YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Ergün: D-8 ülkeleri 5 senede 200 milyar dolar ticaret hacmini yakalayacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, D-8 ülkelerinin ticaret hacminin 2010'da 100 milyar dolar...

Bakan Ergün: D-8 ülkeleri 5 senede 200 milyar dolar ticaret hacmini yakalayacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, D-8 ülkelerinin ticaret hacminin 2010'da 100 milyar dolar seviyesine çıktığını belirterek, "Bu rakamlar sevindiricidir, ama yeterli değildir. Gelinen aşamada üye ülkelere daha büyük rakamlar yakışır. Ben, gelecek 5 senede 200 milyar dolar ticaret hacmine yakalayacağımıza inanıyorum." dedi.
Gelişmekte olan 8 ülkenin sanayi bakanları İstanbul'da buluştu. Nihat Ergün'ün ev sahipliğini yaptığı D-8 Sanayi Bakanları Zirvesi'ne üye ülkelerin sanayi bakanlarının yanı sıra TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TOBB Başkan Vekili Murat Yalçıntaş, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da katıldı
Ergün, toplantıda yaptığı konuşmada D-8'in dünya barışı, adalet ve ekonomik kalkınma için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Ergün, "Kaynakların adil paylaşıldığı, adalet ve barışın egemen olduğu bir dünyanın kurulacağına inanıyoruz. Tarih, son senelerde maalesef olumsuz sahnelere tanık oldu. Pek çok ülkenin kaynağı Batı'nın refahı adına sömürüldü. Batı ülkeleri kendileri adına hümanizmayı diğer ülkelere de atom bombasını, diktatörlüğü reva gördü." dedi.
Bu haksız uygulamalara karşı D-8 gibi ülkelere önemli görevler düştüğünü anlatan Bakan Ergün, şunları ifade etti:
"Maalesef biz, dünyaya eni teklifler sunmada yetersiz kaldık. Umuyorum, bundan böyle birlikte atacağımız adımlar dünya barışına ve kalkınmasına önemli katkılar sunacaktır. Umuyorum, güç birliklerimiz dünyaya da yansıyacaktır. İnsanlar için doğru bilgiler üreterek, ortaklıkları artırarak önemli işler başaracağız. Bakın, D-8 kurulduğunda beklenen atılımı yapamadı. Ama bu normal karşılanmalıdır. Avrupa Birliği vize muafiyeti ve ortak para birimi gibi uygulamalara geçeli daha 10 sene oldu. Tabii D-8'de de ülkeler temelinde bir kıpırdanma var. Sonuç olarak gelişmiş ülkelerin etkinliğinin azaldığı, gelişmekte olan ekonomilerin öne çıktığı; güç dengelerinin kaydığı bir dönemden geçiyoruz.
Kuzey Afrika'da halk hareketleri dünyada yeni dönemin başladığına işarettir. İnsanlar artık özgürlük ve refahı bir arada talep etmektedir. İnsanların taleplerine kulak vermeyen yönetmiler devre dışı kalmaktadır. Siyasi sınırların büyük anlam ve önem atfettiği dönemde içe kapanmak, dünyaya sırt çevirmek doğru değildir.
Türkiye olarak, 1 milyara yakın nüfusu ile, büyük ekonomik potansiyeli bulunan D-8 ülkeleri ile münasebetlere önem veriyoruz. Ticari, sanayi ve teknik alanda güç birliğini ilerilere taşımayı temenni ediyoruz. Bunun yanında üye ülkeler arasında bağların güçlenmesine de önem veriyoruz. 2002'de D-8 ülkelerine yaptığımız ticaret hacmi 2,9 milyar dolardı; 2010'da bu hacim 20 milyar dolara çıktı. Üye ülkelerin kendi aralarında yaptığı ticaretin hacmi ise 2009'da 66 milyar dolar iken, 2010'da 100 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu rakamlar sevindiricidir, ama yetrli değildir. Bu seviyeye gelen ülkelere daha büyük rakamlar yakışır. Ben, gelecek 5 sene için 200 milyar dolar ticaret hacmini yakalayacağımıza inanıyorum."
Ergün, D-8 ülkelerinin bir araya gelmesinin, toplantılar kapsamında kurulacak masalarda ayrı ülkelerden girişimcilerin buluşmasının yeni ve önemli bir adım olarak değerlendirdi.

"AVRUPA'YA AÇILACAK YATIRIMCI İÇİN TÜRKİYE'DEN İYİ BİR ORTAM YOK"

Türkiye ekonomisinin 2008 krizinden güçlenerek çıktığının altını çizen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, şöyle devam etti:
"Güçlü kamu maliyemiz, finans sistemimiz, dinamik reel sektörümüz krizden az etkilenmemize imkan verdi. Hemen yanı başımızda bulunan Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerinde görülen sıkıntıılara rağmen biz yolumuza devam ediyoruz. Bu minvalde 2011'de yüzde 7 büyüme performansı öngörüyoruz. Ülkemizin güçlü büyümesine, sıhhatli kamu maliyesine ve finans sistemine uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları da kayıtsız kalamadı. Standart And Poor kredi notumuzu TL türünden yatırım yapılabilir ülke seviyesine getirdi. Buna mukabil pek çok ülkede not indirimleri devam ediyor. Hakikat şu artık Avrupa'ya açılmak isteyen yatırımcı içinTürkiye'den iyi bir ortam yoktur.
Nihat Ergün, D-8 üyesi ülkelere de ortak projeler üretmeye, bunların takipçisi olmaya davet etti.
Ergün, yapıcı diyalogların kurulması, alınacak kararların hayata geçirilmesi adına toplantıları önemli gördüğünü, de dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler