Yazım Kuralları Haberleri

Çok sesli nasıl yazılır? Çok sesli ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Çok sesli kelimesi müzik alanında sıklıkla kullanılsa da doğru yazılışı kafa karıştıran bir kelimedir. Yazım kurallarına dikkat eden pek çok kişi bu kelimenin nasıl yazılması gerektiğini araştırır. Türkçedeki her kelimenin ve dil öğesinin doğru yazılışına Türk Dil Kurumu (TDK) karar vermektedir. Peki çok sesli nasıl yazılır? TDK'ya göre çok sesli birleşik mi, ayrı mı yazılır?

Egitim 10-12-2023 17:54

Değnek nasıl yazılır? Değnek mi deynek mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilde yazım ve kullanım iletişimin kalitesini büyük ölçüde etkiler. İletişimin etkinliği ve anlam karmaşıklığının önlenmesi adına dilin doğru kullanımı oldukça önemlidir. Türkçe sözvarlığında yazımı sıkça karıştırılan sözcükler barındırır. Bu sebeple Türkçenin doğru kullanılması ve anlaşılması adına kelimelerin yazımına uygun kullanılması oldukça önemlidir. Peki, yazımı sıkça karıştırılan sözcüklerden biri olan değnek nasıl yazılır?

Egitim 30-08-2023 19:32

Darmadağınık nasıl yazılır? Darmadağınık ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dili, insanlığın en eski ve zengin dillerinden biridir. Milyonlarca insan tarafından konuşulan bu dil, sadece bir iletişim aracı olmanın ötesinde bir milletin kimliğini ve değerlerini yansıtan bir hazinedir. İnsanlar arasında iletişimin temel taşı olan dilde etkin ve düzgün bir etkileşim için kurallara ihtiyaç duyulur. Dilin yazılı olarak kullanılması konuşma dilinden farklı bir beceri gerektirir ve bu nedenle belirli kuralların takip edilmesi önemlidir. Peki, darmadağınık nasıl yazılır?

Egitim 30-08-2023 16:38

Hindistan cevizi nasıl yazılır? Hindistan cevizi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede birçok kelime farklı anlamlardaki birden fazla kelimenin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Bu tür kelimeler birleşik kelime olarak adlandırılır. Ancak birleşik türde kelimelerin ayrı ya da bitişik yazılması bazı kurallara bağlıdır. Türkçe yazım kurallarına uyulmaması yazım hatalarına neden olur. Peki, Hindistan cevizi nasıl yazılır?

Egitim 18-07-2023 14:22

Yazım Kuralları

Yazım Kuralları Hakkındaki Haberler Mynet'te. Yazım Kuralları Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Bey nasıl yazılır, bey yazımı nasıl olmalıdır? Bey büyük mü yazılır küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Son derece zengin bir dil olan Türkçede yer alan bey sözcüğünün pek çok farklı anlamda kullanılabildiği görülür. Bu durumda bey sözcüğünün büyük mü küçük mü yazılması gerektiği de yaygın olarak araştırılan konular arasına eklenir. Ancak incelenen bu kelimenin doğru yazılışının tam anlamıyla öğrenilebilmesi amacıyla TDK güncel çevrim içi sözlüğü kapsamındaki tanımlarına da detaylı olarak değinilmelidir. Peki, bey nasıl yazılır?

Egitim 14-06-2023 12:01

Belli ki nasıl yazılır? Belli ki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe yazılı ve sözlü anlatımda hatasız bir şekilde kullanılması gereken bir dildir. Türkçe kökenli kelimeler kadar yabancı kökenli kelimeler de dilimizde yer alır. Dilimizde yer alan çok sayıda kelime olduğu için sıklıkla yazım yanlışları yapılabilir. Belli ki sözcüğü de yazımı konusunda yanlışlık yapılabilen bir sözcüktür. Belli ki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 13-06-2023 23:22

Vadetmek nasıl yazılır? Vadetmek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe birleşik sözcüklerin bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiği pek çok kişi tarafından araştırılan konulardandır. Bu konuda açıklama yapılırken TDK Yazım Kuralları Kılavuzu kapsamında yer alan ilgili kategoriler belirtilmelidir. Vadetmek sözcüğünün nasıl yazılması gerektiği de TDK tarafından sunulan bilgiler eşliğinde nedenleriyle birlikte açıklanabilir. Daha sonra bu birleşik kelimenin yer aldığı örnek cümlelerin incelenmesi ise vadetmek doğru kullanımının anlaşılmasını sağlar.

