Bir işletme açma hevesinde olan herkesin aklına ilk gelen seçenek KOSGEB, 20 Nisan 1990 tarihinde kurulmuştur. KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı adının kısaltılmış halidir. Bu işletmelerin ekonomiye katılmasını sağlama, rekabet ortamına uyum sağlaması için destekleme, ekonomik gelişmeleri takip ederek etkinliklerini artırma gibi amaçlar üzerine kurulmuştur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olan başkanlık, imalat, üretim, hizmet ve ticaret alanlarının tamamında sektöre giriş yapmayı amaçlayanlara yardım eder. Özel bütçeli tüzel kişilik KOSGEB, çeşitli alanlarda destek programlarına sahiptir. Girişimcilik destekleri, AR-GE Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri, İşletme Geliştirme Büyüme ve Uluslararasılaştırma Destekleri, İŞGEM/TEKMER Programı, KOBİ Finansman Destekleri, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri alanlarında faaliyet göstermektedir. Prof. Dr. Cevahir Uzkurt başkanlığında destek programları yürütmektedir.
Kendi işini kurmak isteyen girişimcilere sermaye desteği oluşturabilmek için KOSGEB yeni bir programı hayata geçiriyor. Bu kapsamda fikirlerini geliştirmek isteyen girişimcilere 1.5 milyon TL faizsiz kredi desteği sağlanacak.
KOBİ’ler ya da yeni girişimciler için KOSGEB desteklerine başvurarak büyüme ve gelişme fırsatı bulmak önem arz eder. Bu kurumun bünyesinde bulunan farklı programlarla çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren pek çok işletmeye destek sunulur. Peki, KOSGEB destekleri kimlere verilir?
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 2024-2028 döneminde KOBİ düzeyindeki işletmelere, çok çeşitli konularda destek sağlayacak.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 2023'te ulaştırmadan madenciliğe, inşaattan imalata kadar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren yaklaşık 107 bin işletmeye 18,1 milyar liradan fazla destek sağladı.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB, 2024'te 300 bin işletmeyi ziyaret ederek destek programları hakkında bilgi verecek. Konuya ilişkin açıklamada bulunan KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, şu an 40 destek paketi bulunduğunu dile getirerek, bunları yalınlaştıracaklarını kaydetti. “Bunun da ilk işaret fişeği, 13 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandı” dedi.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) destek programları, kalkınma planları, orta vadeli programlar, Cumhurbaşkanlığı yıllık programları, diğer üst politika belgeleri ve KOSGEB Genel Kurulunun belirlediği politika, amaç ve hedefler dikkate alınarak düzenlenecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği 11 ilde KOBİ'ler için sunulan desteğe başvurunun 45 bine ulaştığını bildirdi.
İstanbul'daki selden etkilenen KOBİ'ler için "Acil Destek Kredisi Programı" devreye alındı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “KOBİ'lerimizin kullanacakları 1 milyon liraya kadar krediler, faizsiz, 12 ay geri ödemesiz, 24 ay vadeli olacak” diyerek yeni kredi paketinin detaylarını anlattı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Malatya'nın kuru kayısı ihracatını artırmak istediklerini belirterek, "Malatya'mızın kayısıdan elde ettiği yaklaşık 650 milyon dolara erişen bir ihracat geliri var ama hedefimiz, bunu inşallah hızla 2 milyar dolar seviyesine çıkarmak." dedi.
Kısa ismi ile KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Ülkemizdeki tüm küçük ölçekli ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki yerlerini genişletmek, faaliyetlerini ve güçlerini arttırmak amacı ile oluşturulmuş bir kamu kuruluşudur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösterir. KOSGEB’e başvuru yapabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.
KOSGEB tarafından deprem bölgesindeki işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi için yeni bir çalışma daha devreye alındı. Bu çerçevede deprem bölgesine özel olarak girişimcilik desteği limitleri arttırıldı.
