nasıl yazılır Haberleri

Matbaa nasıl yazılır? Matbaa mı matba mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Pek çok insanın bildiği matbaa sözcüğünün doğru yazılışı ve ne anlama geldiği sıklıkla karıştırılmaktadır. Bunun nedeni ise matbaa kelimesinin Arapçadan dilimize ödünçlenen yabancı kökenli bir sözcük olmasıdır. Bu noktada bu kelimeye yönelik hatalı bilgilerin giderilmesi amacıyla TDK güncel yazım kılavuzlarına başvurulmalıdır. Peki, matbaa nasıl yazılır? TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Yayın Tarihi: 30-04-2024 20:18
Külot nasıl yazılır? Külot mu kilot mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Dildeki kelimeleri doğru yazmak ve telaffuz etmek oldukça önemli bir konudur. İnsanlar, her konudaki düşüncelerini paylaşabilmek için kelimeleri kullanır. Cümleleri anlamlı hâle getiren sözcüklerin hatalı yazılması ise anlamı bozuk cümlelerin oluşmasına sebep olur. Anlam kaymalarını önleyebilmek için sözcüklerin doğru yazılışı hakkında bilgi edinmek gerekir. Yazımında sıklıkla hata yapılan kelimelerden biri de külot sözcüğüdür. Peki, külot nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 30-04-2024 20:17
Köşebaşı nasıl yazılır? Köşebaşı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Köşebaşı sözcüğü yapısı gereği 2 ayrı ögeden oluşurken, birleşik kelimeler sınıfına dahil edilir. Birleşik bir sözcük olması nedeniyle ayrı mı yoksa bitişik mi yazılması gerektiği çok fazla sorgulanır. Bu noktada Türk Dil Kurumu tarafından oluşturulan yazım kılavuzlarına bakmak faydalı olacaktır. Peki, köşebaşı nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 30-04-2024 20:16
Kutup Yıldızı nasıl yazılır? Kutup Yıldızı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçedeki bütün dil ögelerinin kullanım biçimleri ve Türkçe dil bilgisi kuralları Türk Dil Kurumu tarafından açıklanır. Yazılı dilde anlamlı bir aktarım için yazım kurallarına uyulması önemlidir. Bu kapsamda internet üzerinde pek çok kelimenin doğru yazımı konusunda araştırma yapılır. TDK tarafından online olarak paylaşılan sözlükte anlamı ve yazılışı sorgulanan sözcükler hakkında bilgi edinilebilmektedir. Peki, Kutup Yıldızı nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 30-04-2024 20:15
Kriz nasıl yazılır? Kriz mi kıriz mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçe kelimeler arasında yabancı dillerden gelen Türkçeleşmiş kelimeler de bulunur. Yabancı kökenli kelimelerden biri olan kriz sözcüğü, Türkçede sıklıkla kullanılan bir sözcüktür. Kriz gibi yabancı kökenli olması nedeniyle hatalı ifade edilen çok fazla kelime mevcuttur. Peki, kriz nasıl yazılır? TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Yayın Tarihi: 30-04-2024 20:14
Kriter nasıl yazılır? Kriter mi kırıter mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçe kelimeler arasında yabancı dillerden gelen Türkçeleşmiş kelimeler de bulunur. Yabancı kökenli kelimelerden biri olan kriter sözcüğü, Türkçede sıklıkla kullanılan bir sözcüktür. Kriter gibi yabancı kökenli olması nedeniyle hatalı ifade edilen çok fazla kelime mevcuttur. Peki, kriter nasıl yazılır? TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Yayın Tarihi: 30-04-2024 20:13
Konukevi nasıl yazılır? Konukevi ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçede iki kelimeden meydana gelen kelime türleri bulunmaktadır. Bu kelime türleri arasında yer alan, iki ayrı kelimeden oluşan sözcükler birleşik sözcük olarak tanımlanır. Dil bilgisi kurallarına göre birleşik sözcüklerin bazıları ayrı, bazıları ise bitişik kullanılır. Konukevi sözcüğü de bir birleşik sözcük olarak nitelendirilir. Bu sözcüğün yazımında sıklıkla imla hatası görülür. Peki, konukevi nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Yayın Tarihi: 30-04-2024 20:12
