Tdk Yazım Kılavuzu Haberleri

Bal kabağı nasıl yazılır? Bal kabağı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bilimsel adı Cucurbita moschata olan bal kabağı Türkçede iri, içi turuncu, tatlı bir tür kabak olarak tanımlanır. Yani bitki bilimine özgü bir ad sözcüğü olan bal kabağı günlük yaşamda da yaygın olarak kullanılır. Bu sözcüğün yazılı dildeki kullanımında ise yaygın olarak yapılan bir hataya rastlanır. Bal kabağı birleşik kelime olduğu için ilgili sözcüğün bitişik mi ayrı mı yazıldığı genel olarak karıştırılır. Bu nedenle TDK’ye başvurularak bal kabağı doğru yazılışı açıklanmalıdır.

Egitim 12-03-2024 18:13

Başlı başına nasıl yazılır? Başlı başına ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün birden fazla ögeden oluşması o ifadenin ikilemeler, birleşik kelimeler veya kalıplaşmış sözler arasında yer aldığını gösterir. Bu kapsamda incelenebilen ifadelerden biri olan başlı başına da cümle içerisinde zarf olarak kullanılır. Ayrı mı bitişik mi yazıldığı üzerine sıkça araştırma yapılan bu zarf sözcüğünün ikilemeler arasında yer aldığı söylenebilir. Bu da TDK onaylı olan başlı başına yazılışının hem kurallar çerçevesinde hem de cümle örnekleriyle birlikte açıklanmasını sağlar.

Egitim 11-03-2024 21:18

Baş döndürücü nasıl yazılır? Baş döndürücü ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede deyim olarak kullanılan birleşik kelimelerden olan baş döndürücü TDK güncel sözlüğünde 3 ayrı şekilde tanımlanır. Sıfat türündeki bu birleşik kelimeyi oluşturan iki ögenin bitişik mi ayrı mı yazıldığı ise bazen unutulur. Bu konuya dair net bilgi sunulması için TDK Yazım Kılavuzu’nun birleşik kelimelerin doğru yazılışlarını temsil eden kategorileri incelenmelidir. Ardından baş döndürücü ifadesinin doğru yazılışı ve cümle içerisindeki kullanımı detaylı olarak açıklanabilir.

Egitim 08-03-2024 22:04

Baş başa nasıl yazılır? Baş başa ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede hem yazılı hem sözlü dilde birçok bağlamda kullanılan baş başa kelimesi zarf türündedir. Bu zarf sözcüğü TDK çevrim içi sözlüğünde 'başkaları olmadan, birbirleriyle yalnız olarak' şeklinde tanımlanır. Baş başa kelimesine yönelik en çok bilgi eksikliği yaşanan husus ise bu sözcüğün ayrı mı bitişik mi yazıldığına ilişkindir. Dolayısıyla TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalardan yola çıkılarak baş başa kelimesinin yapısına değinilmeli ve bu ifadenin nasıl yazıldığı öne çıkarılmalıdır.

Egitim 08-03-2024 21:00

Baş ağrısı nasıl yazılır? Baş ağrısı ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Başta oluşan rahatsızlık, başın ağrıması olarak tanımlanan baş ağrısı kelimesi birleşik yapıdadır. Bu nedenle iki ayrı ögeden oluşan baş ağrısı sözcüğünün ayrı mı bitişik mi yazıldığı merak edilir. TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki açıklamalar dikkate alındığı zaman bu birleşik kelimenin yazılı dildeki hatalı olmayan kullanımı kolaylıkla öne çıkarılabilir. Ancak bu konuda açıklama yapıldıktan sonra yine baş ve ağrı sözcükleriyle oluşturulan mecaz anlamdaki birleşik kelimeye de değinilmelidir.

Egitim 07-03-2024 20:34

Bayi nasıl yazılır? Bayi mi bayii mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bayi sözcüğü Türkçede farklı ögelerle bir araya getirilerek birleşik kelime olarak ya da tek başına yaygın bir şekilde kullanılan ifadelerdendir. TDK tarafından herhangi bir ürünü ana firma adına satma yetkisi bulunan kimse, dükkan veya kuruluş olarak tanımlanan bayi sözcüğü Arapça kökenlidir. Bu da bayi doğru yazılışının kaç adet i sesiyle olduğunun araştırılmasına yol açar. TDK tarafından sunulan güncel açıklamalar ise bayi sözcüğünün yazılı dildeki doğru kullanımının belirtilmesini sağlar.

Egitim 03-03-2024 11:55

Sahur nasıl yazılır? Sahur mu savur mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ramazan ayında gün doğmadan önce belirli bir vakitte yenilen yemeğe sahur adı verilir. Bu ifade söz edilen yemeğin yendiği vakti temsil edecek şekilde de kullanılır. Dolayısıyla sahur sözcüğünün TDK onaylı yazılışı, türü ve kökeni üzerine bilgi aktarılması önem arz eder. Türk Dil Kurumu güncel sözlüğüne göre sahur kelimesinin nasıl yazıldığı açıklandıktan sonra ise bu ifadenin yer aldığı cümle örnekleri sıralanarak sunulan bilgiler desteklenebilir.

Egitim 03-03-2024 11:05

Teravih nasıl yazılır? Teravih mi teravi mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namazı temsil eden teravih kelimesinin yazılı dildeki kullanımı çoğu zaman karıştırılır. Bu sözcüğün doğru yazılışına yönelik sıklıkla yapılan hata ise h sesinin kullanımına ilişkindir. Dolayısıyla teravih sözcüğü yazılırken bu ifadenin sonunda h sesinin kullanılıp kullanılmadığı açıklanmalıdır. Ayrıca teravih kelimesinin geçtiği cümle örnekleri sıralanarak ilgili ifadenin yazılı dildeki kullanımının yakından incelenmesi mümkün hale getirilmelidir.

Egitim 03-03-2024 10:04

Ayşeler nasıl yazılır? Ayşeler mi Ayşe'ler mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcük özel isim olduğu zaman ilk harfi her zaman büyük olacak şekilde yazılır. Ancak bu, özel adlara getirilen her bir ekin kesme işaretiyle ayrılarak yazılması gerektiğini göstermez. Bu da Ayşeler TDK onaylı yazılışının çok sayıda kişi tarafından sorgulanmasına yol açar. Ayşe kelimesinin sonuna getirilen -ler ekinin kesme işareti ile ayrılıp ayrılmadığı ise bu ek türünün ne olduğunun açıklanmasıyla birlikte cevabı ortaya çıkarılabilen konulardandır.

Egitim 29-02-2024 19:31

Ayrıyeten nasıl yazılır? Ayrıyeten mi ayriyeten mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Zarf türünde olan ve ayrıca kelimesi ile aynı anlamda kullanılan ayrıyeten kelimesinin doğru yazılışı çok sayıda kişi için merak konusu hâline gelebilir. Bu kelimenin TDK onaylı kullanımının ayrıyeten mi ayriyeten mi olduğu çoğu zaman unutulur. Bu nedenle güncel sözlüğe başvurularak ayrıca kelimesinin eş anlamlısı olan ayrıyeten sözcüğünün nasıl yazıldığı incelenmelidir. Böylelikle söz edilen ifadenin yazılı dildeki diğer hatalı kullanımlarına da değinilmesi mümkün olacaktır.

Egitim 27-02-2024 19:44

Ay tutulması nasıl yazılır? Ay tutulması büyük mü küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ay tutulması birleşik kelimedir ve bu ifade 2 ayrı isim sözcüğünden oluşmuştur. Söz edilen iki ayrı isim sözcüğünden biri özel adlar arasında bulunur. Dolayısıyla Ay tutulmasının doğru yazılışını araştıran kişiler de 2 ayrı hususu sorgular. Bu hususlar da Ay tutulmasının bitişik mi ayrı mı yazıldığı ile Ay kelimesinin ilk harfinin büyük mü küçük mü olması gerektiği konusundadır. TDK tarafından aktarılan güncel bilgiler ise bu konuya açıklık getirilmesini mümkün kılar.

Egitim 27-02-2024 19:03

Avrupalı nasıl yazılır? Avrupalı mı Avrupa'lı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İsim ya da sıfat olarak kullanılabilen Avrupalı kelimesinin kökünde Avrupa sözcüğü yer alır. Avrupalı sözcüğü, Avrupa kelimesine getirilen -lı eki ile oluşturulmuştur. Bu bilgi Avrupalı kelimesinin doğru yazılışının açıklanmasını kolaylaştırır bir bilgidir. Avrupa sözcüğüne getirilen eklerin bir kısmı kesme işareti ile ayrılmazken bir kısmı ayrı olarak yazılır. Dolayısıyla TDK Yazım Kılavuzu’nun kesme işaretiyle ilgili olan kategorisindeki bilgiler çerçevesinde Avrupalı yazılışı açıklanmalıdır.

