Tıp disiplinlerinden biri olan aile hekimi, diğer branşlarda olduğu gibi kendisine özgü olan bir eğitimi, pratiği ve araştırma konuları yer alır. Birçok farklı branşı içerisine dahil eden aile hekimliği eğitimi sonucunda “Aile Hekimi” unvanı alınır. Dahili tıp disiplinleri arasından klinik bir branştır. Kişilerin yaşları ne olursa olsun tümüne koruyucu, tedavi edici ve sağlık hizmetleri sunan bir uzmanlık alanıdır. Aile hekimi; bireylerin sağlık durumlarını araştıran, tedavisi üzerine çalışmalar yapan ve mevcut olan hastalıkların gelişmesini engelleyen disiplinler üzerine aldığı eğitimleri uygular. Aile hekimleri genel pratisyen kavramı içine dahil olarak çalışmalarını yürütürler. Bu kavram, ailelerin sağlığını korumaya ve iyileştirmeye odaklı çalışmaları kapsar. Bu sebeple aile hekimleri; çocuk, genç ve yaşlı her yaştan hastayı tedavi etmek üzere bir eğitim almışlardır.
Eskişehir'de bir anne, çocuğuna rapor vermedi diye kadın aile hekimini darbetmişti. Polis tarafından gözaltına alınan kadın hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Y.C. adlı kadın tutuklanıp cezaevine gönderildi.
Sağlık ocakları, Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşlara sunulan sağlık hizmetleri arasında yer alır. Sağlık ocaklarında her vatandaşın kayıtlı olduğu aile hekimleri hizmet verir. İlk aşama müdahaleyi, muayeneyi ya da tedaviyi yapan aile hekimleri belli saatler içinde hasta kabul eder.
Aile Sağlığı Merkezleri (Sağlık ocakları) vatandaşların herhangi bir sağlık sorunu yaşadıkları ya da sağlık ile ilgili bir konu danışmak istedikleri zaman gidebilecekleri alanlardır. Bakanlık hizmeti olan bu kurumlarda her vatandaşın bağlı olduğu aile hekimleri bulunur. Aile Sağlığı Merkezleri'nde belli saat ve günlerde hizmet verilir. Peki, aile hekimi hangi saatlerde çalışıyor? Aile Sağlığı Merkezi kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor?
Aile hekimleri, vatandaşların sağlık durumlarını inceler, tedavi eder, ilk müdahaleyi yapar ve gerek gördüğü şekilde sevk önerisinde bulunur. Birçok görev ve yükümlülüğü olan aile hekimlerinden hizmet almak her vatandaşın hakkıdır ve her kişinin bir aile hekimi vardır.
Aile hekimleri, vatandaşlara yönelik verilen sağlık hizmetleri doğrultusunda tedavi edici sağlık hizmetlerini veren, bakanlığın öngördüğü eğitimleri almış doktorlardır. Aile hekimleri çeşitli görev ve sorumluluklar kapsamında çalışırlar. Her bireye atanmış bir aile hekimi bulunur.
Raporlu ilaç kullananlarla ilgili yeni düzenleme geliyor. Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre aile hekimlerine arık raporlu ilaç yazabilme yetkisi verilecek. Böylelikle raporlu olarak düzenli şekilde ilaç alanların hastaneye gitmesine gerek kalmayacak. Söz konusu uygulama ile yıllık reçete dönemi de başlayacak. Hastalar 3 ayda bir sadece eczaneye gidip ilacını alabilecek.
Son dakika haberi: Aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran düzenleme yolda. Yeni ilaç düzenlemesinden yaklaşık 2 milyon vatandaşın yararlanacağı değerlendiriliyor. Düzenlemenin detaylarıyla ilgili açıklama geldi.
Sağlık Bakanı Koca, Aile Hekimliği Kanununda Değişiklik Yapmayı Amaçlayan Kanun Teklifi hakkında yazılı açıklamada bulundu. Koca, "Kanun teklifi, gerekli durumlarda Aile Sağlığı Merkezlerinin giderlerinin Bakanlık tarafından karşılanmasını amaçlıyor" ifadelerini kullandı.
Arefe günü sağlık ocaklarının çalışıp çalışmadığı merak konusu oldu. Ramazan Bayramı çalışma durumları değişiklik gösterebiliyor. Birçok kişi arama motorlarında arefe gününe ilişkin araştırma yapıyor. Peki, bugün sağlık ocakları açık mı, yarım gün mü? Arefe günü ve Ramazan Bayramı'nda sağlık ocakları çalışıyor mu?
