Otizm Haberleri

Otizmlilerin öğrenirken ürettiği hediyelik eşyalar, depremzede özel çocuklara gönderiliyor

Düzce'de hediyelik eşya, bez bebek yapımı ve taş boyama eğitimi alan otizmli öğrencilerin el emeği ürünleri, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen özel gereksinimli çocuklara gönderiliyor.

Yurthaber 13-02-2024 11:46

Otizmli öğrenciye öğretmeninden dayak iddiası! Sopayla dövdü, boğazımı sıktı, bacağıma vurdu

İstanbul'da bir otizm spor okulundaki zihinsel engelli bir öğrenci, öğretmeni tarafından darbedildiğini iddia etti. Öğrencinin annesi öğretmenden şikayetçi olurken, olayın detaylarını zihinsel engelli Kadir A. anlattı.

Haber 08-02-2024 16:25

Vicdanları yaralayan haber! Otizmli çocuğu olan komşusunun kapısına sopayla dayandı: Sen erkeksin ben tek başımayım

Kocaeli'nde yaşanan olay vicdanları bir kez daha derinden yaraladı. Otizmli çocuklarının tedavisi için Almanya'dan gelen aileye, komşuları dünyayı dar etti. Üst üste yaşanan gerginliklerin ardından şikayetçi kadın elinde beyzbol sopasıyla ailenin kapısına dayandı. İşte sonrasında yaşananlar...

Haber 11-01-2024 12:14

Kendisini medyum olarak tanıttı! Geçmiş yaşamında sevgilisi olduğunu iddia ettiği otizmli kadına tecavüz etti

Taylandlı bir medyum, annesine 21 yaşındaki kadının önceki hayatındaki eski sevgilisi olduğunu söyledikten sonra otizmli bir kadına tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklandı. Annenin olayı polise bildirmesi üzerine 55 yaşındaki sözde medyum Pasriariyamatetrai Satjaputtabaramee Bangkok'ta yakalandı.

Trend 11-01-2024 08:24

Tıp literatüründe böylesi yok! Dünyada ilk defa Türkiye'de görüldü

Yalova’da glomus tümörüne yakalanan 10 yaşındaki otizm hastası Rana Akgül, yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Başel, “Dünya literatüründe ilk defa otizmli bir hastada glomus tümörüne rastladık. Ben literatürde tarama yaptım. Glomus tümörünü otizmli hastada ilk kez biz çıkarmışız. Dünyada ilk” dedi. İşte detaylar...

Haber 25-12-2023 11:40

Otizmli kayınbiraderine tecavüz edip hamile kaldı! Bebeğini doğuran kadın Asıl mağdur benim diyerek kendisini savundu

Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinde yaşanan bir olay herkesi şaşkına çevirdi. 36 yaşındaki Amanda Rose Brooks isimli kadın otizmli kayınbiraderine 10 yıl boyunca tecavüz etmek ve onun bebeğini doğurmakla suçlandı. Brooks mahkemede mağdur olduğunu söyleyerek kendisini savundu.

Trend 24-12-2023 08:48

Otizm nedir, otizm belirtileri nelerdir? Otizm en erken kaç yaşında ortaya çıkar?

Otizm bireyin sosyal etkileşim, iletişim, ve tekrarlayıcı davranışlar alanlarında belirgin zorluklar yaşadığı, nörogelişimsel bir bozukluktur. Her otistik bireyin deneyimi benzersizdir ve geniş bir spektrum içinde yer alabilir. Otizm bir kişinin dünyayı algılama ve anlama biçimini etkiler, bu da onları diğer insanlardan farklı bir bakış açısına sahip kılar.

Haber 23-11-2023 16:17

11 yaşındaki otizmli çocuk ailesinin gözü önünde cinsel saldırıya uğradı! Tatilleri kabusa döndü... Olanlar karşısında şok oldu

İspanya'nın popüler tatil lokasyonlarından biri olan Tenerife'de çocuklarıyla birlikte tatil yapan bir aile korkunç bir durumla yüzleşmek zorunda kaldı. Otelde bulunan diğer çocuklarla birlikte bilardo oynadığı sırada cinsel saldırıya maruz kalan 11 yaşındaki otizm çocuğun ailesi durumu anında polise bildirdi.

Trend 04-10-2023 08:26

40 çocuktan 1'inde görülüyor! Anne - babalar, bu belirtiler varsa dikkat

Uzmanlar anne ve babaları son yıllarda otizm görülme sıklığında artış yaşandığına dikkat çekip uyarıyor. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, 50 yıl önce 1000 çocukta 1 görülen spektrum bozukluğun, şu an 40 çocukta 1'e düştüğünü belirtti. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen doktora götürün.

Haber 28-09-2023 09:57

Bursa'da otizmli gençler firmaların destekleriyle iş gücüne katılıyor

Bursa'da, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce yürütülen, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İşgücü Piyasasına Geçişlerinin Desteklenmesi (OTİGED) Projesi'nin kapanış etkinliği yapıldı.

Yurthaber 08-06-2023 10:08

Düzce'de otizmli çocuğun polislik hayali bir günlüğüne gerçeğe dönüştü

Düzce'de yaşayan 11 yaşındaki otizmli Muhammed Celil Kaya'nın polis olma hayali bir günlüğüne gerçek oldu.

Yurthaber 14-04-2023 10:33

Muş'ta otizmli öğrenci, öğrendiği telefon numaralarını ve araç plakalarını unutmuyor

Muş'ta Ali Kuşçu Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda eğitim gören otizmli Seyit Çelik, öğrendiği telefon numaralarını ve araç plakalarını unutmuyor.

Yurthaber 12-04-2023 13:51

İstanbul'da akılalmaz olay... Otizmli çocuğun sesinden rahatsız oldu, anne ve babasına saldırdı! Korkuyorum, çok büyük tehditler ettiler

Beylikdüzü'nde, iddiaya göre 5 yaşındaki otizmli çocuğun gürültüsünden rahatsız olduğu öne sürülen Y.Ş., çocuğun annesi Müjgan Özdemir'e tepki gösterdi. Bunun üzerine baba Murat Kaan Özdemir, yine iddiaya göre tepki gösteren Y.Ş.'nin yanına giderek durumu izah ederken tartışma çıktı. Tartışmadan 20 gün sonra baba Özdemir, sopalı saldırıya uğradı. O anlar, iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Baba Murat Kaan Özdemir, "Açıkçası korkuyorum çok büyük tehditler ettiler" dedi.

Haber 10-04-2023 11:05

Tüm dünya bu aileyi konuşuyor! Hastalıkları yüzünden havlayarak iletişim kuruyorlar

Amerika'da yaşayan Whittaker ailesi bu hafta yayınlanan belgesel ile gündem haline geldi. Oldukça kalabalık olan bu ailenin birçok üyesinin doğuştan gelen hastalıkları nedeniyle sadece havladığı ve homurdandığı öğrenildi. Olayı araştıran uzmanlar havlamalarına neden olan hastalığı açıkladı.

Haber 06-04-2023 16:40

Evlat edindikten sonra otizmli olduğunu öğrendiği Yiğit'in elini 20 yıldır bırakmıyor

Antalya'da evlat edindikleri ve 2 yaşındayken otizm teşhisi konulan Yiğit'ten hiçbir zaman vazgeçmeyen Hatice Tekeli, 20 yıldır gözü gibi baktığı oğlunun gösterdiği ilgi, sevgi ve eğitimle gelişmesini sağladı.

Yurthaber 03-04-2023 13:18

Psikologdan otizmli çocuğa darp kamerada! Görüntüleri izleyince soluğu karakolda aldılar

Otizmli 6 yaşındaki Mustafa Koşar'ın ailesi son zamanlarda çocuklarının davranışlarında değişiklik olduğunu fark edince odasına gizli kamera yerleştirdi. Kamera görüntüleriniz izleyen anne baba, ögrdüklerine inanamadı. İddiaya göre küçük çocuk, evine özel eğitim vermesi için gelen klinik psikolog İ.A tarafından darbedildi. İ.A. eğitimlerin katı kurallar dahilinde olduğuna vurgu yaparak iddiaları yalanlarken, aile, klinik psikolog İ.A hakkında suç duyurusunda bulundu. İşte olayın detayları...

Haber 29-01-2023 16:06

Kullanmadan önce tekrar düşünün! Genç kız deodorant nedeniyle hayatını kaybetti

Deodorant kullanımı ter kokusu ve terlemeyi önlese de hem çevreye hem de sağlığa oldukça fazla zarar verebiliyor. Özellikle belirli hastalıklara sahip kişilerin deodorant kullanması büyük risk oluşturuyor. 14 yaşındaki genç kız deodorant solunması nedeniyle hayatını kaybetti.

Haber 27-01-2023 09:14

Tıp dünyasında 'çığır açan' gelişme: Hastalığı tek bir saç teliyle tespit ediyor

Hastalıkları erken teşhis etmek hastalığın tedavi sürecinin çok daha etkili ve iyi olmasını sağlayabiliyor. Tıp dünyası hastalıkları daha erken teşhis etmek için çeşitli uygulamalar deniyor. Son yapılan açıklamalara göre tek bir saç teliyle geç fark edilen hastalığı tespit etmek mümkün olabiliyor.