Kombin nasıl yazılır? Kombin mi konbin mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Günümüzde pek çok insanın aşina olduğu kombin sözcüğünün doğru yazılışı ve ne anlama geldiği karıştırılabilir. Bunun nedeni ise kombin sözcüğünün İngilizceden dilimize ödünçlenen yabancı kökenli bir kelime olmasıdır. Dolayısıyla bu tür kelimelere yönelik bilgi eksikliklerinin giderilmesi amacıyla TDK güncel yazım kılavuzlarına başvurulmalıdır. Peki, kombin nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 30-04-2024 20:11
Klişe nasıl yazılır? Klişe mi kılişe mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçeyi doğru bir biçimde kullanmak ve içerisinde yer alan sözcükleri doğru yazmak son derece önemlidir. Türkçe sözlükte çok fazla kelime olduğundan bazılarının yazımında sıklıkla imla hatası yapılır. Klişe sözcüğü de yazımında çoğunlukla hata yapılan kelimelerden biridir. Sözcüklerin yazımından tereddüt yaşandığında ise sözcüğün doğru yazılışını öğrenmek gerekir. Peki, klişe nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Yayın Tarihi: 30-04-2024 20:09
Kayda değer nasıl yazılır? Kayda değer ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türk dilini doğru bir şekilde kullanabilmek için Türkçe dil bilgisi kurallarına dikkat etmek gerekir. Dil bilgisi kuralları içerisinde pek çok farklı konu başlığı mevcuttur. Bunlardan biri de ayrı ve bitişik yazılması gereken birleşik kelimelerdir. Pek çok insan bu kelime grubunun yazımında yazım hatası yapar. Türkçede çok fazla hatalı kullanılan sözcüklerden biri de kayda değer sözcüğüdür. Peki, kayda değer nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Yayın Tarihi: 30-04-2024 20:08
Kahverengi nasıl yazılır? Kahverengi ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Bireyler gündelik yaşamda sıklıkla karşılaştığı sözcüklerin bile doğru yazım şekilleri konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir. Türkçe dil bilgisi kuralları konusunda birincil kaynak ise Türk Dil Kurumu'dur. Türkçenin doğru kullanılması ve gelişmesi için TDK, yazım kılavuzlarını internet sitesinde paylaşmıştır. Bu sayede sözcüklerin anlamları ve doğru yazılışları sorgulanabilir. Peki, kahverengi nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 17:05
İç işleri nasıl yazılır? İç işleri ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
İç işleri nasıl yazılır sorusu, bu sözcüğün doğru yazımı konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar tarafından sorgulanmaktadır. Türkçe, kelime haznesi oldukça geniş bir dildir. Sayısız kelime olduğu düşünüldüğünde, bazılarının doğru yazılışı zaman zaman karıştırılmakta ve hata yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından İç işleri doğru yazılışı ile ilgili karar verilmiştir. Peki, iç işleri nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 17:04
İçinde nasıl yazılır? İçinde ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Yazılı iletişimde çok fazla görülen sorunlardan biri imla kurallarına dikkat edilmemesidir. Yazı yazarken yapılan yazım hataları, bireylerin diğer kişilere karşı eksi puan almasına da neden olabilir. Kötü bir intiba oluşmaması, dilin doğru kullanımı ve anlamlı bir iletişim gerçekleştirmek için yazım kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Peki, içinde nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 17:03
İç savaş nasıl yazılır? İç savaş ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçedeki kelimeler arasında, iki sözcüğün birleşmesiyle yeni bir anlamın oluştuğu sözcükler de yer alır. Dil bilgisi kurallarına dikkat eden bireyler, birleşik kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğini merak eder. Türkçe sözcüklerin doğru yazım biçimlerine TDK karar verir. Peki, iç savaş nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 17:01
