Borsa Devre Kesici Nedir Haberleri

MKK nedir, MKK sicil no nedir? MKK sicil numarası öğrenme

Yatırım işlemleri, borsa hareketleri, iş yerlerine ait olan payların senetleri gibi çeşitli finansal terimler, kurumlar ve kuruluşlar devlet takibinde resmî olarak kullanılır. Bunlardan biri de yine kanunlarca kabul edilen ve resmîyeti bulunan bir kısaltma olan MKK’dir. Peki MKK nedir, MKK sicil no nedir? MKK sicil numarası nasıl öğrenilir?

Haber 2024-04-20 21:30:46

Bengay krem nedir, ne işe yarar? Bengay krem nerelerde kullanılır?

İnsan vücudunda dönem dönem enfeksiyon veya kas yaralanmasına bağlı birtakım ağrılar görülebilmektedir. Bu ağrıları dindirmek için gerek iltihap giderici gerekse ağrı kesici nitelik taşıyan birçok farklı medikal krem türü kullanılmaktadır. Bengay krem de bu kremlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu krem eczanelerden doktor tarafından reçete edilip alınabileceği gibi reçetesiz bir şekilde de alınabilmektedir. Peki, bengay krem nedir, ne işe yarar ve nerelerde kullanılır?

Haber 2024-04-09 18:51:17

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi güne yükselişle başladı. Bankacılık ve holding endeksi değer kazandı. Dün düşüş nedeniyle Akbank devre kesmişti.

Finans 2024-03-14 10:02:00

Borsadaki düşüş sonrası Akbank devre kesti

Borsa İstanbul'da yaşanan değer kaybı sonrası Akbank hisse senedi önceki gün 43.78 TL’den kapatırken bugün 41.740 TL’yi görünce devre kesici işlemleri durdurdu.

Finans 2024-03-13 17:08:43

Gram Altın Grafiği: Sivillerin ölümü sonrası altına yönelim

İsrail’in yaptığı saldırılar sonrası Türkiye ve İsrail arasında siyasi gerginlik yaşandı ve ekonomi anlamında da sonuçlar doğuracağı düşünülmektedir. Borsa İstanbul'da endekse bağlı devre kesici sistemi iki kez devreye girdi.

Finans 26-10-23 10:35

Dün iki kez devre kesmişti: Borsa yatırımcıları dikkat! BIST 100 yükselişle açıldı

Borsa İstanbul’da dün yaşanan sert düşüşe karşın iki kez devre kesen BIST 100 Endeksi güne yükseliş hareketi ile başlangıç yaptı. Endeks 91,53 puan artışla 7516,50 puandan açıldı.

Finans 26-10-23 10:17

Borsa iki kere devre kesti! İşlemler durduruldu...

BIST 100 endeksinde düşüşün yüzde 5’i aşmasıyla devre kesici çalıştı. Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada "Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur" denildi.

Finans 25-10-23 17:40

Ecopirinin faydaları nelerdir? Ecopirin nedir, nasıl kullanılır?

Ecopirin asetilsalisilik asit (ASA) adı verilen etken maddeyi içeren bir ilaçtır. ASA, ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap önleyici özelliklere sahip bir ilaçtır. Ecopirin, genellikle ağrı, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, migren ve romatizmal rahatsızlıklar gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır.

Haber 02-10-23 20:08

Reeder halka arz ne zaman, kaç lot verir? Reeder halka arz fiyatı nedir, eşit mi oransal mı?

Reeder halka arz fiyatı borsa ile ilgilenen yatırımcılar tarafından merak konusu olurken birçok kişi internette yaptıkları araştırmalara hız verdi. Ünlü teknoloji firmasının Sermaye Piyasası Kurulu’na yaptığı başvurunun kabul edildi. Birçok kişi "Reeder halka arz ne zaman?" sorusuna yanıt arıyor. Peki, Reeder halka arz kaç lot verir, arz eşit mi oransal mı? İşte detaylar...

Finans 14-09-23 08:26

Erman Toroğlu, Beşiktaş - Pendikspor maçının devre arasında çılgına döndü! 'Bu nedir abi ya?'

