Tanzimat Donemi Haberleri

Gülhane Parkı'na nasıl gidilir? Gülhane Parkı nerede, hangi semtte?

İstanbul derin bir geçmişle ve tarihi yapılarla dolu bir şehirdir. Osmanlı İmparatorluğu zamanından kalma birçok eser ve mimari yapı günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Gülhane Parkı da bunlardan biridir. Gülhane Parkı’nın Topkapı Sarayı’nın bahçesi olması, içinde gül bahçeleri ve koru bulunması dışında Tanzimat Fermanı’nın okunduğu yer olması ile de özel bir yerdir. Hatta bu nedenle Gülhane Hattı Hümayunu olarak da bilinir.

Haber 2023-11-22 21:39:20

Tanzimat Dönemi'nde nasıl yazılır, Tanzimat Dönemi'nde yazımı nasıl olmalıdır? Tanzimat Dönemi'nde ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yazım ve telaffuz kuralları vardır. Bu kurallara uyulmaması halinde yazarken ya da telaffuz edilirken hata yapılır. Özellikle birden fazla anlama karşılık gelen kelimelerin hangi anlamı ile kullanıldığı tespit edilmeden nasıl yazılacağı belirlenemez. Tanzimat kelimesi de aynı zamanda bir dönem ismi olarak kullanıldığı için ek aldığı zaman da farklı şekilde yazılması gerekir. Peki, Tanzimat Dönemi ifadesi ek aldığında ayrı mı yazılır?

Egitim 2023-08-16 11:24:44

Tanzimat Dönemi nasıl yazılır, Tanzimat Dönemi yazımı nasıl olmalıdır? Tanzimat Dönemi büyük mü yazılır küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe’de farklı dillerden gelip zamanla aldıkları eklerle ya da telaffuz biçimleri ile değişikliğe uğrayarak Türkçeleşmiş birçok kelime yer alır. Bu kelimeler, hem yazılışlarında hem de telaffuz edilişlerinde en sık hataya düşülen kelimelerdir. Bir kelimenin yazımında ya da söylenişinde hata yapmamak için bazı kurallar oluşturulmuştur. Kurallara uygun olarak yazıldığı ya da telaffuz edildiği sürece hataya düşülmez. Peki, Tanzimat Dönemi yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 2023-08-16 11:24:14

Öykü nedir, nasıl yazılır? Öykü yazma kuralları nelerdir?

Türk Dili ve edebiyatında birbirinden farklı özellikleriyle öne çıkan çok sayıda yazı çeşidi bulunur. Öykü de bu yazı türleri arasında yer alır. Öykü türünün çıkış zamanı çok eski yüzyıllara dayanır. İlk öykü yazma denemeleri, modernleşme olarak tabir edilen Tanzimat Dönemi’nde ortaya çıkmıştır. Öykü türü kendi içerisinde de farklı yazım türleri barındırır. Peki, Türk edebiyatı tarihinde büyük bir öneme sahip olan öykü nedir, nasıl yazılır?

Egitim 2023-07-08 19:13:08

Şans eş anlamlısı nedir? Şans kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe tarih boyunca coğrafi olarak yakın olan kültürlerden etkilenmiştir. Ancak bunun yanı sıra Fransızca, İngilizce ve İtalyanca gibi coğrafi olarak yakın olmayan dillerden etkilenmiştir. Bunun en önemli sebebi özellikle Tanzimat Dönemi'nde şair ve yazarların bu ülkelere giderek etkilenmesi ve bu etkilerini dile ve edebiyata yansıtmasıdır. Şans kelimesi de bu dönemde ve bu yolla dilimize geçen bir kelimedir. Fransızca kökenli olan şansın eş anlamlısı nedir?

Egitim 02-12-22 19:49

Proje eş anlamlısı nedir? Proje kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe özellikle Tanzimat Dönemi zamanında Batı dilleriyle pek çok etkileşim yaşamıştır. Bu etkileşimler sayesinde İngilizce, Fransızcadan birçok kelime dilimize geçmiştir. Proje kelimesi dilimize Tanzimat Dönemi zamanında geçmiş bir kelimedir. Yapılması düşünülen şeyin, yapmadan önce zihinde tasarlanan şekline proje denir. Uzun zamandır dilimizde olan proje kelimesinin dilimizde birden fazla anlamı bulunur. Fransızcadan alıntılanan projenin eş anlamlısı nedir?