Haber 08-01-2023 13:58

Samsun'da Engelsiz Acil Servis hizmeti başladı

Sağlık Bakanlığınca hayata geçirilen "Engelsiz Acil Servis" uygulaması, pilot il Samsun'da başladı.

Yurthaber 04-01-2023 14:39

Mutfakta kullanılan bu ürünler hormon sistemini mahvediyor! Kısırlığa yol açabiliyor

Evin içerisinde kullandığımız birçok eşyanın içerisinde fark etmesek bile çok zararlı maddeler bulunuyor. Özellikle plastiklerin sağlık için ne kadar zararlı olduğu yıllardır belirtiliyor. Günlük kullanılan zararlarını bilmediğimiz bazı kimyasallar hayatımızı kolaylaştırırken sağlığımıza zarar veriyor.

Haber 14-12-2022 09:28

Mutfaktaki gizli tehlike: Milyonlarca zehir içeriyor! Vücuda verdiği zarar inanılmaz

Sağlıksız beslenmenin hastalıklara yol açtığı biliniyor. Ancak hastalıklara neden olan tek etken sağlıksız beslenmek değil. Yapılan yemeklerde kullanılan mutfak eşyaları da büyük tehlike oluşturuyor. Uzmanlar mutfakta sıklıkla kullanılan bir ürünün milyonlarca zehirli kimyasal oluşturduğunu belirtiyor. Bu kimyasallar kansere neden olabiliyor.

Haber 11-11-2022 09:14

Yediği elma canından etti... Bakımevinde dikkat çeken ihmal iddiası! 'Oğlunuzun kalbi durdu'

Sultanbeyli'de özel bir engelli bakım merkezinde dehşete düşüren bir olay yaşandı. Merkezde kalan otizmli Oğuz Sercan Şevker'in (31) kattı yiyecekler yemesi yasaktı. İddiaya göre Şevker, yasağa rağmen elma yedirilmesi nedeniyle nefessiz kalarak öldü. Aile, oğullarının ölümünde ihmal olduğunu öne sürerek suç duyurusunda bulundu. Bakımevi yetkilileri ise Şevker'in bahçede bulunan ağaçtan elma kopararak yediğini söyleyerek ihmal iddialarını kabul etmedi. İşte olayın detayları...

Haber 02-11-2022 11:59

Otizmli Gökay’ın hayali gerçek oldu

Osmaniye’de 5 yaşındayken otizm teşhisi konulan Gökay Doğan Gök, küçüklüğünde annesinin aldığı oyuncak mikroskoptan ilham alarak araştırma yapmaya yöneldi.

Haber 28-10-2022 10:15

Otizmli Ertuğrul, hayalini kurduğu konservatuvarı kazanmanın mutluluğunu yaşıyor

Anne Sara Gök: - "Ertuğrul'un okulda arkadaşlarıyla çok güzel bir ortamı oldu. Onun sosyalleşmesi ve iletişiminin gelişmesi anlamında okulun inanılmaz büyük katkısı oldu"

Yurthaber 15-10-2022 11:02

Otizmli bireylerin aileleri İstanbul'da bakımevinde ölen gençle ilgili basın açıklaması yaptı

Otizmli bireylerin aileleri İstanbul'da bakımevinde ölen gençle ilgili basın açıklaması yaptı

Yurthaber 09-10-2022 14:54

TİHEK heyetinden otizmli gencin darp sonucu öldüğü iddia edilen bakımevinde inceleme

TİHEK heyetinden otizmli gencin darp sonucu öldüğü iddia edilen bakımevinde inceleme

Yurthaber 03-10-2022 16:42

Otizmli Birsen Başar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzmanlarına seminer verdi

Otizmli Birsen Başar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzmanlarına seminer verdi

Yurthaber 27-09-2022 13:11

Gelen telefon her şeyi değiştirdi! İstanbul'da bakımevinde kan donduran vahşet

İstanbul'da bir bakımevinde annesi tarafından küçük yaşta terk edilen ve halası tarafından bakımı üstlenilen 20 yaşındaki otizmli Mehmet Eres hayatını kaybetti. Tutanağa 'normal ölüm' yazılan olayla ilgili Eres'in bezle elleri ve ayaklarından sandalyaye bağlandığı, görevli tarafından darp edildiği ve sürüklenerek yatağa götürüldüğü ortaya çıktı.

Haber 26-09-2022 08:15

İşitme engelli milli atlet, otizmli çocukların gelişimine katkı sunuyor

Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde spor uzmanı olarak görev yapan Hüseyin Baydaş: "Otizmli çocuklarla sportif çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bütün engelli kardeşlerimi seviyorum ve onlara faydalı olmak istiyorum" - Otistik Çocuklar Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Fatma Kilci Kavas: "Hüseyin hocamızın sevgisi, ilgisi ve sempatisi sayesinde spor konusunda otizmli çocuklarımızda çok güzel ilerlemeler oldu"

Yurthaber 22-09-2022 11:08

Otizmli Muhsin’in üniversiteli olma sevinci

Otizmli milli kayakçı ve jimnastikçi Muhsin Murat Bingül (18), Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Spor Bilimleri Fakültesi'nin özel yetenek sınavlarını kazandı. Antrenörlük eğitimi bölümüne kaydını yaptıran Muhsin Murat Bingül'ün öğrenci belgesini Rektör Prof. Dr. Bülent Çakmak verdi.

Haber 20-09-2022 13:27

Otizmli Recep Ege'nin konservatuvar sınavına hazırladığı engelli genç hayaline kavuştu

Hafif zihinsel engeli bulunan 21 yaşındaki Barış Kadıoğlu, otizmli Recep Ege Altıncıoğlu'nun verdiği eğitim sayesinde konservatuvar sınavını kazandı - Barış Kadıoğlu: - "Onun sayesinde kazandım. Hayalim müzik öğretmeni olmak"

Yurthaber 12-09-2022 11:06

Yanlış sünnet sonucu ailenin hayatı karardı! 1,5 ay sonra içine kaçtığını gördük

Otizm hastası 8 yaşındaki A.İ. ve ailesinin hayatı özel bir hastanede yapılan yanlış sünnet sonrası karardı. Küçük çocuk Ankara, Sincan’da yapılan hatalı sünnet işleminin ardından tuvaletini yapamaz hale geldi. Aile, çocuklarında kalıcı hasar olmasından korkarken gece gündüz nöbetleşerek çocuğun başında bekliyor. Yüzde 90 engelli küçük çocuğun babası ise yaşananları anlattı ve işlemden 1,5 ay sonra çocuğunun penisinin deri tarafından kapatıldığını ve içine kaçtığını gördüklerini söyledi.

Haber 06-09-2022 23:24

Güpegündüz otelin havuzunda cinsel ilişkiye girdiler! Onları gören otistik çocuğu...

Mary Hughes, geçen hafta İspanya'nın Gran Canaria adasında çıktıkları tatilde, otistik torununda travma yaratan korkunç olayla ilgili şikayetçi oldu. 8 yaşındaki Aston Hawke'ın otelin havuzunda cinsel ilişkiye giren bir çift tarafından kötü muameleye maruz kalması üzerine hareket geçen Hughes, hem turizm şirketine hem de otele olan kızgınlığını dile getirdi ve adalet istedi.

Trend 04-09-2022 18:15

Otizmli bireyler hayatı Bizim Orada öğreniyor

Otizm Federasyonu'nun projesi kapsamında Urla sahilinde hizmete açılan "Bizim Ora" adlı tesiste otizmli bireyler de "ön yargılara takılmadan" çalışmayı öğreniyor, sosyal yaşama uyum sağlıyor ve ayrımcılığa uğramadan aileleriyle tatil yapabiliyor - Federasyon Başkanı Veysel Şahin: - "Bu bireyler de yapabilir onlara şans verilmeli onlar da tüketici konumundan üretici konumuna geçebilir, amacımız bunu göstermekti, inşallah başarılı olacağız"

Yurthaber 15-08-2022 12:36

Çanakkale'de buluşan otizmli öğrenciler üniversitedeki müzik eğitimlerini tamamladı

Çanakkale'de buluşan otizmli öğrenciler üniversitedeki müzik eğitimlerini tamamladı

Yurthaber 22-07-2022 14:42

Samsun'da kayıp otizmli çocuğu arama çalışmaları 10 gündür sürüyor

Samsun'da kayıp otizmli çocuğu arama çalışmaları 10 gündür sürüyor

Yurthaber 17-07-2022 16:16

Otizmli Barkın yüzme sayesinde sosyalleşip özgüvenini artırdı

Tekirdağ'da oğlunu 20 yıldır yüzme kursuna getiren Hüseyin Akata: - "Aileler öncelikle bu otizmi kabul edecek. Otizmi kabul ettikten sonra çocuğu mümkün mertebe fazla da sıkmadan sosyal ortamlara götürmeleri gerekiyor. Çocuklar sosyal ortamlara girdikçe, etkinlik yaptıkça rahatlıyor, agresifliği azalıyor ve kendine güveni artıyor"

