Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli endüstriyel bitki şerbetçi otunun 2023 yılı taban fiyatları açıklandı.
Ev bitkilerinin sağlık ve temiz hava için özenle seçilmesi gerekiyor. Her bitki evde yetiştirilmeye uygun olmuyor. NASA yaptığı araştırmada evin havasını temizleyen bitkileri sıraladı. Evinize bitki almadan hangisini alsam diye düşünüyorsanız bu bitkilere öncelik verebilirsiniz.
İbn-i Sina binlerce yıl önce kaleme aldığı Tıp Kanunu kitabında verdiği önerilerle günümüze ışık tutuyor. Yaptığı çalışmalarda hastalıklara, yorgunluğa karşı doğal ilaçları öneren İbn-i Sina, vücudu temizlediğini söylediği bitkileri sıralamış. İşte her derde deva olan o bitkiler...
Bitki bakımı birçok kişiye huzur veriyor. Bahçesi olmayan kişiler balkonlarına ve evlerin içine aldıkları saksılarla çeşitli bitkiler yetiştiriyor. Ancak bitki bakımında yanlış uygulamalar yapılması ve bazı noktaların aksatılması problemlere neden olabiliyor. Toprağa gömülen yumurtanın etkileri ise görenleri şaşırtıyor. İşte toprağa yumurta gömmenin faydaları...
Bahar aylarında evde, balkonda bulunan çiçeklerin daha da canlanmasını istiyoruz. Ancak çiçekler zaman içerisinde solarak ölebiliyor. Solmuş çiçekleri bir daha canlanmayacağını düşünerek çöpe atıyorsanız büyük hata yapıyorsunuz. İşte solmuş çiçekleri canlandırmanız için etkili yöntemler...
Kahve ülkemizde en sık içilen içecekler arasında yer alıyor. Birçok farklı kahve çeşidi bulunsa da Türk kahvesi vazgeçilmez olarak görülüyor. Kahvenin faydaları sadece kendisiyle sınırlı kalmıyor. Çöpe attığımız kahve telveleri tıkanmış lavabolardan, bitki bakımına kadar birçok konuda hayatımızı kolaylaştırıyor. İşte kahve telvesinin kullanım alanları...
Bazı bitki ve besinler doğanın bir mucizesi. Her derde deva bitkiler denilince akla ilk gelenlerden biri de çörek otu oluyor. Çörek otu hem doğal haliyle hem de çörek otu yağı olarak kullanılıyor. Genellikle hamur işlerinin üzerine serpilen bu doğal besinin hastalıklara karşı oldukça etkili faydaları bulunuyor. Kansere karşı mucize etkileriyle de bilinen çörek otunun saymakla bitmeyen faydaları...
Yediğimiz sebze ve meyvelerin kabuklarını, çekirdeklerini çöpe atıyoruz. Ancak çöpe atılan bazı kabuklar ve çekirdekler sağlık için oldukça faydalı olabiliyor. Magnezyum deposu olarak görülen soğan kabuklarının faydaları da hem sağlık hem de güzellik açısından saymakla bitmiyor. İşte soğan kabuğunun faydaları...
Kanser çağımızın yaygın hastalıklarından biri. Zaman zaman ölümle sonuçlanabilen kanser hastalığında çevresel faktörler ve tükettiğimiz gıdaların iyi veya kötü yönde etkileri olabiliyor. Kanserin önüne geçebilecek bir gıda olduğu bilim insanları tarafından ifade edildi. Bilim insanları bu besini 'mucize' olarak adlandırdı.
Biber, patlıcangiller familyasına ait bitki türüdür. Anavatanı Amerika kıtasıdır. Türkiye’de de bazı bölgelerde biber yetiştiriciliği yapılır. Farklı bölgelerde yetiştirilmeye uygun biber, birçok tarifte kullanılır. Sade şekilde de tüketilebilir. Suyu çok seven biber bitkisinin toprağının nemli kalması önemlidir. Biber kaç günde bir sulanır?
Toprak analizi, bitkilerin gelişmesinde ve büyümesinde önemli role sahiptir. Toprak analizi alarak test edilen besin değerleri, gübreleme yöntemi ile tamamlanabilir. Böylece bitki yetiştiriciliğinde yüksek ürün kalitesi elde etmek mümkündür. Ayrıca gübrele yöntemleri de toprak analizi sonuçlarına göre planlanır. Torağa gübre takviyesi ve analiz sonuçlarına göre sulama periyodu oluşturmak, bitkilerin kısa sürede olgunlaşmasında etkilidir. Toprak analizi nasıl yapılır?
Mısır bitkisi buğdaygiller familyasında yer alır. Orta Amerika ve Meksika kökenli bitki, Türkiye’de de yetiştirilir. Besin değerinin yüksek olması dikkat çeker. Birçok tarifte kullanılan mısır, tek başına da tüketilebilir. Mısır yetiştiriciliğinde ise bölgenin iklim koşulları ve toprak yapısı etkilidir. Mısır kaç günde bir sulanır?
Ceviz ağacı yıl boyu düzenli mahsul vermesiyle dikkat çeker. Türkiye’de de birçok bölgede ceviz ağacı yetiştiriciliği yapılır. Ceviz ağacına, sulama ve gübreleme gibi bakım işlerinin yapılması ise alınan ürünün kalitesi üzerinde etkilidir. Ayrıca cevizgiller familyasına ait ceviz ağacı, tüylü yapraklara sahiptir. Ceviz ağacı kaç günde bir sulanır?
Limon, C vitamini deposu olmasıyla ön plana çıkar. Yemeklerde ve birçok tarifte kullanılan limon, ülkemizde sıkça tüketilir. Zengin besleyici içeriğiyle dikkat çeker. Tarım arazilerinin yanı sıra ev ortamında da limon yetiştirmek mümkündür. Limon, turunçgiller ailesinde yer alır. Humuslu ve killi topraklarda daha verimli olan limon nasıl yetişir?
Tropikal meyve türleri arasında yer alan muz, tatlı tariflerinde veya direkt tüketime uygun özelliktedir. Nemli ve sıcak iklim koşullarına sahip bölgelerde yetişen muz, dünyada en çok tüketilen meyvelerden biridir. İçerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Yüksek nem oranına sahip olmayan bölgelerde ise muz yetiştiriciliği yapılmaz.
Elma, besin değeri yüksek meyveler arasında yer alır. Ülkemizde de sıklıkla tüketilen elma, gülgiller familyasına ait bir meyvedir. Yüksek besin değeri ile farklı tariflerde de kullanılır. Sonbahar mevsimi meyvesi olmasına rağmen farklı yetiştiricilik faaliyetleri ile pazar veya manavlarda dört mevsim boyunca taze elma bulabilirsiniz.
Çilek mevsimi İlkbahar ve Yaz ayları olarak bilinir. Yaz aylarında sıkça tüketilen çilek, gülgiller familyasında yer alan tatlı bir meyvedir. Pazarlarda veya manav tezgahlarında Mart, Nisan veya Mayıs aylarında taze çilek bulmak mümkündür. Ülkemizde ise genellikle Antalya ve Muğla illerinde çilek yetiştiriciliği yapılır.
Kiraz meyvesi, koyu kırmızı çekirdeklere sahiptir. Haziran ve temmuz gibi yaz aylarında yetişen kiraz meyvesinin çekirdeklerini kullanarak, yeni mahsul elde etmek mümkündür. Ancak çekirdekten kiraz yetiştirme işlemi için sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Çekirdeklerin çimlenmesini sağlayarak, ev veya bahçe ortamında kiraz yetiştirmek mümkündür.
Azot, atmosfer içinde en çok bulunan elementler arasında yer almasıyla dikkat çeker. Canlı yaşamının sürmesi için gerekli olan azot elementi, bitkiler sayesinde proteine dönüştürülür. İsmini ise Yunancada potasyum nitrat oluşturan anlamına gelen “Nitrogene” kelimesinden alır. Azot elementinin sıvı hâli ise yüksek donduruculuk özelliğiyle ön plana çıkar. Peki, azotun simgesi nedir, periyodik tabloda nerede yer alır?
Tropikal meyve türleri arasında yer alan Ananas; Malezya, Tayland, Brezilya gibi ülkelerde yetiştirilir. Dünya çapında üretime en çok katkı sağlayan ülke ise Hindistan’dır. Ananas; A, B ve C vitamini yönünden zengin içeriğe sahiptir. Ananasgiller familyasına ait olan ananası yetiştirirken dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunur. Peki, Ananas nerede yetişir?
Sürdürülebilir yaşam trendleri ve minimalizm gibi akımların yanı sıra yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle de pek çok kişi, tüketeceği kadar meyve ve sebzeyi yetiştirmek istiyor. Bunun için uygun bir bahçesi ya da tarım arazisi olmayanlar, balkonda ya da terasta, saksı içerisinde en azından domates, salatalık gibi ürünleri yetiştirmek istiyor. Siz de saksıda sebze meyve yetiştirmeyi düşünüyor ancak bunu nasıl yapacağınızı bilemiyorsanız rehber niteliğindeki yazımıza göz atmalısınız!