Egitim 25-02-2024 11:18

Asya kıtası nasıl yazılır? Asya kıtası büyük mü küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yeryüzündeki 6 büyük kara parçasının her birine kıta denilir. Bu kara parçalarının tür adı kıta iken aynı zamanda özel adları da vardır. Asya, Avrupa ve Afrika yeryüzündeki 6 büyük kara parçasına verilen özel adların bir kısmını temsil eder. Dolayısıyla Asya kıtasının TDK’ye göre büyük mü küçük mü yazıldığı açıklanırken bu ifadenin içerdiği 2 ayrı sözcük detaylı bir şekilde ele alınmalıdır. Böylelikle Türkçe yazım kurallarına uygun olan Asya kıtası yazılışı kolayca öğrenilecektir.

Egitim 25-02-2024 09:49

Apar topar nasıl yazılır? Apar topar ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Apar topar sözcüğünün zarf türünde olup telaş ve acele ile şeklinde tanımlandığı görülür. Bu sözcüğün 2 ayrı ögeden oluşması ise bitişik mi ayrı mı yazıldığının sorgulanmasının temel nedenidir. Bir ikileme olan apar topar kelimesinin TDK onaylı yazılışının öğrenilmesi için güncel çevrim içi sözlüğe başvurulabilir. Daha sonra ise incelenen bu ikilemenin cümle içerisinde kullanılması ve elde edilen bilgilerin pekiştirilmesi mümkündür.

Egitim 18-02-2024 12:46

Vaz mı geçtin nasıl yazılır? Vaz mı geçtin ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dil öğeleri oldukça çeşitli olan zengin bir dildir. Bu sebeple pek çok farklı türde sözcük kalıpları bulunur. Türkçe kelimelerin, eklerin yazım şekilleri dil bilgisi kuralları çerçevesinde belirlenmiştir. Bu noktada binlerce kelimenin yazılış biçimi merak edilir. En çok da –mi soru ekinin kullanımı araştırılır. Peki, bu kapsamda vaz mı geçtin nasıl yazılır?

Egitim 16-02-2024 02:09

Amca oğlu nasıl yazılır? Amca oğlu ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir sözcüğün 2 ayrı ögeden oluşması durumunda bu ifadenin bitişik mi ayrı olarak mı yazılması gerektiği sorgulanır. Amca oğlu da bu kapsamda yer alan ve doğru yazılışı bazı durumlarda karıştırılan kelimelerdendir. Hem akrabalık adı hem de lakap olarak kullanıldığı görülen amca oğlu sözcüğü isim türündedir. Bu sözcüğün doğru yazılışı, tanımı ve cümle içerisindeki kullanımı üzerine bilgi aktarıldığında ise amca oğlu TDK onaylı hâli yakından görülecektir.

Egitim 13-02-2024 06:17

Ahmetler nasıl yazılır? Ahmetler mi Ahmet'ler mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir kelimeye çoğulluk anlamı katan -ler, -lar eki, günlük yaşamda neredeyse her bir bağlamda kullanılır. Dolayısıyla bu ekin kendinden önce gelen sözcüğe bitişik olarak mı yoksa kesme işaretiyle ayrılarak mı yazıldığının bilinmesi mühimdir. Bu bağlamda Ahmetler kelimesinin TDK onaylı olan yazılışı üzerinden çeşitli bilgiler aktarılabilir. Böylece özel isimlere eklenen çoğul ekinin doğru kullanımı tek bir örnek üzerinden bile kolaylıkla açıklanabilecektir.

Egitim 12-02-2024 20:20

Kahve nasıl yazılır? Kahve mi kaave mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları Kılavuzu ile güncel çevrim içi sözlüğüne başvurulduğu zaman yabancı kökenli kelimelerin dilimizdeki doğru yazılışları öğrenilebilir. Bu kapsamda ele alınabilen kahve kelimesi de sözlü dilde neredeyse her gün kullanılan ifadelerdendir. Bununla birlikte günlük yazışmalarda ve farklı bağlamlarda yaygın kullanılan kahve kelimesinin bazı durumlarda hatalı yazıldığı görülür. Bu nedenle kahve TDK onaylı yazılışı hakkında net bilgiler sunulması gereken kelimelerdendir.