Trendyol Süper Lig'in 2. haftasında Beşiktaş ile Pendikspor karşı karşıya geldi. Dolmabahçe'de oynanan müsabakanın ilk yarısı siyah - beyazlıların 1-0'lık üstünlüğüyle sonuçlanırken, spor yorumcusu Erman Toroğlu'ndan çarpıcı yorumlar geldi. Toroğlu, konuk ekip Pendikspor'un performansını sert bir dille eleştirdi.

Spor 20-08-23 22:50

Borsa analizi nasıl yapılır? Teknik analiz nedir, nasıl yapılır?

Borsa analizi ve teknik analiz yatırımcıların finansal piyasalardaki hareketleri anlamalarına ve gelecekteki fiyat eğilimlerini tahmin etmelerine yardımcı olan önemli araçlardır. Borsa analizi hisse senetleri, emtialar, dövizler ve diğer finansal enstrümanlar gibi varlık sınıflarının performansını değerlendirirken kullanılan bir dizi yöntemi içerir. Bu analizler yatırımcılara daha bilinçli kararlar verme ve riskleri yönetme imkânı sunar. Peki, borsa analizi nasıl yapılır?

Finans 31-05-23 22:17

Borsa devre kesici nedir, ne zaman yapılır ve ne kadar sürer? Borsa neden düştü? 2022'den bu yana ilk!

Borsa devre kesici ile ilgili sorgulamalar basında yer alan son dakika haberlerinin ardından hız kazandı. 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri sonrası Borsa İstanbul BIST 100 endeksi sert düşüşle haftaya başladı. Yüzde 6,38 değer kaybı sonrası devre kesici uygulandı. Peki, Borsa neden düştü? Borsa devre kesici nedir, ne zaman yapılır ve ne kadar sürer?

Finans 15-05-23 10:46

BORSA İSTANBUL SON DAKİKA | Borsa devre keserek açıldı! Seçimlere en sert tepki: 2 Aralık 2022'den bu yana ilk kez…

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi seçim sonrasında sert düşüşle haftaya başladı. Yüzde 6,38 değer kaybeden borsada açılış sonrası devre kesici uygulandı. Piyasalarda yaşanan belirsizliğin önümüzdeki iki hafta boyunca volatilitenin yüksek bir seyirde ilerleyebileceği yönünde tahminler yapılırken, borsadaki yabancı payı ise 2 Aralık 2022'den bu yana ilk kez yüzde 30'un üzerine çıktı.

Finans 15-05-23 10:11

Hissedar nedir, hissedar olmak ne demek? Hissedar nasıl olunur, hissedar hakları nelerdir?

Yatırım yapmak ve borsaya adım atmak birçok kişinin hedefleri arasındadır. Bu nedenle borsa ve yatırımcılık kapsamında önemli bir yer tutan hissedar kavramının ne ifade ettiği sıklıkla araştırılır. Temelde hissedar denildiği zaman kişilerin aklına bir şirketin ortağı olan bireyler gelir. Ancak borsa da göz önünde bulundurulduğu takdirde hissedar sözcüğünün kavram alanı genişler. Peki, hissedar hakları nelerdir?

Finans 20-04-23 09:46

BORSA NE ZAMAN AÇILACAK, bugün açık mı? Borsa İstanbul saat kaçta açılıyor? Yeni paket açıklandı!

Borsanın ne zaman açılacağı son dakika gelişmeleriyle hem yatırımcıların hem de vatandaşların gündeminde yer alıyor. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası 8 Şubat’ta devre kesici uygulanmış ve o günkü işlemler iptal edilmişti. Borsanın depremden sonra üç gün açık kalmasına ilişkin tartışmalar sürerken endeks 8 günün ardından işlemlere açılacak. Peki, borsa ne zaman açılacak, hangi tarihte? Borsa İstanbul açıldı mı, saat kaçta açılır?

Finans 15-02-23 08:21

Borsa ne zaman açılacak? Borsa İstanbul açıkladı: İşte alınacak tedbirler...