Tükettiğimiz içecekler ve yiyecekler sağlığımız için oldukça risk oluşturabiliyor. Sağlıksız gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulması öneriliyor. Ancak sağlıklı olduğu düşünerek yediğimiz ve içtiklerimiz de riskli durumlara neden olabiliyor. Karaciğer hasarı yaşayan bir kadın bunun nedenini paylaştı.
Siirt'in Pervari ilçesinde yapılan araştırmalarda yeni bir bitki türü keşfedildi. Türk bilim insanları tarafından keşfedilen yeni bitki türü, bilimsel bir dergide hakem sürecinden geçtikten sonra bilim dünyasına kazandırıldı. Yeni kılıç otu türü "gladiolus siirtensis/Siirt kılıç otu" adıyla literatüre girdi. İşte ilginç keşfin detayları...
Kış aylarında artış gösteren grip ve nezle bu sene de tüm hızıyla yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Oldukça ağır geçen gripten korunmak isteyenler doğal kaynaklara yöneliyor. Son günlerde aktaran alınan şifa kaynağı baharatların satışı patlama yaşıyor.
Doğal ilaçlardan biri olan açlık otunun faydalarını duyan aktara koşuyor. Doğal müshil olarak da bilinen açlık otu kabızlık sorununa oldukça yararlı. Bağırsakların rahat çalışmasını sağlayan açlık otu bitkisinin saymakla bitmeyen faydaları ve daha fazlasını sizler için haberimizde derledik.
Günlük hayatta yaşadığımız stresler hem anın etkisini hem sağlığımızı yakından etkiliyor. Farkında olmasak bile birçok sağlık problemine yol açan stresten uzak durmak uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrı olarak görülüyor. Uzmanlar eve alacağınız bazı bitkilerin stresi azalttığını belirtiyor. İşte stresi azaltmak için eve alınabilecek bitkiler...
Saç dökülmesi hem erkeklerin hem de kadınların ortak sorunları arasında bulunuyor. Saç dökülmesini engellemek ve yeni saç çıkartmak için çok çeşitli yöntemler deneniyor. Saç dökülmesine neden olan etkenlerin başında stres, genetik ve hormonal bozukluklar olduğu biliniyor. Ancak birçok evde bulunan bir bitkinin de ciddi oranda saç dökülmesine neden olabileceği bulundu.
Akademisyenlerin büyük emekleri sonucu kentte bulunan bitkilerin belgelemesiyle oluşturulan Bingöl Üniversitesi Herbaryumu'nda muhafaza edilen bitkilerden 2 bini Uluslararası Herbaryum İndeksi'nde tescil edildi.
Yıllar boyunca yediğimiz karbonhidratların vücudumuz için ne kadar zararlı etkiler yaptıklarını paylaştılar. Zararlarına rağmen oldukça sevilen karbonhidratlardan olan patatesin öyle bir faydası çıktı ki duyanlar şaştı kaldı. Polonyalı bilim insanlarına göre patates yemek kanseri tedavi edebilir.
Evde bulunan küfler, rutubet genellikle koku ve görünüm nedeniyle rahatsız edici bulunmaktadır. Ancak bu küflerin en büyük problemi sağlığınız için tehlike oluşturmalarıdır. Özellikle kış aylarında artan evdeki küflerden kurtulmak için çeşitli yöntemler aranmaktadır. İşte evdeki küfleri ve rutubetleri geçirmek için yapmanız gerekenler...
Adıyaman'da bilim insanları, yeni bir bitki türü keşfetti. Araştırmacılar, 'Adıyaman çanı' olarak adlandırılan türün tehdit altında olduğuna dikkat çekti. Bilim dünyasına henüz yeni tanıtılan ve 200 kadar bireye sahip Adıyaman çan çiçeği ile ilgili dikkat çeken bir uyarı geldi. Bilim insanları, bu bitkinin korumasının büyük önem arz ettiğini dile getirerek, yöre halkının bu konuda çok titiz davranması gerektiğini ifade etti. İşte heyecanlandıran keşfin detayları...
Avustralya’nın Queensland bölgesindeki yağmur ormanlarından gelen bir tür ısırgan otunu Birleşik Krallık’ta yetiştiren 49 yaşındaki Daniel Emlyn-Jones dünyanın en tehlikeli bitkisine evinde bakıyor. Özel bir kafesin içinde yetiştirdiği bitkisinin yapraklarına dokunulması durumunda dayanılmaz bir acı verdiği ve kişileri intihara sürüklediği söylendi.