Egitim 28-01-2024 11:12

Herhâlde nasıl yazılır? Herhâlde ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yazımı merak edilen binlerce kelime bulunur. Günlük yaşamda çok fazla görülen kelimeler bile bazen fark etmeden yanlış yazabilir, doğru yazım şekilleri konusunda tereddütler yaşanabilir. En fazla yazım yanlışı yapılan kelimeler arasında ise herhâlde kelimesi yer alır. Yazım hatalarını önlemek için kelimelerin TDK sözlüklerindeki doğru kullanım şekillerini bilmek gerekir. Peki, herhâlde sözcüğün doğru yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 06-01-2024 23:29

Hemcins nasıl yazılır? Hemcins ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, kelime türlerinin çok çeşitli olduğu zengin diller arasında bulunur. Bundan dolayı birçok kelimenin yazılışında hatalar yapılır. Yazım şekli en çok araştırılan kelimelerin ise birleşik kelimeler olduğu görülür. Hemcins gibi birleşik yapılı sözcüklerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı oldukça merak konusudur. Peki hemcins nasıl yazılır? TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 06-01-2024 23:28

Hak ediyorsun nasıl yazılır? Hak ediyorsun ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yayımlanan güncel imla kurallarına internetten erişilebilmektedir. Türkçedeki her dil öğesinin doğru kullanım biçimi bu güncel sözlükte dijital olarak aranabilmektedir. Sözlükte en çok aranan kelime türleri ise bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gereken sözcükler olmaktadır. ‘Hak ediyorsun’ sözünün doğru yazım şekli de sıklıkla araştırılır. Bu tür sözcük tipleri en çok yazım hatası yapılan kelimeler arasında öne çıkar. Peki hak ediyorsun nasıl yazılır?

Egitim 06-01-2024 23:21

Güler yüz nasıl yazılır? Güler yüz ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelimelerin yanlış ifade edilmesi çok fazla fark edilmiyor olsa da kelimelerin yazı dilindeki doğru kullanımı son derece önemlidir. Sözcüklerin dil bilgisi kurallarına uymadan, yanlış bir biçimde yazılması anlam bütünlüğünü bozar. Gündelik yaşamda çok fazla kullanılan sözcüklerin hatalı yazımı ise bu hataların yayılarak doğru kabul edilmesine sebep olabilir. Güler yüz kelimesi ise yazım hatası yapılan ve doğru yazılışı merak edilen kelimeler arasında yer alır. Peki güler yüz nasıl yazılır?

Egitim 06-01-2024 23:18

Edebî nasıl yazılır? Edebî mi edebi mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yer alan kelimeleri kurallara uygun bir biçimde doğru yazmak ve telaffuz etmek son derece önemli bir konudur. Bireyler, hayatın her alanında kendini anlaşılır bir biçimde ifade edebilmek için kelimeleri kullanır. Cümleleri anlamlı hale getiren kelimelerin hatalı yazılımı, anlamsız cümlelerin oluşmasına neden olur. Anlam bozulmalarına karşı, etkili bir iletişim için sözcüklerin doğru yazım şekilleri öğrenilmelidir. Yazımında sıklıkla hata yapılan sözcüklerden biri edebî sözcüğüdür.

Egitim 28-09-2023 17:41

Önsezi nasıl yazılır, önsezi yazımı nasıl olmalıdır? Önsezi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe bölgesel faktörlerden dolayı tarih boyunca diğer dillerden birçok sözcük almıştır ve kendi içinde kelimeler türetmesiyle birlikte kelime haznesi oldukça genişletmiştir. Türkçedeki kelimeler arasında iki sözcüğün birleşmesiyle yeni bir mananın oluştuğu sözcükler de bulunur. Dil bilgisi kurallarına dikkat eden kişiler, bu sözcüklerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğini merak eder. Peki, önsezi yazımı TDK'ye göre nasıl olmalıdır?