Eskişehir’de, Aile Sağlığı Merkezi’ndeki muayene odasının girişindeki monitöre ‘Beni Türk hekimlerine emanet ediniz 1938’ ve ‘Giderlerse gitsinler 2022’; duvardaki panoya ise ‘Deprem bölgesindeki çadırları su basmış. Haberiniz var mı?’ yazan doktor, sosyal medyada gündem oldu. Doktor Senem Keser hakkında İl Sağlık Müdürlüğü soruşturma başlattı. İşte olayın detayları...
İzmir'de doktorun 3 zanlı tarafından sopayla darbedildiği anlar güvenlik kamerasında
"Bu olay, sağlık çalışanlarına karşı darp başta olmak üzere işlenen şiddet suçlarının artan cezalarını hiç bilmeyenler olduğunu göstermekte, bugün sağlık çalışanına el kaldıranın yarın sağlık kurumuna bir insan olarak hangi yüzle başvuracağı sorusunu sordurtmaktadır"
Aile hekimi, tedavisinin ardından taburcu oldu ADLİ SÜREÇ VE DETAYLAR EKLENDİ
Beyaz kod veren aile hekimi mesai sonrası sopalarla darbedildi
Sağlık Bakanlığı’ndan gelen son dakika haberine göre ‘Kanser Randevu Sistemi’ aile hekimlerinin kullanımına açıldı. Türkiye genelindeki aile hekimlerinin kullanımına sunulan sistemle ücretsiz kanser taramalarından daha fazla kişinin faydalanabilmesi amaçlanıyor.
Aile hekimleri geçen yıl yayımlanan 'Aile Hekimliği Ödeme Sözleşme Yönetmeliği' şartlarının iyileştirilerek revize edilmesi talebiyle, 30 Haziran ve 1 Temmuz'da yurt genelinde 2 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini duyurdu.
CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap’ın "Türkiye'de 25 bin lira alan aile hekimi yok; bir tane olduğunu göstersinler milletvekilliğinden istifa edeyim." şeklindeki iddiasına AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, doktorların bordrolarıyla yanıt verdi. Güneş, Uşak’ta mayısta en yüksek aile hekimi maaşının 24 bin 651 lira olduğunu söyledi.
Mardin'in Derik ilçesinde aile hekimi Hacı Kalender: - "Bütün merkez için 12'ye yakın güneş paneli aldık, sistemimizi büyüttük. Şu anda çok memnunuz"
Sağlık çalışanlarına şiddet olaylarına bir yenisi daha eklendi. Aşı olmak için Mustafa Kızıklı Aile Sağlığı Merkezi'ne gelen 68 yaşındaki L.S. aile hekimine hakaretler etti ve ardından yanındaki sağlık çalışanı Fatma Bozbıyık'ı darbetti. Gözaltına alınan L.S. emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Aile Hekimleri Derneği Başkanı Ümit Işıldak yaşanan olaya tepki göstererek, "Aile sağlığı çalışanımıza yapılan şiddeti kabul etmiyoruz ve şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.
Aile hekimlerine zam mı yapıldı? sorusunun yanıtı 14 Mart Tıp Bayramı programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan son dakika açıklamasının ardından merak konusu oldu. Binlerce kişinin merakla beklediği konuya ilişkin ayrıntılar belli oldu. Peki Aile hekimi maaşına zam mı yapıldı? Aile hekimi maaşı ne kadar, kaç TL oldu? İşte detaylar...
Son dakika haberi: İstanbul'da, aile hekimleri, ebeler, acil tıp teknisyenleri (ATT) çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin düzenlenmesi talebiyle iş bırakma eylemi yaptı. 2 günlük iş bırakma eylemi düzenleyen sağlık çalışanları, sağlıkta şiddet yasasının ve ücretlerin düzenlenmesini talep ederek, istekleri yerine getirilmediği takdirde 14 Mart tarihinde de iş bırakma eylemi yapacaklarını bildirdiler.
