Arabası olan herkesi ilgilendiriyor. Geçtiğimiz yılın verilerine bakıldığında 485 bin 48 trafik kazası yaşandığı görülüyor. Kazaların 288 bin 118’i maddi hasarlı, 195 bin 11’i yaralanmalı, 1919’u ölümlü kazalardan oluşuyor. Bu gibi olumsuz durumda sigorta, kasko konuları ön plana çıkıyor. Ancak kasko fiyatları, C sınıfı bir araçta 10 bin, 20 bin TL'ye kadar yükselebiliyor. Bunun için de hesaplı yollar bulunuyor. İşte detaylar...
Giderek artan kasko ücretlerinin cep yakmasıyla kimileri trafiğe kaskosuz çıkarken kimileri ise "Olmazsa olmaz" diyor. Kasko ücreti binlerce lira tutuyor ancak belli başlı teminat kalemleri poliçeden çıkarıldığında fiyat yarı yarıya düşebiliyor. Bu noktada uzmanların poliçeden çıkarılmaması yönünde uyarıda bulunduğu İhtiyari Mali Mesuliyet dikkat çekiyor. Öyle ki bu madde sınırsız olarak tercih edildiğinde kaza geçirmesi durumunda sürücünün maddi kaybı minimuma iniyor.
Araç fiyatlarıyla birlikte kasko fiyatları da arttı. Neredeyse bir araba fiyatı olan kasko fiyatları, araç sahiplerini kara kara düşündürüyor. Geçen seneye göre yüzde 280 artan kaskonun fiyatını düşürmek mümkün. Uzman isimler kaskodaki maddelerin bazılarından feragat edilerek kasko fiyatında yüzde 50-60 indirimi yakalamanın mümkün olduğunu belirtti.
Kasko fiyatlarındaki artış araç sahiplerini zorlamaya devam ediyor. Yüzde 300’ü aşan kasko poliçeleri için yeni yılda zam gelecek mi? Kaskoda fiyat düşürmenin yolu var mıdır? Milyonlarca araç sahibinin araştırdığı konulara açıklık getirildi. İşte haberin ayrıntıları...
Kasko fiyatlarındaki artış araç sahiplerini zorlamaya devam ediyor. Rakamlar lüks araçlarda 150 bin liranın üzerine kadar yükseliyor. Yüzde 300’e kadar artan kasko poliçeleri için yeni yılda en az yüzde 50 ile yüzde 100 arasında zam gelmesi beklenirken, araç sahiplerinin yarısı risk alarak kasko yaptırmayacağını söylüyor. Fahiş fiyatlarla karşı karşıya olan kasko primleri için yeni bir düzenlemenin çalışmaları ise başladı.
Aracının kaskosunu yeniletmek isteyen yönetmen ve senarist Gani Müjde adeta şoke oldu. Geçen yıl 8 bin TL'ye yaptırdığı kaskonun bu sene 140 bin TL'ye çıktığını duyunca şaştı kaldı. Sadece bir yılda gelen 17,5 kat zam sosyal medyada da gündem yarattı.
Araç sahibi olmanın maliyeti her geçen gün artıyor! Araç kaskosunda poliçe bedelleri 5-6 kat artarken, zorunlu trafik sigortası ise ikiye katlanmış durumda. Zorunlu trafik sigortası yaptırmak isteyen araç sahipleri tavan fiyat uygulaması nedeniyle şirketlerin linkleri kapattığını iddia etti. Bu durum üzerine SEDDK harekete geçti. Yapılan açıklamada, “Tespit edilen sorumlular hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanacaktır” denildi.
Araç sahiplerini ilgilendiren zam haberi geldi. Çip kriz ve otomobil fiyatlarındaki artış sonrası kasko fiyatları yüzde 250 arttı. Ortalama bir aracın kasko maliyeti 10 bin liraya çıktı. Bununla beraber yeni yıldan itibaren kasko fiyatlarının daha da yükseleceği gelen bilgiler arasında...