İç içe nasıl yazılır? İç içe ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçe, kelime sayısı oldukça fazla olan, aynı zamanda içerisinde birçok kelime grubu bulunan en zengin dillerden biridir. Kelime grupları içerisinde, iki sözcüğün yan yana gelmesi ile yeni bir anlam kazanan kelimeler de mevcuttur. İmla hatası yapmak istemeyen bireylerin sorguladığı konulardan biri de, bu sözcüklerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğidir. İç içe gibi sözcüklerin doğru ifade biçimine TDK karar verir. Peki, iç içe nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 17:00
İç Anadolu nasıl yazılır? İç Anadolu ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türk Dil Kurumu (TDK) güncel yazım kılavuzu ile internet ortamında hizmet vermektedir. Birçok kelimenin nasıl yazıldığı bu güncel sözlük sayesinde online olarak sorgulanabilmektedir. Bu sayfada en çok sorgulanan sözcük tipleri bitişik ya da ayrı yazılması gerekenlerdir. Bu sözcüklerden biri de ‘şehirler arası’dır. Peki şehirler arası mı, şehirlerarası mı? Şehirler arası nasıl yazılır, TDK'ye göre anlamı ve doğru kullanımı nedir?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:58
İnşa nasıl yazılır? İnşa mı inşaa mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Eğitim hayatı itibarıyla hayat boyu pek çok yeni sözcük öğrenilir ve bu sözcükler kullanılır. Eğitim yaşamında olduğu gibi gündelik yaşamda da Türkçe dil bilgisi büyük bir öneme sahiptir. Özellikle doğru yazım şekillerinin öğrenilmesi şarttır. Türkçede çok fazla rastlanılan imla hatalarının başında telaffuz edilen kelimeleri okunduğu gibi yazmak gelmektedir. İnşa kelimesi de yazarken sıklıkla imla hatası yapılan kelimelerden biridir. Peki, inşa nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:57
İlk kez nasıl yazılır? İlk kez ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Sözcük sayısı bakımından oldukça çeşitli olan Türkçede en fazla imla yanlışı yapılan sözcük grupları arasında birleşik kelimeler bulunur. Birleşik kelimeler iki farklı sözcükten meydana gelen ve yeni bir anlam oluşturan kelimeler grubuna girdiğinden, bu kelimelerin yazımında sıklıkla hata yapılmaktadır. İlk kez sözcüğü de birleşik sözcükler grubunda yer alan yazı dilinde sıklıkla yanlış ifade edilen sözcüklerden biridir. Peki, ilk kez nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:56
İllüzyon nasıl yazılır? İllüzyon mu ilüzyon mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan kelimelerin doğru ifade şekilleri mutlaka bilinmelidir, öyle ki hem iş alanında hem de sosyal yaşamda yazım kurallarına uyulması son derece önemlidir. İnsanlar çoğu zaman kullandıkları sözcüklerin doğru yazılışları konusunda kafa karışıklığı yaşayabilirler. Sözcüklerin doğru ifade şekilleri ve Türkçe dil bilgisi kuralları konusunda yetkili mercii Türk Dil Kurumudur. Pekii, illüzyon nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:54
İleriki nasıl yazılır? İleriki mi ilerki mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Çocukluktan başlayarak eğitim hayatında pek çok sözcük öğrenilir ve bu sözcükler kullanılır. Eğitim hayatında olduğu gibi günlük hayatta da Türkçe bilgisi büyük bir öneme sahiptir. Bilhassa dil bilgisi ve yazım kurallarının doğru bir şekilde öğrenilmesi şarttır. Türkçede sıklıkla görülen yazım yanlışlarının başında telaffuz edilen sözcükleri okunuş biçimleriyle yazmaktır. İleriki sözcüğü de yazılışında çok fazla imla hatası yapılan sözcükler arasındadır. Peki, ileriki nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:52
İkide bir nasıl yazılır? İkide bir ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
İkide bir nasıl yazılır sorusu, bu sözcüğün nasıl yazılması gerektiğini öğrenmek isteyenler tarafından araştırılmaktadır. Türkçe, sözcük bakımından oldukça zengin bir dildir. Kelimelerin fazlalığı düşünüldüğünde, bazı sözcüklerin doğru yazım şekilleri karıştırılmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından İkide bir doğru yazılışı ile ilgili bilgi paylaşılmıştır. Peki, İkide bir nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:51