Egitim 28-08-2023 11:07

Başucu nasıl yazılır, başucu yazımı nasıl olmalıdır? Başucu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazılı dildeki doğru kullanımının ayrı mı bitişik mi olduğu merak edilen başucu sözcüğü birleşik yapıdadır. Dolayısıyla bu sözcüğün doğru kullanımının nasıl olduğu üzerine bilgi toplanırken TDK Yazım Kuralları Kılavuzu’na başvurulmalıdır. Ele alınan bu birleşik kelimenin hangi sebebe bağlı olarak nasıl yazıldığı açıklandıktan sonra TDK güncel çevrim içi sözlüğüne göz atılabilir. Böylelikle başucu kelimesinin anlamı hakkında da bilgi edinilir. Peki, başucu yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 16-08-2023 11:23

Akçaarmut nasıl yazılır? Akçaarmut ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe diğer dillerle kıyaslandığında kelime haznesi bakımından en zengin dillerden biridir. Bu kadar çok kelime olması, birçok sözcüğün yazımında hatalara neden olabiliyor. Türkçede birçok kelime grubu bulunur ve yazılışı en fazla karıştırılan kelimeler ise birleşik kelimelerdir. Türk Dil Kurumu sözlüklerinin yenilenmesiyle birlikte akçaarmut gibi kelimelerin yeni yazım biçimleri daha fazla edilmeye başlandı. Peki, akçaarmut nasıl yazılır?

Egitim 23-07-2023 18:05

Sultanefendi nasıl yazılır? Sultanefendi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime çeşitliliği sayesinde en zengin diller arasında bulunur. Bu yüzden pek çok sözcüğün kullanım ve yazım biçimi karıştırılabiliyor. Yazım biçimi en fazla karıştırılan sözcükler ise birleşik kelimelerdir. Sultanefendi gibi birleşik sözcüklerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı çok fazla merak ediliyor. Özellikle Türk Dil Kurumu sözlüklerinin yenilenmesiyle birlikte Sultanefendi gibi kelimelerin nasıl yazıldığı daha çok merak edilmeye başlandı. Peki, sultanefendi nasıl yazılır?

Egitim 23-07-2023 18:04

Hasır altı nasıl yazılır? Hasır altı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime bakımından oldukça zengin ve şemsiyesinin altında birçok sözlük grubu barındıran bir dildir. Bu kelime grupları içerisinde, iki kelimenin birleşerek yeni bir sözcük meydana getirdiği kelimeler de mevcuttur. Yazım kurallarına dikkat etmeye çalışan kişilerin en çok araştırdığı konu bu tür kelimelerin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiğidir. TDK’nin yazım kılavuzlarını güncellemesiyle birlikte bazı birleşik kelimelerin yazılışları da değişti. Peki hasır altı nasıl yazılır?

Egitim 23-07-2023 18:02

Marmaraereğlisi nasıl yazılır? Marmaraereğlisi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dil sürekli olarak değişen ve gelişen bir yapıdır. Bazı dönemlerde Türk Dil Kurumu sözlüklerini güncelleyerek kelimelerin anlamları ve yazılışlarını günceller. Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğün 12. Basımı yayımlandı. Yeni yayımlanan Türkçe Sözlükte bazı sözcüklerin yazım biçimleri de değişti. Dili güncel ve doğru bir şekilde kullanmak isteyen kişiler yeni yazılışları araştırıyor. Yeni düzenlemeye göre Marmaraereğlisi nasıl yazılır?

Egitim 23-07-2023 18:00

Yeşil soğan nasıl yazılır, yeşil soğan yazımı nasıl olmalıdır? Yeşil soğan ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe gelişimi boyunca gerek farklı dillerden kelime alması gerek kendi içinde kelime türetmesi sonucunda kelime hazinesi bakımından oldukça genişlemiştir. Türkçe sözlüğünde barındırdığı kelimelerin bazıları farklı kökenlere ait olup bazı kelimeler de Türkçe kökenlidir. Bu kelimeler bir araya getirilerek farklı anlamları karşılayan yeni kelimeler oluşturur. Birleşik yapılı olan bu kelimelerin yazımı sıklıkla karıştırılır. Peki, yeşil soğan TDK'ye göre nasıl yazılır?