Egitim 01-06-2023 02:27

Hâlen nasıl yazılır? Hâlen şapkalı mı yazılır şapkasız mı yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime haznesi çok geniş bir dildir. Kelime sayısının fazlalığı göz önüne alındığında, bazı sözcüklerin doğru yazılışı sıklıkla karıştırılıyor veyahut yazım hatası yapılıyor. Özellikle çok fazla kullanılan kelimelerde yapılan yazım hataları bilgi kirliliğine neden oluyor. Türk Dil Kurumu Türk dili konusunda birincil kaynak olarak "hâlen" sözcüğünün doğru yazılışı ile ilgili bilgi vermiştir. Peki, hâlen nasıl yazılır?

Egitim 22-05-2023 18:55

Göz göze nasıl yazılır, göz göze yazımı nasıl olmalıdır? Göz göze ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz kelime sayısı bakımından oldukça zengin bir dildir. Farklı kökenli kelimeler de dilimizde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kadar fazla kelime sayısı bulunduğundan yazım yanlışı yapmak daha olası bir hale gelmektedir. Yazılı metinlerde sıklıkla karşılaşılan hatalar yazım yanlışına sebep olur. Özellikle ikilemeler yazım konusunda en çok hataya düşülen sözcüklerdir. Peki, göz göze yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:52

Fildişi nasıl yazılır, fildişi yazımı nasıl olmalıdır? Fildişi ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük konuşma dilinde kullanılan kelimelerin yazımı sırasında yanlışlıklar yapılabilir. Bazı kelimeler konuşurken kullandığımızdan farklı şekilde yazılabilir. Dilimiz kelime sayısı olarak oldukça zengindir. Kelime sayısı fazla olduğu için bazı kelimelerin yazımında hatalar yapılabilir. Özellikle birleşik kelimeler yazımı en çok karıştırılan kelimelerdir. Birleşik kelimelerden birisi olan fildişi yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:51

Fatma teyze nasıl yazılır, Fatma teyze yazımı nasıl olmalıdır? Fatma teyze büyük mü yazılır küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe yazım ve dil bilgisi kuralları açısından oldukça zengin bir dildir. Yazılı ve sözlü anlatımda kelimelerin doğru yazımı çok önemlidir. Yazım kuralları gereği sözcükleri imla kurallarına uygun yazıp doğru bir şekilde sunmak gerekir. Yazım kurallarına aykırı olan her sözcük yazım yanlışına sebep olur. Kelimelerin büyük ve küçük harf şeklindeki yazımlarında olan hatalarla da çok sık karşılaşılır. Peki, Fatma teyze yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:51

Defetmek nasıl yazılır, defetmek yazımı nasıl olmalıdır? Defetmek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe yazılı ve sözlü anlatım esnasında kendimizi ifade edebilmek için birçok kelime sunar. Dilimiz kelime sayısı olarak çok geniş bir kelime haznesine sahiptir. Kelime sayısı fazla olduğu için bu sözcüklerin yazımı ile ilgili hatalar yapılması da kaçınılmazdır. Kelimelerin yazımında yapılan her hata, metinde yazım yanlışına sebep olmaktadır. Defetmek sözcüğü de yazımı konusunda yanlış yapılan bir birleşik sözcüktür. Peki, defetmek yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:51

Darbetmek nasıl yazılır, darbetmek yazımı nasıl olmalıdır? Darbetmek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz kelime sayısı ve yazım kuralları açkısından oldukça zengin bir dildir. Farklı kökenli kelimeler dilimize tarih boyunca dâhil olmuştur. Dilimizde yer alan kelime sayısı çok fazla olduğu için bu kelimelerin yazıya döktüğümüzde yazım yanlışlıkları ile karşılaşılabilir. Özellikle birleşik sözcükler ve ikilemelerin yazımında hatalar olabilir. Darbetmek sözcüğü de yazımında yanlışlıkla karşılaşılabilen bir kelimedir. Peki, darbetmek yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:50

Boy bos nasıl yazılır, boy bos yazımı nasıl olmalıdır? Boy bos mu boy pos mu, TDK'ye gör doğru yazılışı nedir?