Egitim 28-10-22 18:02

Risk eş anlamlısı nedir? Risk kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçenin Doğu dilleriyle olan etkileşiminin yanı sıra Batı dilleriyle olan etkileşimi de aşikârdır. Özellikle Tanzimat Dönemi ve sonrasındaki süreçte Türk dilinin ve edebiyatının Batılılaşma yolunda Batı dillerinden ve edebiyatından çeşitli ifade ve kelimeler geçmiştir. Risk kelimesi de Yeni Türkçe döneminde dilimize Fransızcadan geçen bir kelimedir. Peki, risk kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük nedir, cümle içinde nasıl kullanılır?

Egitim 24-10-22 17:49

Depo eş anlamlısı nedir? Depo kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Tür dili süreç boyunca pek çok topluluğun diliyle iletişim hâlinde olmuştur. Bu iletişim sonucunda diller birbirinden etkilenmiştir. Türkçe özellikle Tanzimat Döneminde, Batı topluluklarının dillerinden, kültürlerinden etkilenmiştir. Depo kelimesi de bu dönemlerde dilimize başka bir dilden geçmiş bir kelimedir. Peki, depo kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük nedir?

Egitim 07-10-22 17:00

Enteresan eş anlamlısı nedir? Enteresan kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Diller zaman içerisinde birbiriyle etkileşime geçmiştir. Bu etkileşimler sonucunda diller birbirine çeşitli kelimeler vermiştir. Fransızcadaki pek çok sözcüğün Latince kökenli olması bu duruma bir örnektir. Bir diğer örnek de Fransızca ve Türkçe arasında olan etkileşimdir. Özellikle Tanzimat Dönemi zamanında dilimize pek çok Fransızca kelime, edebiyat yoluyla geçmiştir. Enteresan kelimesi de dilimize bu şekilde gelmiştir. Peki, enteresan eş anlamı nedir?

Egitim 09-09-22 15:30

Tanzimat ne demek? Tanzimat kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Türkçe, tarih boyunca diğer pek çok dille etkileşime girmiş zengin bir dildir. Kendine has dilbilgisi kurallarının yanı sıra eşsiz bir kelime çeşitliliğine sahiptir. Özellikle kültürel yakınlıktan dolayı Arapça ve Farsça kelimelerden de kendi hazinesine pek çok kelimeyi katmıştır. Türkçe kelimelerden birçoğu merak uyandırmaktadır. Bu kelimelerden biri olan Tanzimat ne demek? Tanzimat kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Egitim 24-05-22 10:44

Eskişehir’de ‘yüz yüze eğitim’ için ilk ders zili çaldı

Eskişehir’deki birçok okulda olduğu gibi Odunpazarı ilçesinde bulunan Ticaret Borsası Orta Okulu ve Ticaret Borsası İmam Hatip Orta Okulu’nda; 2020-2021 eğitim öğretim yılı 2’nci donemi ‘yüz yüze eğitim’ için ilk ders zili bugün heyecanla çaldı.Eskişehir Odunpazarı ilçesi Ticaret Borsası Orta Okulu ve Ticaret Borsası İmam Hatip Orta Okulu Müdürü Okyay Turinay, okulda ‘yüz yüze eğitimin’ açılışı ile ilgili yaptığı konuşmasında, ’‘Yüz yüze eğitim okulumuzda bugün yeniden başladı.

Yurthaber 02-03-21 11:58

Şinasi'nin mezarı nerede? 150 yıl sonra tespit edildi, Ayaspaşa Palas binasının altında kalmış

Tanzimat ilanı ile başlayan batılılaşma sürecinin ilk ve en önemli yazarlarından biri olan İbrahim Şinasi'nin mezarının, Beyoğlu'nun Gümüşsuyu Caddesi'ndeki Ayaspaşa Palas binasının altında kaldığı ortaya çıktı.