Borsa İstanbul’un açılışı için geri sayım devam ediyor. 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremi sonrası 8 Şubat’ta devre kesici uygulanmış ve o günkü işlemler iptal edilmişti. Borsa İstanbul, piyasaların açılışı ile birlikte piyasa işleyiş esaslarında yapılacak değişiklikleri Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımladı. Peki, borsa ne zaman açılacak? İşte alınan önlemlere ilişkin yapılan açıklama ve detaylar...

Finans 15-02-23 08:02

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan kimdir? Erişah Arıcan'ın hayatı ve biyografisi!

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Bugün, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin çalışması ile Borsa İstanbul'da işlemler durduruldu. Peki, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan kimdir? İşte Erişah Arıcan'ın hayatı ve biyografisi...

Finans 08-02-23 13:22

Borsa durdu mu, kapandı mı? Borsa devre kesici nedir? Deprem felaketinin 3. gününde flaş karar: Borsa İstanbul'da işlemler durduruldu!

Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksinde düşüşün yüzde 5 ve yüzde 7 sınırını aşması sonrası sırasıyla saat 10.12.01 ve 10.42.31'de Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi çalışmıştı. Geçtiğimiz gün olduğu gibi bugün de devre kesiciler tetiklendi. 2. defa düşüş devam edince Borsa İstanbul'da işlemler durduruldu. Borsa İstanbul'da ne zaman işlem yapılabilecek? İşte detaylar...

Finans 08-02-23 13:12

Düşüş durulmuyor! Özgür Demirtaş üstüne basa basa seslendi: ‘Borsayı KA-PA-TIN!’

Borsa İstanbul’da üç gündür peş peşe yaşanan düşüşler piyasalarda endişe yarattı. Dün iki kez devre kesici uygulanan borsa düşüşünü yeni güne de taşıdı. Devre kesiciler iki kez çalıştı, kayıp yüzde 7'yi aştı. Bu gelişmelerin ardından Prof. Dr. Özgür Demirtaş, ‘Borsa kapatılsın’ diyerek sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Finans 08-02-23 10:54

Düşüş hızlandı: Peş peşe duyurdular: Borsada ikinci devre kesici!

BIST 100 endeksinde yüzde 5'e varan kayıplar yaşaması sonrası ilk devre kesici uygulandı. İlk devre kesicinin ardından işlemler başlarken kayıpların yüzde 7'ye ulaşmasıyla ikinci devre kesici de uygulamaya alındı.

Finans 07-02-23 13:16

Borsa neden düşüyor? Uzman isim Panik havasına kapılmayın! dedi ve uyardı

Borsada 8 gündür devam eden düşüşün ardından devre kesici uygulandı ve işlemler bir süre geçici olarak durduruldu. Yeni güne ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi,yüzde 0,05 artışla 4.754,57 puandan başladı. Uzman isim 8 günlük düşüşün nedenini açıkladı ve vatandaşları uyardı.

Finans 03-02-23 16:30

Kılıçdaroğlu'ndan SPK'ya sert tepki: Defalarca uyardım

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinin, yüzde 5,29 değer kaybederek günü 4.713,39 puandan tamamlaması ve saat 17.15 itibarıyla devre kesici uygulanması sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sert tepki geldi. Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, SPK'yi eleştirerek, "Defalarca uyardım, gerekeni yapmadın; görüşeceğiz." ifadelerini kullandı.

Haber 02-02-23 00:18

Son dakika: Borsada devre kesici uygulandı!

Son dakika haberine göre, borsada işlemler, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin çalışmasıyla geçici olarak durduruldu. İşte son dakika haberinin detayları...

Finans 01-02-23 17:41

Borsada 12 Ocak sonrası ilk! Birçok hissede devre kesici uygulandı

Borsa İstanbul BIST 100'deki gerileme devam ederken, 12 Ocak sonrası en düşük seviye görüldü. Gayrimenkul, sigorta ve faktöring endekleri gün içerisinde en çok değer kaybeden endekslerden oldu. Önemli bazı bankacılık hisselerinde is devre kesici çalıştı.

Finans 01-02-23 15:05

Borsada spekülasyon nedir, özellikleri nelerdir? Spekülatif borsa yatırımı ne demek, nasıl yapılır?

Temelde kâr elde etmek için yapılan spekülasyon, yatırımcıların sıklıkla araştırdığı bir konudur. Bu işlem sayesinde döviz, borsa ve yerel para birimi gibi yatırım araçları üzerinde kazanç elde edilmesi amaçlanır. Dolayısıyla spekülasyon, spekülatörler tarafından belli tahminler doğrultusunda gerçekleştirilen bir işlemdir. Ancak bu işlemin başarıyla sonuçlanabilmesi için yatırımcıların belli parametreleri incelemeleri gerekir. Peki, borsada spekülasyon nedir ve nasıl yapılır?

Finans 27-01-23 16:32

BIST 30 ve BIST 100 farkı nedir, özellikleri nelerdir? BIST endeksleri nelerdir?

BIST, Borsa İstanbul şirketinin kısaltmasıdır. Banka ve aracı kurumlara Türk veya yabancı olması fark etmeksizin takas ve saklama hizmeti veren bu şirketin belli endeksleri vardır. Endeks ise borsadaki hisse senetlerinin fiyat hareketlerini ölçme işini sağlamaktadır. BIST 30 ve BIST 100 endeksleri Borsa İstanbul endekslerinden bazılarıdır. Peki, BIST endeksleri nedir?

Finans 20-01-23 17:18

BIST 30 hisseleri hangileri, BIST 30 hisse senetleri nedir? BIST 30 hisseleri nasıl alınır?

BIST 30 temel olarak Borsa İstanbul (BIST) üzerinden işlem gören ve en değerli 30 şirketi ifade eden bir göstergedir. BIST 30, BIST'de işlem gören, piyasa ve hacim bakımından en yüksek olan şirketlerin hisse senetlerinin performansının değerlendirilip ölçümlenmesiyle oluşturulur. XU030 işlem koduyla borsada yer alan BIST 30 hisseleri nedir ve BIST 30'a nasıl yatırım yapılır?

Finans 20-01-23 17:16

Borsada işlemler, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin çalışması ile geçici olarak durduruldu

Borsa İstanbul AŞ, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesiyle pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

Finans 11-01-23 17:46

Kritik seviyenin altına geriledi: Borsada yeni düzenleme! Bugünden itibaren geçerli...

Borsada devre kesici uygulaması başlayan ve açığa satış yapılabilen işlem sıralarında bugünden geçerli olacak şekilde "Yukarı Adım Kuralı" uygulanacak. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye piyasasının güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikteki eylem ve işlemlerin tespiti halinde, sorumlular hakkında cezai yaptırımlar uygulanacağını bildirdi.

Finans 11-01-23 08:51

Zincir emir nedir, ne işe yarar? Zincir emir ne kadar geçerli, nasıl uygulanır ve iptal edilir?

Genellikle insanlar ellerinde bulunan paraları birikim yaparak değerlendirmek ister. Bu noktada da çok fazla kişi borsa piyasasına girmektedir. Borsa piyasasında da işlem yapmak için belirli kurallar vardır. Bu kurallardan biride borsa emirleridir. Borsa piyasasında emir iletimi yapmak için birden fazla emir tipi mevcuttur. Bu emir tiplerinden birisi de zincir emirdir. Peki, zincir emir nedir ve nasıl uygulanır?

Finans 06-01-23 09:42

Hisse senedi alırken süre seçimi nedir, iptale kadar geçerli ne demek? Hisse senedi alırken emir ve alış geçerlilik süresi nedir?

Bir yatırımcının borsada herhangi bir alım ya da satım işlemi gerçekleştirebilmesi için öncelik olarak talimat yani emir vermesi gerekir. Bunun sonucunda da aracı kuruma veya dijital platforma hisse satmak ya da herhangi bir fondan alım yapmak için direktifler verilmiş olur. Bir yatırımcı alım ve satım emirlerini doğrudan borsaya değil aracı kuruma iletir. Aracı kurum da emri borsa kurallarına uygun bir hâle getirir ve piyasaya iletir. Peki, iptale kadar geçerli ne demek?

Finans 06-01-23 09:41

Borsada emir sırası nedir? Borsada emir ne zaman gerçekleşir, borsa seans saatleri nedir?

