Tıp dilinde psoriasis olan Sedef hastalığı bir tür multifaktöryel etiyolojili deri hastalığıdır. Genetik bir yönü bulunan hastalık bazen hastanın ailesinde de görülmektedir. Sedef hastalığını artıran etmenlerin başında stres gösterilmektedir. Sedef hastalığı nedeniyle boğaz ve vücutta ortaya çıkan enfeksiyonlar damla tipi sedefi tetikleyen nedenlerdendir ve bu durum özellikle çocuklarda gözükmektedir. Sedef hastalığının en sık görülen çeşidi plak tipidir ve deride, özellikle de diz, dirsek sırt ve kuyruk sokumunda görülür. Kızarıklık, pullanma ve deride dökülme sedef hastalığının plak tipinin karakterize özellikleridir. Plak tipinin yanında Sedef Hastalığının ters sedef, eritrodermik sedef damla tipi sedef olmak üzere diğer çeşitleri de vardır. İlaç, ışık ve biyolojik ajanlar yoluyla tedavi uygulanır.
Sedef hastalığı, deriyi etkileyen kronik bir inflamatuar bir rahatsızlıktır. Genellikle ciltte kızarıklık, pullanma, kabuklanma ve kaşıntı gibi semptomlarla kendini gösterir. Bu hastalık, genellikle döküntülerin belirgin olduğu bölgelerde, özellikle dirsekler, dizler, saç çizgisi, bel ve tırnaklar gibi bölgelerde ortaya çıkar. Ancak sedef hastalığı sadece ciltte değil, bazen eklem ağrısı ve şişmesi gibi eklem semptomları da yol açabilir.
Cilt bakımı kadınlar için oldukça önem taşıyor. Cilt bakımında yapılan çeşitli uygulamalar cildin sağlığını bozabiliyor. Kadınlar evde yaptıkları maske tarifleri ile ciltlerinin daha güzel görünmesini sağlıyor. TikTok'ta ilginç cilt bakım maskesinin her derde deva olduğunu paylaşan Ashley Lemieux, çok sayıda etkileşim aldı.
Muz kış ve ilkbaharın en sevilen meyveleri arasında bulunuyor. Tatlı bir tada sahip olan bu meyve birçok tatlının içerisinde kullanılıyor. Zengin bir içeriğe sahip olan muz çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Ancak muzun sadece içi değil kabuğu da hayatın birçok alanında fayda ve kolaylık sağlıyor. İşte muz kabuğunun bilinmeyen kullanım alanları...
Hastalıklar tüm hayatımızın değişmesine sebep olabiliyor. Sedef hastalığı cildin değişmesine sebep olan hastalıklar arasında bulunuyor. Ciltte ortaya çıkan pul pul görünümler sedef hastalığını işaret ediyor. Vücudunun yüzde 90'ından fazlasının sedef hastalığıyla kaplandığı belirten genç kadın bu hastalıkla nasıl mücadele ettiğini anlattı.
Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz: - "Sedefin vücudun görünür yerlerinde olması insanlarda ciddi ruhsal yıkımlara, içe kapanma dahil birçok soruna yol açabiliyor. Bunların sonucunda da metabolik sendrom dediğimiz başka hastalıklara tansiyon, kalp hastalığına eğilimler artıyor" - "Moral bozan, günlük yaşamı olumsuz etkileyen sedeften kurtulmak artık mümkün, tedavide çokça seçenek var. Akıllı ilaçlar, haplar, iğneler kullanıyoruz"
Toplum hastalıklara karşı oldukça zorba olabiliyor. Özellikle sosyal medyada yapılan yorumlar hasta kişileri zor durumlara düşürebiliyor. Ancak yıllardır sedef hastalığıyla uğraşan Claire Spurgin hastalığının etkilerini paylaşarak kötü yorumlara karşı savaş açtığını gösterdi.
Sağlık sorunları için bitkisel ürünleri kullananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ancak birçok bitkinin faydaları bilinmiyor. Defne tohumu da oldukça faydalı olmasına rağmen etkileri bilinmeyen bitkiler arasında yer alıyor. Defne tohumu birçok sağlık sorununa karşı etkili çözümler sağlıyor.
