YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HU-DER’den 1 Mayıs Kutlaması

HU-DER Elazığ Şube Başkanı Avukat Nihal Aydur Çiçek yayımladığı mesajında hak ve hukuklarını arayan İşçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramlarını kutladı.

HU-DER’den 1 Mayıs Kutlaması

Çiçek yayımladığı yazılı mesajında 1 Mayıs İşçi Bayramının tarihi süreci ile ilgili bilgiler de verdi.

1 Mayıs’ın çalışanların Sosyal Adalet, Barış, Bağımsızlık, Eşitlik, Özgürlük ve Demokrasi için bir araya geldikleri günün adı olduğunu söyleyen Başkan Çiçek; “Kökü 1856 yılında Avustralya'nın Taş ve İnşaat işçilerine dayanan ve ilk kez 1886 yılında Amerika’da beyazlarla siyahların bir araya gelerek hak mücadelesine girdiği, 1911 yılında da Osmanlı topraklarında Tütün, Liman ve Pamuk İşçilerinin düzenledikleri gösterilerle kutladıkları 1 Mayıs, çalışanların sosyal adalet, barış, bağımsızlık, eşitlik, özgürlük ve demokrasi için bir araya geldikleri günün adıdır.” Dedi.

1912’DE İSTANBULDA İLK KEZ BİR ARAYA GELİNDİ

1 Mayıs Kutlamalarının ülkemizde de ilk kez 1912 yılında kutlandığını ifade eden Başkan Çiçek şunları kaydetti:

Tarihi süreç içerisinde kimi zaman bayram havasında kutlanan kimi dönemlerde de kanların dökülüp bayramın zehir edildiği tablolarla tarihe geçen 1 Mayıs, ülkemizde de ilk kez 1912 yılında İstanbul’da işçilerin bir araya gelmesiyle kutlandı.

1923’TE BAYRAM İLAN EDİLDİ, 1924’TE YASAKLANDI

1912 yılında sendikaların öncülüğünde işçilerin hem haklarını aramak için hem de bir araya gelmek adına kutladıkları bu 1 Mayıs günü 1923 yılında İşçi Bayramı olarak ilan edildi. Bu bayramda bir araya gelerek çeşitli etkinliklerle bayramlarını kutlayan işçilerin bu bayramı 1924 yılında dönemin hükümeti tarafından yasaklandı.

1925 yılında Takrir-i Sükün Yasasıyla kutlamaları yasaklanan 1 Mayıs ile ilgili bu yasağın kaldırılmasında da işçilerin büyük mücadeleler verdiğini kaydeden Çiçek şunları söyledi;

1925 yılında çıkan Takrir-i Sükun yasasıyla kutlanmasın yasaklanmasıyla işçiler bu sefer de bu yasağın kaldırılması ile ilgili mücadeleye girdiler.

BAHAR VE ÇİÇEK BAYRAMI OLDU

Verilen büyük ve önemli mücadeleler, 1935 yılında 1 Mayıs gününün “Bahar ve Çiçek bayramı” olarak ilan edilmesini ve bu günde bir günlük tatil yapan çalışanların ücretsiz izinli sayılacağı yasalaştırıldı.

KANLI BAYRAM OLARAK TARİHE GEÇTİ

Tarihindeki üzücü olaylara da değinen Çiçek 1977 yılının tarihe kanlı 1 Mayıs olarak geçtiğine de vurgu yaparak şunları söyledi:

Mücadelelerini bıkmadan usanmadan sürdüren işçilerin kazanımları her geçen yıla nazaran bir sonraki yıl daha fazla oldu. 1976 yılında ilk kez çok katılımlı bir kutlama merasimine dönüşen 1 Mayıs İşçi bayramı ne yazık ki 1977 yılında kanlı bayram olarak tarihe geçti.

MGK TATİL GÜNÜ OLMAKTAN ÇIKARDI

1978 ve 1979 yıllarında yüz binlerin kutladığı bu bayram 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi tarafından resmi tatil günü olmaktan çıkarıldı.

EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ OLARAK DA KUTLANDI

O günden bu güne çeşitli etkinliklerle kutlanan ve zaman zaman çok tatsız olayların yaşanmasına da neden olan 1 Mayıs gününün 2008 yılı Nisan ayında “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edildi.

2008 YILI İLK KEZ KANSIZ VE OLAYSIZ

Tarihinde ilk kez 2008 yılında olaysız ve kansız geçen 1 Mayıs kutlamaları bir yıl sonra 2009 yılında TBMM’ye verilen bir önergenin ardından Ak Parti hükümeti tarafından tekrar resmi bayram olarak yasalaştırıldı.

2009 yılından itibaren bir bayram havası içerisinde kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramının bundan sonraki yıllarda da aynı atmosfer içerisinde kutlanıp emeğini ve alın terini ülke kalkınması için harcayan tüm çalışanlarımızın 1Mayıs İşçi Bayramını kutluyorum.

Ajans23/A.AKIN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler