Aralarında tekne sahibinin de olduğu 4 kişiye yasak sahada trol ile kaçak su ürünleri avcılığı yaptığı gerekçesiyle toplam 231 bin 898 lira ceza uygulandı.
Ege Denizi'ndeki çiftliklerde büyütülen orkinosların ihracatı, bu yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 arttı - Karaburun'daki bir orkinos çiftliğinin müdürü Hasan Yılmaz: - "Cüsse olarak devasa balıklar olmasına rağmen çok narin yapılılar"
Yalova'da kurulan midye çiftliklerinde hasat başladı
Adana'da yetiştirilen sazan yavrularının hasadı yapıldı
Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Işık: - "Şu anda Marmara Denizi'nde bol miktarda hamsi görülüyor. Sezondan umutluyuz. Balıkçılarımız umutlu. Kazasız belasız bol bereketli bir sezon diliyorum" - DEM-BİR Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber: - "Belki de denizlerimizde son 50 yılın en iyi palamut popülasyonunu göreceğiz. Erken olmasına rağmen şu anda palamut özellikle Çanakkale Boğazı'ndan bile geçmeye başladı. İstanbul Boğazı bölgesinde son yılların en büyük lüfer popülasyonunu bekliyoruz"
Ege'den su ürünleri ve hayvansal mamul ihracatı 1,5 milyar dolara ulaştı
Ocak-haziran döneminde başta Rusya Federasyonu olmak üzere 22 ülkeye 13 bin 213 tonluk su ürünü ihraç edildi
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin: - "Kayseri, İç Anadolu'nun ortasındaki bir şehrin iç sulardan dünyaya açılmasına güzel bir örnek. Bu bölgede işleme tesislerinin de olmasını, balıkların nihai ürüne döndükten sonra Kayseri'den dünyaya pazarlanmasını hedefliyoruz"
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz: - "2021 yılı itibarıyla sadece Elazığ'da 96 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Türkiye'ye endekslediğiniz zaman 2021'de tarım hasılası içerisinde yüzde 10'luk kısımda sadece su ürünleri ihracatı gerçekleştirdik"
Üniversite öğrencisi ve aşçı Nafiz Yurtman: - "İnşallah en kısa süre içerisinde tescil alırız. Bu meze, su ürünleri restoranlarında tüketilebilir"
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Demir: - "(2022 ihracatı) 250-300 milyon dolar bandına çıkar"
Önceki yıl cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını yapan su ürünleri sektörü, geçen yılı dış satımda yüzde 33'lük artışla kapattı - Türk su ürünleri 2021’de 106 ülkeye satıldı, Rusya en fazla ihracat yapılan ülke oldu
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir: - "Sektörün vermiş olduğu başarılı işler yıl bitmeden rekoru getirdi. 2023 hedeflerimiz 1 milyar dolardı. Bunu 2019'da yakaladık. Şimdi ise hedefimiz ihracatımızın 2023'te 1,5 milyar doları aşması"
Türk su ürünleri ve hayvansal mamulleri, Almanya'daki fuarda tanıtıldı
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak: - "Küresel ısınmanın ve kuraklığın getirdiği olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin su ürünleri üretiminin, ihracatının, yetiştiriciliğinin ve avcılığının önü açık"
Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Safsoylu: -"Geçen sene balıkçılarımız güzel kazanç elde ettiler bu sene de umutluyuz. Çok bereketli bir sezon olacağına inanıyoruz"
İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan: - "Eylül ayında avcılık sezonunun açılmasıyla ihracatın artış hızı da artacaktır. Sektör olarak yıl sonundaki rekor hedefimize emin adımlarla gidiyoruz"
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan: - "Şu ana kadar yangın bölgelerine yüzlerce ton buz ve su gönderdik. Yangınlar sönene kadar sektörümüz elinden geleni fazlasını yapmaya devam edecek"
