Salgın hastalıkların tüm dünya genelinde yayılması ile birlikte pandemi ortaya çıkar. Herhangi bir kıtada veya dünyanın tamamında yayılan epidemilere “pandemi” ismi verilir. Dünya nüfusunun daha önce karşı karşıya kalmadığı bir hastalığın ilk defa ortaya çıkması ve sürekli yayılmasıyla birlikte pandemik hastalık durumu ile karşı karşıya kalınır. Bir hastalığın pandemi olarak belirtilmesi için çok sayıda ölüme sebep olması yeterli değildir. Pandemi terimi bulaşıcı hastalıklar için kullanılır. Günümüzde etkisini sürdüren iki farklı pandemi vardır. Çeşitli yollarla bulaşan hastalıkların önlenmesi için dünya genelinde yoğun bir şekilde mücadele edilmektedir. HIV / AIDS ismi verilen bulaşıcı hastalığın yanı sıra 2020 yılında dünya genelinde yayılan Covid – 19 hastalıkları pandemi olarak nitelendirilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü 'ihmal edilmiş tropikal hastalık' diye tanımladığı uyuzun hala varlığını sürdürdüğünü açıkladı. Türkiye'de Covid-19 pandemisi döneminde uyuz hastalığının görülme sıklığı yüzde 50 artış gösterdi. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Yürekli, “Skabiyes uyuz hastalığı senkoptes skabiyes adı verilen bir parazit tarafından oluşturuluyor. Bu parazit insan vücuduna girdiği an, insan avcuna girdiği an hemen tünel kazmaya başlıyor.' diye konuştu.
Dünya ağır yaralı olarak ayrıldığı koronavirüs pandemisi sonrası yeni bir virüsün kıskacında. Koronavirüsün bir varyantı olan Eris, şimdiden 51 farklı ülkede yayılım gösterdi. Uzmanlar Eris varyantı hakkında çok kritik açıklamalarda bulundu. İşte bütün detaylar!
Kimi maske takmadığı kimi 'sokağa çıkma yasağı'nı ihlal ettiği için ceza yemişti. Pandemi sürecinde yenilen cezalarla ilgili para iade süreci başladı. Peki, o dönemde ceza alıp, ödeme yapanlar paralarını nasıl geri alacak? İşte detaylar...
Ege Üniversitesinden (EÜ) araştırmacıların Kovid-19 salgınının koyun ve keçiler üzerinden incelenmesine yönelik projesi TÜBİTAK'tan destek aldı.
Koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza dahil ettiğimiz evden çalışma modeli kısa bir süre içerisinde yaygınlaşmıştı. Pandemi sonrasında da işverenler için maliyet tasarrufu sağlayan uzaktan çalışma modeli, ofis kiralarını ev kiralarından daha ucuz hale getirdi. Satılık ofis sayıları 2020'den bu yana rekor kırıyor. İşte haberin detayları...
Almanya'da Kovid-19 aşısının yan etkileri nedeniyle bir sağlık çalışanı Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine dava açtı. Davada BioNTech, Kovid-19 salgınından bu yana dünya çapında en büyük tazminat riskiyle karşı karşıya... Dava yarın Hamburg Bölge Mahkemesi'nde başlayacak.
Pandemi bitti, 82 yaşındaki emekli İsmail amca 'gönüllü karantinasını' bitirmedi! Trabzon'da 82 yaşındaki İsmail Hacıfettahoğlu, köy evinde tek başına izole olup, misafir kabul etmeden yaşıyor. Hayatın normalleşmesine karşın 'gönüllü karantina' uygulamasını sürdüren İsmail amca, yaklaşık 3 yıldır çarşı ve pazara gitmiyor, vaktini bahçesinde tavuk ve güvercinleriyle geçiriyor. Virüse yakalanmayan Hacıfettahoğlu, "Virüsten korktuğum için köyde yaşıyorum. Virüsten korkmayanları gördük." dedi.
Avcılar'da 2021 yılında meydana gelen 'maske' olayında hapis cezası kararı çıktı! Metrobüste kendisini maske takması konusunda uyaran güvenlik görevlisi Şükrü Turan'a yumruk atıp tek gözünü kaybetmesine yol açan Ö.S. 5 yıl 5 ay hapis cezası çarptırıldı. Duruşmada Ö.S. ise Şükrü Turan için "Güvenlik görevlisinin yanında bana vurdu" diyerek beraatini istedi.