Piyasadan kâr elde etmek isteyen ve kazançlı işlemler gerçekleştirmek isteyen yatırımcıların alacakları aksiyonlar, farklı emir türleriyle ifade edilir. Piyasalarda herhangi bir işlem gerçekleştirmek için verilen bu emirler, borsada yapılan direktiflerdir. Verilen bu emirler, aracı kuruluşlarca piyasalara iletilir. İletilen emirler neticesinde borsa işlemleri gerçekleştirilebilir. Borsada işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için işleme alınması gerekir. Peki, borsada emir ne zaman işleme alınır?

Finans 06-01-23 09:41

Hisse satışı neden gerçekleşmez? Hisse senedi satışı neden iptal olur, iptal çeşitleri nedir?

Finansal ürünler ve hisse senetlerinin işlemlerden geçtiği ve kurumsal olan piyasa işlemlerine genel anlamda borsa adı verilir. Bu tanım daha kısa ve anlaşılır bir şekilde yapılacak olursa hisse senetleri ile alakalı alım satım işlemlerinin yapılmasıdır denilebilir. Alıcı ve satıcıyı bir araya gelmeye ihtiyaç duymadan verilen emirler ile bu işlemlerin gerçekleştirilmesi sağlanır. Peki, hisse senedi satışı neden gerçekleşmez?

Finans 06-01-23 09:39

Borsada KİE nedir, ne işe yarar? Kalanını iptal et ne demek?

Yatırımcılar borsada alım satım işlemleri yaparken bir aracı kuruma birtakım emirler vererek işlemlerini gerçekleştirir. Aracı kurumlar da bu emirleri borsa kurallarına göre piyasaya iletir. Emir tipleri arasında yer alan kalanını iptal et yani KİE bu işlemlerden biridir. KİE kısaca, kısmen gerçekleşme koşuluyla verilen aktif emirdir. Talimat verildiği zamanda bekleyen karşıt emirlerle işlem gerçekleşir, gerçekleşmeyen tutar da otomatik iptal edilir. Peki, kalanını iptal et de demek?

Finans 06-01-23 09:37

BIST 100 nedir, artarsa ne olur? XU100 ne demek, çıkarılan hisselere ne olur?

Finans, borsa ya da hisse gibi alanları yakından takip eden ve içinde bulunan kişilerin yaygın olarak kullandığı bazı kavramlar vardır. Bu kavramlardan biri de BIST 100’dür. Borsada yapılan işlemlerin hacminin hemen hemen %90’ı burada yer alan hisse senetleri tarafından gerçekleştirilir. Borsa İstanbul’da listeli bulunan şirketlerin yer aldığı hisse endeksi olan XU100 nedir ve endeksten çıkarılan hisselere ne olur?

Finans 06-01-23 09:28

Negatif uyumsuzluk nedir, RSI negatif uyumsuzluk formülü nedir? Borsada negatif uyumsuzluk ne demek?

Borsa ve finans alanında işlem yaparken pek çok gösterge kullanırız. Bu göstergelerde gözetilen bazı önemli hususlar bulunur. Fiyat-gösterge arasında yaşanan uyumsuzluklar da bu hususlardan en önemlisidir. Eğer iki şey birbirini desteklemiyorsa bu durum için uyumsuzluk yaşanıyor diyebilir. Aynı durum borsa piyasası için de geçerlidir. Piyasadaki fiyatların yükseliş ve azalış sırasında göstergenin farklı değer göstermesi uyumsuzluktur. Borsada negatif uyumsuzluk nasıl yorumlanır?

Finans 06-01-23 09:27

Pozitif uyumsuzluk nedir, RSI pozitif uyumsuzluk formülü nedir? Borsada pozitif uyumsuzluk ne demek?

Borsa ve finans alanında kullanılan göstergelerde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bunlardan en önemlisi de fiyat-gösterge arasında gözlenen uyumsuzluklardır. İki durumun birbirini desteklemediğini karşılamak için kullanılan uyumsuzluk kelimesi, piyasada da bir fiyatın artması ya da azalması esnasında indikatörün ters yönde çalıştığını ifade eder. Pozitif ve negatif uyumsuzluk şeklinde karşımıza çıkan bu indikatörlerden pozitif uyumsuzluk borsada nasıl yorumlanır?

