EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gün boyu nasıl yazılır? Gün boyu ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İki ayrı sözcükten oluşan, ikinci kelimesi çekim eki alan ve zarf görevinde kullanılan gün boyu ifadesi birleşik yapıdadır. Bütün gün olarak tanımlandığı bilinen bu birleşik kelime zamanla ilişkili olan bir anlama sahiptir. Bu bilgiden yola çıkıldığı takdirde ise gün boyu sözcüğünün TDK kapsamındaki kurallara göre ayrı mı bitişik mi yazıldığı açıklanabilir.

Gün boyu nasıl yazılır? Gün boyu ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Birden fazla sözcükten oluşan birleşik yapıdaki kelimelerin zaman ile ilişkili olan kavramları içerebildiği bilinir. Bu ifadeler arasında sıralanan gün boyu da birleşik yapıda olan ve cümle içerisinde zarf görevinde kullanılan kelimelerden biridir. Ancak söz edilen birleşik kelimenin yapısı gereği bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiğinin karıştırıldığı durumlara rastlanır. Bu da incelenen birleşik kelimenin TDK kapsamındaki hangi kurala göre nasıl yazılması gerektiğinin açıklanmasını önemli kılar.

Gün boyu nasıl yazılır?

TDK Yazım Kılavuzu kapsamında bir araya getirilen detaylı bilgilere başvurulduğu takdirde bir birleşik kelimenin Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımı kolay bir şekilde öğrenilebilir. Birleşik yapıda olan kelimeler bitişik veya ayrı yazılsa da bünyesinde birden fazla sözcük barındırır. Bu da birleşik sözcüklerin ayrı mı bitişik mi yazılması gerektiğinin yaygın olarak araştırılmasına yol açar.

Gün boyu sözcüğünün de iki ayrı kelimenin bir araya getirilmesi ve bu ifadelerden ikincisine çekim eki eklenmesi sonucunda oluşturulduğu görülür. Dolayısıyla “Gün boyu ayrı mı yazılır?” sorusunun TDK onaylı yanıtını öğrenmek pek çok kişi için önem arz eder

Gün boyu kelimesi iki ayrı sözcükten oluşurken zamanla ilgili bir ifadedir. Buna ek olarak ele alınan sözcüğün bünyesinde barındırdığı kelimelerin anlamları bakımından herhangi bir değişikliğe uğramadığı görülür. Bu bağlamda “Gün boyu bitişik mi yazılır?” sorusuna “hayır” şeklinde yanıt sunulması gerekirken ele alınan ifadenin doğru ve hatalı kullanımı şu şekilde belirtilmelidir:

  • Gün boyu (doğru yazılışı)
  • Günboyu (yanlış yazılışı)

TDK onaylı gün boyu yazımı nasıldır?

Bir birleşik kelime olan gün boyu ifadesinin cümle içerisinde zarf olarak kullanıldığı bilinir. Bu sözcüğün yazılı dildeki TDK onaylı kullanımına ilişkin olarak araştırılan temel husus ise gün boyu doğru yazılışının bitişik mi ayrı mı olduğudur. Dolayısıyla gün boyu TDK onaylı yazılışının bitişik değil ayrı şekilde olduğu belirtilmelidir. Güncel sözlükte bütün gün olarak tanımlanan gün boyu sözcüğünün zaman ile ilişkili ifadeler arasında sıralandığı görülür. Bu da ilgili sözcük öbeğinin mutlaka ayrı olarak yazılması gerektiğini gösteren temel kurallardan biridir.

Yazılı dildeki doğru kullanımı, tanımı, yapısı ve türü üzerine bilgi aktarılan gün boyu sözcüğünün cümle içerisinde nasıl yer aldığına göz atılması bu açıklamaların pekiştirilmesine olanak tanıyacaktır. Dolayısıyla gün boyu doğru yazılışı ile aşağıdaki gibi örnek cümlelerle öne çıkarılabilir:

  • Gün boyu hiç yemek yemeden çalışan ofis arkadaşım en son halsizlikten bitap düştü.
  • Eğer seninle gün boyu aynı sorunları konuşmaya devam edeceksek bir çözüme varamayacağımız kesin…
    Keşfet


En Çok Aranan Haberler