TikTok'ta içerik oluşturmak için yapılan bazı davranışlar sağlığı ve hayatı olumsuz etkileyebiliyor. İzlenme ve eğlence için yapılan videolar kısa süre içerisinde milyonlara ulaşabiliyor. TikTok'ta tanıştığı bir yabancıyla eğlence için evlendiğini itiraf eden kadın boşanmak isterken kocasına aşık olduğunu anlattı.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Türkiye'nin gizli pandemisi kabızlıktır" açıklamasıyla gündem olmuştu. Toplumda birçok insanın yaşadığı ve açıklamaya utandığı kabızlık sorunu için kabızlığa anında çözüm önerileri aranıyor. Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı açıklamada kabızlığı geçirecek süper besini açıkladı.
Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı yaşam ve hastalıklar üzerine yaptığı açıklamalarla birlikte oldukça gündem yaratan uzmanlar arasında yer alıyor. Kendi Youtube kanalında yayınladığı videoda çarpıcı açıklamalarda bulunan Karatay, HIV virüsü gibi hastalıkların ve ani ölümlerin artmasının nedenini açıklayarak bu konuların konuşulmadığını belirtti.
Sosyal medyada kendisini bir zaman yolcusu olarak tanıtan bir kullanıcının paylaşımı kısa sürede gündem yaratmayı başardı. 2714 yılından günümüze geldiğini ifade eden zaman yolcusu, kutup buzullarından gelen bir virüsün 350 milyondan fazla insanı enfekte ederek bir sonraki küresel salgını tetikleyeceği konusunda uyardı.
Covid-19 pandemisi tam olarak sona ermese de bilim insanları bir sonraki pandemi konusunda endişe taşıyor. En büyük 2 tehdit ise enfekte ettiği insanların yüzde 75'ini öldüren Ebola ve Nipah virüsleri. Önlem alınmazsa tüm dünyayı olumsuz etkileyebilecek diğer tehlikeler de kuş gribi, KKKA ve veba hastalığı. Uzmanlar, hastalıkların salgına dönüşüp dünyaya yayılabileceği ülkeleri açıkladı. Hastalıkların incelendiği listede Türkiye de var. Peki, Türkiye'yi tehdit edebilecek salgın hastalık hangisi?
HIV enfeksiyonu tüm dünyayı etkisi altına alan oldukça riskli hastalıklar arasında yer alıyor. Kan ve korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşan HIV enfeksiyonunda erken teşhis büyük önem taşıyor. Uzmanlar Türkiye’deki HIV rakamların endişe vermeye başladığını belirterek bu sessiz pandemi hakkında uyarılarda bulundu.
Covid-19 ile gelen pandeminin ardından artan evden çalışma biçimleri birçok kişinin hayal ettiği çalışma ortamı olarak görülüyordu. Ancak zaman geçtikçe evden çalışmanın hem sağlığı hem de psikolojiyi olumsuz etkilediği öğrenildi. Ev ve ofis ortamında çalışmanın etkilerini araştıran bir ankette çalışanların hissettikleri paylaşıldı.
İstanbul'da görev yapan Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Emine Kütük Uzunoğlu (38), geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Pandemi döneminde fedakarca çalışmasıyla gündeme gelen Uzunoğlu, memleketi Nevşehir'de son yolculuğuna uğurlandı.
Uzun süredir halk arasındaki en önemli gündemlerden bir tanesi grip. Geçmek bilmeyen hastalıklardan herkes şikayet ederken grip neredeyse her eve bir şekilde girmiş durumda. Koronavirüs pandemisi sonrası bu hastalıklarla ilgili korku dolu sorular da akıllara gelmeye başladı. Kovid, grip, RSV ve rinovirüs derken ortalık adeta virüs kaynıyor. Koronavirün yeni varyantı kraken de çıkınca endişe arttı ancak uzmanlar asıl olarak gripten endişe duruyor. Çünkü yeni pandeminin gripten olma ihtimali var.