Türkçe ikilemeler yönünden zengin bir dildir. Dilimizde yer alan dil bilgisi ve yazım kuralları açısından en çok hata yapılan kelimeler ikilemelerdir. İkilemeler genel olarak eş anlamlı ve zıt anlamlı sözcükler ile kurulur. Bazı durumlarda bir kelime anlamlı iken diğeri anlamsız bir kelime olabilir. Boy bos yazımı karıştırılabilen bir ikilemedir. Peki, bir ikileme olan boy bos yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:50

Bir tek nasıl yazılır, bir tek yazımı nasıl olmalıdır? Bir tek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimiz çok sayıda kelime ve yazım kuralını kapsayan bir dildir. Farklı toplumlarla etkileşimden doğan kelime transferleri ile fazla sayıda yabancı kökenli kelime dilimize yerleşmiştir. Dilimizde yer alan fazla sayıda kelime sebebi ile oldukça fazla yazım hataları ile de karşılaşılır. Yazılı metinlerde yazım yanlışı ile karşılaşmamak için kelimelerin doğru yazımına özen gösterilmelidir. Peki, bir tek yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:50

Unutuvermiş nasıl yazılır, unutuvermiş yazımı nasıl olmalıdır? Unutuvermiş ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime ve kelime grupları bakımından oldukça geniş yelpazeye sahip bir dildir. Bu kelime çeşitleri içerisinde sıklıkla hata yapılan konular arasında iki kelimenin birleşmesiyle meydana gelen kelimeler yer alır. Unutuvermiş kelimesi de çok fazla kullanılan ancak nasıl yazılması gerektiği noktasında araştırılan bir kelimedir. Bu tür sözcüklerin doğru yazılışlarını belirleyen ilgili merci Türk Dil Kurumudur. Peki, unutuvermiş yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 22-05-2023 10:49

Eva isminin anlamı nedir? Eva ismi Kur'an'da geçiyor mu?

Aileler için çocuklarına verecekleri isim çok önemlidir. Ebeveynler için çocuklarına verebilecekleri çok fazla isim seçeneği bulunur. Ailelerin isim belirlerken çeşitli kriterleri bulunabilir. Aileler için koyacakları ismin anlamı ve kulağa hoş gelmesi çok önemlidir. Bu sebeple sıklıkla isimlerin anlamları internet üzerinden araştırılır. Eva ismi de son dönemlerin popüler isimlerindendir. Eva isminin anlamı nedir?

Haber 20-05-2023 21:40

Hiç de nasıl yazılır, hiç de yazımı nasıl olmalıdır? Hiç de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe çok yönlü ve her yönden çok zengin bir dildir. Dilimizde bulunan Türkçe kökenli kelimelerin yanında, farklı kökenli kelimelerin de transfer olması ile dilimiz yüksek kelime sayısına ulaşmıştır. Dilimizde dil bilgisi ve yazım ile ilgili birçok kural da bulunmaktadır. Kelimelerin yazımında düşülen yanlışlar yazım yanlışlarına sebep olmaktadır. Özellikle birleşik kelimelerin yazımı ile ilgili hataya düşülebilir. Hiç de yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 08-05-2023 12:04

İlk göz ağrısı nasıl yazılır, ilk göz ağrısı yazımı nasıl olmalıdır? İlk göz ağrısı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, dil bilgisi ve kelime sayısı olarak zengin diller arasındadır. Dilimiz farklı dillerle iletişim halinde olmuştur. Yabancı kökenli kelimeler dilimize geçiş sağlamıştır. Kelime sayısının fazlalığı sebebi ile kelimelerin yazımında hata yapılabilir. Yazılı metinlerde meydana gelen kelime yazımındaki hatalar, yazım yanlışına sebep olur. Özellikle birleşik kelimeler ve ikilemeler en çok hatayla karşılaşılan kelimelerdir. Peki, ilk göz ağrısı yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 08-05-2023 10:01

Hemfikir nasıl yazılır, hemfikir yazımı nasıl olmalıdır? Hemfikir ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözcük sayısı ve dil bilgisi açısından oldukça kapsamlı bir dildir. Farklı dillerden dilimize yerleşen yabancı kökenli kelimeler Türkçeyi zenginleştirmiştir. Cümle içinde kullanılan kelimelerin yazımı bazı durumlarda yanlış olabilmektedir. Yazım yanlışı yazılı metinlerde sıklıkla karşılaşılır. Özellikle birleşik kelimeler ve ikilemeler yazım yanlışının yaşandığı sözcüklerdir. Peki, hemfikir yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 28-04-2023 14:48