İkamet nasıl yazılır? İkamet mi ıkamet mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Gündelik hayatta sıklıkla karşılaşılan kelimelerin bile doğru yazım şekilleri konusunda tereddütler yaşanabilir. Sözcükler doğru yazım şekilleri ve dil kuralları noktasında Türk Dil Kurumu devreye girer. Türkçenin korunması ve gelişmesine katkı sağlamak için TDK yazım kılavuzlarını internet sitesinde yayımlamıştır. Bu sayede Türkçe dil bilgisi kuralları kolaylıkla öğrenilebilir. Türkçe yazımı sıklıkla merak edilen kelimelerden biri de ikamettir. Peki, ikamet nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:50
Hükûmet nasıl yazılır? Hükûmet mi hükümet mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Kişiler gündelik yaşamda sürekli kullandıkları sözcüklerin yazılışında kafa karışıklığı yaşayabilirler. Sözcüklerin doğru yazılışları ve Türkçe dil bilgisi konusunda birincil kaynak Türk Dil Kurumudur. Türkçe yazım kurallarına kolayca erişilebilmesi için TDK, yazım kılavuzlarını internet sitesinde yayımlamıştır. Böylelikle her vatandaş kelimelerin anlamlarını ve doğru yazım biçimlerini kolaylıkla öğrenebilir. Peki, hükûmet nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:48
Hiçbirimiz nasıl yazılır? Hiçbirimiz ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçede bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiği sorgulanan pek çok kelime mevcuttur. TDK dil bilgisi kuralları çerçevesinde hangi sözcüklerin bitişik hangilerinin ayrı yazılacağını açıklamıştır. Ancak, hâlâ bazı sözcüklerin yazımında çok fazla hata yapılmaktadır. Bunlardan biri de hiçbirimiz sözcüğüdür. Pek çok insan bu ifadenin nasıl yazılacağı konusunda tereddüt yaşamaktadır. Peki, hiçbirimiz sözcüğünün doğru yazılışı nedir?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:47
Hissetmek nasıl yazılır? Hissetmek mi hisetmek mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Dil, insanların hem ürünü hem de üreticisi olduğu bir alandır ve kişiler arasındaki ortak unsurlardan biri olarak bilinir. Bir dili kullanmak, aynı zamanda belirli ses olaylarını, doğru yazım şekillerini ve anlamları bilmek anlamına gelir. Bu sebeple Türkçeyi doğru kullanmak ve dil bilgisi kurallarındaki farkındalığını artırmak isteyen bireylerin sorguladığı şeylerden biri dilde bulunan sözcüklerin doğru yazılışlarıdır. Peki, hissetmek nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:44
Herkesten nasıl yazılır? Herkesten mi herkesden mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçe ögeleri kurallara uygun bir şekilde yazmak ve ifade etmek oldukça önemlidir. İnsanlar, kendilerini ifade edebilmek için sözcükleri kullanırlar. Cümleleri oluşturan sözcüklerin yanlış yazılması, anlamı bozuk cümlelerin oluşmasına sebep olur. Anlam bozulmaları yaşamamak için sözcüklerin doğru yazılışlarını bilmek gerekir. Yazımında sıklıkla hata yapılan kelimelerden biri herkesten sözcüğüdür. Peki, herkesten nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:42
Her yer nasıl yazılır? Her yer ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Sözcüklerin doğru yazım şekilleri, noktalama işaretlerinin doğru kullanımı gibi Türkçe dil bilgisi kurallarına dair her şey Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından belirlenir. “Her yer” gibi 2 sözcükten meydana gelen birleşik kelimelerin nasıl yazıldığı, ayrı mı ya da bitişik mi yazılması gerektiği noktasında birçok insanın kafası karışmaktadır. TDK sözcüklerin doğru yazım biçimlerini, sözlüklerinde paylaşmıştır. Peki, her yer nasıl yazılır? Doğru yazılışı nedir?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:41
Her biri nasıl yazılır? Her biri ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçe sözcüklerin ya da ifadelerin hem yazılışlarında hem de söyleniş şekillerinde bazı hatalar yapılır. Bu hataların birden çok nedeni mevcuttur. Yabancı kökenli sözcükler, birleşik yapılı sözcükler, bağlaç yapılı sözcükler en çok hatalı yazılan kelime türleridir. Dilin doğru kullanımı için Türkçe yazım kuralları geliştirilmiştir. Yazımında çok fazla yanlış yapılan sözcüklerden biri de "her biri" yazımıdır. Peki, her biri nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:40
Hazırcevap nasıl yazılır? Hazırcevap ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçede yer alan sözcük sayısı nedeniyle dilimiz ifade biçimi en geniş dillerden biridir. Fakat pek çok dil kuralı mevcut olduğundan bazılarının yazımında yanlışlar yapılabilmektedir. Kurallarına göre türlere ayrılan kelimeler bulunur. Bunlar arasında sıklıkla hatalı yazılan kelimeler ise birleşik kelimelerdir. Doğru dil kullanımına dikkat eden bireyler, hazırcevap gibi kelimelerin doğru yazım şeklini sorgulamaktadır. Peki, hazırcevap nasıl yazılır?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:39
Hayal kırıklığı nasıl yazılır? Hayal kırıklığı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Dilimizi doğru ve anlaşılır kullanabilmemiz için kelimelerin doğru yazım ve söyleniş biçimlerini öğrenmek gerekir. Türkçede çok sayıda dil kuralı bulunduğundan bazı kelimelerin doğru yazımı noktasında çelişki yaşanabilir. Bu tereddütleri yaşamamak adına sözlük kaynaklarından faydalanılması önemlidir. Pek çok insanın sıklıkla hatalı olarak yazdığı kelimelerden biri hayal kırıklığı sözcüğüdür. Peki, hayal kırıklığı nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?
Yayın Tarihi: 27-04-2024 16:37
Bal kabağı nasıl yazılır? Bal kabağı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Bilimsel adı Cucurbita moschata olan bal kabağı Türkçede iri, içi turuncu, tatlı bir tür kabak olarak tanımlanır. Yani bitki bilimine özgü bir ad sözcüğü olan bal kabağı günlük yaşamda da yaygın olarak kullanılır. Bu sözcüğün yazılı dildeki kullanımında ise yaygın olarak yapılan bir hataya rastlanır. Bal kabağı birleşik kelime olduğu için ilgili sözcüğün bitişik mi ayrı mı yazıldığı genel olarak karıştırılır. Bu nedenle TDK’ye başvurularak bal kabağı doğru yazılışı açıklanmalıdır.
Yayın Tarihi: 12-03-2024 18:13
Başlı başına nasıl yazılır? Başlı başına ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Bir sözcüğün birden fazla ögeden oluşması o ifadenin ikilemeler, birleşik kelimeler veya kalıplaşmış sözler arasında yer aldığını gösterir. Bu kapsamda incelenebilen ifadelerden biri olan başlı başına da cümle içerisinde zarf olarak kullanılır. Ayrı mı bitişik mi yazıldığı üzerine sıkça araştırma yapılan bu zarf sözcüğünün ikilemeler arasında yer aldığı söylenebilir. Bu da TDK onaylı olan başlı başına yazılışının hem kurallar çerçevesinde hem de cümle örnekleriyle birlikte açıklanmasını sağlar.
Yayın Tarihi: 11-03-2024 21:18
Baş döndürücü nasıl yazılır? Baş döndürücü ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçede deyim olarak kullanılan birleşik kelimelerden olan baş döndürücü TDK güncel sözlüğünde 3 ayrı şekilde tanımlanır. Sıfat türündeki bu birleşik kelimeyi oluşturan iki ögenin bitişik mi ayrı mı yazıldığı ise bazen unutulur. Bu konuya dair net bilgi sunulması için TDK Yazım Kılavuzu’nun birleşik kelimelerin doğru yazılışlarını temsil eden kategorileri incelenmelidir. Ardından baş döndürücü ifadesinin doğru yazılışı ve cümle içerisindeki kullanımı detaylı olarak açıklanabilir.
Yayın Tarihi: 08-03-2024 22:04
Baş başa nasıl yazılır? Baş başa ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Türkçede hem yazılı hem sözlü dilde birçok bağlamda kullanılan baş başa kelimesi zarf türündedir. Bu zarf sözcüğü TDK çevrim içi sözlüğünde 'başkaları olmadan, birbirleriyle yalnız olarak' şeklinde tanımlanır. Baş başa kelimesine yönelik en çok bilgi eksikliği yaşanan husus ise bu sözcüğün ayrı mı bitişik mi yazıldığına ilişkindir. Dolayısıyla TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalardan yola çıkılarak baş başa kelimesinin yapısına değinilmeli ve bu ifadenin nasıl yazıldığı öne çıkarılmalıdır.