Kovid-19 tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden doktor için tören düzenlendi
Kayseri’de Kadir Tanver Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan aile hekimi, bir kişi tarafından odasında darp edildi. Saldırganın, aile hekiminin odasına kapıya tekme atarak girdiği ve darp ettiği anlar güvenlik kameraları tarafından kaydedildi. Öte yandan saldırganın, aile hekimini istediği ilacı yazmadığı için darbettiği iddia edildi.
Şanlıurfa'da yakınına ilaç yazdırmak için aile sağlığı merkezine gelen hasta yakınını geri çeviren Aile Hekimi Mehmet Emin A., saldırıya uğradı. İlaç yazmayı kabul etmeyen hekim ile tartışan kişiler, binadan dışarı çıkarıldı. Kapı ve pencereleri tekmeleyen kuzenler İsmail A. ve Abdulkadir A. gözaltına alındı.
İstanbul Aile Hekimliği Platformuna üye Aile Sağlığı Merkezi çalışanları ve hekimleri 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak protesto etti.
Edirne'de, kızı koronavirüse yakalanan ve temaslı karantinasında olması gereken Süleyman Hızmalı, aile sağlığı merkezine giderek ilaç yazdırmak istedi. Durumu fark edip ilaç yazmayan Uzm. Dr. Mehtap Büyük Ateş, kendisine "Doktorları boş yere dövmüyoruz" diyen Hızmalı hakkında 'beyaz kod' uyarısı verdi.
Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi Hoşköy Mahallesi Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli aile hekimi Tezgül Şükrüoğlu (35), kaldığı pansiyonun balkonunda ölü bulundu. Şükrüoğlu'nun cansız bedeni, ölüm nedeninin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle, birçok sağlık çalışanının beklediği ödemeler için harekete geçildi. Koronavirüs aşısı uygulamalarının son aylarda hız kazanması sonrasında sağlık çalışanları oldukça özverili bir iş çıkartıyor. Sağlık Bakanlığı da sağlık çalışanlarının bu özverili çalışmalarını desteklemek amacıyla adımlar atmaya başladı.
Sağlık Bakanlığı'nca Kovid-19 aşısı uygulamaları kapsamında, 1 Temmuz 2021'den itibaren 3 ay süreyle, sözleşmeli aile hekimlerine aylık net 3 bin liraya kadar, sözleşmeli aile sağlığı çalışanlarına da 1500 liraya kadar ilave ödeme yapılabilecek.
Sağlık Bakanlığı'nın BioNTech aşılarının aile hekimlerince de yapılabilmesi için yeni bir çalışma başlattığı, Aydın'ın pilot il seçildiği belirtildi.
Vatandaşlar 29 Nisan-17 Mayıs arasını kapsayan tam kapanma sürecinden muaf tutulan durumları araştırıyor. Bu süreçte sağlık hizmetinden faydalanmak gerekirse nasıl bir yol izleneceğini merak eden vatandaşlar, "Dişçiler aile hekimleri çalışıyor mu? Tam kapanmada poliklinikler, sağlık ocakları ve dişçiler açık mı, kapandı mı?" sorularına yanıt arıyor.
1959’da İzmir’de doğup büyüyen Ender Saraç, Bornova Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra Ege Tıp Fakültesini tamamladı. Erzurum ili İspir ilçesi Kırık Nahiyesi ve köylerinde mecburi hizmetini tamamlayan Ender Saraç, Çorlu’da vatani görevini Alay Tabibi olarak yapmasının ardından İzmir’de Aile hekimliği ihtisasını bitirdi.
Kovid-19 tedavisinin ardından görevine dönen aile hekimi Ramazan Koçyiğit: - "Yeni bir hayata başlamış gibiyim. Hayata daha pozitif bakıyorum. Önceden kızdığım hiçbir şeye kızmıyorum" - "Tonlarca ağrılık üzerinize binmiş de nefes alamıyormuşsunuz gibi çok zor anlar yaşadım. Nefes alıp vermenin dışında hiçbir şey düşünemiyorsunuz. O an bütün derdiniz nefes alıp vermek"
Kovid-19 tedavisinin ardından görevine dönen aile hekimi Ramazan Koçyiğit: - "Yeni bir hayata başlamış gibiyim. Hayata daha pozitif bakıyorum. Önceden kızdığım hiçbir şeye kızmıyorum" - "Tonlarca ağrılık üzerinize binmiş de nefes alamıyormuşsunuz gibi çok zor anlar yaşadım. Nefes alıp vermenin dışında hiçbir şey düşünemiyorsunuz. O an bütün derdiniz nefes alıp vermek"
İkamet edilen yere en yakın aile hekimini tercih eden vatandaşlar, olası bir taşınma durumunda E devlet aile hekimi değiştirme hizmetinden faydalanarak, aile hekimini kolaylıkla değiştirebiliyor.
