Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle ev izolasyonunda geçirdiğimiz kış aylarında başka bir korku da soğuk algınlığı (nezle) ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları geçirmek. Grip mevsimini yaşadığımız şu günlerde kendimizi korumanın mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, yapılması gerekenleri anlattı.
Ebeveynlerin de çocukların da iş ve okul yaşamlarını eve sığdırmaları gerektiği şu süreçte zaman zaman adeta nefes alamaz hale gelebiliyor. Özellikle çocuklarıyla ilgilenmek durumunda kalan ebeveynlerin zorlu bir süreç geçirdiği herkes tarafından biliniyor. Anne-babalara psikolojilerini korumaları için önerilerde bulunan Klinik Psikolog Naz Tanoğlu, 8 tüyo verdi.
Dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Covid-19 enfeksiyonunda bulaşma noktası olarak ağız ve burun ön plana çıksa da daha nadir olmakla birlikte enfeksiyon gözlerden de bulaşabiliyor. Hatta bazı hastalarda Covid-19 kendini ilk olarak gözlerde ele veriyor. Zamanın çoğu evde, genellikle de bilgisayar karşısında geçirildiği için gözlerde kuruluk ve bu tablonun neden olduğu yorgunluk ile ağrı sorunlarının görülme riski artıyor. Pandemide gözleri korumak ayrı bir önem taşıyor.
Yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle Avrupa’daki en yüksek ölüm oranına sahip olan İtalya Ocak ayı itibariyle nüfusunu aşılamaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, ülkenin ünlü meydanlarına ve caddelerine ünlü mimar Stefano Boeri tarafından tasarlanan ve üzerinde bir çuha çiçeği simgesi bulunan ahşap aşı istasyonları kurulacak.
Koronavirüse yakalanma korkusunu doğanın fayda sağlayan bitkileri ile geride bırakan birçok kişi, bağışıklığını güçlendirirken bir yandan da bitkilerin vücuda sağladığı diğer faydalarla daha zinde hissediyor. Tercihler arasında Ege bölgesine özgü şifalı otların da yer aldığı listede bakın hangi bitkiler yer alıyor.
Dünyayı sarsan koronavirüs pandemisinin aşı çalışmaları ile sonlandırılması planlanırken, uzmanlar aşının tek başına koruyucu faktör olmadığına dikkat çekerek kişisel önlemlerin aksatılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Peki uzmanlar herkesin merakla cevabını beklediği maskeden ne zaman kurtulacağız sorusu için ne söylüyor?
Koronavirüs pandemisi nedeniyle artış gösteren şiddete dikkat çeken Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, sokakta, hastanede, evde, minibüste, şiddetin her yerde kol gezdiğini söyledi. Artan stres, kaygı, öfke ve ekonomik zorluklar nedeniyle şiddetin arttığına dikkat çeken Şalcıoğlu, “İnsan davranışını değiştirmek için ceza yetersiz bir yöntem. Şiddeti önlemek için çocukluktan itibaren şiddeti norm dışı bırakan bir yetiştirme tarzı geliştirmek gerekiyor” dedi.
Covid-19 pandemisi nedeniyle ölümler ve vaka artışları korku yaratmaya devam ediyor. Kardiyovasküler hastalıklar hala dünya çapında bir numaralı ölüm nedeni olarak yerini koruyor. Küresel ölümlerin yüzde 30'unu kardiyovasküler hastalıkların oluşturduğunu söyleyen uzmanlar, mevsimlerin bu durum üzerinde etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Sonbahar ve kış aylarında ölüm riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyan çalışmalara değinen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nazan Kanal, konu ile ilgili bilgi verdi.
Ağız ve burun aracılığı ile bulaşan koronavirüse karşı kendimizi korumak için ağız hijyeni ve sağlığına önem verilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, zararlı maddelerin vücuda girişini engellemek için bariyer oluşturmanın büyük önem taşıdığını söyledi.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle evde yapacak bir şey bulamama, can sıkıntısı ve problemleri nasıl çözeceğini bilememe dürtüleri oyun, teknoloji, alışveriş ve benzeri bağımlılıkların riskini artırdığını söyleyen Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, zararlı alışkanlıkların bırakılması için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Koronavirüs karantina sürelerinin düşürülmesi ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, karantina süresinin uzamasının kişileri psikolojik olarak etkilediğini ve izolasyon tedbirlerine uyma konusunda gevşemeye neden olduğunu söyleyerek bulaş riskinin 10'uncu günden sonra çok düştüğünü, hatta sıfırlandığını açıkladı. Bu nedenle 4 günün karantina için gereksiz bir uzatma süresi oluşturduğunu söyledi.
Pandemi sürecinde vaka sayılarının artmasıyla ev izolasyonunun ön plana çıkması çoğu kişide olumsuz düşünce oluşturuyor. Yasak olarak görülen uygulama nedeniyle kısıtlandığını düşünen kişilere bu kararın sağlıkları için uygulamaya konulduğunu hatırlatan Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Evde geçirdiğimiz süreyi geçici bir süreç olarak değerlendirip, kendimizi motive ederek, zamanımızı iyi ve faydalı kullanarak geçirmek olumsuz düşüncelerin üstesinden gelmemizde oldukkça faydalı olacaktır” dedi.
Koronavirüs pandemisi devam ederken tedavilerin aksatılmaması gerektiğine dikkat çeken psikiyatri uzmanları, hastalarına Covid-19 endişesinin psikolojik etkilerinin de azaltılabileceğini söylüyor. Konu ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mahmut Bulut ve Dr. Elif Ateş Budak, stres ve depresyonun da insan bağışıklığını zayıflattığına dikkat çekti.
Dünya genelinde bir buçuk milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs pandemisine karşı neredeyse bir yıl gibi oldukça kısa süre içinde geliştirilen aşılar insanlara uygulanmaya başlandı. Bilim insanları, aşıların başarısını tarihi bir dönüm noktası olarak değerlendirdi ancak dünya daha önce hiç bu kadar kısa sürede bir aşının onaylandığına tanık olmadı. Peki aşılar nasıl bu kadar hızlı geliştirildi?
Koronavirüs salgınının sona ermesi için toplumun en az yüzde 70'inin etkili aşı ile buluşturulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tayfun Uzbay, gündemde yer tutan ve vatandaşlarda kafa karışıklığına neden olan aşılar ile ilgili bilgi verdi. Sağlık Bakanlığı'nın seçtiği Çin aşısı ile Biontek-Pfizer, Moderna, Oxford vb firmaların ürettiği aşıların aynı kontrol sürecine tabii olduğunu söyleyen Uzbay, aşılar arasında etkinlik ve güvenlik açısından herhangi bir fark bulunmadığını söyledi.
İstanbul'daki özel bir klinikte burun estetiği ameliyatı yaptıran 35 yaşındaki Leyla Demir'in hayatı kabusa döndü. Ameliyattan sonra burnunda yamukluk olduğunu fark eden kadının, yaşadığı stres sonrası vücudunda yaralar çıktı.