Egitim 20-07-2023 11:19

Yeşil zeytin nasıl yazılır, yeşil zeytin yazımı nasıl olmalıdır? Yeşil zeytin ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözlüğünde bulunan birçok kelime vardır. Bu kelimelerin nasıl yazıldığı da araştırılan konular arasındadır. Türkçede bazı kelimelerin yazılışı birleşik bazıları ise ayrı ayrı şekilde yazılmaktadır. Bitişik ya da ayrı yazılma durumu kelimenin türeme şekline, kelimelerin anlamlarına ve başka kurallara göre değişiklik gösterir. Yeşil zeytin yazımı kişiler tarafından en sık hataya düşülen kelimelerden biridir. Peki, yeşil zeytin TDK'ye göre nasıl yazılır?

Egitim 20-07-2023 11:13

Yalın ayak nasıl yazılır? Yalın ayak ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'na göz atıldığı zaman Türkçede yaygın olarak kullanılan birleşik sözcüklerin nasıl yazıldığı öğrenilebilir. Yalın ayak da sıfat veya zarf görevinde kullanılan birleşik sözcüklerden biri olarak TDK tarafından tanımlanır. Dolayısıyla bu birleşik kelimenin doğru yazılışının bitişik mi ayrı mı olması gerektiği nedenleriyle birlikte açıklanabilir. Aynı zamanda yalın ayak cümle örneklerinin sıralanması sayesinde bu birleşik sözcüğün doğru yazılışı daha iyi öğrenilebilir.

Egitim 04-06-2023 14:59

Öngörmek nasıl yazılır, öngörmek yazımı nasıl olmalıdır? Öngörmek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede zengin bir kelime dağarcığı bulunur. Sözcükler basit, türemiş ve birleşik sözcükler olarak üç şekilde oluşur ve dilimize yerleşir. Birleşik sözcükler kullanımı ve yazımı en karışık olan kelime gruplarıdır. Bu sebeple iki ya da daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşan birleşik sözcüklerin yazımında sıkça hata yapılır. Bu kelimelerden biri olan öngörmek de yazımı konusunda insanları şüpheye düşürebilir.

Egitim 20-04-2023 10:04

Olağan dışı nasıl yazılır, olağan dışı yazımı nasıl olmalıdır? Olağan dışı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Olmak fiilinden türemiş olan olağan kelimesi “alışılmış olan, normal” anlamlarını karşılamaktadır. Birleşik yapıda olan olağan dışı kelimesi ise bu anlamın tam tersini durumları karşılamak için kullanılmaktadır. Sıra dışı anlamına gelen olağan dışı kelimesinin yazımı en çok merak edilen konular arasında yer almakta ve internet ortamında sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, olağan dışı kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim 10-04-2023 13:45

Oldubitti nasıl yazılır, oldubitti yazımı nasıl olmalıdır? Oldubitti ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir işi aceleye getirip hemen sonuca bağlamaya oldubitti denir. Bu kelimenin cümle içerisinde genellikle oldubittiye getirmek şeklinde bir kullanımı vardır. Halk arasında sıklıkla kullanılan bir kelimenin yazımı hakkında pek çok hata yapılmaktadır. Bu kelimenin yazımı ile ilgili farklı bilgiler bulunması kelimenin doğru yazılışını merak edenler için kafa karışıklığına sebep olabilmektedir. Peki, oldubitti kelimesinin doğru yazılışı nasıldır?

Egitim 10-04-2023 13:44

Bilim kurgu nasıl yazılır, bilim kurgu yazımı nasıl olmalıdır? Bilim kurgu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İmla kurallarına göre bir araya gelerek ayrı bir anlama sahip olan tüm kelimeler birleşik yazılır. Bir araya gelip anlam değişikliğine uğramayan kelimeler ise ayrı ayrı yazılmalıdır. İmla kurallarını öğrenmek bazı kişiler için zorlayıcı olabilir. Bilim kurgu kelimesi de yazılışı kafa karıştıran kelimeler arasında yer alır. Bilim kurgu nasıl yazılır, bilim kurgu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır?