Gaziantep’te bir aile hekiminin daha önceden tedavi ettiği kişi tarafından bilgisayarı çalındı. Doktor, muayene odasının kapısına astığı ve genellikle kovboy filmlerinde görülen "wanted" ilanı ile hırsızı arıyor.
Koronavirüs tedbirleri için başvurulan bir yöntem de grip aşısı yaptırmak. Ancak yaşanan talep patlaması üzerine eczanelerde yapılan listeler iptal edildi. Kimlere grip aşısı yapılacağına ise aile hekimlerinin karar vermesi istendi. Artık renkli reçete sistemine alınan grip aşısında öncelik, kronik rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü kişiler olacak. İlk aşıların ise bugün depolara inmesi bekleniyor.
Pandemi sürecinde önem kazanan zatürre aşısı, koronavirüsten korunma noktasında üzerinde durulan bir konu oldu. Zatürre aşısı için çağrıda bulunan İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Tamur, vatandaşların zatürre aşısının kendisine yapılıp yapılamayacağını öğrenmek için aile hekimlerine danışmalarını istedi.
İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), mevzuata göre risk grubundaki çalışanlara "Kovid-19 İdari İzin Tanısı" raporunun aile hekimlerinden verilemediğini bildirdi. Açıklamada, "İdari izinle ilgili gerekli sağlık bilgileri ve belgeler, aile hekimliklerinden değil, yalnızca kişilerin kendi e-Nabız sistemlerinden alınabilir. 2 Haziran 2020 tarihli Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yazısı ile aile hekimlerinin bu konuda rapor verme görevi yoktur" denildi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özlem Sezen, hastaların güvenliği, bekleme sürelerinin kısaltılması ve daha nitelikli bir muayene için Aile Sağlık Merkezleri'nden randevu alınması gerektiği uyarısında bulundu.
İstanbul'da Eyüpsultan Nişanca Aile Sağlığı Merkezi hekimlerinden Yavuz Kalaycı da Kovid-19 nedeniyle dün yaşamını yitirdi. Kalaycı'nın ölümünün ardından ise acı bir olay ortaya çıktı. Yoğun bakımda olan 56 yaşındaki aile hekiminin uyutulması sırasında anne ve babasının da yine virüs nedeniyle hayatlarını kaybettiği ortaya çıktı.
İstanbul’un farklı ilçelerinde görev yapan toplam 24 aile hekimi ile hemşirede koronavirüs tespit edildi. İstanbul Aile Hekimliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir yaptığı açıklamada, söz konusu sağlık çalışanlarının genel durumlarının iyi olduğunu belirterek, “Birkaç arkadaşımız yatarak tedavi görürken, diğer meslektaşlarımız evlerinde tedaviye devam ediyor" dedi.
Bilecik'te aile hekiminin hasta yakını tarafından darbedildiği iddiası
Diyarbakır'da aile hekimi Ahmet Ö., böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü hastanenin 6'ncı katından atlayarak yaşamına son verdi.
Yaralanan hekim hastaneye kaldırıldı
İSTAHED Bilim Komisyonu Üyesi Sibel Baktır Altuntaş: - "Ülkemizde aile hekimlerince 20 yaşından büyük tüm kadınlara kendi kendine meme muayenesini nasıl yapacakları bilgisi verilip, öğretilmektedir"
Görevi sırasında 2 kez saldırıya uğrayan İzmirli aile hekimi Funda Müftüoğlu, hastalarıyla sağlıkta şiddeti konu alan eğitici kısa filmler çekiyor - Dr. Funda Müftüoğlu: - "Çektiğimiz filmleri izleyen hastalar onların gerçek olduğunu zannediyor. Gözyaşları içinde yanıma gelerek üzüntülerini dile getirenler oldu. Şiddetin filmini çeken doktor olarak anılmak benim için gurur verici" - Filmlerde rol alan Kamil Çelik: "60 yaşından sonra filmlerde oynamış oldum. Televizyonda sağlıkta şiddet haberlerini izleyince kahroluyorum"