Yayın Tarihi: 08-03-2024 21:00
Baş ağrısı nasıl yazılır? Baş ağrısı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Başta oluşan rahatsızlık, başın ağrıması olarak tanımlanan baş ağrısı kelimesi birleşik yapıdadır. Bu nedenle iki ayrı ögeden oluşan baş ağrısı sözcüğünün ayrı mı bitişik mi yazıldığı merak edilir. TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalar dikkate alındığı zaman bu birleşik kelimenin yazılı dildeki hatalı olmayan kullanımı kolaylıkla öne çıkarılabilir. Ancak bu konuda açıklama yapıldıktan sonra yine baş ve ağrı sözcükleriyle oluşturulan mecaz anlamdaki birleşik kelimeye de değinilmelidir.
Yayın Tarihi: 07-03-2024 20:34
Başvuru nasıl yazılır? Başvuru mu baş vuru mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Yazılı ve sözlü dilde yaygın olarak yer alan ifadeler arasında sıralanan başvuru kelimesi iki ayrı anlamda kullanılır. Bu sözcüğün temel anlamı başvurmak işi, müracaat olarak açıklanabilir. Başvuru doğru yazılışı ise bu ifadenin birleşik yapıda olduğunu düşünen bireyler tarafından sıklıkla araştırılır. Fakat birleşik yapıdaki kelimeler arasında yer almayan başvuru sözcüğünün doğru yazılışının nasıl olduğu bu ifadenin kökünden yola çıkılarak açıklanmalıdır.
Yayın Tarihi: 07-03-2024 19:03
Bayi nasıl yazılır? Bayi mi bayii mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Bayi sözcüğü Türkçede farklı ögelerle bir araya getirilerek birleşik kelime olarak ya da tek başına yaygın bir şekilde kullanılan ifadelerdendir. TDK tarafından herhangi bir ürünü ana firma adına satma yetkisi bulunan kimse, dükkan veya kuruluş olarak tanımlanan bayi sözcüğü Arapça kökenlidir. Bu da bayi doğru yazılışının kaç adet i sesiyle olduğunun araştırılmasına yol açar. TDK tarafından sunulan güncel açıklamalar ise bayi sözcüğünün yazılı dildeki doğru kullanımının belirtilmesini sağlar.
Yayın Tarihi: 03-03-2024 11:55
Sahur nasıl yazılır? Sahur mu savur mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Ramazan ayında gün doğmadan önce belirli bir vakitte yenilen yemeğe sahur adı verilir. Bu ifade söz edilen yemeğin yendiği vakti temsil edecek şekilde de kullanılır. Dolayısıyla sahur sözcüğünün TDK onaylı yazılışı, türü ve kökeni üzerine bilgi aktarılması önem arz eder. Türk Dil Kurumu güncel sözlüğüne göre sahur kelimesinin nasıl yazıldığı açıklandıktan sonra ise bu ifadenin yer aldığı cümle örnekleri sıralanarak sunulan bilgiler desteklenebilir.
Yayın Tarihi: 03-03-2024 11:05
Teravih nasıl yazılır? Teravih mi teravi mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namazı temsil eden teravih kelimesinin yazılı dildeki kullanımı çoğu zaman karıştırılır. Bu sözcüğün doğru yazılışına yönelik sıklıkla yapılan hata ise h sesinin kullanımına ilişkindir. Dolayısıyla teravih sözcüğü yazılırken bu ifadenin sonunda h sesinin kullanılıp kullanılmadığı açıklanmalıdır. Ayrıca teravih kelimesinin geçtiği cümle örnekleri sıralanarak ilgili ifadenin yazılı dildeki kullanımının yakından incelenmesi mümkün hale getirilmelidir.
