Kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık, ülke içindeki sanatsal ve turizm faaliyetlerinin denetimini ve yönetimi ile ilgilenir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 16 Nisan 2003 yılında 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha önceleri Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı olarak iki farklı idarenin bulunduğu kurum birleştirilerek tek çatı altına toplandı. Bakanlığın başlıca görevleri arasında milli, manevi, tarihi ve turistik değerleri araştırmak ve geliştirmek yer alır. Ayrıca, bu değerlerin yaşatılması ve korunması bakanlığın görevlerindendir. Kültür ve Turizm Bakanlığı aynı zamanda kültürel ve turizm yatırımlarına destekleyerek hayat geçirilmesine yardımcı olur. Kanunlar ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen kültür ve turizm ile ilgili görevler bakanlığa bağlı kişilerce yapılır.
9-11 Eylül'de Bakü'de düzenlenen Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun üçüncü toplantısı başarıyla sonuçlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı duruma ilişkin yaptığı açıklamada, eklenecek olan her harfin, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil ettiği bildirdi.
Son yerel seçimle CHP'nin çoğunluğu kazandığı İBB Meclisi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nin bakanlığa tahsis edilmesi kararının iptaline hazırlanıyor. Kültür merkezinin tahsis süresi 2023'te dolmuş, AK Parti-MHP oylarıyla süre 5 yıl daha uzatılmıştı. Yine birçok tahsisin iptali kararı da meclisin gündeminde; aralarında Ekrem İmamoğlu'nun vetosuna karşın verilen ısrar kararının iptali de var.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2 milyon 24 bin 865 Türk vatandaşı, 15 milyon 784 bin 213'ü yabancı Türkiye'yi ziyaret etti, böylece toplam ziyaretçi sayısı 17 milyon 809 bin 78'e ulaştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen "Türkiye Kültür Yolu Festivali"nin ilk durağı olan Adana'da, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında 13-21 Nisan'da çeşitli etkinlikler sanatseverlere sunulacak.
Sakarya'da gölge oyunu ve meddahlık geleneğini 25 yıldır yaşatan geleneksel tiyatro sanatçısı Seçkin Bayramoğlu, yazıp oynadığı Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ramazan akşamlarını eğlenceli hale getiriyor.
Sanatsal etkinliklerden ücretsiz ya da indirimli faydalanma imkanı sağlayan "GençKart" uygulaması başlıyor. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Başvurular nereye yapılacak?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele ekipleri tarafından, 1980 yılından bugüne kadar yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eserin Türkiye’ye iadesine yönelik çalışmalar çerçevesinde, ABD’ye kaçırılan 41 eser daha geçtiğimiz günlerde hava yolu ile yurduna geri döndü.
Muğla’nın Menteşe ilçesindeki tarihi Şeyh Camisi ve Külliyesi'nin aslına uygun şekilde restore edileceği bildirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin son durağı Antalya Kültür Yolu Festivali, sergiler, tiyatro, opera oyunları ve çocuklara yönelik etkinliklerle devam ediyor.
İstanbul'daki arkeolojik alanlardan kesitler sunan "İstanbul Kazıları" sergisi açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında Antalya'da, "Kültürel Miras Koruyucuları Projesi- UNESCO" programı düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çekildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür" ifadelerine yer verildi.
Son dakika haberi: Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Türkiye 2023 yılının ilk 8 ayında toplam 36 milyon 754 bin 146 ziyaretçi ağırladı. Gelen ziyaretçilerin 33 milyon 426 bin 940’ını yabancılar, 3 milyon 327 bin 206’sını ise yurt dışı ikametli vatandaşlar oluştururken turizmde tüm zamanların rekorunun kırıldığı ifade edildi.
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde bu yıl 23'üncüsü gerçekleştirilen Yağcıbedir Yağlı Güreşleri'nde Hasan Cengiz, başpehlivan oldu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Gaziantep Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore ediliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 9 asırlık Harran Sarayı'ndaki kazılarda işçi sayısını 12'den 70'e çıkararak, çalışmaların hızlandırılmasını sağladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin ilk ayağı "Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali" turizmcileri sevindirdi.
Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere iki yıl önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’yle başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bu yıl Nevşehir, Trabzon, Erzurum, Çanakkale, Gaziantep, Ankara, Konya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Antalya olmak üzere 11 şehirde düzenlenecek. Festivallerin ilk durağı, Kapadokya olacak. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 5 Ağustos’ta “Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali” ile başlayacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 350'nin üzerinde müze ve ören yerine sınırsız ziyaret olanağı sağlayan Müzekart ücreti bu yıl da 60 lira olarak düzenlendi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan "Malet Geçici Konaklama Merkezi"nde kurulumu tamamlanan 490 konteyner, ailelere teslim edildi.
UNESCO 2023 yılının "Aşık Veysel Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin, Bursa'da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği'nin organizasyonu ile konser düzenlendi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Malatya'da kurulumu süren Malet Geçici Konaklama Merkezi'nde tefrişatı tamamlanan 200 konteynere 815 afetzede yerleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca Cumhuriyetin 100'üncü yılına özel hazırlanan "Bir Hayalin İnşası" dijital enstalasyon sergisi İstanbullularla buluştu.
