Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısa ismiyle TÜBİTAK, özerk bir kamu kurumu olarak 1963 yılında kurulmuştur. Türkiye'deki bilim ve teknoloji kültürünü geliştirmek amacıyla Cemal Gürsel tarafından oluşturulan TÜBİTAK; bilim, teknoloji ve yenilik politikalarını geliştirmeyi ve aynı zamanda bu alandaki araştırma faaliyetlerini desteklemeyi hedeflemektedir. Araştırma, teknoloji ve geliştirme çalışmalarını ulusal öncelikleri gözeterek devam ettiren TÜBİTAK, bir danışma kurumu olarak da görev yapmaktadır. Yeni araştırmalarını ulusal ve dünya çapındaki teknoloji politikalarını izleyerek ve değerlendirerek yürüten kurum, ülke genelinde her yaştan vatandaşı bilime yönlendirmeyi hedefler. TÜBİTAK ayrıca Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından belirlenen öncelikli ulusal hedefler doğrultusunda araştırmaların geliştirilmesi ve koordinasyonundan sorumludur.
Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nda madalya alan ortaokul 4. sınıf ve lise öğrencilerine İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TÜBİTAK tarafından ödül ve plaket takdim edildi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin Ay misyonunun 2026'da sert inişle başlamasının planlandığını söyledi.
Son dakika haberi: Ankara Valiliği, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde atık kimyasallardan kaynaklandığı değerlendirilen patlama sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Mamak Belediye Başkanı Köse başka yaralanan bulunmadığını ve yangının söz konusu olmadığını belirtti. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ise "Çıkan yangında ilgili altyapıda bulunan bir çalışma arkadaşımız hayatını kaybetmiştir" açıklaması yapıldı.
Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi sırasında önemli bir proje de gerçekleştirilecek. Söz konusu projede, uzay ortamında bitkilere genetik müdahale yapılacak ve bu müdahalenin verimi gözlemlenecek. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü doktora öğrencisi Tuğçe Celayir, bitki üzerinde planladıkları genetik müdahalenin daha önce hiç yapılmadığını, bu açıdan araştırmanın çığır açıcı olacağını dile getirdi.
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yerleşkesi ve Bolu'nun Mudurnu ilçesinde orman yangınları çıktı. Kocaeli'deki yangın kontrol altına alındı. Bolu'da müdahale devam ediyor.
Ege Üniversitesinden (EÜ) araştırmacıların Kovid-19 salgınının koyun ve keçiler üzerinden incelenmesine yönelik projesi TÜBİTAK'tan destek aldı.
Bolu İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, açık ve kapalı alanlarda hava kalitesini ölçen giyilebilir cihaz geliştirdi.
Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nin markası olan ULUKOZA bünyesinde çalışmalarını sürdüren girişimciler Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Gökhan Adar ve Ali Yıldız, "akıllı kaynak izi takip sensörü" adlı proje geliştirdi.
Bartın Üniversitesi (BARÜ), TÜBİTAK tarafından hazırlanan çalışmada en iyi üniversiteler arasına girerken, 2 alanda Türkiye birincisi oldu.
Kayseri'de Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Mehmet Raşit Öztürk, göz bebeği hareketlerini ses ve yazıya dönüştüren sistemle konuşma güçlüğü çeken hastalara destek olmayı hedefliyor.
Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ) TÜBİTAK destekli geliştirilen yapay zeka erken uyarı sistemi EWSAI ile saha ekiplerinin iş güvenliğini sağlayacak.
Dünyaca ünlü TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde başuzman araştırmacı Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar, Tuzla'daki evinde ölü bulunmuştu. Doç. Dr. Erbahar’ın, boşanma aşamasındaki kocasına, 'Seni çok seviyorum' notu bırakıp önce böcek ilacı, sonrasında siyanür içerek yaşamına son verdiği iddia edilmişti. Yapılan otopside Erbahar'ın siyanür zehirlenmesi sonucu öldüğü anlaşıldı ve intihar sonucu öldüğü değerlendirilerek savcılık takipsizlik kararı verdi.
Gökbey'in Türk motoru ile uçtuğuna dikkati çeken TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "Hürjet 2025'te hizmete girecek. Yapılma süresi bir devrimdir. Dünya klasında bir devrimdir." dedi.
Bu yıl 54.sü düzenlenen TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Bilimsel Araştırma Projeleri Yarışmasında Doğa Koleji öğrencileri, 12 branşta hazırlanan 27 bin 13 proje arasından jüri tarafından başarılı bulunan 12 proje ile 2023 yılı TÜBİTAK Bölge Sergisine katılmaya hak kazandı. 2023 yılı TÜBİTAK Bölge Sergisi proje değerlendirmeleri, 3-4 Nisan 2023 tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlendi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'de afetzedelerle bir araya geldi.
Kahramanmaraş’taki depremlerin ardından Türkiye refakatsiz çocukların durumunu merak ederken TÜBİTAK tarafından özel bir çalışma yapıldığı öğrenildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin refakatçisi olmayan çocuklar için geliştirilen 'DerinGÖRÜ' Yüz Tanıma Sistemi ile şu ana kadar 78 çocuğun ailelerine kavuşturulduğunu bildirdi. Ayrıca 200 bini geçen koruyucu aile başvurusu olduğunu açıkladı.
Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye’yi derinden etkiledi. Arama- kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ise, Türkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremleri mercek altına aldı. TÜBİTAK'ın çağrısı ile 18 araştırma ekibi sahaya inerek, sismik gözlem çalışmalarından başlıca hasar modlarının incelenmesine kadar birçok konuda araştırmalara başladı.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca (BİDEB) bu yıl 16'ncısı düzenlenen ve katılımın her geçen yıl arttığı "Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması"nın Diyarbakır'daki finalinde, 57 ilden 43 tema ile 336 gencin hazırladığı 180 proje yarıştı.
NKÜ Biyosistem Mühendisliği Araştırma Görevlisi Dr. Erhan Göçmen: - "Ceviz ağaçlarına damla sulama yöntemini uyguluyoruz. Bitkinin su tüketimi, KC katsayılarını, su kullanım randımanını hesaplamış olacağız"
Üsküdar Üniversitesi TRGENMER Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan öncülüğünde yürütülen yarışmanın 3'üncüsüne 19 takımdan 100'e yakın öğrenci katıldı
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal Karabük'te bilim şenliğine katıldı
Van'da TÜBİTAK tarafından hazırlanan 235 bin 190 kitabın dağıtımına başlandı
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Dünya'yı kurtarma provası Antalya'dan izlendi. DART uzay aracının, Dimorphos isimli asteroide çarptığı anlar, 2 bin 500 metre yükseklikteki Bakırlıtepe'de TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) bünyesindeki Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) ile görüntülendi. TUG Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, Gerçekleşen olayı 1998 yapımı, dünyaya büyük hızla kuvvetli biçimde yaklaşan dev meteorun parçalanıp, dünyanın kurtarılışını konu edinen Armageddon filmine benzetti.
Siirt'teki "ışık hadisesi" ilgiyle izlendi
Kayseri'de Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Metin tarafından yürütülen TÜBİTAK projesi kapsamında öğrencilere, fizik, kimya, biyoloji, matematik, astronomi gibi alanlarda eğitim veriliyor - Öğrencilerden Eymen Yusuf Gürbüz: - "Laboratuvarlarda bizde olmayan malzemeleri denedik. Çok ilgimizi çeken deneyler oldu. Çok eğlenceliydi ve yeni şeyler öğrendik"
Türkiye'de tıbbi ilaç ve kozmetik sektöründe ham madde olarak kullanılan arı zehrinin kaliteli şekilde üretiminin yapılabilmesi ve artırılması amacıyla Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi tarafından proje hazırlandı - TÜBİTAK'ın desteklediği projeyle farklı şehirlerde genetik haritası çıkarılan 52 arı ırkını incelemeye alan akademisyenler, mevsim, ırk ve beslenme gibi arı zehrinin "Apiterapötik değeri"ni etkileyen üretim faktörlerini bilimsel olarak belirlemeye çalışıyor
Çakırlar Ortaokulu Öğretmeni Hilal Çetin öncülüğünde TÜBİTAK desteğiyle yürütülen "Doğayı Keşfet, Gör, Yaşa, Hisset Projesi" kapsamında eğitmenler eşliğinde tarlaya giren öğrenciler, tıbbi ve aromatik bitkileri inceleyerek yetiştirilme süreçlerini ve sağlığa etkilerini yerinde öğreniyor - Öğretmen Çetin: - "Bitkileri araştırdılar, hayvanlardan haberdar oldular. Yaşadıkları kentin iklimine yönelik yetişen bitki ne varsa tanımış oldular"
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programı'nda Kazdağları'na teknik gezi düzenlendi
Türkiye'nin 26 ilindeki 30 farklı BİLSEM'den 30 öğrenci, Kayseri'de düzenlenen "Özel Yetenekli Öğrencilerle Erciyes Dağı Bilim Okulu" projesinde bir araya geldi - Koramaz Vadisi ve Kayseri Model Fabrika başta olmak üzere farklı mekanlardaki etkinliklere katılan öğrenciler, proje sayesinde bilgi düzeylerini geliştirme imkanı buluyor
Isparta'da 5 ilden 24 öğretmen "Göller Yöresinin Yakarışı" projesinde buluştu
Tayko Pil Üretim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tayfun Koçak: - "Bizim teknolojimiz, içinde bor katkısını kullanarak kapasitenin artırılması, çevreci, organik malzemeler kullanılarak hem kapasiteyi artırmak hem maliyetleri düşürmek hem de çevreci bir pil üretmektir" - "Türkiye'de yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık lityum iyon pil ithalatı var. Bu ithalatı yavaş yavaş azaltmayı hedefliyoruz"