Egitim 10-04-2023 12:16

Başınız sağ olsun nasıl yazılır, başınız sağ olsun yazımı nasıl olmalıdır? Başınız sağ olsun ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Cenaze durumunda ölen kişinin yakınlarının acısını paylaşmak için başsağlığı dilenir. Başınız sağ olsun cümlesi sözlü dilde sıklıkla kullanılsa da yazılışı kafa karıştıran bir cümledir. Yazım hatası yapmak istemeyen pek çok kişi bu sözün nasıl yazıldığını araştırıyor. Kelimelerin doğru yazılışlarına TDK karar veriyor. Peki başınız sağ olsun nasıl yazılır, TDK'ye göre başınız sağ olsun birleşik mi ayrı mı yazılır?

Egitim 10-04-2023 12:15

Başsağlığı nasıl yazılır, başsağlığı yazımı nasıl olmalıdır? Başsağlığı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günümüzde en çok karşılaşılan sorunlar arasında yazım hataları yer alıyor. Yazım yanlışlarının önüne geçebilmek için ise bol bol kitap okunması tavsiye ediliyor. En sık yapılan yazım yanlışları arasında kelimelerin bitişik veya ayrı yazılması görülüyor. Nasıl yazılacağı kafa karıştıran kelimelerden biri de “başsağlığı”dır. Neyse ki Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan imla kılavuzlarına ulaşmak artık çok kolay hale geldi. Başsağlığı nasıl yazılır?

Egitim 10-04-2023 12:15

Başrol nasıl yazılır, başrol yazımı nasıl olmalıdır? Başrol ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım hataları konuşma dilinde çok belirgin olmasa da yazıyla uğraşan kişiler için önemlidir. Kelimelerin yazı dilinde imla kurallarına uygun yazılması anlam bütünlüğünü korumak için şarttır. Sıklıkla kullanılan kelimelerde yazım hatası yapılması ise bu yanlışların yaygın hale gelmesine sebep olabilir. Çokça kullanılan bir sözcük olan başrol kelimesi yazım hatalarında sıklıkla rastlanılan kelimelerdendir. Başrol nasıl yazılır, ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır?

Egitim 10-04-2023 12:15

Bazı nasıl yazılır, bazı yazımı nasıl olmalıdır? Bazı mı bağzı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yer alan birçok sözcüğün sözlü ve yazılı dilde karıştırılması çok yaygındır. Türkçe okunduğu gibi yazılan bir dil olsa da ağız farklılıkları nedeniyle bazı kelimeler yanlış ifade edilebilir. Yanlış ifade yaygınlaştıkça yazı dilinde de bozulmalar meydana gelir. Bazı sözcüğü de bunlardan biridir. Bundan dolayı pek çok kişi kelimenin doğru yazılışını merak etmektedir. Bazı nasıl yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-04-2023 12:15

Aşçı nasıl yazılır, aşçı yazımı nasıl olmalıdır? Aşçı mı ahçı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Aşçı kelimesi günümüzde oldukça popüler olan bir meslek grubunu ifade eden bir kelime olurken genellikle yanlış olarak söylenmesinden kaynaklı olarak yazarken de yanlış ifade edilmektedir. Türkçede yer alan birçok kelimenin sesli dilde yanlış ifade edilmesi imla kurallarını da etkilemektedir. Kelimelerin doğru ifadeleri Türk Dil Kurumu kılavuzlarından kolaylıkla öğrenilebilir. Peki aşçı mı ahçı mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-04-2023 12:15

Ataş nasıl yazılır, ataş yazımı nasıl olmalıdır? Ataş mı ataç mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Ataş çoğunlukla okullarda kullanılan okul malzemeleri arasında yer alır. Metalik bir maddeden yapılan çengel, kağıtları bir arada tutmak için kullanılır. Bu tür sert sessizlerden oluşan kelimelerin yazım yanlışları sıklıkla karşılaşılan imla hatalarındandır. Bu kelimelerden biri olan ataş kelimesi de sıklıkla yanlış bilinip yazılmaktadır. Ataş nasıl yazılır, ataş mı yoksa ataç mı?