Yayın Tarihi: 03-03-2024 10:04
Bahçıvan nasıl yazılır? Bahçıvan mı bahçivan mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Farsça kökenli olup isim türündeki sözcükler arasında sıralanan bahçıvan ait olduğu dilde bagçevan şeklinde yazılır. Bu kelimenin Türkçedeki doğru yazılışının nasıl olduğu öğrenileceğinde ise TDK güncel sözlüğüne başvurulmalıdır. Böylece bahçıvan kelimesinin yazılı dildeki hatalı kullanımı ile doğru yazılışı kolaylıkla birbirinden ayırt edilebilecektir. Ayrıca bahçıvan TDK kapsamındaki tanımlarıyla cümle içerisindeki kullanımı incelendiğinde bu ifadenin doğru yazılışı tam olarak kavranabilir.
Yayın Tarihi: 01-03-2024 06:11
Ayşeler nasıl yazılır? Ayşeler mi Ayşe'ler mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Bir sözcük özel isim olduğu zaman ilk harfi her zaman büyük olacak şekilde yazılır. Ancak bu, özel adlara getirilen her bir ekin kesme işaretiyle ayrılarak yazılması gerektiğini göstermez. Bu da Ayşeler TDK onaylı yazılışının çok sayıda kişi tarafından sorgulanmasına yol açar. Ayşe kelimesinin sonuna getirilen -ler ekinin kesme işareti ile ayrılıp ayrılmadığı ise bu ek türünün ne olduğunun açıklanmasıyla birlikte cevabı ortaya çıkarılabilen konulardandır.
Yayın Tarihi: 29-02-2024 19:31
Ayrıyeten nasıl yazılır? Ayrıyeten mi ayriyeten mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Zarf türünde olan ve ayrıca kelimesi ile aynı anlamda kullanılan ayrıyeten kelimesinin doğru yazılışı çok sayıda kişi için merak konusu hâline gelebilir. Bu kelimenin TDK onaylı kullanımının ayrıyeten mi ayriyeten mi olduğu çoğu zaman unutulur. Bu nedenle güncel sözlüğe başvurularak ayrıca kelimesinin eş anlamlısı olan ayrıyeten sözcüğünün nasıl yazıldığı incelenmelidir. Böylelikle söz edilen ifadenin yazılı dildeki diğer hatalı kullanımlarına da değinilmesi mümkün olacaktır.
Yayın Tarihi: 27-02-2024 19:44
Ay tutulması nasıl yazılır? Ay tutulması büyük mü küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Ay tutulması birleşik kelimedir ve bu ifade 2 ayrı isim sözcüğünden oluşmuştur. Söz edilen iki ayrı isim sözcüğünden biri özel adlar arasında bulunur. Dolayısıyla Ay tutulmasının doğru yazılışını araştıran kişiler de 2 ayrı hususu sorgular. Bu hususlar da Ay tutulmasının bitişik mi ayrı mı yazıldığı ile Ay kelimesinin ilk harfinin büyük mü küçük mü olması gerektiği konusundadır. TDK tarafından aktarılan güncel bilgiler ise bu konuya açıklık getirilmesini mümkün kılar.
Yayın Tarihi: 27-02-2024 19:03
Avrupalı nasıl yazılır? Avrupalı mı Avrupa'lı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
İsim ya da sıfat olarak kullanılabilen Avrupalı kelimesinin kökünde Avrupa sözcüğü yer alır. Avrupalı sözcüğü, Avrupa kelimesine getirilen -lı eki ile oluşturulmuştur. Bu bilgi Avrupalı kelimesinin doğru yazılışının açıklanmasını kolaylaştırır bir bilgidir. Avrupa sözcüğüne getirilen eklerin bir kısmı kesme işareti ile ayrılmazken bir kısmı ayrı olarak yazılır. Dolayısıyla TDK Yazım Kılavuzu’nun kesme işaretiyle ilgili olan kategorisindeki bilgiler çerçevesinde Avrupalı yazılışı açıklanmalıdır.