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan: - "Bu sene rekorlara bir yenisini eklemek istiyoruz. Böyle giderse 1,2 milyar dolar ihracatın üzerine çıkacağız"
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay: - "Balon balığı, balon gibi şiştiği için derisi çok esnek ve sağlam bir yapıda. Dolayısıyla hem tekstil ve giyim sanayisinde hem de diğer sektörlerde rahatlıkla kullanılacak bir yapıya sahip" - "Balon balığının hem kimya sanayinde zehrini değerlendirmek üzere hem de derisini değerlendirmek için bize müracaat eden firmalar var"
ÇOMÜ'nün yetiştirdiği ıstakoz yavruları denize bırakıldı
Çanakkale Boğazı'nda müsilaj yoğunluğu sürüyor
"Farklı akıntılar bulunduğu ve daha açık bir havzaya sahip olduğu için Akdeniz müsilaj oluşumuna karşı avantajlı durumda"
Enerjisel çalışmalara inanların sayısı azımsanmayacak derecede çoktur. Hangi ortamda olursanız olun bulunduğunuz yerden pozitif ya da negatif bir enerji alır ve verirsiniz. Kimi zaman bu enerji alışverişi sağlığınız dahi etkiler. Peki evinizde negatif enerji olup olmadığını merak ediyor musunuz? Eğer cevabınız evetse bunu oldukça kolay bir yöntemle öğreneceksiniz.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir: - "Sektörümüz salgın döneminde artan sağlıklı beslenme talebinin etkisiyle yeni bir rekora adım adım gidiyor"
Bugüne kadar ticari avcılığa açılan 188 baraj gölünden geçen yıl çeşitli türlerde toplam 13 bin 500 ton su ürünü elde edildi - Su ürünleri istasyonlarında üretilen 17 milyon pullu sazan, 4 milyon şabutla baraj gölleri balıklandırıldı
İstanbul'da çok fazla kimsenin bilmediği balık müzesinde 450'den fazla balık türü sergileniyor. Sergilenen balıklar arasında 52 yıl önce tutulmuş bir kurbağa ve çizgili hani balığı, 1970'te yakalanmış bir eşkina ve 1973'te tutulmuş bir öküz balığı bile var.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir: - "Geçtiğimiz yıllarda Yunanistan kültür balıkçılığında bizden öndeydi ancak son 5 yılda Yunanistan'ı geride bıraktık. Bu fark kapanacak gibi değil. Levrek ve çipurada dünya lideriyiz"
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval: - "Bir balon balığında 30 yetişkin insanı öldürmeye yetecek kadar zehir bulunuyor ve bilinen bir panzehri de yoktur"
Türkiye'nin ocak ayında gerçekleştirdiği su ürünleri ihracatı yüzde 12 artarak 100 milyon 809 bin dolara ulaştı - Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan: - "Geçen yılı rekorla kapatmıştık. Bu seneye de çok iyi başladık. Sektör olarak yeni rekorlar kıracağımıza inancımız tam"
Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak: - "Yaklaşık 78 bin ton ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracattan 410 milyon dolar ülkemize gelir sağladık. Firmalarımız bu anlamda büyük çaba sarf etti"
Akdeniz'den geçen yıl 115 ülkeye su ürünleri ve hayvansal gıda ihraç edildi
Akdeniz'den geçen yıl 115 ülkeye su ürünleri ve hayvansal gıda ihraç edildi
Su ürünleri ihracatçıları STA sonrası Birleşik Krallık'a dış satımın artmasını bekliyor
Su ürünleri ihracatında tutar 822 milyon dolara ulaştı
Türkiye, yılın ocak-eylül döneminde 85 ülkeye 140 bin 749 ton su ürünleri ihraç ederek 726 milyon 143 bin 527 dolar gelir sağladı - En fazla su ürünü ihraç edilen ülkeler, miktarda İtalya, elde edilen gelirde ise Hollanda oldu
Su ürünleri av sezonunun açılmasıyla birlikte denizin ilk mahsulleri satılmaya başladı. Bu sene balıkçıların gözdesi ise palamut oldu. Gürpınar Balık Hali'nde palamudun çifti 20 liradan satıldı.