Kasko, kara taşıtlarında trafik sigortasına ek olarak yapılır. Tamamen isteğe bağlı bir teminat sigortasıdır. Araç sahibi kasko sırasında istediği teminatları poliçesinin içine ekleyebilir ya da çıkarabilir. Kasko sigortanız cam değişim teminatını kapsıyorsa yaşanan bir cam hasarında cam değişimi kaskonun teminatlarında değerlendirilir. Anlaşmalı olan servislerde hiç ücret ödemeden camınızı değiştirtebilirsiniz. Kaskodan ön cam değişimi hasar kaydı olur mu?
Telefon kaskosu, telefonu satın aldığınız andan itibaren 1 yıl süre ile geçerlidir. Bu süre içinde kasko özellikle telefon ekranının kırılması gibi masrafları temin eder. Cep telefonunun fiyatına göre telefon kasko fiyatı belirlenir ve telefonu satın alma anında tahsil edilir. Peki, telefon kasko sorgulama nasıl yapılır? Telefon kaskosu neleri karşılar?
Araba kasko sigortası, sigortalı aracın karşılaşmış olduğu hasarları kasko poliçesi kapsamında karşılar. Kaza, hırsızlık, deprem, sel gibi doğal afetler durumunda oluşan hasarları temin eder. Genişletilmiş kasko kapsamında ek hizmetler de eklenebilir. Peki, kaskonun karşıladığı durumlar nelerdir? Kaskonun karşılamadığı durumlar varsa kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz?
Kasko motorlu kara taşıtlarına yapılan tercihe bağlı sigorta çeşididir. Kasko, sigortalı araç sahibinin ve aracın park halinde ya da seyir halindeyken yaşadığı hasar masraflarını poliçe kapsamında temin eder. Kasko ve trafik sigortası farklı sigorta türleridir. Peki, kasko nedir ve kasko neden yapılmalıdır? Kasko ile trafik sigortasının farkları nelerdir?
Araç hareket hâlinde de olsa park hâlinde de olsa bazı risklerle karşı karşıyadır. Kasko sigortası da aracı ve araç sahibini belli poliçeler kapsamında güvence altına alır. Araçtaki hasar durumuna bağlı olarak araç değer kaybı yaşayabilir. Araçta değer kaydı varsa piyasadaki rayiç değerinden maddi olarak kayıp yaşar. Kaskonun bu değer kaybını karşılaması için belli şartların sağlanması gerekir. Kasko değer kaybı öder mi, araç değer kaybı hesaplama nasıl yapılır?
Kasko isteğe bağlı yapılan bir sigorta olsa da kasko yapmak için belli şartlar bulunur. Bu şartlardan en önemlisi aracın yaşıdır. Kasko yaptırmak için belli bir yaş sınırı bulunur. Kasko 10 ila 15 yaş sınırının altındaki tüm araçlara yapılır. Buna ek olarak ağır hasarlı araçlara da bazı sigorta şirketleri tarafından çeşitli teminatlarla kasko sigortası yapılır. Bu kasko pert kaskosu olarak da bilinir. Kasko kaç yaşındaki araçlara yapılır, kasko yaş sınırı kaçtır?
Kasko isteğe bağlı yapılan ve sigorta sahibinin aracını güvence altına alan bir sigortadır. Herhangi bir kaza sonrasında araçta oluşan hasarları, teminatlara göre karşılar. Araçlara kasko yapılabilmesi için belli şartlar vardır. Aracın modeli ve yaşı bu şartlardan birisidir. Kasko yaş sınırı sigorta değerlendirmesi yapmak için kullanılır. Kasko yaş sınırı, sigorta şirketlerine göre değişse de kasko yaş sınırını Türkiye Sigortalar Birliği belirler. Hangi model ve yaştaki araçlara kasko yapılır?