Egitim 10-04-2023 12:14

Barışsever nasıl yazılır, barışsever yazımı nasıl olmalıdır? Barışsever ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime çeşitliliğiyle oldukça zengin diller arasında yer alır. Bundan dolayı birçok kelimenin kullanım ve yazılışı karıştırılabiliyor. Yazılışı en çok karıştırılan kelimelerin ise birleşik kelimelerdir. Barışsever gibi birleşik kelimelerin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağı çok fazla merak ediliyor. Barışsever, barışı savunan ve bu amaca yönelik çaba gösteren kimselere denir. Peki barışsever nasıl yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-04-2023 12:14

Arap sabunu nasıl yazılır, Arap sabunu yazımı nasıl olmalıdır? Arap sabunu ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Çok eski yıllardan itibaren bilinen Arap sabunu temizlik alanında çok etkili bir üründür. Bundan dolayı evlerde ve birçok farklı yerde kullanımı sıklıkla görülür. Dilimiz kelime dağarcığı açısından oldukça geniştir. Yazılışı merak edilen kelimeler arasında da Arap sabunu yer alır. Arap sabunu nasıl yazılır, ayrı mı yoksa bitişik mi yazılır?

Egitim 10-04-2023 12:14

1 milyon nasıl yazılır, 1 milyonun sayıyla yazımı nasıl olmalıdır? 1 milyonda kaç tane sıfır var, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yer alan sözcüklerin imla kurallarına dikkat edilerek yazılması oldukça önemlidir. Bu kurallar Türk Dil Kurumu tarafından belirlenmiştir ve bunlara uygun şekilde yazılması iletişimi sağlıklı hale getirir. 1 milyon çokça kullanılan sözcükler arasında yer alsa da bu tarz sayılarda yazım hataları sıklıkla görülür. Bu yüzden 1 milyonun doğru yazılışı oldukça merak edilir. Genellikle yanlış yazılan 1 milyon nasıl yazılır?

Egitim 10-04-2023 12:14

Oldum olası nasıl yazılır, oldum olası yazımı nasıl olmalıdır? Oldum olası ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili kelime dağarcığı bakımından oldukça geniştir. Bu kelimelerin bazıları farklı kökenlere aitken bazıları da Türkçe kökenlidir. Oldum olası kelimesi de Türkçe kökenlidir. Türkçeyi daha etkin bir şekilde kullanabilmek için kelimelerin anlamlarını ve nasıl yazıldığının bilinmesi oldukça önemlidir. Oldum olası birleşik kelimesi de yazımı konusunda en sık hataya düşülen kelimelerden biridir. Peki, oldum olası yazımı TDK'ye göre nasıldır?

Egitim 10-03-2023 16:59

Karnabahar nasıl yazılır, karnabahar yazımı nasıl olmalıdır? Karnabahar mı karnıbahar mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe içerisinde birçok kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin bazıları Türkçe kökenli bazıları da farklı dillere ait kelimelerden oluşmaktadır. Türkçe sözlüğünde bulunan kelimelerin nasıl yazıldığı araştırılan konular arasındadır. Türkçede kelimelerin bazıları birleşik yapılıdır. Bunlardan biri de karnabahar kelimesidir. Peki, karnabahar yazımı TDK'ye göre nasıldır?

Egitim 10-03-2023 16:59

Kalemtıraş nasıl yazılır, kalemtıraş yazımı nasıl olmalıdır? Kalemıraş ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dilinde birçok kelime bulunur. Bu kelimeler hem Türkçe kökenli hem de farklı kökenlere aittir. Bunlardan biri de kalemtıraş kelimesidir. Kalemtıraş Arapça ve Farsça kökenli bir kelimedir. Kalemtıraş yazımı en sık hataya düşülen kelimelerden biridir. Birleşik yapılı bir kelime olmasının yanı sıra alıntı bir kelime olması dolayısıyla sıklıkla yazımı karıştırılır. Peki, kalemtıraş yazımı TDK'ye göre nasıldır?

Egitim 10-03-2023 16:59

İlkokul nasıl yazılır, ilkokul yazımı nasıl olmalıdır? İlkokul ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözlüğünde birçok kelime bulunur. Türkçe sözlükte yer alan kelimeler tek başlarında bir anlama geldiği gibi farklı kelimelerle de bir araya gelerek yeni anlamlarda farklı birleşik kelimeler ve fiiller türetebilir. Türkçede bulunan kelimelerin özellikle de birleşik kelimelerin nasıl yazıldığı araştırılan konular arasındadır. Özellikle birleşik yapılı kelimelerin nasıl yazıldığı karıştırılmaktadır. Bunlardan biri de ilkokul kelimesidir. Peki, TDK'ye göre ilkokul nasıl yazılır?

Egitim 10-03-2023 16:59