Bir süredir toplumda yaygın olarak görülen virüsler ve yaşanan salgın sebebiyle maske takmaya başlayan bazı vatandaşlar olduğu da dikkatlerden kaçmıyor. Özellikle çocuklar arasında yaygın olarak görülen bu hastalıklar okul yönetimlerini harekete geçirdi. Okullardan velilere mesaj yoluyla maske çağrısı gelirken uzmanlar da hafif semptomlarda öğrencilerin okullarda maske takması gerektiğini, çok hasta olan çocuklarınsa okula gitmemesinin daha doğru olacağını söylüyor. Peki, maske geri mi dönüyor?
Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı açıklamalar ile sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam hakkında önerilerde bulunuyor. Doğal beslenmenin hastalıklar üzerindeki etkisini her seferinde belirten Karatay'ın açıklamaları gündem yaratıyor. Yaptığı röportajda kabızlığı "Türkiye'nin gizli pandemisidir" diyerek açıklayan Karatay, kabızlık sorununun birçok hastalığa yol açtığını vurguladı.
Koronavirüs pandemisi döneminde uygulanan maske takmama cezası, uzun bir zaman sonra gündeme geldi. Normalleşme adımları ile birlikte aşama aşama şekilde kaldırılan maske takma zorunluluğu kapsamında, maske takmayanlara ceza uygulaması yapılmıştı. Yeni kanun teklifi ile birlikte ise cezaların silinip silinmeyeceği merak edildi. Peki maske takmama cezaları siliniyor mu? Koronavirüs döneminde maske takmayanlara verilen cezalar silinecek mi? İşte merak edilenler...
2020 yılında hayatımıza giren Covid-19 hem sağlık hem de sosyal anlamda birçok değişiklik yaşamamıza neden oldu. Koronavirüs nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybetti. Covid-19'un etkilerinin azaldığı düşünülse de bu etkiler hala devam ediyor. Pandemi üzerine yapılan son araştırmaların sonucu şaşırttı.
Dünya genelinde 2019'un Aralık ayından bu yana etkisini devam ettiren koronavirüs salgınında son durum merak ediliyor. Eskiye oranla etkisi azalan salgının bitip bitmediği ve ne zaman tam olarak biteceği sorgulanmaya başlandı. Bakan Fahrettin Koca pandemide gelinen son durum hakkında konuştu. Peki Koronavirüs bitti mi? Koronavirüs pandemisi etkisi sürüyor mu? İşte merak edilenler...
NFC teknolojisi, başta akıllı telefonlar olmak üzere birçok akıllı cihaza entegre edilmeye başlandı. Ödeme konusunda sağladığı kolaylığın yanı sıra güvenlik anahtarları, giriş çıkışta okutulan kartlar ve otobüs kartlarının yerini alabileceği düşünülen bu teknoloji, QR kodun bir üst versiyonu olarak tanımlanabilir. Günümüzde her işlemi kolayca gerçekleştirmemizi sağlayan cep telefonlarının çoğu NFC teknolojisine sahiptir. NFC ile neler yapılabilir? NFC özelliği kullanım alanları nelerdir?
Karardan: "İcra işleminin çökmesi için dış bir olayın meydana gelmesi olgusu gerçekleşmiştir ve bu durum borçludan kaynaklanmamıştır" - Avukat Selim Balku: "Tüketiciden beklenemeyecek bir sebepten ötürü bu sözleşme askıya alındı. Müvekkil ve yurt yönetiminin bir kabahati yok ama sonuçta tüketilen bir şey de yok. Burada kalınmadı ve tüketim olmadı. Yurt yönetimi buna sadık kalmalıydı. Bizce uygun bir karar"
Egzama büyük problemlere yol açan cilt hastalıkları arasında bulunuyor. Sonbahar dönemiyle artış gösteren egzama hakkında bilinçli olmak gerekiyor. Fark etmeden yapılan davranışlar egzamaya neden olabilir ve şiddetini artırabiliyor. İşte egzamaya yol açan davranışlar...
En tehlikeli hastalıklardan olan kanser her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Kanser riskini artıran önemli faktörler arasında kötü yaşam koşulları bulunuyor. Özellikle son yıllarda artan evden çalışmak kanser riskini artıran faktörler arasında bulunuyor.
Son dönemde Nostradamus ve Shipton Ana gibi isimlerin kehanetleri sık sık gündeme gelirken, bu isimlerin başında Baba Vanga geliyor. 12 yaşında görme yeteneğini kaybeden ve küçüklüğünden bu yana 'Kör Kahin' olarak adlandırılan kahin Baba Vanga'nın bir çok kehaneti gerçekleşmişti. Son olarak koronavirüs salgınını da tahmin eden ünlü kahinin yeni bir virüs kehaneti korkuttu.