Düzce'de biri öğretmen biri idareci iki arkadaş, KOSGEB'in hibe desteğiyle kurdukları atölyede hazırladıkları ürünleri Türkiye'nin birçok noktasına göndererek damakları tatlandırıyor. - Büşra Yılmaz: - "İyi ki KOSGEB'e başvurmuşuz. Buralara gelmemizdeki en büyük etken kesinlikle KOSGEB"
Üretim kapasitelerini eş zamanlı artıran battaniye imalatçılarının, üç vardiyalı çalışma sistemiyle ürettikleri yaklaşık 1,5 milyon battaniye afet bölgesine ulaştırıldı.
KOSGEB'in bölgesel ve sektörel bazda kurguladığı yeni destek modelinin ilk ayağı, mobilya sektörüne yönelik olarak Kayseri'de başlatıldı. İleri girişimcilik çağrısı çerçevesinde girişimcilere, 1 milyon liraya kadar destek verilecek. Çağrı 30 Aralık’a kadar açık olacak. Başvurular ise e-Devlet üzerinden yapılacak.
KOSGEB Antalya'da selden etkilenen esnaf ve KOBİ'ler için acil destek kredisi başlattı
KOSGEB, işletmelerin ekonomiye katılmalarını sağlamak, rekabet ortamına uyum gösterilmesi için işletmeleri destekleme ve ekonomik gelişmeleri takip ederek işletmelerin etkinliklerini artırma gibi hizmetler sunar. Sanayi ve Teknoloji Başkanlığına bağlı olarak pek çok alanda işletmelere destek ve hizmet sunan KOSGEB saat kaçta açılıyor?
Antalya'da geçen sene devlet desteğiyle suşi üretim fabrikası kuran 28 yaşındaki Ayhan Efe Ekmen, 40 otelin mutfağına suşi gönderiyor - Genç girişimci Ekmen: - "Denenmemiş bir şeyi yapmaya ve sektöre değer katacak suşi işi yapmaya karar verdim. Bu işe girişmek hiç kolay olmadı, sıfırdan bir iş kurmak sancılı bir süreç, biz de bu sancılı süreci çektik"
Leblebi üreticilerine nohut tedariki sağlayan kente katma değerli ürün kazandırmak için yola çıkan 29 yaşındaki Gökşin Akyüz, KOSGEB desteğiyle üretime başladı - Çevre yüksek mühendisi Akyüz: - "2020'de inşaata başladık, 2021'de üretime geçtik. Şu anda sarı leblebi üretimi yapıyoruz. Duble, birinci sınıf ve kırık leblebi olarak üç çeşit leblebimiz çıkıyor"
KOSGEB çok sayıda mesleği içeren Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı kapsamında 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verecek. Başvurular bugün başlarken 30 Eylül’de son bulacak. Verilecek destekler kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama gibi alanlarında kullanılacak. Ayrıca işletme sahibinin mesleki birikimini aktarması için 150 bin liraya kadar personel desteği de sağlanacak.
Son dönemde artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle toplumun bir kısmı ekonomik olarak problemler yaşıyor. Asgari ücretin artmasıyla birlikte özel sektörde de maaş düzenlemeleri yapıldı fakat kendi işini yapmak isteyenlerin sayısı da bir hayli arttı. Kendi işini yapmak isteyenler için faizsiz kredi fırsatı! 'Bana verilmez' demeden şartlara dikkat edin...
Milyonlarca kişinin merak ettiği KOSGEB destekleri ile ilgili yeni gelişme yaşandı. KOSGEB, genç istihdamını kolaylaştıran "Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı"nın dördüncü başvuru döneminde destek tutarını 100 bin liradan 125 bin liraya çıkardı. İşte kredi desteğinin detayları…
Türkiye'nin birçok dalış noktasında eğitim ile turlar gerçekleştiren Asiye ve Emrah Ekeröz çifti, oluşturdukları web portalıyla dalış alanında tanıtım ve operasyon faaliyetleri ile rezervasyon ve ekipman satışı gibi hizmetler sunuyor - Emrah Ekeröz: - "Hayata başka pencereden bakmak ve su altında nefes almak isteyenler için bambaşka bir dalış deneyimi yaşatacak, su altını keşfe çıkaracağız"
Isparta'da KOSGEB'in işletmelere desteği sürüyor
"KOBİ'lerimiz 100 milyar dolar civarında ihracat yapıyor. Türkiye genelinde 100 bin KOBİ bu ihracatı gerçekleştiriyor"
Milyonlarca kişinin merak ettiği KOSGEB destekleri ile ilgili yeni gelişme yaşandı. KOSGEB, mobilya üretip satmak isteyen girişimciler için çok önemli destekler sağlıyor. KOSGEB, mobilya üretip satmak isteyen girişimcilere 50 bin TL'lik hibe desteği verileceğini duyurdu. Daha fazla hibe desteğine ihtiyacı olanlar ise geri ödemeli faizsiz 100 bin TL kredi alabilecek. İşte faizsiz geri ödemesiz kredi desteğinin detayları…
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, KOSGEB'den aldığı finansmanla kendi işini kuran girişimci Erman Erduran, Hollanda, Almanya ve Belçika gibi ülkelerden karavan siparişi aldı - Erduran: - "Devlet imkanlarıyla çok güzel işlere imza attık. Daha da başaracağımıza inanıyorum. İstihdamı her geçen gün ileri taşıyoruz. Talep çoğalıyor, üretim artıyor. Aylık 2 karavan çıkartıyoruz"
KOSGEB, enerji verimliliğine yönelik yapılacak yatırımlar için harekete geçti. KOSGEB, enerji verimliliğine yönelik yapılacak yatırımlara 400 bin liraya kadar hibe desteği verecek.
Kahramanmaraş'ta yıllarca kuaförlük yapan Songül Emektar, KOSGEB desteğiyle açtığı dükkanını yine devlet desteğiyle büyüttü - KOSGEB İl Müdürü Yasin Yüksek: - "Girişimcilerimizden özellikle işlerine odaklanmalarını ve çok çalışmalarını bekliyoruz"
KOSGEB kendini işini kurmak isteyen gençler için harekete geçti. KOSGEB kendi işini kurmak isteyen vatandaşlar için 65 bin TL'lik hibe ile girişimlere finans desteği sağlayacak. İşte başvuru şartları...
KOSGEB aracılığıyla Küçük ve Orta Boy İşletmeleri (KOBİ) Yeşil Dönüşüm Destek Programı hayata geçirildi. Buna göre, yıllık enerji tüketimi 10-99 TEP(Toplam Eşdeğer Petrol) aralığında olan işletmeye 100 bin TL, yıllık enerji tüketimi 100-500 TEP olanlara ise 400 bin TL destek sağlanacak.Başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Destekten yaklaşık 100 bin işletmenin faydalanacağı belirtildi. İşte destek programının detayları...
OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Osman Adıgüzel: - "Ürettiğimiz gübre toprağa zarar vermiyor, aynı zamanda mevcut içeriğinden dolayı toprağı besliyor ve topraktaki doğal bakteri türlerinin daha iyi gelişmesini sağlıyor"
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen kuruluşlardan alınacak belgeler için verdiği belgelendirme destek üst limiti 2 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi.
BTSO Enerji Verimliliği Merkezinden hizmet alan KOBİ'lere KOSGEB desteği
İş kurmak isteyenler 65 bin TL'ye kadar geri ödemesiz kredi desteği! Tüm şartlar açıklandı! KOSGEB tarafından yeni iş kurmak isteyen kişilere yönelik olarak verilen kredi desteğinden faydalanmak isteyenler başvuru şartlarını ve detayları merak ediyor. Kuruluş desteği, performans desteği, sertifika desteği olmak üzere 3 ayrı alanda parasal destek veriliyor.
Sebze meyve kurutma girişimindeki başarısıyla Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni'nde 2022 yılı girişimcilik ödülüne layık görülen Aydınlı Yasemin Korkut, yöresinin ürünlerini dünya pazarlarıyla buluşturuyor - Yasemin Korkut: - "Kadının kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi, bunu kırsal alanda başarabilmesi ve örnek olması benim için gerçekten çok büyük bir mutluluk"
KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt'tan MÜSİAD İzmir Şubesi'ne ziyaret
Niğdeli girişimci Gökhan Ayaz, devlet desteğiyle kurduğu işletmede ürettiği 21 çeşit dondurma aromasını iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da gönderiyor - Gökhan Ayaz: - "Elimden geldiğince istihdam sağlayıp, ihracat yaparak KOSGEB'in sağladığı desteklerin karşılığını vermeye çalışıyorum"
Pandemi döneminde zarar gören işletmelerin istihdamlarını korumak ve istihdam sayısını arttırmak için sunulan 100 bin TL faizsiz kredi destek başvuruları 31 Mart’ta sona erecek. İşte projeye başvuru şartları...
