Leblebi besleyici değerleri ve lezzetiyle ünlü bir atıştırmalıktır. Yüzyıllardır birçok kültürde sevilerek tüketilen leblebi sağlıklı bir protein, lif ve enerji kaynağı olarak bilinir. Ancak leblebiyi aşırı tüketmek kilo alımına katkıda bulunabilir. Bu nedenle leblebiyi dengeli bir şekilde tüketmek önemlidir. Diyette de sıklıkla tüketilen kuru yemişlerden birisi olan leblebinin kilo aldırıp aldırmayacağı sıklıkla araştırılır.
Beyaz leblebi, Türk leblebisi olarak bilinir. Nohudun kavrulmasıyla yapılan leblebide kullanılan nohut türüne göre rengi de farklılık gösterir. Beyaz leblebi, Ege bölgesinde yetişen nohutlarla yapılır ve genellikle kuruyemiş olarak tüketilir. Sakız leblebi olarak da bilinen beyaz leblebi, düşük yağ ve yüksek protein içeriğiyle bilinir ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak tercih edilir. Aynı zamanda birçok yemek ve salata tarifinde de kullanılabilir.
Tıbbın babası olarak anılan İbn-i Sina insan sağlığı için yaptığı çalışmalarla günümüze çok güçlü katkılarda bulundu. Besinlerin sağladığı faydaları tek tek kaleme alan İbn-İ Sina’nın notları halen güncelliğini koruyor. İbn-i Sina aynı zamanda kuruyemişlerle de ilgili önemli notlar paylaştı. Bu kuruyemişlerden biri de beyaz leblebi. İbn-i Sina’ya göre beyaz leblebinin faydaları.
İslamiyet'in en önemli alimlerinden olan İbn-i Sina'nın tarifleri ve önerileri aradan yıllar geçmesine rağmen büyük ilgi görüyor. Kitabında hastalıklar için doğal gıdaların şifalarını sık sık yazan İbn-i Sina, birçok sağlık sorununa çözüm buluyor. ‘’Küçük Tıp Kanunu’’ adlı kitabında beyaz leblebinin faydalarından bahseden İbn-i Sina'nın önerilerine göre beyaz leblebi çeşitli dertlere deva oluyor.
Leblebi denince ilk akla gelen kent olan Çorum, bu ürünün tarihsel bir gelenek olduğu Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi ve ihracatla ön plana çıkan Denizli'nin Serinhisar ilçesi arasındaki lezzet rekabeti, artık dünya pazarlarında da sürüyor
Sağlığımızı iyi gelen birçok gıda bulunuyor. Birçok kişi bu faydalı gıdaların meyve ve sebzeden oluştuğunu düşünüyor ancak bu konuda yanılıyor. Kuruyemişler de sağlık için büyük önem taşıyor. Sıklıkla tüketilen leblebi vücut için tam koruma sağlıyor, hastalıkları önlüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabında bulunan leblebi helvası tarifi, Atina’nın gündeminde yer almaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13 Mart tarihinde İstanbul’da Vahdettin Köşkü’nde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile yediği öğle yemeğinde ikram edilen leblebi helvası tarifi merak ediliyor. Peki leblebi helvası nasıl yapılır? İşte leblebi helvası tarifi ve malzemeleri!
Daha çok leblebisiyle bilinen Çorum'da bu kez leblebiden sabun üretildi. Leblebili Sabunun yapımıyla ilgili bilgi veren Melikgazi Kadın Kültür Merkezi sorumlusu Hilal Irmak, bugüne kadar leblebiden sabun üretilmesine yönelik bir çalışma yapılmadığını belirterek, “Türkiye’de ilk kez böyle bir çalışmayı Çorum Belediyesi Melikgazi Kadın Kültür Merkezi olarak biz gerçekleştirdik” dedi. Irmak ayrıca,
Elazığ'ın Ağın ilçesinde, meşe külünde bekletilen nohutun yöreye has beyaz kumda kavrulmasıyla elde edilen tescilli lezzet Ağın leblebisi, her yıl yaşanan talep artışıyla üreticisinin yüzünü güldürüyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, ''Leblebinin gurbetçiler aracılığıyla yurt dışına götürülmesi değer kazanmasını sağladı. Ağın leblebisine 4-5 bin ton civarında potansiyel bir talep var. Bu yıl kuraklığa rağmen bin tonun üzerinde üretim gerçekleştirebildik'' dedi.
Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan lezzetlerden biri olan leblebi helvasını evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için gerekli olan malzemelerden bir kısmı 1 su bardağı tepeleme leblebi tozu, 1 su bardağı toz şeker ve üzerine koymak için toz tarçındır. İşte leblebi helvası tarifi...
Osmanlı saray mutfağı geniş yemek yelpaze ve benzersiz tatlarıyla damaklarda şölen oluşturmaya devam ediyor. Farklı kültürleri bir arada bulunduran Osmanlı Dönemi'ndeki çeşitlilik mutfağımıza da yansımış ve ortaya şahane lezzetler çıkmış. Bize miras kalan bu yemeklerin dünya mutfağında da çok özel yeri vardır.
Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde yaşayan ve dedesinden babasına, ondan da kendisine kalan yaklaşık iki asırlık dükkanda 55 yıldır mesleğini sürdüren Ahmet Durnaoğlu, müşterilerine eski tekniklerle odun ateşinde kavurduğu leblebiyi sunmaya devam ediyor - Ahmet Durnaoğlu: - "13 yaşında dedemin, babamın yanında çırak olarak çalıştım. Şimdi tezgahı oğluma bırakmaya hazırlanıyorum ancak ondan da söz aldım. Bu dükkanda eski usulle doğal şekilde leblebi kavrulacak"
Leblebi, nohutun kavrulmasıyla elde edilen, kuruyemiş sınıfında, kökeninin Orta Doğu olduğu düşünülen bir besindir.
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücudunu yenileyen leblebi kelimenin tam anlamıyla süper besin!
7000 yıllık geçmişi olan leblebi, faydalarıyla tepeden tırnağa vücudu yeniliyor. İşte sofralardan eksik edilmemesi gereken bir besin olan leblebinin faydaları!
Çorum ili ile özdeşleşmiş olan leblebi, kuruyemişçilerde bulunan ve çokça tercih edilen bir üründür.