yaşasa bile ormanlık yani yeşillik alanlarda yaşayan kadınların yeşil alandan uzak yerlerde yaşayanlara göre erken doğum riski daha az" - Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Araştırma Görevlisi Tuğba Dündar: - "Yeşil alanlarda yaşayan kadınların hem daha az sıcak basması yaşadığı hem de menopoza girme yaşının yaklaşık olarak 1,5 yıl daha geciktiği saptanmış"
Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı "Çevre Dostu Anneler" projesi kapsamında ev kadınlarına tasarruf konusunda eğitim verildi - Okulun tarih öğretmeni Ferda Salık: - "Anne bir rol modeldir. Anneler su ve enerji tüketimini elinde tutandır ve topluma yön verendir"
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Dalyan: - "İklim değişikliği nedeniyle Marmara Denizi'nde plankton ve bakterilerin sayısı daha fazla. Bu yoğunluk nedeniyle denizanaları daha rahat beslenip daha rahat üreyebiliyorlar. Popülasyon yoğunluklarını artıran denizanaları da kaplumbağaları bu bölgeye çekiyor" - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bektaş Sönmez: - "Artış var ama koloni oluşturup oluşturmadıklarını bilmiyoruz, 50-100 yıl sonra göreceğiz. Ama ipucu veriyor, Kuşadası'nda hiç yuva olmuyordu, son 10 yılda yuva sayısı 30'lara çıktı. Çanakkale'de olmuyordu, 2021 yılında bir tane yuva çıktı"
Dünyada kuraklıktan etkilenen 200 bölgede maraton koşma hedefiyle yola çıkan ve 78. koşusunu İstanbul'da gerçekleştiren Mina Guli: - "İkinci bir gezegenimiz yok ve su krizi giderek ciddileşiyor. İklim değişikliği dünya çapında muazzam su sıkıntıları yaşadığımız anlamına geliyor. Uzun zaman bunu göz ardı ettik ama artık görmezden gelemeyiz"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü Mehrali Ecer: - "Yönetmeliğimiz hem AB mevzuatıyla hem de dünyadaki yeni çevreci ve iklim dostu politikalarla yüzde 100 uyumlu. Hatta çevresel iyileştirme açısından daha da fazla kriter arz ediyor ve AB mevzuatının da üstünde çevresel açıdan korumacı yaklaşımlar bulunuyor" - "Artık ÇED raporlarında sera gazı azaltım planı istiyoruz, bu bir zorunluluk. Yine, yeni ÇED yönetmeliğiyle artık sıfır atık planı hazırlanmasını istiyoruz"
Çorum Bilim ve Sanat Merkezi'nde iklim değişikliğinin canlılar üzerindeki etkilerini ortaya koymak için hazırlanan projede "İklim Kutusu"ndaki meyve sineklerinin sıcaklıklara verdiği tepkilerin öğrenciler tarafından gözlemlenmesi sağlandı - TÜBİTAK'ın iklim değişikliğiyle ilgili yarışmasında birinci olan, biyoloji öğretmeni Mehmet Fidan ve lise öğrencisi Cihad Can Özbaydemir'in hazırladığı projeyle, ilk etapta 300 öğrencinin iklim değişikliği konusunda farkındalığı artırıldı
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Serengil: -"Bir ağaç yandığında kendi kütlesinin yaklaşık dörtte biri kadar karbonu atmosfere salar. Odundaki karbon, orman yangını esnasında sadece sera gazları değil, hava kirletici gazlar şeklinde de atmosfere salınır" - Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz: - "Yetişkin bir ağaç yılda 20-25 kilo arasında karbondioksit emer. 30 senelik ağaçlardan oluşan bir ormanda yangın olduğunda bir çam ağacı 600 kiloya yakın karbondioksit salımına neden olur"
Kulüp başkan vekili Zeynep Karamancı: - "Ankaragücü olarak bu sezon tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen formamızla, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybına yönelik farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Bu proje Türkiye'de bir ilk"
Dünya genelinde etkili olan yağışlar ve aşırı sıcaklar Türkiye'yi de etkiliyor. Uzman isimler Türkiye'de de iklimin değiştiğini belirterek Türkiye’nin ılıman kuşaktan ekvatoral kuşağa doğru yaklaştığını söyledi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir, “Dört mevsimli iklimden iki mevsimli iklime doğru geçiş yapıyoruz” açıklamasını yaptı.
İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Courtauld Gallery'deki Van Gogh sergisine gelen iki iklim aktivisti, iklim değişikliğine dikkat çekmek için ellerini sürdükleri yapıştırıcıyla Van Gogh’un 1889 tarihli “Peach Trees In Blossom” (Çiçek Açmış Şeftali Ağaçları) tablosunun çerçevesine yapıştırdı. 21 yaşındaki Louis McKechnie, "Bu resme yapışmış durumdayız çünkü geleceğimiz için korkuyoruz. İhtiyacımız olan değişikliği elde etmenin başka bir yolu olsaydı, yapardık. Diğer her şeyi denedik" dedi.
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Büyük Ekonomiler Forumu'na canlı bağlantıyla katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Enerji ve iklim konularına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yol haritamızı teşkil edecek uzun dönemli iklim stratejimizi ve eylem planımızı, bu yılın sonunda açıklayacağız." dedi.
Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya: - "Susuzluğun başladığı yerde çölleşme başlıyor, iklim değişikliği Kavimler Göçü gibi göçmen ve mülteci hareketlerine neden olabilir"
Yeni bir araştırmaya göre İngiltere'de deniz seviyelerinin yükselmesi yüzünden tehlike altında olan 200 bin ev kurtarılamayabilir.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'daki savaş nedeniyle gelişmiş ülkelerin fosil yakıtlara hücum etmeye başladığını ve bunun iklim değişikliğiyle mücadeleye olumsuz etkileri olacağını söyledi.
Ömer Nasuhi Bilmen Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Tuba Dumlu Güler: - "Minik İklim Elçileri Proje'mizle okul sınırlarını aşıp komşu okullardaki öğrencilere, velilere, yetişkinlere yönelik toplumsal farkındalık oluşturacak çalışmalar yürüttük. 40 dakikalık ders saatinde iklim değişikliği eylemi yapıp 570 velimize ulaştık" - Öğrenci Beren Bulut: - "İklim değişikliği yüzünden meydana gelen afetleri, selleri ve orman yangınlarını tedbir alarak önleyebiliriz"
"Depolama problemi kısa vadede çözülemeyecek ama 2050’ye dek bu sorunu çözmek zorundayız, yüksek kaliteli ve makul fiyatlı depolama mümkün olmalı" - "Fosil yakıt endüstrisinde muazzam bir çıkar söz konusu; genel olarak bu endüstri kamu ve özel mülkiyetler de dahil 14 trilyon dolar değerinde. Kimse bu paradan vazgeçmek istemez ama vazgeçmek zorundalar. İşte en büyük sorun bu"
Dünya felaketin eşiğinde. İngiltere’nin ulusal meteoroloji servisi olan Met Office'in küresel iklim araştırması büyük panik yarattı. Araştırmaya göre, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın 1,5 dereceden fazla ısınma ihtimali yüzde 50 olarak belirlendi. Bu oran hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Ayrıca, 2022-2026 yılları arasında rekor düzeyde sıcaklıkların görülebileceği vurgulanırken, orman yangınları, aşırı sıcaklar ve sel gibi felaketlerin sıklıkla görülmesi konusunda da uyarı yapıldı.
Havada su buharının yoğunlaşması sonucu yaşanan kristalleşme ile çok küçük su damlacıklarından ortaya sis çıkar. Görüş mesafesi 1 km'nin altında gözlemlenen bu doğa olayına özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında rastlanır. Meydana gelme sebeplerine bağlı olarak farklı sis türlerinden bahsetmek mümkündür. Sis nedir, ne zaman ve nasıl oluşur?
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nce yürütülen projelerle, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, çölleşmeyle mücadele, erozyonun önlenmesi, sel ve taşkın tehlikesinin azaltılması ve bozulmaya uğramış ormanların rehabilitasyonu amaçlanıyor
COP26'dan 6 ay sonra dünya liderleri Almanya'nın Bonn kentinde tekrar buluşuyor. Önümüzdeki on gün boyunca belirlenen iklim hedefleri doğrultusunda ne kadar ilerleme kat edildiği ve önümüzdeki aylarda neler yapılması gerektiği konuşulacak.
76 yaşında hayatını kaybeden İngiliz fizik profesörü Stephen Hawking genel görelilik ve karadeliklerle ilgili araştırmalarıyla ün kazanmıştı. Fakat Hawking sıklıkla kendi araştırma alanından çıkarak, önümüzdeki dönemlerde insanlığı bekleyen zorluklar ve varoluşsal tehditlere de dikkat çekti. İşte onlardan bazıları...
Dünya genelinde en çok görülen yağışlardan biri kardır. Ülkemizde kar yağışının yoğun olduğu bölgeler, karasal iklimin etkisi altında olan bölgelerdir. Kar yağışı yaz aylarında kuraklığı engeller. Aynı zamanda toprağı besleyen kar, çok fazla yadığında çeşitli olumsuz etkiler meydana getirebilir. Kar nedir, nasıl oluşur?