Afyonkarahisar'da yaptığı hamur işleriyle aile bütçesine katkı sağlayan Nazlı Karayel: - "Ev hanımlarına sesleniyorum, çalışmak çok güzel. İsteyen varsa gelsin çalışalım. İşimi büyütmek istiyorum" - "Her kapıya bir ekmek olsun. Kadınlar evde oturmasınlar. Para kazanmak güzel bir şey"
Siirt'te devlet desteğiyle iş yeri açan 22 yaşındaki Melek Yasak, plaket, kutu tasarımı, baskı ve reklam kataloğu yaptığı iş yerini açtı. İş fikri kabul edilen Yasak, 100 bin lira makine ekipman ve 60 bin lira da personel ve kuruluş hibe desteğiyle baskı, reklam ve ürün katalog üretiminin yapıldığı iş yerini kurdu.
Siirt'te genç kadın girişimci devlet desteğiyle iş yerini kurdu
Tekirdağ'da KOSGEB'den aldığı destekle açtığı kalibrasyon laboratuvarında 5'i kadın 18 kişiye istihdam sağlayan girişimci Melek Şen: - "Kadınlar isterse çok güzel işler başarabilir. Çok iyi yerlere gelebilir. Bulunduğu ortamı da çiçek bahçesine çevirir. Ben kendime güvenimi bu iş yerini kurmakla, büyütmekle sağladım"
Kırıkkale'de KOSGEB'in hibe desteğiyle atölye açan Munise Canbolat: - "KOSGEB bize çok yardımcı oldu, yol gösterdi. Onlara çok teşekkür ediyorum" - "Kadınlarımız önce karar versinler ve hiçbir şeyden korkmasınlar. Her şeyin başı cesaret"
Yeliz Kalkan: - "Yıllarca eşim bize baktı, şimdi ben aileme ve biri üniversiteli 3 çocuğuma bakıyorum" - Veysel Kalkan: - "Eşim gerçekten girişimci. İstihdam ve iş konusunda çok hevesli. Onunla iftihar ediyorum"
TESK Başkanı Palandöken, girişimcilik desteklerinin artırılmasını talep etti
Daha önce farklı sektörlerde çalışan iki çocuk annesi 35 yaşındaki Düzgün, kendi işini kurmaya karar verdi. Eşi Cem Düzgün'den hobi olarak uğraştığı ahşap süs eşyası üretimini öğrenen Düzgün, KOSGEB'ten aldığı yaklaşık 300 bin liralık destekle 2020 yılında kendi işini kurdu. Açtığı iş yeriyle ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyor.
Gaziantep'te yaşayan Berivan Kızılcık, yaklaşık 4 yıl önce üstüne kaynar su dökülen kızının vücudunda yanık oluşmasının ardından aldığı eğitimler sonucu kendi markasıyla ürettiği sabun ve kremleri, birçok ildeki müşterilere ulaştırıyor - Berivan Kızılcık: - "Şu anda ihracat için Kıbrıs, Katar ve İngiltere ile görüşmelerimiz var. Bu ülkelere numune ürün gönderdim. Çok beğenildi. Şimdi ise yurt dışı sertifikalar hazırlıyorum"
Malatya'daki fabrikanın ortaklarından Asım Ayazgil: - "Hedefimiz bu yıl firmamızdan 2 milyon doların üzerinde dış satım yapmak. İlk etapta iç piyasaya satım yaptık, alıcılar Çin'den aldıklarıyla kıyasladı ve bizi tercih etti" - "Türkiye'de birçok firma bunu yurt dışından getirtiyordu, artık Çin'den ithal etmiyorlar"