22 yaşındaki Ashling Armstrong adındaki genç kız Ocak ayında boğazından hissettiği boğaz ağrısı ve vücudunda çıkan sivilce sandığı lekeleri görmezden geldi. Ancak bu lekeler bir hafta içerisinde tüm vücuduna yayılarak leopar görünümüne sebep oldu.
Sedef hastalığı sık karşılaşılan cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Sedef hastaları bu hastalığın tedavisini olmadığını düşünerek kaygılanıyor. Ancak sedef hastalığının tedavisi artık var. Geliştirilen tedavi yöntemleri sedef hastalarına umut ışığı oldu. Cilt sağlığı ve kalp, eklem sağlığı için hastaların tedavi olması gerekiyor.
Yaz geldi... Yaz meyvelerinden biri olan kavun tezgahlarda yerini aldı. Hem lezzetli hem de faydalı olan kavunun kabuklarının da en az kavun kadar faydalı olduğunu biliyor musunuz? Çok az kişinin bildiği kavun kabuklarının faydalarını öğrendikçe çok şaşıracaksınız. İbn-i Sina’nın bile önerdiği kavun kabuğunu cilt bakımı rutininize eklemenin zamanı geldi de geçiyor bile...
Bir cilt bozukluğu olan sedef hastalığı, vücudun çeşitli bölgelerinde pullanma ve kızarma gibi lekelerin ortaya çıkmasına neden olur. Çocuklarda sedef hastalığı, vücutta damlacık şeklinde görülürken, yetişkinlerde ise plak şeklinde ve stabil olarak seyredebiliyor. Hindistan cevizi yağı, sedef hastalığının kaşıntılı yapısını nemlendiren ve yatıştıran doğal bir ürün olduğu için sedef hastalığının tedavisinde işe yarar. Gıda takviyesi olarak alınabilir veya topikal bir tedavi olarak kullanılabilir.
Güçlü tıbbi özellikleriyle bilinen çörek otu yağı, doğal çare olarak ön plana çıkıyor. Egzama ve sedefin yanı sıra baş ağrısı, eklem ve sırt ağrılarına karşı etkili olan çörek otu yağı enfeksiyon ve iltihaplara karşı da çok etkili. Antioksidan, antienflamatuar, antibakteriyel ve antikanserojen etkili çinko, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum ve amino asitler gibi birçok önemli mineralin yanı sıra A vitamini, C vitamini, B1, B6, biotin, niasin ve folik asit gibi vitaminleri de içerir.
Cilt problemlerinizden şikayetçi misiniz? Cildiniz neden problemli olduğunu tam olarak çözemiyor musunuz? Bunların nedeni stres olabilir. Stres birçok hastalığa neden olduğu gibi cilt bozuklarının nedenleri arasında da üst sıralarda yer alıyor. Çoğu hastalığı önlemek için stresten uzak durmak gerekiyor. İşte stresin neden olduğu cilt hastalıkları...
Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Federasyonu Genel Başkanı Halit Özdemir, yaptığı bitkisel karışımla sedef hastalığına iyi gelen kremi ortaya çıkardı. Kreme en fazla ilgi ise sedef hastalığına çok fazla yakalandıkları öne sürülen Arap turistler gösteriyor.
Kanada’da yaşayan 24 yaşındaki Mohammed Khan tüm vücudunu kaplayan sedef hastalığı nedeniyle oldukça zor zamanlar geçirdi. Hastalığının cinsel organına kadar yayılmasından dolayı intihar etmeyi dahi düşündüğünü dile getiren Khan, egzersiz ve bitkisel bazlı sağlıklı beslenme sayesinde sedefle mücadele edebildiğini dile getirdi.
25 yaşındaki Claire Spurgin, tüm vücudunu kaplayan ve sedef hastalığı olarak bilinen bir cilt problemiyle mücadele ediyor. Tüm dünya genelinde oluşan kusursuz güzellik kalıplarına meydan okuyan Spurgin, kimsenin onu durduramayacağını söyleyerek saklanmayı reddettiğini ifade ediyor.