TAGEM Daire Başkanı Ali Ayar: - "2023 yılındaki ihracat hedefimiz sayın Cumhurbaşkanımızın da hedefi revize etmesiyle 2 milyar dolara çıkmış durumdadır" - Elazığ Valisi Erkaya Yırık: - "420 bin siraz balığı Hazar Gölü ile buluşacak, bu hepimiz için büyük bir mutluluk"
"Su ürünleri sektörümüz yara almadan pandemiyi geçti" - "İç piyasada tüketimin artışı gibi konularda inisiyatifler alarak balıkçılık sektörümüzü ayakta tutmayı başardık. Su ürünleri sektörümüz yara almadan pandemiyi geçti. Şimdi daha emin adımlarla ihracatlarımız da açıldı" - "Üretilmiş ve işlenmiş balığın kilogramına da 2 lira destek açıkladık. Bu 2 lira destek de üreticimizin moral motivasyonunu yüksek tutmak için çok önemliydi"
Doğu Karadeniz'den yılın ilk çeyreğinde 10 ülkeye bin 657 tonluk su ürünü ihraç edilerek, karşılığında da 8 milyon 595 bin 338 dolar gelir elde edildi - Dış satımda 6 milyon 742 bin 685 dolarla Rusya Federasyonu ilk sırada yer aldı - DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu: - "Bölgeden özellikle Rusya Federasyonu'na önemli miktarda ihracat yapılmakta ve ihraç edilen ürünlerin kalite ve leziz yönünden büyük beğeni almasından dolayı da önümüzdeki dönemde ihracatın daha üst rakamlara ulaşacağından ümitliyiz"
Bu dönemde ihracat, 21 milyon 100 bin dolara yükseldi - En fazla alabalık Almanya, Rusya ve Hollanda'ya ihraç edildi - Türkiye'de ocak-şubat döneminde su ürünleri ihracatında ise 60 ülkeye 60 milyon dolarlık ihraçla ilk sırada levrek yer aldı
Gürpınar Su Ürünleri Hali'ne geçen yıl getirilen ürünler arasında 13 bin 709 ton ile hamsi ilk sırada, 4 bin 201 ton ile istavrit ikinci sırada, 3 bin 925 ton ile mezgit üçüncü sırada yer aldı - Hale getirilen ürünlerin yıl boyu satış fiyatlarının ortalamasına bakıldığında en pahalı balık olan tekir, 26 lira 66 kuruştan alıcı buldu
Kültür balıkçılığı üretim kapasitesini hızla artıran Türkiye, özellikle levrek ve çipurada dünya pazarlarında elde ettiği başarıyla su ürünleri ihracatını 1 milyar doların üzerine taşıdı - Türkiye İhracatçılar Meclisi Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan: - "Su ürünlerinde 2020'de 1 milyar 100 milyon dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz"
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya: - "KDV indirimiyle su ürünlerinde kayıt dışılık azalacaktır" - YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon: - "Düzenlemeyle yumurta fiyatlarına istikrar gelecek"
Türkiye'nin farklı bölgelerindeki tesislerde geçen yıl başta alabalık, çipura ve levrek olmak üzere 314 bin 537 ton su ürünü elde edildi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak: - "Avrupa'da tüketilen her 3 balıktan biri Türkiye'den gitmektedir" - "Deniz kültür balıkçılığı üretiminde Türkiye birincisi olan Muğla'dan geçen yıl 85 ülkeye yaklaşık 65 bin ton çipura, levrek ve alabalık ihraç edilerek 353 milyon dolar gelir elde edilmiştir"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: - "Bu yılın 10 ayında 94 bin 442 su ürünleri denetimi yapıldı. Denetimlerde 588 ton su ürünü ile 2 bin muhtelif ağ ve av aracına el konulurken, kurallara aykırı davrananlara 23,6 milyon liralık idari para cezası uygulandı"
Ticari amaçlı su ürünleri avcılık ya da yetiştiricilik faaliyetinde kullanılacak gemiler ve diğer su vasıtaları için de Tarım ve Orman Bakanlığından ruhsat tezkeresi veya izin alınması zorunlu olacak - Balıkçı barınakları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapılacak, bunların kiralanmalarına yönelik çalışmalar ise Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülecek - Kanuna aykırı fiiller sonucunda oluşan masraflar, aykırılığı işleyenden, gemi sahibi veya donatandan tahsil edilecek - İç sular, Karadeniz, Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında, gemilerdeki faaliyetlerin yürütülmesinde gerekli olan aydınlatma hariç, ağlarla avlanma amaçlı ışık kullanan veya bu amaca uygun ışık donanımı bulunduran gemiler için sahip veya donatanlarına 50 bin lira idari para cezası verilecek - Su ürünlerinin geçmesine mahsus balık geçidi veya asansörleri yapmayanlara veya istenen tedbirleri almayanlara aykırılığın giderilmesi için süre tanınacak, aykırılığı gidermeyenlere 100 bin liradan 200 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek - Avcılık istihsal hakkını kiralayan kooperatif, kooperatif birliği veya köy birliklerinin, düzenlemelere aykırı hareket eden başkan ve yönetim kurulu üyelerine ayrı ayrı 2 bin 500 liradan 25 bin liraya kadar idari para cezası verilecek
TBMM Genel Kurulunda, Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek, yasalaştı - Ticari amaçlı su ürünleri avcılık ya da yetiştiricilik faaliyetinde kullanılacak gemiler ve diğer su vasıtaları için de Tarım ve Orman Bakanlığından ruhsat tezkeresi veya izin alınması zorunlu olacak - Balıkçı barınakları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapılacak, bunların kiralanmalarına yönelik çalışmalar ise Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülecek - Kanuna aykırı fiiller sonucunda oluşan masraflar, aykırılığı işleyenden, gemi sahibi veya donatandan tahsil edilecek