Haber 03-01-21 13:43

Başkan Soydan’ın Jandarma Teşkilatının kuruluş yıl dönümü mesajı

AK Parti Pazaryeri İlçe Başkanı İsmail Soydan, Jandarma Teşkilatının 181’inci kuruluş yıl dönümünü nedeniyle bir mesaj yayımladı.Mesajında, “Jandarma teşkilatımız dün olduğu gibi bugün de, halkımızın huzur ve güvenliğini sağlamaktadır” ifadelerine yer veren Başkan Soydan, sözlerine şöyle devam etti;“Tanzimat Fermanının ilan edildiği 1839 yılı ile Asakir-i Zaptiye Nizamnamesinin (Askeri Kolluk Tüzüğü) yürürlüğe girdiği 14 Haziran günü birleştirilerek, 14 Haziran 1839 tarihi, Jandarma’nın kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir.

Yurthaber 13-06-20 15:33

Bin mirasçı, milyonlarca liralık arazi için mücadele veriyor

OSMANLI İmparatorluğu döneminde, 1800'lü yıllarda İzmir Valiliği yapan Hacı Osman Paşa'nın, Urla'da mütesellim olarak görev yapan oğlu Ali Ağa ile Tanzimat Dönemi'nin meşhur paşalarından Mehmet Emin Ali Paşa'dan kalan miras için hak iddia eden 5 ailenin aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişi, hukuk mücadelesi başlattı.

Haber 07-12-19 20:14

Bin mirasçının milyonlarca liralık arazi için hukuk mücadelesi

OSMANLI İmparatorluğu döneminde, 1800'lü yıllarda İzmir Valiliği yapan Hacı Osman Paşa'nın, Urla'da mütesellim olarak görev yapan oğlu Ali Ağa ile Tanzimat Dönemi'nin meşhur paşalarından Mehmet Emin Ali Paşa'dan kalan miras için hak iddia eden 5 ailenin aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişi, hukuk mücadelesi başlattı.

Haber 07-12-19 17:24

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: 22 ilde ekolojik koridor çalışmaları sürüyor

"Bakanlık olarak 22 ildeki ekolojik koridor çalışmalarımız devam ediyor. Ekolojik koridorların ilk örneğini Sultan Alaaddin döneminde Konya'da görüyoruz. Yine, Osmanlı'da ilk millet bahçesi Tanzimat Dönemi'nde Taksim'de açılmıştır" - "2023 yılına kadar 81 ilde 81 milyon metrekarelik alana yapacağımız millet bahçelerimizi halkımızın hizmetine sunacağız. Böylece, kişi başına düşen yeşil alan miktarımızı 8'den 15 metrekareye çıkaracağız"

Finans 07-12-19 12:43

Öğretmenin hayali gerçek oldu ‘Edebiyat Sokağı’ projesi hayat buldu

Bayburt’ta, Milli İrade Anadolu Lisesi’nde görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Muharrem Daştan, öğrencilerin edebiyatla iç içe olması için 3 yıldır hayalini kurduğu ‘Edebiyat Sokağı’ projesini hayatiyete geçirdi.1 yıllık çalışmanın ardından okulun birinci katının koridor duvarlarına ve merdivenlerine ’Divan, Tanzimat, Servet-i Fünun, Çağdaş Türk Dünyası ile Batı Edebiyatı’ gibi dönem ve toplulukların birbirinden güzel örnekleri işlendi.

Haber 29-11-19 15:54

Atatürk Üniversitesi yeniden madalya şampiyonu

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından yapılan 2018-2019 Dönemi Üniversiteler Arası Genel Madalya Dağılımı sıralamasında Atatürk Üniversitesi 179 üniversite arasında birinci oldu.Atletizm, futbol, güreş, basketbol, halter, tenis, boks, vücut geliştirme ve benzeri birçok branşta düzenlenen şampiyonalardan madalyalarla donen öğrenciler, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun açıkladığı 2018-2019 Donemi Üniversiteler Arası Madalya Dağılımı listesinde birinci sırada yer alarak büyük bir gurur yaşattı.Atatürk Üniversitesi öğrencileri müsabakalarda; 24 altın, 13 gümüş ve 14 bronz olmak üzere toplam 51 madalya kazandı.