Finans 06-01-23 09:24

İndikatör çeşitleri nelerdir? Kaç çeşit indikatör var, indikatör türleri nedir?

Borsa, finans gibi konularda aktif olarak yer alan kişiler için yakından takip edilen pek çok kavram yer alır. Doğru alım satım işlemleri yapma, piyasayı takip etme ve gelecekle ilgili öngörülerde bulunma amacıyla bu kavramların bilinmesi ve takip edilmesi yatırımcılar ve alım satım işlemleri yapanlar için büyük önem taşır. İndikatör kavramı da bu alanlarda sıklıkla kullanılan kavramlardan biridir. Peki, kaç çeşit indikatör var, piyasada yer alan indikatör türleri nedir?

Finans 06-01-23 09:24

İndikatör nedir, al sat indikatörü nedir? Borsa piyasalarında indikatör ne işe yarar?

Finansal işlemlerin gerçekleştirildiği borsa, yatırımcılar açısından önemli bir hâle gelmiştir. Borsa ve finans alanları içerisinde yer alan kavramların ne olduğuna dair elde edilen bilgiler de bilhassa yatırımcılar için piyasa içerisinde bulunan varlıklarının sürdürülebilmesi ve bu alanda doğru işlemler yapılması için oldukça önemlidir. Finansal alanda yapılan işlemler veya yatırımlar hakkında doğru kararlar vermek için birçok araç kullanılır. Borsa piyasalarında indikatör ne işe yarar?

Finans 06-01-23 09:24

HBK nedir, hisse başına kâr formülü nedir? Hisse başına kâr nasıl hesaplanır?

Borsa dünyası, özellikle son zamanlarda dijitalleşmenin artmasıyla birlikte oldukça rağbet gören bir alan hâline gelmiştir. Hisse yatırımları, borsa dünyasına giren birçok kişinin araştırdığı ve ilgi gösterdiği önemli bir konudur. Yatırım için en çok tercih edilen hisselerde de merak edilen bazı detaylar bulunur. Yatırımcıları yakından ilgilendiren ve hisse işlemlerini de doğrudan etkileyen hisse başına kâr yani HBK nedir ve hesaplaması nasıl yapılır?

Finans 06-01-23 09:00

Borsa emir tipleri ve süreleri, hisse senedi piyasası emir türleri nedir? Borsada emir türleri nelerdir?

Yatırımcılar ellerinde bulunan birikimlerini kâr elde etmek ve kazançlı işlemler yapmak ve bunu da yasal yollardan yapmak için borsa piyasalarına yatırım yaparlar. Piyasalarda işlem gerçekleştirmek borsaların kendilerine özgü kuralları bulunur. İşlemleri gerçekleştirmek için verilen direktiflerden biri de borsa emirleridir. Borsada verilen emirler, yatırımcıların borsa içerisinde hareket edebilmeleri ve verdikleri direktiflerin gerçekleşmesi için önemlidir. Peki, hisse emir türleri nedir?

Finans 06-01-23 08:58

Borsada işlemler, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin çalışması ile geçici olarak durduruldu

Borsa İstanbul AŞ, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesiyle pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak ikinci kez durdurulduğunu duyurdu.

Finans 05-01-23 17:04

IMKB nedir, görevleri nelerdir? IMKB'nin açılımı ne demek?

Neredeyse her ülkenin yatırımcılarını bir araya getirdiği, alım satım yapılabilen ve bu işlemlerin güvenli ve adil bir ortamda yapılmasını sağlayan borsa kurumları bulunur. IMKB Türkiye’nin tek borsa kurumu olarak görev yapar. 2013 yılında adı değişen IMKB, günümüzde BIST kısaltılmasıyla anılır. 2013 yılında adı değişen ve günümüzde BIST (Borsa İstanbul) adıyla bilinen IMKB nedir?