Evin içerisinde bitki bakma fikri kişide kişiye göre değişiyor. Bazıları bundan zevk alırken bazıları ise bitki bakımının zor olduğunu düşünüyor. Ancak evde bulunan bazı bitkiler var ki sadece görsel olarak değil sağlık için de etkili sonuçlar sağlıyor. En iyi iç mekan bitkileri ve faydaları...
Yumurta neredeyse her gün tüketilen faydalı besinler arasında bulunuyor. Yıllar boyunca yumurtanın içini kullandıktan sonra kabuğunu çöpe attık. Ancak yumurta kabuğunun faydaları resmen hazine gibi. Yumurta kabukları birçok alanda hayatımıza kolaylık sağlıyor. Yumurta kabuklarının kullanım alanları çok yararlı olsa da maalesef bilinmiyor. Bu faydaları öğrendikten sonra kimse bu kabukları çöpe atmıyor.
Bir mucit, pala sallayan yeşil yapraklı bir terminatör tasarlayarak internet dünyasını salladı. Pala sallayan bitkinin videosu Twitter'da milyonlarca kez izlendi. Videoda, canlı bitkinin robotik bir kol yardımıyla bir palayı kontrol edebildiği görüldü. İlginç gelişme sonrası gelen "Bu bitki önüne geleni mahveder" yorumu ise herkesin beğenisini kazandı.
Antalya Orman Kaynakları Koruma Uygulamaları (CONIFERA) Projesi Koordinatörü Pınar Kınıklı: - "Yaptığımız arazi çalışmasında bölge türlerinin yangından oldukça olumsuz etkilendiğini saptadık"
Haşlanmış yumurta kahvaltılarda en doyurucu besinler arasında bulunuyor. Sık sık haşlanan yumurta suyunu lavaboya döküyorsanız büyük yanlış yapıyorsunuz. Bu suyun içerisinde oldukça yüksek miktarda kalsiyum bulunuyor. Haşlanmış yumurta suyu çok farklı alanlarda etkili sonuçlar sağlayabiliyor.
Örümcek birçok insanın en korktuğu hayvanlardan. Evde, bahçede sıklıkla gördüğümüz örümcekleri uzaklaştırmak için çeşitli yöntemler aranıyor. Ancak bu yöntemler istenilen sonuçları vermiyor. Oysa ki örümcekleri evden uzak tutmanın yolu basit yöntemlerden geçiyor.
Sandras Dağı'nda bulunan ve "Muğla soğanı" ismi verilen bitkinin bilimsel adı, bitkiyi keşfeden doğasever Ayhan Toprak'a atıfla belirlendi - Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ile Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım: - "Bu dağın zirvesinde ve eteklerinde yer alan ve başka bir yerde yayılış göstermeyen 30'dan fazla endemik bitki türü olduğunu söyleyebiliriz. Bu bitkide olduğu gibi yeni türlerin keşifleri devam ediyor"
GAÜN Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu: - "Özellikle ilaç, kozmetik ve baharat bitkilerini, Gaziantep ve çevresinde üretip bölgenin üretim desenine yeni bitkileri katmak istiyoruz"
Erzincan'da bahçelerinde Hint keneviri yetiştiren iki şüpheli hakkında işlem başlatıldı
Denizli'de yeni bitki türlerine yönelik çalışmalarıyla tanınan yüksek orman mühendisi Rasim Çetiner'in Çameli ilçesinde tespit ettiği yeni civanperçemi türüne, vefat eden eşi Alime Çetiner'e atfen "Hanımperçemi/Achillea Alimeana" adı verildi - Rasim Çetiner: - "Rahmetli eşimin makalelerde adı geçtiğinde her duyanın bir Fatiha göndermesi de talebimiz"
Dilimizde birden fazla anlama ve eş anlamlı kelimeye sahip olan birçok kelime vardır. Bitki kelimesi de bunlardan biridir. Hem direkt hem de mecaz olarak kullanılabilir. Nebat, ağaç, ot gibi canlılara verilen bir ismin karşılığıdır. Bitki kelimesinin eş anlamlısı nedir? Bitki eş anlamlısı ve cümle içinde kullanım örnekleri...
Renk cümbüşünün yaşandığı vadi, fotoğraf meraklılarını da ağırlıyor
Tıbbi ve aromatik açıdan zengin bileşiklere sahip grupta yer alan bitki, "pastinaca vanensis/ Van Keşiri" adıyla bilim dünyasına kazandırıldı - Bitlis Eren Üniversitesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Demir: - "Botanikçiler olarak yeni türleri tanımladığımızda seviniyoruz ancak bunların korunması gerekiyor. Bu konuda kurumlara ve vatandaşlarımıza görev düşüyor"