Yurthaber 20-11-19 17:43

Tarihi Redif Kışlası, Müze Han Oldu

“Sındırgı Redif Kışlası“ olarak 1897 yılında inşasına başlanan yapı Tanzimat ve Islahat Fermanlarının yayınlanması üzerine Osmanlı Devletinde askeri teşkilatlanmanın hız kazandığı dönemde yerel halkın bağışları ile 1899 tarihinde tamamlanan tarihi bina Kışla Müze Han olarak vatandaşların hizmetine sunuldu.Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, protokol üyeleri, daire amirleri, muhtarlar ve vatandaşların katılımı ile hizmete açılan bina Sındırgı’nın kültürel değerlerinin de görücüye çıkarıldığı butik müze otel olarak faaliyet gösterecek.

Yurthaber 29-10-19 12:11

Samipaşazade Sezai’nin Sergüzeşt’i raflarda

İş Bankası Kültür Yayınlarının Türk Edebiyatı Klasikleri, Tanzimat Dönemi’nin yenilikçi edebiyatının öncülerinden Samipaşazade Sezai’nin Sergüzeşt adlı kitabıyla devam ediyor.Samipaşazade Sezai’nin ilk ve tek romanı olan Sergüzeşt, gerek kurgusu gerekse anlatımıyla edebiyat tarihimizde bir dönüşümün habercisi kabul ediliyor.

Haber 07-09-19 10:01

Bakan Selçuk: “Reçete ve faturaların teslim süresi 23 Ağustos’a kadar uzatıldı”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sağlık hizmet sunucularının 2019 Temmuz donemi için SGK’ya teslim etmesi gereken reçete ve faturaların teslim süresinin 23 Ağustos mesai bitimine kadar uzatıldığını duyurdu.Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla sağlık hizmet sunucularının 2019 Temmuz dönemi için SGK’ya teslim etmesi gereken reçete ve faturaların teslim süresi 23 Ağustos’a kadar uzatıldı.

Haber 08-08-19 13:16

Bahçeli: İnanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "İnanıyorum ki, Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır" dedi.Partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuşan Bahçeli, geçmişte çözüm ve çarelerin ruh kökenlerinde arandığını vurgulayarak, "Tanzimat reformlarının yetersiz kaldığını iddia eden sömürgeci güçlerin kesif baskı ve kategorik dayatmaların mahsulü olarak bu defa da 163 yıl evvel bir Şubat ayının 25’inde Islahat Fermanı ilan edilmiştir.

Haber 09-07-19 12:34

İstanbul’da 566 yıla 508 yönetici

İstanbul’un Fethi’nden günümüze İstanbul’da 508 yönetici şehri yönetti.Osmanlı döneminde İstanbul’un yerel yönetimini Fetih’ten Tanzimat Fermanı’na kadar kadılar yürütüyordu.

Haber 23-06-19 13:59

Tarihe tanıklık eden Süfera Salonu restore ediliyor

Osmanlı Devleti'nde yabancı devlet adamı ve elçilerin kabul edildiği, Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde önemli etkinliklere ev sahipliği yapan, Tanzimat, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerine tanıklık eden Dolmabahçe Sarayı Süfera Salonu'nun restorasyon sürecinde ilk kez teşhis edilen yapım tekniklerinin yanı sıra insana dair ayrıntılar da ortaya çıkıyor - Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız: - "Ufak boya şişeleri, numuneler, zımpara parçaları, dönemine ait kağıt parçaları, notlar buluyoruz. Bunların hepsi muhafaza ediliyor. Tarihi değeri kadar belge değeri de çok önemli" - "Süfera Salonu'nun bütünü ölçeğinde, 700 metrekarelik alan şu an ziyarete kapalı. Restorasyon, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresinin öz kaynaklarıyla yapılıyor, kendi malzemesiyle, kendi işçileriyle, bilim kurulunun gözetiminde yürütülüyor. Restorasyonun 2020'nin sonlarına doğru tamamlanması planlanıyor"

Haber 25-04-19 10:12

Jandarma Teşkilatının 179 yıllık tarihi kitaplaştırıldı

İçişleri Bakanlığı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisince "Miras ve Değişim: Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Jandarma" kitabı hazırlandı - Kitap, Tanzimat Fermanı'nda iç güvenlik meselesinin vurgulanmasıyla ortaya çıkan modern kolluğun oluşturulması sürecine ışık tutuyor