Araç sahipleri gerek hareket hâlindeyken gerekse park hâlindeyken pek çok kazayla karşı karşıya kalabilir. Kasko da araç sahibinin zararını ve hasarını karşılayan bir sigortadır. Kasko poliçe primlerini belirlerken hasarsızlık indirimi önemli bir etkendir. Poliçe yenileme yılı 4 basamakla değerlendirilir. Bu kademelere göre sigorta sahipleri, indirim hakkı kazanabilir ya da kaza geçmişi varsa daha fazla prim ödeyebilir. Kasko hasarsızlık kademeleri nelerdir, kasko hasarsızlık indirimi nedir?
Kasko herhangi bir hasar anında aracı ve sürücüsünü güvence altına alır. Kaskonun, sigortalının hasarını ve zararını karşılarken belirli teminatları ve kapsamları baz alır. Aynı zamanda kasko ücreti de bu kapsamlara ve teminatlara göre belirlenir. Kasko teklifi alırken kasko firması, kaskonun kapsamı, teminat limitleri, ödenmesi gereken kasko primi gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerekir. Kasko yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Aracınıza kasko yapıldığında yaşadığınız bir hasar ya da kaza durumunda kasko firması tarafında hasar masrafları temin edilir. Araç sahibinin isteğine göre yapılan kasko, trafik sigortasına nazaran sigorta sahibinin hasarını karşılar. Farklı teminatlarla çeşitlendirilebilen kasko sigortası sigortalının farklı hasar türlerini karşılar. Peki, kasko neleri karşılar, kasko kimin hasarını öder?
Kasko, sigorta sahibine ait aracın kaza sonucu ortaya çıkan masrafları karşılar. Kasko kaza durumunda karşı tarafın hasar bedelini ödemez. Sigortalı aracın hasarını karşılar. Kasko tamamen kişinin isteğine bağlıdır, zorunlu değildir. Peki kasko yaptırmak mantıklı mı, kaskonun avantajları nelerdir?
Kasko sigortası poliçe kapsamında yaşanan hasarların bedellerini karşılar. Kasko, sigortalı sürücü tarafından belirlenen poliçe teminatları kapsamında oluşması muhtemel zararları karşılamakla yükümlüdür. Kaza sonucu oluşan hasarlar, poliçede yer verilen teminatları kapsamıyorsa sigorta şirketi ortaya çıkan hasar zararını karşılamaz. Peki, kaskonun karşılamadığı durumlar nelerdir?
Ağır hasarlı araçlar için pert sigortası kapsamında bazı sigorta şirketleri tarafından kasko yapılabilir Standart kasko sigortası en fazla 15 yaşındaki araçlara uygulanırken, Pert kaskosunda aracın geçmiş hasar kaydı ve yaşı dikkate alınmaz. Peki, ağır hasar kayıtlı aracın kasko sigortası nasıl olur?
Çarpma ya da çarpılma gibi durumlarda kasko, aracınızın hasar masraflarını ana teminatlarıyla ödeme teminatı verir. Kasko temel olarak kendi aracınızın zararını öder. Kasko sigortası genel olarak aracın korunması açısından oldukça geniş kapsamlıdır. Kasko kaza durumunda sigortalı araç kusurlu olsa da masrafları öder. Kazada sigortalı araç kusurlu ise trafik sigortası karşı tarafın hasarlarını öder. Kasko ise sigortalı aracınızın hasar masraflarını karşılar.
Mini onarım, araçta meydana gelen çizik, boya, plastik tampon tahribatı gibi küçük işlemlerde devreye giren bir hizmettir. Kasko firmasının prosedürlerine göre ücretsiz olarak poliçeye eklenebileceği gibi kasko işlemleri sırasında ek ücret de talep edilebilir. Kasko mini onarı neleri kapsar, limiti nedir?
Günümüzde kasko işlemleri oldukça pratik bir hal aldı. İnternet üzerinden istenen bilgileri eksiksiz olarak doldurarak, kasko başvurusu yapabilir, dakikalar içinde kasko teklifleri alabilirsiniz. Kasko için sürücüden istenen araç ve şahsi bilgilerin iletilmesi, başvuru işlemleri için yeterlidir. Kasko nasıl yapılır, aşamaları nelerdir?