Değişen yaşam koşulları sağlığımızı da oldukça etkiledi. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam kanserden, kalp hastalığına, felce kadar birçok hastalığın riskinin artmasına neden oldu. Uzmanlar hareketsiz yaşamanın ölüm riskini her geçen dakika artırdığını belirtti. Sağlığınızı kontrol altına almak ve hastalık riskini düşürmek için her gün düzenli olarak egzersiz yapmanız gerekiyor.
Covid-19 etkileri aradan yıllar geçmesine rağmen devam ediyor. Toplumda birçok insan insan Covid’e yakalandı. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre koronavirüse yakalanan kişilerde 2 yıl sonra bazı hastalıklara yakalanma riskinin çok daha yaygın olduğu tespit edildi.
Covid-19 etkileri bitmeden başlayan Maymun çiçeği hastalığı tüm dünyayı tedirgin ediyor. Giderek yayılan maymun çiçeği hastalığından korunmak için bilinçli olmak gerekiyor. Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili merak ettikleriniz için bu haberi okuyabilirsiniz.
"Ergene Projesi, Trakya için çok önemli, projeyi en kısa zamanda inşallah bitireceğiz. Bir bütün olarak ve hacmi itibarıyla proje dünyadaki en büyük çevre projelerinin başında geliyor"
"Bugün Afrika'daki bir ülkede, Kongo veya Zimbabve'de karbon salınımıyla ilgili olarak tedbirler alınması, sözleşmelere uyulması şüphesiz önemlidir ama dünyayı kirleten bu ülkeler değil, dünyayı kirleten ülkeler 200 yıla yakındır, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Avrupa ülkeleridir"
Ücretsiz izinlerle ilgili milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir karar geldi. Koronavirüs salgını süresince ücretsiz izne çıkmak zorunda kalan işçileri ilgilendiren karara göre ücretsiz izinde geçen sürelerin kıdem tazminatı hesabına eklenmesi gerektiğine hükmedildi. İşte mahkemenin ücretsiz izinlerle ilgili aldığı o kararın detayları…
Birkaç yıldır hayatımızın parçası haline gelen ve birçok değişim yaşamamıza neden olan Covid-19 etkileri hala devam ediyor. Her Covid-19 geçiren kişiler bu süreci farklı yaşıyor. Uzun Covid geçiren hastalarda bilinen Covid-19 belirtilerinin dışında da belirtiler görülüyor.
Covid-19 hakkında yapılan yeni araştırmalar sonucunda şaşırtan bir bilgi elde edildi. Danimarka'da yapılan araştırmalara göre Covid-19 geçiren kişilerde bazı hastalıkların meydana gelme riskinde artış yaşanabiliyor. Yapılan son çalışmalar Covid-19 geçirenlerde özellikle Parkinson, Alzheimer ve inme gibi nörolojik hastalıkların oluşma riskinde artış yaşandığını ortaya koydu.
Pandemi sonrasında yaz tatiline çıkacak anaokulu ve ilkokul öğrencileri için ailelere önerilerde bulunan YTÜ Okulları Genel Koordinatörü Özlem Ülker Günal, bu yaz tatilinin çocuklar için müthiş fırsat olduğunu söyledi.
Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam birçok hastalığa neden olan etkenler arasında üst sıralarda yer alıyor. Özellikle pandemi sebebiyle iyice artış gösteren bu zararlı alışkanlıklar obeziteye, kalp hastalıklarına ve çeşitli hastalıklara yol açıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu yaptığı konuşmada obezitenin etkilerine dikkat çekti.
Pandeminin ilk günlerinde büyük ilgi gören Clubhouse'da işler pek yolunda gitmiyor. Bir zamanlar sohbet odası rüzgarının estiği popüler uygulamada artık ayrılık rüzgarları esiyor. Diğer teknoloji şirketleri rakip ürünler çıkarınca Clubhouse'a olan ilgi de düştü.