Haber 07-03-19 16:27

Eğitimde cumhuriyet yolunun taşları, 2. Abdülhamid döneminde döşendi

İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan: - "2. Abdülhamid dönemi eğitimde hakikaten cumhuriyete giden yolun taşlarının döşendiği dönemdir" - "Devleti devam ettirme sürecinde de ağırlıklı olarak üzerinde durduğu konu eğitimdir. Hem müessese hem de öğrenci sayısı itibarıyla Tanzimat döneminde başlayan eğitim hamlesini zirveye çıkaran isim 2. Abdülhamid'dir" - "2. Abdülhamid'in mali sıkıntılara rağmen maarif adına yardım oluşturacak şekilde ek vergilerle eğitimi desteklemeye dönük çabaları son derece önemli"

Haber 10-02-19 11:57

Müze gibi evde yüzlerce kaçak tarihi eser yakalandı

Bursa İl Jandarma Komutanlığı tarafından bir eve yapılan operasyonda, yüzlerce tarihi eser bulundu.Bursa İl Jandarma Komutanlığı tarafından Gürsu İlçesi Sırameşeler Mahallesinde bulunan bir ikamete yapılan operasyonda gizlenen, çeşitli dönemlere ait 298 adet sikke,4 adet heykel,1 adet ok ucu,9 adet yüzük,1 adet kuş figürlü, 1 adet hayvan figürlü obje,6 adet kolye ucu,1 adet toprak pipo,1 adet tunç kap,2 adet Çan,1 adet deri çantası içerisinde el yazması kitap,5 adet madeni para,1 adet üzeri figürlü kap,2 adet üzeri işlemeli pirinç bardak,1 adet 3 parçalı 5 hazneli dönemi tespit edilemeyen toplu tabanca,1 adet donemi bilinemeyen kabzası bulunmayan paslanmış tüfek,1 adet bronz olduğu düşünülen kadeh,1 adet dönemi tespit edilemeyen gündüz görüş dürbünü,1 adet doldurmalı, tek namlulu, tahta kabza ve el kundağı takılı, üzerinde harbi ve askı kayışı bulunan çapı tespit edilemeyen tüfek,1 adet çift namlulu, askı kayışlı, kabza ve el kundağı tahtadan doldurulmuş tüfek,1 adet yatağan,1 adet süngü,1 adet muşta,1 adet pala,7 adet kama,1 adet hançer, 121 adet 7.7 mm dolu mavzer fişeği, 2 adet kurusıkı tabanca ele geçirildi.Evde bulunan şüpheliler gözaltına alınarak ifadeleri alınmak için karakola getirildi.

Haber 09-02-19 11:14

Türk Tarih Kurumu 2018 yılında 74 eseri okurla buluşturdu

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu 2018 yılı içerisinde tarih araştırmalarına kaynaklık edecek 74 eserin basımını gerçekleştirdi.Osmanlı Belgelerinin Dili, İslam Ulusları ve Devletleri Tarihi, En Eski Devirlerden Zamanımıza Kadar Uzak Doğu Tarihi, Ölüm ve Sürgün, Türkiye Selçuklularında Ordu, Safevî Devleti’nin Kuruluşu ve Gelişmesinde Anadolu Türklerinin Rolü, İslam- Bizans İlişkileri, Tanzimat Devrinde Osmanlı Mahallî İdareleri gibi çok okunan eserlerin tıpkı basımlarının yanı sıra, tarihin çeşitli alanlarından yeni eserler de Türk Tarih Kurumu Yayınları etiketiyle okurlarla buluştu.