Dar kasko, temel kasko poliçesi içinden bir maddenin bile çıkarılmış olması halinde yapılandırılan kasko ürünü çeşididir. Dar kasko fiyat olarak diğer kasko çeşitlerinden daha az maliyetlidir. Dar kasko nedir, neleri kapsar? Dar kasko kavramı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladık.
Genişletilmiş kasko, kasko sigortası yaptıran sürücünün temel paketi içine ekstra maddeler eklettiği kasko çeşididir. Genişletilmiş kasko tamamen sürücünün beklentilerine göre planlanan bir üründür. Genişletilmiş kasko nedir, neleri kapsar?
Aracın yaşı, modeli ve markası kasko değerini belirleyen en önemli etkenlerdir. Eğer aracın yaşı ve hasarlılık kaydı yüksek ise kasko bedeli de diğer araçlara göre yüksek çıkar. Dolayısıyla bu gibi tanımlar, kasko değeri yüksek araçlar hangileri sorusunu doğurur. Aracın kasko değeri neden yüksek çıkar? Bu sorunun cevabı ile birlikte merak edilen soruları yanıtladık.
Kasko; araca çarpma ya da çarpışma sonucu oluşan kazaları, ana teminatlar kapsamında karşılar. Motor arızasının ödenmesi ise hasarın sebebine ve poliçenin kapsamına göre değişir. Genellikle genişletilmiş kaskolara motor hasarı maddesi eklenir. Kasko motor arızasını karşılar mı?
Kasko sahiplerinin araçlarında bir hasar oluşması durumunda, kasko firması tarafından 7 ila 15 gün süreyle ikame araç tahsis edilir. Bu durum aracın hasar durumuna göre değişiklik gösterir. Özel durumlarda süre uzatılabilir. Kasko ikame araç süresi, poliçenin kapsamına göre değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla kasko ikame araç süresi kaç gün sorusunun cevabı için net bir gün sayısı belirtmek mümkün olmaz.
Dövizdeki hareketlilik ve enflasyonda yaşanan artış, birçok alanda olduğu gibi sigorta sektörünü de vurdu. Yılın ilk 6 ayında ödenen tazminatlar, geçen yılın aydı dönemine göre hem trafik sigortasında hem de kaskoda yüzde ortalama yüzde 100 oranında artış gösterdi. Öte yandan dosya başına yapılan ödemeler de ortalama yüzde 50'lik artış gösterdi.
Araç sahiplerini ilgilendiren zam haberi geldi. Araç fiyatlarındaki yükseliş sonrası kasko fiyatları da geçen yıl temmuz ayından bu yana yüzde 250 arttı. Bununla beraber 1 Eylül'den itibaren gelecek yeni düzenleme ile kasko fiyatları daha da yükselecek. Kasko fiyatları aylık yüzde 4,75 oranında artacak.
Hem sıfır hem de ikinci el araçlarla ilgili Kasko Değer Listesi, vatandaşların ve sigorta şirketlerinin mağdur olmaması için güncellendi. Daha önce ayda 2 kere olarak yayınlanan liste artık ayda 3 kere yayınlanacak. Gerekçe olarak ise döviz kurlarındaki dalgalanma, sıfır araç piyasasında araç temininin zorlaşması ve araç fiyatlarında neredeyse haftalık artışlar yaşanması etkili oldu.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) sigorta şirketlerinin ilk çeyrek verileri duyuruldu. Buna göre trafik sigortasında 2 milyar 936 milyon lira ile ciddi bir zarar görülürken, kaskoda da uzun süre sonra ilk kez zarar yazıldı. Ayrıca gönüllü BES’te toplam fon büyüklüğü 277 milyar liraya yükselirken, katılımcı sayısı 7 milyon 398 bine ulaştı.
Son dakika haberine göre Otomobil fiyatları tavan yapınca yükselen araç fiyatlarına paralel kasko ücretleri de son günlerde oldukça yükseldi. Yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunu söyleyip şikayet eden otomobil sahiplerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu maliyeti düşürmenin ise bazı önemli noktaları var. İşte bütçenize göre tercih edebileceğiniz alternatif kasko seçenekleri...