Yasa dışı nasıl yazılır, yasa dışı yazımı nasıl olmalıdır? Yasa dışı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede birçok sözcük grubunun ayrı mı bitişik mi yazılması gerektiği soru işaretleri oluşturur. Günlük konuşmada doğru kullanılan pek çok kelime yazma esnasında kafa karışıklığına yol açabilir. Bunun gibi durumlarda TDK güncel yazım kılavuzlarından yararlanılabilir. Doğru yazımı sıkça araştırılan kelimelerden biri de yasa dışı ifadesidir. Peki, yasa dışı yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 20-04-2023 10:06

Usul nasıl yazılır, usul yazımı nasıl olmalıdır? Usul mü usül mü, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Konuşurken belki de dikkatimizi çekmeyen kelimeler yazı yazarken kafa karıştırıcı olabilir. Kitaplarda, internette ve günlük konuşmalarda en sık kullanılan kelimelerde bile bu sorun yaşanabilir. Usul de benzer şekilde nasıl yazıldığı merak edilen bir sözcüktür. Sesli harflerin telaffuzu yazı yazma sırasında karışıklığa yol açabilir. Peki, usul yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 20-04-2023 10:05

Van kedisi nasıl yazılır, Van kedisi yazımı nasıl olmalıdır? Van kedisi büyük mü yazılır küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İnsanların birlikte yaşayabilmesi için iletişim önemli bir kanaldır. Doğru iletişim kurmak içinse dili uygun şekilde kullanmak gerekir. Konuşmak ve yazmak için ayrı kurallar bulunur. Yazı yazarken de yazım kurallarına uymak büyük öneme sahiptir. Özel isimlerin yazımı konusu karışıklık yaşanan konuların başında gelir. Bu sebeple Van kedisinin nasıl yazıldığı da merak edilen konulardan biridir.

Egitim 20-04-2023 10:05

Öngörmek nasıl yazılır, öngörmek yazımı nasıl olmalıdır? Öngörmek ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede zengin bir kelime dağarcığı bulunur. Sözcükler basit, türemiş ve birleşik sözcükler olarak üç şekilde oluşur ve dilimize yerleşir. Birleşik sözcükler kullanımı ve yazımı en karışık olan kelime gruplarıdır. Bu sebeple iki ya da daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşan birleşik sözcüklerin yazımında sıkça hata yapılır. Bu kelimelerden biri olan öngörmek de yazımı konusunda insanları şüpheye düşürebilir.

Egitim 20-04-2023 10:04

Profesör nasıl yazılır, profesör yazımı nasıl olmalıdır? Profesör mü profösör mü, TDK'ye gör doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime sayısı açısından oldukça zengin bir dildir. Farklı kelime kökenlerinin de yer aldığı dilimiz, geniş bir kural dizisine sahiptir. Yazılı ve sözlü anlatımda kelimelerin söyleniş ve yazımları doğru olmalıdır. Yazılı anlatımda yanlış olan bir kelime yazım yanlışına yol açar. Kelimenin doğru imlâsı yazım kuralları açısından oldukça önemlidir. Profesör nasıl yazılır?

Egitim 10-04-2023 14:10

Peş peşe nasıl yazılır, peş peşe yazımı nasıl olmalıdır? Peş peşe ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe, dil bilgisi ve kelime sayısı açısından oldukça zengin bir dildir. Dilimizi doğru bir şekilde kullanabilmek için kullandığımız kelimelerin doğru yazımı büyük önem taşımaktadır. Yazım yanlışı yapmadan kelimeleri doğru biçimde yazmak hem anlam açısından hem görsel olarak önemlidir. Özellikle art arda yazılan kelimelerde yazım yanlışları ile çok daha sık karşılaşılmaktadır. Peş peşe nasıl yazılır?