Finans 23-12-22 16:26

Fiyat kazanç oranı nedir, kaç olmalı? Fiyat kazanç oranı F/K hesaplama nasıl yapılır, neden önemlidir?

Halka açık bir şekilde yatırım işlemlerinin yapıldığı borsa, yatırımcılar için oldukça önemli bir mecra hâline gelmiştir. Borsa ile ilgili kavramların bilinmesi, özellikle de yatırımcıların piyasada yer alan varlıklarını devam ettirebilmesi adına oldukça önemlidir. Borsada gerçekleştirilen işlemler kâr ya da zararla karşımıza çıkar. Bunun için hesaplama yapma ihtiyacı doğmuştur. Buna bağlı olarak ortaya çıkan hesaplama yöntemlerinden biri olan F/K oranı nedir ve neden önemlidir?

Finans 23-12-22 16:14

PD ve DD nedir, kaç olmalı, PD/DD neden önemlidir? Defter değeri hesaplama nasıl yapılır?

PD (Piyasa Değeri) ve DD (Defter Değeri) yatırımcıların sıklıkla merak ettiği konular arasındadır. Borsa ile ilgilenen kişiler, bir şirketin PD ve DD'nin ne olduğunu ve bu değerin nasıl hesaplandığı ile ilgili bilgilere sahip olması oldukça önemlidir. PD ve DD oranı bir hissenin pahalılığı, yatırım yapmaya değer olup olmadığı ve benzer hisselere göre performansının nasıl olduğu konularında önemli bilgiler verir. Peki, PD ve DD nedir, yatırımcılar için neden önemlidir?

Finans 23-12-22 16:02

Nemalandırma nedir? Nemalandırma nasıl yapılır?

Nemalandırma, borsa ve yatırım gibi finansal konuların içinde önemli bir terim olarak kabul edilir. Yatırım konusunda oldukça önemli bir yere sahip olan nemalandırma sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Nemalandırma temel olarak faiz ödemesi olarak bilinir. Farklı alanlarda yapılabilen nemalandırma nedir ve anasıl yapılır?

Finans 20-12-22 01:34

BIST devre kesici ne kadar sürer, nasıl çalışır? Borsa devre kesici kaç dakika?

2020 yılında süresi güncellenen borsa devre kesici, yatırımcıların sermayelerini güvence altına alan geçici bir önlem arası olarak bilinir. Dolayısıyla bu aracın güncel süresi sıklıkla araştırılan konulardandır. Dünya çapındaki borsalarda kullanılan BIST devre kesici, otomatik olarak devreye girer. Yani fiyat önceden tanımlanan seviyeye ulaştığı takdirde borsa devre kesici aracı çalışır. Borsa devre kesici nasıl çalışır ve nasıl uygulanır?

Finans 16-12-22 16:08

İşlem sırasında devre kesici uygulaması başlamıştır ne demek? Devre kesici uygulaması borsa işlemini etkiler mi, ne işe yarar?

Özellikle yatırımcıların hisse senedi gibi yatırım araçlarının değer kaybetmesini ve kişilerin mağdur olmalarını önlemesi ile bilinen devre kesici, borsada sıklıkla karşılaşılan bir kavramdır. İşlem sırasında devreye giren borsa devre kesici, süresi bittiği takdirde devre dışı olur. Dolayısıyla bu aracın devreye girdiği süreçte yatırımcıların sermayeleri güvence altında kalır. Borsa devre kesici uygulaması mevcut işlemi ve borsayı etkiler mi? İşlem sırasında devre kesici uygulanırsa ne olur?

Finans 16-12-22 16:08

Borsa işlem saatleri nedir? Borsa İstanbul saat kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor?

Borsa işlem saatleri yatırımcılar tarafından oldukça sık araştırılır. Borsa işlemi yapabilmek için belirli gün ve saatlerde bu işlemi gerçekleştirebilirler. Borsa İstanbul açılış ve kapanış saati yanı sıra diğer dünya ülkelerinin de borsa işlem saatleri vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasındadır. Birçok alım-satım işleminin yapıldığı borsa işlem saati bilinmesi gereken konular arasındadır. Borsa İstanbul saat kaçta açılıyor?

Haber 09-12-22 17:01