AFAD Başkanı Yunus Sezer: - "İklim değişikliği nedeniyle Türkiye'nin insan ve doğa kaynaklı afetlere hazır olması, belki istediğimiz düzeyde olmasa da, hızlı şekilde tamamlanmak üzeredir. Hazırlıklarımızı iklim değişikliği kaynaklı afetleri de kapsayacak şekilde yapmak durumundayız"
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay: - "Özelikle iklim değişikliği ve pandemi gibi kritik konuların küresel gündemi belirlediği bir dönemde, bu küresel krizlerle mücadelede yerel yönetimlerin payı göz ardı edilemeyecek bir boyuta ulaşmıştır. Bizler de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak hem şehrimizdeki çalışmalarımızda hem de üyesi olduğumuz uluslararası yerel yönetim birlikleriyle attığımız somut adımlarla bugüne dek üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdik"
"Son 5 yıllık döneme baktığımızda enerji verimliliğine toplamda 6,45 milyar dolar yatırım yaptık. Toplamda 1,56 milyar dolarlık bir tasarruf sağladık" - "Ekonomimize 3,91 milyar dolarlık brüt katma değer sağladık. Belki daha da önemlisi son 5 yılda 43,2 milyon ton karbonun doğaya salımını engelledik"
Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu: - "Irkların her birinin sıcaklık, hastalık, değişen iklim koşullarına tepkisi çok farklı olabiliyor. Dolayısıyla farklı ırkları gen kaynağı olarak koruyacağız ki geleceğimizi güvence altına alabilelim"
Her yıl iklim değişikliği değerlendirmesi yapan Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim krizinden kaynaklı aşırı hava olaylarının 2021'de dünya çapında su ve gıda krizlerine neden olduğunu ve milyonlarca kişiyi etkilediğini açıkladı.
Geçen yıl düzenlenen 26. BM İklim Değişikliği Konferansı'na başkanlık eden Alok Sharma, 6 ay sonra durum değerlendirmesi yaptı. Sharma, dünya liderlerinin iklim hedeflerini yerine getirmediğini söyledi.
Pakistan'da aşırı sıcaklar can aldı. Ülkenin Sindh eyaletinde en az üç çocuğun aşırı sıcaklar nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli yazarlarından Prof. Dr. Joyashree Roy: - "Tüm sektörlerde ve bölgelerde derhal ciddi emisyon azaltımları yapılmadığı takdirde küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutmak imkansız olacak. Yani önümüzdeki birkaç yıl çok kritik" - "En yüksek gelire sahip yüzde 1'lik kesim emisyonların yüzde 15’inden, en alttaki yüzde 90’lık kesim ise emisyonların yüzde 48’inden sorumlu. Yüksek sosyo-ekonomik statüdeki kişiler eyleme geçmek için daha yüksek kapasiteye ve emisyon azaltımında daha fazla sorumluluğa sahip"
Kasırga, en tehlikeli doğal afetlerden biridir. Her yıl binlerce kişi kasırga yüzünden hayatını kaybeder. Bu nedenle kasırganın ne olduğu, nasıl oluştuğu çokça merak edilir. Kasırga nedir, ne zaman ve nasıl oluşur?
Yelkenli ile Hopa'dan getirilen çam kozalakları ve tohumları, yanan alanlara dikilmek üzere Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay'a teslim edildi
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin Taş: - "İnsan baskısı ve iklim değişikliğiyle etkisini arttıran çölleşme ve arazi tahribatına karşı önlem alınmadığı takdirde, kıtlığa, göçlere ve toplumlararası anlaşmazlıklara varan olumsuz sonuçların yaşanması kaçınılmazdır"
Bilim insanları Antarktika'da önemli bir keşfe imza attı. Kıtada çalışma yapan bilim insanlarından oluşan bir grup, kıtayı kaplayan buz tabakasının altlarında büyük miktarda su keşfetti. İşte haberin detayları...
Artvin'den yelkenliyle yola çıkan iki denizci, İzmir'e ulaştı
Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin 2070 yılına kadar hayvan türleri arasında binlerce yeni virüsün yayılmasına neden olacağını ve yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların, hayvanlardan insanlara sıçraması riskini arttıracağını ortaya koydu
135 ülkeyi kapsayan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar, yıllık küresel ekonomik üretimin yüzde 4 oranında azalmasına neden olabileceğini ve bu durumdan en çok yoksul ülkelerin etkileneceğini ortaya koydu