Egitim 10-04-2023 14:10

Peşi sıra nasıl yazılır, peşi sıra yazımı nasıl olmalıdır? Peşi sıra ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazım yanlışları konusu sadece sınavlarda başarılı olmak için öğrenilecek bilgiler olarak düşünülmemelidir. Dil, bir toplumun kültürünü ve o toplumun kültürünün özelliklerini kuşaktan kuşağa aktaran bir yapıdır. Bu yüzden o toplum içerisinde yaşayan insanlar kendi dillerine sahip çıkmalı ve dillerinin yapılarını korumalıdırlar. Yazım kurallarına dikkat etmek dili korumanın ve dile sahip çıkmanın önemli kısımlarından bir tanesidir.

Egitim 10-04-2023 13:44

Hem de nasıl yazılır, hem de yazımı nasıl olmalıdır? Hem de ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk dilinde bağlaçlar, bireylerin fikirlerini daha iyi iletmelerini ve konuşma ve yazma becerilerinde daha iyi bir anlam yaratmalarını sağlar. Dolayısıyla bağlaçların doğru şekilde kullanımını öğrenmek önemlidir. Özellikle de/da yazımı sıklıkla karıştırılır. Bunun nedeni hem bulunma durumu eki olarak kullanılan ekin hem de bağlaç olarak kullanılan "da" yazımının karıştırılmasıdır. Peki, hem de kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-03-2023 16:57

Göz ardı nasıl yazılır, göz ardı yazımı nasıl olmalıdır? Göz ardı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede sözcüklerin birleşik veya ayrı yazılması konusunda çoğu zaman kararsız kalınabilir. Bazı sözcüklerin birleşik veya ayrı yazılması anlam farklılıklarına sebep olabilir. Dolayısıyla Türkçeyi yazım kurallarına uygun kullanmak doğru ve etkili iletişim kurmaya yardımcı olur. Göz ardı kelime grubu yazım yanlışı en çok yapılan birleşik kelimelerden birisidir. Peki, göz ardı kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Egitim 10-03-2023 16:57

Bir araya nasıl yazılır, bir araya yazımı nasıl olmalıdır? Bir araya ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dil bilgisi kelimelerin anlamlarını, seslerinin uyumunu, cümlelerin yapısını ve yazım kurallarını içerir. Türkçe dil bilgisi özellikle yazım kurallarının öğrenilmesi söz konusu olduğunda önemli bir konudur. Birleşik kelimeler iki veya daha fazla kelimeyi bir araya getirerek oluşturulan kelimelerdir. Türk dilinde çoğu birleşik kelime bağlaçlar aracılığıyla oluşturulur. Peki, bir araya yazımı nasıl olmalıdır?

Egitim 24-02-2023 17:25

Gözyaşı nasıl yazılır, gözyaşı yazımı nasıl olmalıdır? Gözyaşı ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede ayrı yazılan ya da bitişik yazılan birleşik kelimeler mevcuttur. Bitişik yazılan birleşik kelimeler, iki veya daha fazla farklı sözcükten oluşur. Farklı sözcüklerin belli yazım kuralları çerçevesinde birleşmesi ile oluşan birleşik kelimelerden biri de gözyaşıdır. Ancak birleşik kelimeler hem ayrı hem de bitişik olarak yazılabildiği için bu sözcüğün doğru yazılışı da sıklıkla araştırılır. Gözyaşı sözcüğünün TDK tarafından belirtilen doğru yazılışı nasıldır?

Egitim 03-02-2023 16:02

Büyük harflerin yazımı - Büyük harflerin kullanıldığı yerler ve örnek cümleler

Türkçe pek çok yazım kuralı bulunur. Hatasız bir yazılı anlatım için dikkat etmemiz gereken unsurlar vardır. Büyük harf kullanımı da genelde doğru kullanımı karıştırılabilen yazım kurallarından birisidir. Büyük harflerin kullanılışı ve büyük harflerle ilgili yazım kuralları nelerdir?

Egitim 02-09-2022 17:02

Satır sonunda kelimelerin bölünmesi - Satır sonuna sığmayan kelimeler nasıl ayrılır?

Yazılı dilde noktalama işaretleri önemli bir yere sahiptir. Noktalama işaretleri anlam bütünlüğünü sağlamak adına önemlidir. Satır sonuna sığmayan kelimeleri yazabilmek için de kısa çizgi (-) noktalama işaretinden yardım alınır. Satır sonuna sığmayan kelimeler nasıl ayrılır?

Egitim 29-08-2022 17:19