Claire Spurg isimli genç kadının vücudunda, sedef hastalığı nedeniyle birçok iz bulunuyor. Bedenindeki farklılıktan dolayı eleştirilen Spurg, sosyal medyada iç çamaşırlı pozlarını paylaşarak, kendisini eleştirenlere meydan okudu.
Worcestershire’de yaşayan 29 yaşındaki Kirsty Jennings isimli kadın sedef hastalığı nedeniyle olumsuz eleştiriler aldığını itiraf etti. Günlük aktivitelerini yapmakta dahi zorlandığını dile getiren Jennings, dış görüntüsü nedeniyle toplumdan dışlandığını söyledi.
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan 45 yaşındaki Musa Sümbül’ün hayatı 26 yıldır mücadele ettiği sedef hastalığı nedeniyle çekilmez hale geldi. Yaklaşık 3 yıl önce Musa Sümbül'ün dramını anlatan haberin ardından Sümbül’e yardım eli uzanmış ve yeni bir tedaviye başlayan Sümbül’de iyileşme görülmüştü. Evlenme hayalleri kuran Sümbül'ün hastalığı yeniden nüksedince acı dolu günlere geri döndü.
Toplumsal olaylara duyarlılığıyla ve yaptığı sosyal yardımlarla bilinen sanatçı Haluk Levent, bu kez sosyal medya üzerinden kendisi için yardım istedi. Levent, kollarında ve ayak diz kapaklarında egzama-sedef benzeri bir sorun olduğunu belirterek, "Vücuduma yayılmadan tedavisini yaptırmak istiyorum. Bir yerlere gittim merhemler fayda etmedi. Haydi şimdi sıra sizde" dedi.
Sedef hastalığı cilt hücrelerinin normale göre çok daha hızlı çoğalmasına sebebiyet veren bir cilt hastalığıdır. Ciltte beyaz pullanma ve kırmızı lekeler görülmesi gibi belirtilerle dikkat çeken sedef hastalığı ömür boyu devam eder. Peki sedef hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Sedef hastalığı tedavisinde akupunktur yöntemi de kullanılabilir. Bu yöntemle limbik sisteme etki etmek hedeflenir. Anatomi Uzmanı ve Akupunkturist Prof. Dr. Kaya Özkuş sedef hastalığında akupunktur tedavisini anlattı.
Sedef hastalığı, vücudun her yerinde görülebilen, küçük toplu iğne başından büyük lezyonlara ve daha da ileri giderek bütün vücudu kaplayabilen bir hastalıktır. Kırmızı bir zemin üzerinde, sedef rengi beyaz kabuklarla kendini gösterir. 'Sedef' ismi verilmesi bundandır. En sık görüldüğü yerler, dirsek, diz ve saçlı deridir. Bunun yanında her deri bölgesinde görülebilir.
Vücut üzerindeki deri döküntüsü ile meydana gelen sedef hastalığı, dünya nüfusunun yüzde 3’ünde görülüyor. Bakteriyel enfeksiyonlar ve psikolojik bozukluklardan oldukça etkilenen bu hastalık, erkekleri ve kadınları aynı oranda etkiliyor. Peki sedef hastalığı belirtileri nelerdir?
ABD'nin en ünlü country müzik şarkıcılarından biri olan Leann Rimes tüm vücudunu saran sedef hastalığını göstermek için farkındalık yaratmak adına soyundu.
Sedef hastalığı uyarısında bulunan uzmanlar, dünyada 125 milyondan fazla kişide sedef hastalığı görüldüğüne dikkat çekti. Türkiye'de yüzde 1-5 oranında görülme sıklığına ulaşan sedef hastalığı, ciltteki lezyonun inciye benzetilmesi nedeniyle bu ismi almış. Hastalığın bulaşıcı olmadığına dikkat çeken uzmanlar, sedef hastalığının nedenleri ile ilgili bilgi verdi.
Sedef hastalığı, ciltte kırmızı, pul pul lekelerle kendini belli eden bir otoimmün bozukluktur. Cildinizi etkilese de, sedef hastalığı aslında bağışıklık sisteminizde vücudunuzun derinliklerinde başlar. Tedavisi olmamasına rağmen, sedef hastalığının semptomlarını hafifletmek için birçok tedavi mevcuttur. İşte evinizin rahatlığında hafif semptomları yönetmenin 10 yolu.
