Mehmet ÇINAR/ANTALYA, ATB'nin Nisan ayı meclis toplantısı, hizmet binasının 4'üncü katında inşa edilen yeni salonunda yapıldı. ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, yönetim kurulu başkanı Ali Çandır, yönetim ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda tarım sektöründeki sorunlar ele alındı.
DÖVİZ ARTIŞI ÜRETİCİYE EK YÜK
Döviz kurlarındaki artışın, özellikle ihracat ve turizmde olumlu algılandığını belirten Ali Çandır, ABD Doları'ndaki yükselişin başta petrol ve doğalgaz olmak üzere, gübre, tohum, ilaç gibi ürünlerin TL bazında artmasına neden olduğunu söyledi. Dolar ödeyerek alınan girdilerin, üreticiye ek yük getirdiğini belirten Çandır, birim maliyetlerinin yükseldiği, bunun da doğal olarak pazara ve cebimize yansıdığını söyledi.
Enflasyonun düşmesi için, tarım politikalarının gözden geçirilmesi ve devrim niteliğinde kararlar alınması gerektiğini belirten Ali Çandır, üretici para kazanmazsa, üretimin sekteye uğrayacağı, tüccarın da ihracatçının da tüketicinin de kaybedeceğini söyledi. Tarladan başlayıp acil önlemler alınması uyarısında bulunan Çandır, çiftçinin, kullandığı temel girdiler mazot, gübre, elektrik, ilaç, tohumda maliyetlerin düşürülmesini istedi.
TEK ÇARE VERGİLERİ DÜŞÜRMEK
Bu girdilerden mazot, gübre ve elektrikte yüzde 18, ilaç ve tohumda yüzde 8 olan KDV oranının tarımda yüzde 1'e çekilmesi gerektiğini belirten Çandır, "Tek çare öncelikle vergileri düşürmek. Çiftçi, düzenli makul bir gelir elde edecek ki tarlasında kalsın, üretimi sürdürsün. Aksi takdirde ucuza üretim ve tüketim olanağı yok. İnsanımızın sebze meyve cenneti olan ülkemizde 6 liraya patates tüketmesinin izahı mümkün değil" dedi.
YAPISAL SORUNLAR
Bütün bunlara sebep olarak ülkemizde bir üretim planlaması olmamasını gösteren ATB Başkanı, "Ülkemizin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi üretim planlaması yapması ve tarımını yönlendirmesi gerekiyor. Bu da yetmez, tarımda yapısal sorunlar çözülmeli, destekler artırılmalı, çiftçinin ucuz finansmana ulaşması sağlanmalı. Bunlar yapılmalı ki tarladan sofraya herkes kazansın" dedi.
TARIMSAL DESTEKLER YETERSİZ
Açıklanan tarım desteklerini anımsatan Çandır, desteklerin beklenen düzeyde olmadığını söyledi. Artık tarımda sadece üretmenin yetmediğine işaret eden Çandır, "Ürüne katma değer katmak, katma değeri yüksek ürüne yönelmek gerekiyor. Çağımız marka çağı. Destekler tarımsal üretimde marka yaratmayı da sağlamalı. Yetersiz olmakla birlikte tıbbi aromatik bitkilere ilk kez verilen destekler sevindirici" diye konuştu.
TARIM ÜVEY EVLAT
Her 5 çalışandan birinin tarım sektöründe olduğuna dikkat çeken Çandır, tarımın işsizlik sorununun çözümündeki katkısına da değindi. Tarımın işsizliğin ilacı ve azaltılması konusunda joker görevi üstlendiğini kaydeden Çandır, "Özellikle 15- 24 yaş grubu arasındaki gençlerde işsizlik oranı yüzde 20'yi buluyor. Yani her 5 gencimizden biri, en verimli çağlarında işsiz. Tarımı dışarıda tuttuğumuzda işsizlik oranı yüzde 13.4'e yükseliyor. İşsizlik oranını 2.1 puan gerileten tarımın önemini buradan da anlamak mümkün. Son dönemlerde finansmanın çoğunu kullanan öz evlat pozisyonundaki inşaat sektörünün milli gelirdeki payı 5.9, istihdamdaki payı yüzde 7.1 iken, üvey evlat muamelesi gören tarımın milli gelirdeki payı yüzde 8.8, istihdamdaki payı yüzde 19.5'tir" dedi.
GEYİKBAYIRI TEŞEKKÜRÜ
Dünyanın en önemli kaya tırmanış merkezlerinden Geyikbayırı'nda kurulması planlanan taş ocağına ilişkin maden arama ruhsatının iptal edilmesini sevindirici bulduklarını da belirten Ali Çandır, bu konuda Vali Muammer Türker'e de gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür etti.
Çandır, "Çok uzun yıllardır Antalya'da beton dökerek cazibe alanı yaratamadık. Oysa ki Antalya'nın cazibe merkezi olmasının temel nedeni heybetli dağları, verimli ovaları, doğası, iklimi ve tarihidir. ATB olarak Tarım alanlarının korunması, taş ve maden ocaklarıyla doğanın tahrip edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan her türlü yanlış uygulamanın da takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz