Pina Haberleri

Kıyıya vuran 'müsilaj savaşçısı' pinalar endişe yarattı! Uzmanından uyarı geldi

1 saatte 6 litre deniz suyunu süzdüğü için müsilajla mücadelede etkin rol oynayan pinalar, fırtına sonrası Balıkesir'de kıyılara vurdu. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Niye hep pinalar kıyıya vurdu? Çünkü misafirlerin ayağına yosun değecek diye çayırları söktük. Çayırları sökünce, dalganın şiddetini azaltacak bir yastık görevi gören deniz çayırları, ortadan kalktı. Pina ne yapsın? Pina, o şiddetli dalgaya karşı nasıl tutunsun" dedi.

Haber 22-11-2023 12:21

Sevindirici haber! Uzmanlar da şaşkın... Marmara'da görülmeye başlandı! Kimse beklemiyordu

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesince Marmara Denizi'nde yapılan çalışmalarda, nesli tükenme tehlikesi altındaki müsilaja çare olarak görülen "pina"ların (kalem kabuklu yumuşakça) popülasyonunun arttığı tespit edildi. Yeni pina bireylerini gözlemlediklerini söyleyen Dr. Benal Gül "Bu bizim için sevindirici, önemli haber" dedi. Pinaların korunmasının deniz ekosistemi için önemli olduğunu vurgulayan Gül, pina popülasyonunun kendisini üremeye açtığını ve sayılarının artabileceğini ekledi.

Haber 27-06-2023 14:59

Marmara'da deniz suyunu temizleyen pinalarla ilgili farkındalık projesi başlatıldı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, saatte 6 litre deniz suyunu süzerek müsilaj oluşumunu engelleyen pinalar için Marmara'nın son sığınak olduğunu söyledi.

Yurthaber 13-04-2023 13:44

2 tür kalmıştı, parazit vurunca pinaların nesli tükendi! 'Çocuklara artık müzedeki örneklerini göstereceğiz'

Akdeniz ve Ege'de kirlilik ve kaçak avcılık gibi nedenlerle popülasyonu azalan çift kabuklu bir yumuşakça olan pinalar, Antalya Körfezi'nde tamamen yok oldu. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Antalya Körfezi'nde 2 tür pina vardı ancak hiçbiri kalmadı. Çocuklarımıza ancak müzelerdeki örneklerini gösterebileceğiz'' dedi. Pinalar, 2016 yılında ortaya çıkan 'Haplosporidium Pinnae' isimli parazit nedeniyle yok olma noktasına gelmişti.

Haber 31-10-2022 10:50

Diğer Haber Etiketleri

Pina

Pina Hakkındaki Haberler Mynet'te. Pina Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.