Yurthaber 12-07-2022 11:59

Samsun'da kayıp otizmli çocuğun bulunması için çalışmalar sürüyor

Samsun'da kayıp otizmli çocuğun bulunması için çalışmalar sürüyor

Yurthaber 10-07-2022 15:49

Samsun'da kayıp otizmli çocuğun bulunması için çalışma yapılıyor

Samsun'da kayıp otizmli çocuğun bulunması için çalışma yapılıyor

Yurthaber 09-07-2022 17:52

Konya'da otizmli bireylerin tedavisine katkı için kurulan SOBE Sera açıldı

Konya'da otizmli bireylerin tedavisine katkı için kurulan "SOBE Sera" açıldı

Yurthaber 22-06-2022 13:07

Otizmli Mert'in ressam olma hayaline akademisyenden özel destek

Üniversitede resim eğitimi almak isteyen otizmli lise öğrencisi Mert Seken, Erciyes Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Kürşat Albayrak'ın gönüllü verdiği derslerle özel yetenek sınavına hazırlanıyor - Albayrak: - "Mert'in serüveninde sanatın önemli bir yeri kaplayacağını düşünüyorum"

Yurthaber 13-06-2022 11:07

Merdivenden düşerek öğrenmişti! Doğru tedavi ile otizmi yendi…

Kocaeli’de yaşayan Kıranlı ailesi kızlarının hareketlerinden şüphelendi. 4 yaşındaki Nisa Kıranlı’nın babasının yanına gidip konuşamaması ailenin Nisa’nın hareketlerini takip etmesine sebep oldu. Merdivenden düşen Nisa’yı doktora götüren ailesi kızlarının otizmli olduğunu öğrendi.

Haber 06-06-2022 14:51

Otizmli bireylerle aileleri ağırlandıkları kampta eğlenceli zaman geçirdi

Kastamonu Yolkonak Gençlik Kampı'nda ağırlanan otizmli bireylerle aileleri, 5 gün boyunca bisiklet, tırmanış, okçuluk, golf, masa tenisi, ip çekme, çuval ve yumurta yarışı gibi etkinliklere katıldı - Kastamonu Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz: - "Çocuklarımızla bir otele gitmemiz, tatil yapma olanağımız yok. Bu etkinlik, ailelerimize can kattı"

Yurthaber 20-05-2022 12:45

Farklı illerden gelen özel çocuklar Kastamonu'yu gezdi

Farklı illerden gelen özel çocuklar Kastamonu'yu gezdi

Yurthaber 16-05-2022 16:51

Belirtilere dikkat edin! İlk 18 ayda ortaya çıkıyor

Bebeklerin sağlığını takip etmek zorlayıcı olsa da ileride oluşacak hastalıkların önlemi hakkında çok büyük önem taşıyor. Bebeğinizin hareketlerini, ağlamalarını bilinçli ve bilinçsiz davranışlarını sürekli olarak gözden geçirmek ve düzenli olarak doktora göstermek gerekiyor. Otizm hastalığı da bebeklerin hareketlerinden fark edilebiliyor. Otizm hastalığı için ilk 18 ayda gösterilen belirtilere dikkat etmek gerekiyor.

Kadin 11-05-2022 16:16

Cemile hala yıllardır otizmli yeğenine annelik yapıyor

Yalovalı 21 yaşındaki Gizem Karaduman'ın halası ve vasisi Cemile Atik: - "Annesi onu 16 yıl önce bırakıp gitti. Onunla hep ben ilgilendim. Onunla çok mutluyuz"

Yurthaber 07-05-2022 11:02

Otizmli sporcu Tuna Tunca, Sakız'dan Çeşme'ye yüzdü

Otizmli sporcu Tuna Tunca, Sakız'dan Çeşme'ye yüzdü

Yurthaber 27-04-2022 12:47

Otizmlilerin onlarla konuşurken bilmemizi istediği 10 şey

Otizmliler dünyayı bizden daha farklı bir şekilde görür ve deneyimler. Bu nedenle başkalarıyla iletişim kurmaları da çok daha zordur. Yine de onlar için hayatı kolaylaştırmak adına yapabileceğimiz çok şey var.

Haber 22-04-2022 04:42

Otizm teşhisi konulanlar anlatıyor: 'Hayatımın 40 yılını geri istiyorum'

İngiltere'de yaklaşık 700 bin kişinin otizmli olduğu sanılıyor. BBC Sağlık Muhabiri Philippa Roxby, ileri yaşlarda otizm teşhisi konmasının bir bireyi nasıl etkilediğini araştırdı.

Haber 22-04-2022 04:41