Çok sayıda insanın şikayetleri arasında bulunan sedef hastalığı ile ilgili yeni bir ürün gündeme geldi. Arap zamkı sedef hastalığına iyi gelip gelmediği araştırılıyor. Peki, Arap zamkı nedir? Arap zamkı ne işe yarar? Arap zamkı nasıl kullanılır? İşte Arap zamkı ile ilgili detaylar...
Derideki sedefi ve beyaz renkteki kepeklenmelere sebep olan döküntülerle kendisini gösterebilen sedef hastalığı genellikle dirsek, diz ve saçlı deri gibi bazı bölgelerde görülür.
Adana’da yaşayan ve vücudunun neredeyse tamamına yayılan sedef hastalığından kurtulmak için çağrıda bulunan Murat Kılıç’a Ankara’dan yardım eli uzatıldı.
Adana’da sedef hastalığı yüzünden vücudunun neredeyse tamamında pullanma meydana gelen Murat Kılıç, rahatsızlığından dolayı birçok insanların kendisinden korkup uzaklaşmasına üzülüyor. Yolda yürürken, berberde otururken insanların korku dolu bakışlarına maruz kalan Kılıç, tedavisi için yardım bekliyor.
Sedef hastalığının bulaşıcı olmadığını ve tedavi edilebilir olduğunu vurgulamak için Türkiye Psoriasis Derneği ve Novartis ortaklığında yürütülen "Sedef Hastalığının Tedavisinde Hayat Var Projesi"nin tanıtımı gerçekleştirildi.
Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, - "Çocuk ve genç hastalarda en çok streptokokkal boğaz enfeksiyonları, üriner sistem enfeksiyonları, bazı ilaçlar, deride oluşan sıyrık, kesi, çizik gibi yaralanmalar, şiddetli kaşıntı ve şiddetli güneş yanıkları psoriasisi şiddetlendirebilir"
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nahide Onsun: - "Herkes için zararlı olan fazla güneş altında kalmak deri kanseri riskini artırdığı gibi sedef hastalarında şiddetli yinelemelere neden olabiliyor"
Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan ve sedef hastalığının dünyadaki tek doğal tedavi merkezi olduğu belirtilen balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu geçiriyor. Yurt içi ve yurt dışından kaplıcaya gelenler, selenyumlu sudaki 'doktor balıklarla' şifa buluyor. Sağlık Bakanlığı'nın sedef hastaları için belirlediği destekleme oranının artırılması halinde daha fazla insanın merkeze geleceği belirtildi.
İzmir'de sedef hastaları ile doktorlar "Sedef Hastalığı Hasta Bilgilendirme Okulu" etkinliğinde bir araya geldi - Manisa Sedef Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Öztürkcan: -"Sedef hastalığı ve tedavisi ile ilgili araştırmalar büyük bir hızla devam etmektedir ve tedavi seçenekleri artmaktadır. Bu nedenle gelişmelerden haberdar olmak için hastaların doktoru ile ilişkisini kesmemesi, sürekli irtibat halinde olması oldukça önemlidir"
İzmir'de sedef hastaları ile doktorlar "Sedef Hastalığı Hasta Bilgilendirme Okulu" etkinliğinde bir araya geldi - Manisa Sedef Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Öztürkcan: -"Sedef hastalığı ve tedavisi ile ilgili araştırmalar büyük bir hızla devam etmektedir ve tedavi seçenekleri artmaktadır. Bu nedenle gelişmelerden haberdar olmak için hastaların doktoru ile ilişkisini kesmemesi, sürekli irtibat halinde olması oldukça önemlidir"
22 yaşındaki Georgia Harris sedef hastalığına farkındalık yaratmak için cilt problemini gizlemek yerine onunla ne kadar barışık olduğunu gözler önüne seriyor. Lekeleri yüzünden yıllarca başkaları tarafından alay konusu olduğunu söyleyen genç kızın ilham veren hikayesi, görenlere ders oluyor...