Koçtaş Genel Müdürü Devrim Kılıçoğlu: - "2021 yılı da pandemi etkilerinin ve belirsizliğin devam ettiği bir yıl oldu. Olumsuz koşullara rağmen 2021 yılında yüzde 57 oranında bir büyüme sağladık" - "2023 yıl sonu hedefimiz toplamda 550 mağazaya ulaşmak"
Maymun çiçeği virüsünün görüldüğü ülkelerin sayısı artıyor. Virüs bazı Avrupa ülkelerinin ardından ABD, Kanada ve Avustralya'da da tespit edildi. Peki 1970'ten beri ortalıkta olan virüs neden şimdi birdenbire yayılmaya başladı? Bu hastalığın yeni bir pandemiye dönüşme ihtimali var mı? Prof. Dr. Alpay Azap çeşitli önlemlerin alınması gerekeceğini belirtiyor.
Başta New York, Los Angeles ve Chicago olmak üzere pandeminin ilk yılında Amerika'nın en büyük 10 kentinin sekizinin nüfuslarında azalma kaydedildi. San Francisco, pandemi döneminde Amerika'da nüfusu en çok azalan kent oldua
Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu: - "Güvenli, sağlıklı, temiz gıdanın önemi pandemiyle ortaya çıktı. Özellikle Uzak Doğu coğrafyasında Müslüman olmayan tüketiciler de helal belgeli ürünlere yoğun talep göstermeye başlamıştır" - "Bize başvuruların büyük kısmı gayrimüslim ülkelerden yapılan başvurulardır. Hatta Türkiye'de belgelendirme faaliyetlerinde bulunan ve bizim akredite ettiğimiz kuruluşların bir kısmının müşterileri yurt dışından gelmektedir"
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Covid-19 pandemisi tedbirleri bağlamında “Kronik Hastalıklarda İlaçların Reçete Olmaksızın Temin Edilmesi Uygulaması” 1 Haziran'da sona eriyor.
Son dakika haberi: 24 Mayıs Türkiye'nin güncel koronavirüs verileri açıklandı. Koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 6 kişi hayatını kaybetti, yeni vaka sayısı ise 1304 oldu. Günlük Kovid-19 vaka sayısı iki yıl sonra ilk kez pazar günü binin altına inmiş, Bakan Koca, vaka sayısı 3 gün üst üste binin altında olduğunda, toplu taşımadaki maske zorunluluğunun kaldırılacağını açıklamıştı. Ancak son verilerde vaka sayısının yeniden binin üzerine çıkması nedeniyle toplu taşımada maske şartı sürüyor.
Son dakika haberi: 23 Mayıs Türkiye'nin güncel koronavirüs verileri açıklandı. Koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 3 kişi hayatını kaybetti, yeni vaka sayısı ise 922 oldu. İşte son dakika gelişmesinin detayları...
Son dakika haberi: Koronavirüs pandemisinin ardından dünyadan vaka haberlerinin peş peşe gelmesiyle maymun çiçeği virüsü endişeye yol açtı. Türkiye'de maymun çiçeği hastalığının görülüp görülmediğinin yanı sıra bu hastalığın tıpkı Covid-19 gibi bir pandemiye neden olup olmayacağı da merak ediliyor. Son olarak Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da flaş bir maymun çiçeği virüsü açıklaması geldi. İşte son dakika haberinin detayları...
Pandemide ücretsiz izin çalışma süresinden sayılınca tazminata hak kazandı. Bir temizlik firmasında 10 ay çalışıp ücretsiz izne gönderildiği 60 günün ardından işten çıkartılan D.Ö., tazminat davası açtı. Mahkeme, 1 yılı doldurmadığı için çalışma haklarını almayan D.Ö.'ye pandemi süresinde verilen 60 günlük ücretsiz iznin keyfi çalışmama durumu olmadığından çalışma süresine ekledi. Emsal niteliği taşıyan davada 1 yıl çalışmış sayılan D.Ö., kıdem ve ihbar tazminatı almaya hak kazandı.
Son dakika haberi: 18 Mayıs Türkiye'nin güncel koronavirüs verileri açıklandı. Koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 3 kişi hayatını kaybetti, yeni vaka sayısı ise 1443 oldu. İşte son dakika gelişmesinin detayları...
Son dakika haberi: 17 Mayıs Türkiye'nin güncel koronavirüs verileri açıklandı. Koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 7 kişi hayatını kaybetti, yeni vaka sayısı ise 1608 oldu. İşte son dakika gelişmesinin detayları...