Gaziantep Üniversitesinden 3 öğrencinin kurduğu Akıncılar Takımı, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nda "Sabit Kanat" kategorisinde iki birincilik kazandı - Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Muhammed Alaca: - "Tarımsal İHA alanında yerli otopilot sistemi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz"
"Benim DNA'm Yaz Okulu Projesi" yürütücüsü Bilkent UNAM'dan araştırmacı Dr. Ayça Arslan Ergül: - "Bu proje, bilim insanı olma potansiyeli bulunan, başarılı ve fakat sosyo-ekonomik olanaksızlıkları olan 9. ve 10. sınıf seviyesinde okuyan 60 kız öğrencinin bilimle tanıştırılmasını, potansiyellerini fark etmelerini ve vizyonlarını geliştirirken iç motivasyonlarına da bulunulacak katkı ile kariyerlerinin şekillenmesinde basamak olmayı hedeflemektedir" - Öğrenci Şerife Su Erkmen: - "Kendimi Özlem Türeci gibi bir bilim kadını olarak, yeni projelere imza atan ve ismini duyurarak araştırmalara katılan biri olarak görüyorum. Ayrıca, sadece başarılara imza atmak değil insanların fikirlerine ön ayak olmak, insanları yönlendirmek istiyorum"
"Biz, kaynaklarımızı birilerinin festivaline akıtmıyoruz. Biz, kaynaklarımızı TEKNOFEST'e ve gençlere akıtıyoruz. Onlar için bu imkanları sunuyoruz. Onlar da işte buraya gelip, gerçekten çok başarılı işler yapıyorlar" - "Türkiye'nin geleceğini, başarı hikayesini sizler yazacaksınız"
KTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Köse'nin öncülüğünde, TÜBİTAK'ın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethederken kara ordusunun kullandığı güzergah ile 2400 yıl önce Pers prensi iki kardeş arasındaki savaşa katılan askerlerin kurtuluş yürüyüşünü yaptığı yolun alan araştırmasının ilk etabı tamamlandı - Söz konusu çalışmanın bitiminde belirlenen rotalar dijitalde haritalandırılacak, bulunan envanter de harita üzerinde modellendirilecek
Afyonkarahisar'da TÜBİTAK'ın düzenlediği İHA yarışları sürüyor
Çorum Bilim ve Sanat Merkezi'nde iklim değişikliğinin canlılar üzerindeki etkilerini ortaya koymak için hazırlanan projede "İklim Kutusu"ndaki meyve sineklerinin sıcaklıklara verdiği tepkilerin öğrenciler tarafından gözlemlenmesi sağlandı - TÜBİTAK'ın iklim değişikliğiyle ilgili yarışmasında birinci olan, biyoloji öğretmeni Mehmet Fidan ve lise öğrencisi Cihad Can Özbaydemir'in hazırladığı projeyle, ilk etapta 300 öğrencinin iklim değişikliği konusunda farkındalığı artırıldı
"Uluslararası ve Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması" hazırlıkları tamamlandı
TEKNOFEST KARADENİZ Trabzon yarışmaları başladı
ODTÜ'den mezun olduktan sonra İngiltere'de 12 yıl kanser üzerine çalışan Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Acar, TÜBİTAK Lider Araştırmacılar Burs Programı ile DNA'ya uygun kanser ilaçlarını seçmek ve yapay zeka ile kanser teşhisi yapmak için hazırlanan projede yer almak için Türkiye'ye döndü - Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Acar: - "Tümörü tedavi edebilecek ilacı, tümörün genomik tanımlaması sonucunda hastaya vermek için çalışıyoruz. Bu teknolojinin tamamen kullanılabilmesi için 2-3 yıla yakın bir süre bizi bekliyor"
Karabük'te lise öğrencilerinin tasarladığı İHA, TEKNOFEST'te yarışacak
3 bin 170 rakımlı Karakaya Zirvesi'nde yıldızları inceleme fırsatı bulan katılımcılar, soğuk havaya rağmen uzayın bilinmeyenlerini keşfe çıktı
Etkinlikte, 30 teleskop kullanılarak, 3 gün, 2 gece boyunca 480 saat gece gözlemi,16 saat güneş gözlemi gerçekleştirildi - 20'den fazla heyecan verici gök cisminin görüntülendiği etkinlik kapsamında 10 saatin üzerinde gökyüzü anlatımı yapıldı
Alternatif enerjili araçlar Kocaeli'deki TEKNOFEST yarışlarında piste çıktı
"Özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın son yıllarda gök bilime karşı olan ilgileri bizi çok heyecanlandırıyor ve aynı zamanda sorumluluklarımızı da artırıyor"
TEKNOFEST KARADENİZ Giresun yarışmaları başladı
Katılımcıların konaklayacağı çadırlar kuruldu, yemekhane ve konferans salonu gibi alanlar oluşturuldu, Erzurum Büyükşehir Belediyesinin altyapı çalışmaları tamamlandı - Etkinliğe, 71 farklı ilden katılım için başvuran 1800 kişi arasından 600 kişi kurayla belirlendi
Astronomi meraklılarının Türkiye'nin en büyük teleskobunun bulunduğu Doğu Anadolu Gözlem Evi bölgesinde bir araya geleceği etkinlik, 22 Temmuz'da başlayacak