Dünya çapında 125 milyondan fazla cildinde kuru kaşıntıdan yani sedef hastalığından muzdarip. Bu kadar büyük bir sayı, bu mücadelede yalnız olmadığınız anlamına geliyor. İşte yaşam kalitenizi ve özgüveninizi artıran, iltihaplı bölgeleri tedavi ettiği kanıtlanan 9 doğal yol. Bu çözümlerin hepsi denenmiş!
Dünya genelinde 52 bin hasta üzerinde gerçekleştirilen 28 farklı bilimsel araştırmayı değerlendiren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Kuru, cinsel fonksiyon bozukluğunun sedef hastalarında, diğer insanlara göre 5, 5 kat daha fazla görüldüğünü belirtti, sedefe bağlı eklem hastalığı (sedef romatizması) olanlarda da bu oranın daha yüksek durumda olduğunu söyledi.
Antalya'da yaşayan 42 yaşındaki Musa Sümbül isimli kişi, 23 yıldır mücadele ettiği sedef hastalığından kurtuldu.
Antalya'da 23 yıldır sedefle mücadele eden 42 yaşındaki Musa Sümbül, hastalığından büyük oranda kurtulmanın mutluluğunu yaşıyor - Sümbül: - "Artık rahatça dışarıya çıkabiliyorum. Eskiden beni görenler korkup kaçıyordu"
Antalya'da 23 yıldır sedefle mücadele eden 42 yaşındaki Musa Sümbül, hastalığından büyük oranda kurtulmanın mutluluğunu yaşıyor - Sümbül: - "Artık rahatça dışarıya çıkabiliyorum. Eskiden beni görenler korkup kaçıyordu"
İnsanların acı dolu bakışları yüzünden yılllardır cildini gizleyen 21 yaşındaki sedef hastası Katrina Desjardins, artık cildini saklamıyor. Acı veren lekelerini bir 'aksesuar' gibi gören Katrina, ''Bu lekeler benim bir parçam. Onlar olmasaydı kendimi çıplak gibi hissederdim'' diye konuşuyor.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan 42 yaşındaki Musa Sümbül, vücudunu saran sedef hastalığıyla 23 yıldır mücadele ediyor - Sümbül: - "Dışarıya çıkmaya utanır hale geldim. Çevremdekilerin dikkatli bakışları beni yoruyor. Sağlığıma kavuşmak istiyorum"
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan 42 yaşındaki Musa Sümbül’ün hayatı 23 yıldır mücadele ettiği sedef hastalığı nedeniyle kabusa dönmüş durumda. 23 yıl önce bir sabah uyandığında derisinde kızarıklıklar olduğunu gören ve hastaneye giden Sümbül, kendisine verilen ilacı kullanmış ancak derisindeki kızarıklıklar artarak devam etmiş. Antalya Tıp Fakültesine giden ve kullandığı ilacın ters etki yaptığı söylenen Sümbül’ün derisinde pullanma ve iltihaplanma oluşuyor.
İspanya'da yaşayan Celia Martinez'e, 16 yaşında sedef hastalığı teşhisi konuldu. Vücudunun %90'ını kaplayan sedef hastalığı nedeniyle zor günler geçiren ancak zamanla yaralarıyla yaşamaya alışan genç kız kariyerine modellik yaparak devam ediyor; ve kendisi gibi olan kişilere ilham kaynağı olmak istiyor.
11 yaşında, saç derisindeki lekeler yüzünden saçkıran olduğunu düşünen İngiltere Hampshire'de yaşayan Alice Weekes, 15 yaşında sedef hastası olduğunu öğrendi. Şu an 18 yaşında olan Alice, vücudunun yüzde 70'ini kaplayan yaralarına rağmen cildini sevdiğini söylüyor.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir mekana eğlenmeye gelen Yıldız Tilbe'nin görüntüsü, hayranlarını üzüntüye boğdu.
Sedef hastalığı ve iflas eden karaciğeri nedeniyle tedavi gören Nejat İşler, aylar sonra Bodrum Gümüşlük'te ortaya çıktı.