Haber 30-01-19 22:50

MHP Kadın Kolları İl Başkanlığı’ndan “Kadın Hakları Günü” açıklaması

Karabük MHP Kadın Kolları İl Başkanlığı, kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verildiği yasanın kabulünün 84.yıl dönümünde Kadın Hakları Günü ile ilgili bir açıklama yaptı.Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanlığı’nda düzenlenen programa MHP Karabük Kadın Kolları İl Başkanı Reşide Yıldırım, kadın kollarında görev alan ilçe başkanları ve üyeler katıldı.Kadın Hakları Günü ile açıklama yapan MHP Karabük Kadın Kolları İl Başkanı Reşide Yıldırım, 5 Aralık 1934 tarihinde “kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı” veren yasanın kabulü ile her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlandığını belirterek, “Osmanlı Devleti döneminde, toplum hayatındaki rollerini kaybeden Türk kadını, Tanzimat’la birlikte gelişen özgürleşme ve eğitim talepleriyle değişmeye başlamış, Tanzimat dönemi yazarlarının da, bu taleplerin artması ve ses getirmesinde önemli payı olmuştur.

Yurthaber 05-12-18 18:10

Tarihi Çuha Fabrikası restore ediliyor

Kartepe Belediyesi’nin girişimleri sonucunda turizme kazandırılacak 174 yıllık Çuha Fabrikası için Milli Savunma Bakanlığı Gölcük Ana Üs Komutanlığı ile protokol imzalandı.Osmanlı döneminin önemli dokuma fabrikalarından biri olan Kartepe Rahmiye Mahallesi’nde bulunan Çuha Fabrikası Tanzimat döneminde girişilen sanayileşme programı çerçevesinde ilk kurulan fabrikalardan biridir.

Yurthaber 29-11-18 10:35

Tanzimat Dönemi’nin İlk Türkçe Grameri

Yakın Doğu Üniversitesi, Fen Edebiyat, İlahiyat ve Atatürk Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin yaptığı çalışmalar, birçok...

Yurthaber 26-07-18 16:27

İlber Ortaylı’nın Kaleminden tanzimat Devrinde Osmanlı Mahallî İdareleri

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın...

Yurthaber 20-06-18 17:47

Türk Tarih Kurumu, nadide yazışmaları okuyucuyla buluşturuyor

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Tanzimat Dönemi'nin nadide belge ve yazışmalarını içeren "Muharrerat-ı Nadire" isimli eserin basımını gerçekleştirdi

Haber 06-04-18 17:50

Türk Tarih Kurumu nadide yazışmaları okuyucuyla buluşturuyor

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Tanzimat Dönemi’nin nadide belge ve yazışmalarını içeren Muharrerât-ı Nâdire isimli eserin basımını gerçekleştirdi.Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Muharrerât-ı Nâdire isimli eserin basımını gerçekleştirdi.

Haber 06-04-18 14:28

Türk Tarih Kurumu Nadide Yazışmaları Okuyucuyla Buluşturuyor

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Tanzimat Dönemi’nin nadide belge...

Yurthaber 06-04-18 14:21

67 senedir ayakkabı boyuyor

Kırıkkale’de 89 yaşındaki emektar ayakkabı boyacısı Salih Saçal, 67 senedir vatandaşların ayakkabılarını parlatıyor.Ayakkabı boyacılığı ve lostra kültürü Tanzimat sonrası Anadolu topraklarına İtalya’dan göçen, ilk önce İstanbul’un uğrak mekanlarında Cumhuriyetle birlikte ülkedeki pek çok metropol kentten başlayarak şehirlere yayılmış bir kültür.

Haber 05-03-18 08:59

TBMM'de Meclis Sohbetleri etkinliği

TBMM Kültür Sanat ve Yayın Kurulunca organize edilen etkinlikte "Türkiye'de Demokrasinin Gelişimi" konusu ele alındı - TBMM Başkanı Kahraman: - "1908 yılında darbeyi yapanlar 8 yaşında darbe yapmadılar. 19. yüzyılda yetişerek yaptılar, 19. yüzyıl onları yetiştirdi. Sultan Mahmud'un harbiyesi onları yetiştirdi" - Prof. Dr. Ortaylı: - "Türkiye bir Ortadoğu devletidir. Türk diyarının parçalanması, durumunun sarsılması herkesi saracaktır. Türkiye'yi sallayan insanların bunu fark etmesi lazım" - Prof. Dr. Berktay: - "19. yüzyılın tanzimat reformları ya da ittihatçılık reformları ya da Cumhuriyetin inkılapları dediğimiz modernite gündemi, demokrasinin önüne geçti"