Avrupa Birliği'nin desteğiyle Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen restorasyon çalışmalarında sona yaklaşılan Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi, kapılarını yeniden ziyaretçilerine açmaya hazırlanıyor.
Edirne'de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 17 müzenin ziyaretçi sayısının bu yıl 2 milyona ulaşması bekleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanat İçin Yola Çık Kültür ve Sanat Derneği işbirliğiyle oluşturulan "Gezen Sinema" tırı, Malatya'daki depremzede çocuklar için eğlendirici etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Devlet sanatçısı piyanist Ayşegül Sarıca hayatını kaybetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan taziye mesajı sonrası birçok kişi, ünlü sanatçı hakkında internette araştırma yapmaya başladı. Peki, Ayşegül Sarıca neden öldü? Ayşegül Sarıca kimdir, kaç yaşındaydı? İşte detaylar...
Kültür ve Turizm Bakanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle, Bakanlık birimlerince planlanan etkinliklerin iptal edildiğini bildirdi.
Eski Osmanlı kasabalarından sakin şehirler ağına (Cittaslow) üye Bolu'nun Göynük ilçesinin tarihi ve kültürel dokusu, restorasyon çalışmalarıyla muhafaza ediliyor.
Aydın'ın Nazilli ilçesinde 17. yüzyılda inşa edilen ve yok olmanın eşiğine gelen Arpaz Kulesi ve Beyler Konağı'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2023 yılı yatırım planına alındığı ve ihale sürecinin ardından restore edileceği bildirildi.
Son dakika haberi: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2022'nin ilk 10 ayında Türkiye'de ağırlanan ziyaretçi sayısını açıkladı.
Türkiye ile Paraguay arasında turizmde işbirliği anlaşmasını, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Paraguaylı mevkidaşı Sofia Montiel de Afara imzaladı.
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde yaşayan demirci ustası İsmail Atlı'nın ürettiği sobalar, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Almanya, Fransa, Lübnan ve İtalya'da da alıcı buluyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Göbeklitepe'den ilham alınarak yapılan eserler görücüye çıktı
Türkiye'de ele geçirilen 6 parça tarihi eser Irak'a iade edilecek
Vakfın amacı, "Osmanlı Devleti'nin kültürel mirasını ihya ve yapımı ile kültürel alanlarda çalışmalar yapmak" olarak belirlendi
"İnançların Dili" konseri başkentlilerle buluştu
Belediye Başkanı Ahmet Çankaya: - "Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle son 2 yılda 26 ev turizme kazandırılırken, 12 evin restorasyonu için çalışmalar devam ediyor"
Ankara'da "Sanat Aşkına Koş-Başkent Kültür Yolu Koşusu" düzenlendi
"Bu festivallerin kültür ve sanat etkinlikleri yaparak insanları kaynaştırmanın, birleştirmenin, mutlu olmak olmasını istemenin yanında o şehrin tanıtımına ve ekonomisine katkı sağlama amacı vardır. Bu da Çanakkale'de ziyadesiyle gerçekleşti"
Genç Sanat: 8. Güncel Sanat Proje Yarışması'nda ödül sahipleri belli oldu
ABD'den seccade örtüsü, İngiltere'den Eros başı... Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ekipleri tarafından 1980 yılından bugüne kadar yurt dışına kaçırılan 22 bin 424 tarihi eser ve kültür varlığı geri getirildi. Böylece 22 bin 424 eser ana vatana geri dönmüş oldu. Bu yıl ise 1113 eserin iadesi sağlandı. En çok tarihi eserin getirildiği ülkeler Almanya, Hırvatistan, İngiltere, ABD ve Sırbistan olarak sıralandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: - "İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra Çanakkale, Diyarbakır ve Konya ve civar illerde yaşayanlar, bir ayı aşkın sürede tam anlamıyla kültür ve sanata doyacak" - "Kültür sanat coşkumuzu bu 5 şehrimizden tüm Türkiye'ye dalga dalga yayacağız. Bu şehirlerimize gelecek yıl Nisanda İzmir'imizi de ekleyeceğiz. Ayrıca Adana Portakal Çiçeği Karnavalı'nı da Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına alacağız"
59. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki film forumunda yarışacak projeler açıklandı
Denize kıyısı olmayan Kahramanmaraş'ta balık festivali düzenlenecek
Kocaeli Kısa Film Festivali'nin finalistleri açıklandı
Ankara'da CSO binasına 30 Ağustos görselleri yansıtıldı
Bolu'daki "antik stadion" kazısında Osmanlı döneminden hamam kalıntısı bulundu
Kazı Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu: - "Cihannüma bünyesinde tek mescit mekanına rastladık. Bunun aksında bir oda daha var ama orada henüz bir mihrap bölümü bulgusuna rastlamadık. Dolayısıyla buranın özellikle padişahın namaz kılması için ayrılmış mekan olduğunu düşünüyoruz"