Yayın Tarihi: 25-02-2024 11:18
Avrupa kıtası nasıl yazılır? Avrupa kıtası büyük mü küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Dünya üzerindeki kıtalara Avrupa, Afrika ve Antarktika gibi isimler verildiği bilinir. Bu kıtalara verilen adlar özel isimler arasında yer alır. Kıta sözcüğü, coğrafya dışında farklı alanlarda da terim anlamı ile kullanılan bir tür adıdır. Bu yüzden Avrupa kıtası doğru yazılışı üzerine bilgi aktarılırken bu sözcük öbeğinin içerdiği kelimelerin türleri öne çıkarılmalıdır. Bu sayede Avrupa kıtası TDK onaylı yazılışı anlaşılır kılınıp ilgili sözcük öbeğini içeren cümle örnekleri oluşturulabilir.
Yayın Tarihi: 25-02-2024 10:30
Asya kıtası nasıl yazılır? Asya kıtası büyük mü küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Yeryüzündeki 6 büyük kara parçasının her birine kıta denilir. Bu kara parçalarının tür adı kıta iken aynı zamanda özel adları da vardır. Asya, Avrupa ve Afrika yeryüzündeki 6 büyük kara parçasına verilen özel adların bir kısmını temsil eder. Dolayısıyla Asya kıtasının TDK’ye göre büyük mü küçük mü yazıldığı açıklanırken bu ifadenin içerdiği 2 ayrı sözcük detaylı bir şekilde ele alınmalıdır. Böylelikle Türkçe yazım kurallarına uygun olan Asya kıtası yazılışı kolayca öğrenilecektir.
Yayın Tarihi: 25-02-2024 09:49
Bakakalmak nasıl yazılır? Bakakalmak ayrı mı bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Bakakalmak kelimesi yapısı gereği iki ayrı ögeden oluşurken bunlardan biri bakmak, bir diğeri ise kalmak fiilleridir. Bu iki ayrı fiil a sesiyle bağlandığı zaman ortaya bakakalmak kelimesi çıkmıştır. Söz edilen bu ifade de birleşik fiiller kategorisine dahil olur. Dolayısıyla TDK tarafından doğru olduğu belirtilen bakakalmak yazılışı, sunulan bu bilgiler çerçevesinde ortaya konulmalıdır. Peki, bakakalmak ayrı mı bitişik mi yazılır?
Yayın Tarihi: 21-02-2024 06:11
Arasındaki nasıl yazılır? Arasındaki mi arasında ki mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Bir sözcüğün aldığı eklerin bitişik olarak mı yoksa ayrı mı yazılacağı açıklanırken ilgili ögelerin görevlerinden söz edilmelidir. Yani -da, -de ve ki gibi hem bağlaç hem de ek olarak kullanılabilen ögelerin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Bu sayede günlük yaşamda pek çok bağlamda kullanılan arasındaki sözcüğünün nasıl yazıldığı keşfedilebilir. Ayrıca arasındaki kelimesinin aldığı eklerin görevleri açıklandığında bu ifadenin anlamı da daha net bir şekilde öğrenilecektir.
Yayın Tarihi: 19-02-2024 21:25
Arasında nasıl yazılır? Arasında mı arasın da mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Arasında kelimesi Türkçede birbirinden farklı bağlamlarda kullanılabildiği görülen ifadelerdendir. Bu sözcüğün kaynaştırma ünsüzü olan s sesi ile bulunma eki olan -da ögesinin bir araya getirilmesi sonucunda oluşturulduğu bilinir. Dolayısıyla arasında doğru yazılışının nasıl olduğu açıklanırken bu temel unsurlara dikkat edilmelidir. Bu sayede arasında kelimesinin TDK onaylı yazılışı, cümle içerisindeki kullanımı ve ne anlama geldiği kısa sürede keşfedilebilir.
Yayın Tarihi: 18-02-2024 13:40
Apar topar nasıl yazılır? Apar topar ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?
Apar topar sözcüğünün zarf türünde olup telaş ve acele ile şeklinde tanımlandığı görülür. Bu sözcüğün 2 ayrı ögeden oluşması ise bitişik mi ayrı mı yazıldığının sorgulanmasının temel nedenidir. Bir ikileme olan apar topar kelimesinin TDK onaylı yazılışının öğrenilmesi için güncel çevrim içi sözlüğe başvurulabilir. Daha sonra ise incelenen bu ikilemenin cümle içerisinde kullanılması ve elde edilen bilgilerin pekiştirilmesi mümkündür.
Yayın Tarihi: 18-02-2024 12:46