Haber 22-02-18 01:46

İlber Ortaylı: Tanzimat kadroları Atatürk’ün elinde olsaydı başka bir Türkiye ortaya çıkardı

Beylikdüzü'nde düzenlenen söyleşide Atatürk dönemi ile ilgili konuşan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "En iyi akıllı adamlarından birisi maarif vekili Mustafa Necati çok erken öldü. İkinci adam da Refik Saydam, o da başbakanken öldü. Başka ne kadar adam bulunuyor o belli değildi. Türkiye Cumhuriyeti maalesef adamsız kurulmuştur. Çünkü biz 10 sene harp yaptık. Tanzimat’ın kadroları Mustafa Kemal Atatürk’ün elinde olsaydı başka bir Türkiye çıkardı” dedi.

Haber 08-09-17 09:59

Tarihçi İlber Ortaylı: “tanzimat Kadroları Atatürk’ün Elinde Olsaydı Başka Bir Türkiye Ortaya Çıkardı”

Beylikdüzü’nde düzenlenen söyleşide Atatürk dönemi ile ilgili konuşan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "En...

Yurthaber 08-09-17 09:35

Dha İstanbul- Beykoz'da Hafriyat Kamyonu Kaza Yaptı (2)

  *Kontrolden çıkan kamyon Tanzimat Dönemi yazarlarından Ahmet Midhat Efendi'nin son 22 yılını geçirdiği tarihi bina çarptı.  Haber-Kamera: Uğur AYAZSIN  Beykoz Sahil Ahmet

Yurthaber 24-08-17 17:10

Kadıköy'de Hafriyat Kamyonu Motorsikletliyi Ezdi

Kadıköy'de seyir halindeki hafriyat kamyonu ile motosikletin çarpışması sonucunda motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti. Kaza, Kadıköy Caddebostan Mahallesi Tanzimat sokakta saat

Yurthaber 20-07-17 16:23

Ak Partili Gençlerden, Yeni Anayasa Açıklaması

Gülhane Parkı’nda Tanzimat Fermanı’nın okunduğu alanda toplanan AK Parti Gençlik Kolları üyesi bir grup, ...

Yurthaber 21-04-16 13:56

İü Rektör Yardımcısı Murat: “sanayici Bile Oğlunu Memur Yapmak İstiyor”

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, Tanzimat döneminden bu yana insanların devlet memurluğunu...

Yurthaber 18-01-15 11:58

Tanzimat oyunlarına dikkat

AKP iktidarı 19. yüzyıla damgasını vurmuş oyunları da 'sakıncalı' bulabilir.

Magazin 01-12-14 12:20

25. Yıl Dönümünde Zorunlu Göç Konferansı

EDİRNE (AA) - Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, ''Türklerin Avrupa'dan atılmaya başlaması, Tanzimat Fermanı'ndan sonra başladı ve hala devam ediyor.

Yurthaber 14-06-14 18:23

Tarakçı: “tanzimat’la Medeniyetimiz İflas Etti”

Prof. Dr. Celal Tarakçı, “Tanzimat Fermanı’nın imzalanması, kendi medeniyetimizin iflas etmesidir” dedi.Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)...

Yurthaber 25-12-13 17:03

Enver Paşa'nın Kaimeleri Müzayedede

İZMİR (AA) - HÜSEYİN KANBER - İstanbul'da yapılacak müzayedede Tanzimat döneminde Enver Paşa tarafından bastırılan kaime (kağıt para), İstiklal Madalyası gibi çok

Yurthaber 14-11-13 12:51

ÇAYASAD Edebiyat Sohbetleri

ÇANKIRI (A.A) - Çankırı Yazarlar ve Sanatçılar Derneği (ÇAYASAD) edebiyat sohbetlerinde 2. Tanzimat Dönemi konuşuldu.

Yurthaber 08-04-13 17:20

Açık Cezaevindeki Mahkumlar Ayyar Hamza Ile Moral Buldu

Mamak Belediyesi Kent Tiyatrosu, perdeyi bu kez mahkumlar için araladı. Tanzimat Dönemi yazarlarından Mehmet Ali...

Yurthaber 12-11-12 14:17