Hızlı ve sürekli bir şekilde büyüyen tümörler (habis, malign) kanser olarak tanımlanır. Kapsülleri yoktur ve büyüme de sınır tanımazlar ve buna bağlı olarak çevrelerindeki dokulara nüfuz ederler. Modern tıpta vücuttaki bir oluşumun kanser olarak nitlendirilmesi için 5 özelliğe sahip olması gerekmektedir ki bunlar şaunlardır:
Kanser oluşumunda çevresel faktörler, kanserojenler; yaş, cinsiyet ve beslenme igibi yardımcı faktörler rol oynamaktadır. Kanser tedavisi onkoloji (kanserbilim) uzmanları gerçekleştirmektedir. Genel olarak kanser tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi, kök hücre nakli ve hedefli tedavilerden faydalanılır.
Perga adıyla bilinen arı ekmeğinin insan vücuduna yararlarını ülkemizde birçok kişi bilmiyor. Ülkemizde yeni keşfedilen arı ekmeğinin yararları duyanları şaşırtıyor.
Wollongong'da yaşayan Avustralyalı fenomen Oceana Strachan’ın hayatı görünüşte zararsız bir çilin, gençliğinin çoğunu güneşte geçirmesine bağlı olarak, yaşamı tehdit eden bir cilt kanserine dönüşmesiyle alt üst oldu. Ameliyat ve tedavi sürecinin sonrasında Strachan iyileşmeyi başardığını söyledi. 173 bin sosyal medya takipçisiyle hastalık sürecini paylaşan Strachan, tıbbi kontrollerin aksatılmaması gerektiğini hatırlattı.
Yapılan bir araştırma sonucunda, neredeyse herkesin favori tatlısı olan çikolatanın insan ömrünü uzattığı sonucuna varıldı. Söz konusu araştırmaya göre, çikolata tüketmek genç yaşta ölüm tehlikesini yüzde 12 oranında düşürüyor. İşte detaylar...
Obezite, günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri. Obezitenin yol açtığı farklı hastalıklar nedeniyle dünyada her yıl 3 milyondan fazla ölüme yol açıyor. Halk arasında şişmanlık olarak bilinen obezitenin, vücutta aşırı derecede yağ birikmesiyle ortaya çıkıyor ve mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Obeziteyle mücadelede en önemli unsur düzenli yaşam tarzı ve dengeli beslenmedir. Obeziteyle birlikte bünye hastalıklara açık bir hale gelmektedir.
Pankreas kanseri sıklıkla görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Sağlıksız yaşamak ve zararlı alışkanlıklara sahip olmak pankreas kanserine yakalanma riskini önemli oranda arttırıyor. Safra taşı olanların da pankreas kanserine yakalanma riski diğer kişilere göre çok daha fazla. Pankreas kanserinden korunmak için düzenli yaşamak ve rutin kontrolleri ihmal etmemek gerekiyor.
Dünyada en sık rastlanan kanser türlerinin başında kolon kanseri gelir. Kanser türlerinden korunmak ve sağlıklı yaşam sürmek için beslenmenin önemi inanılmaz derecede önemlidir. Kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanserinden korunmak için beslenme kadar yiyeceklerin pişirme şekli de önem taşıyor.
Mide kanseri belirtileri şiddetli ağrı ve halsizlikle anlaşılan bir hastalıktır. Hazımsızlık ve kusma gibi belirtileri de bulunan mide kanserine ne iyi gelir? Konuyla ilgili bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fahri Yetişir, mide kanserine iyi gelen yöntemleri anlatırken tedaviyle ilgili bilgiler de paylaştı. Ayrıca mide kanseri belirtilerini fark etmek için yemek sonrası yaşanan sorunlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yapılan saha araştırmalarına göre her yıl yaklaşık 200 bin kişiye kanser tanısı konuluyor. Özellikle ülkemizde kalp ve damar hastalıkları ile birlikte kanser hayati risk oluşturan sağlık sorunlarının başında geliyor. Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu biliniyor. Herkesin bildiği gibi kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Son yıllarda artışa geçen kanserden korunmak için bunları mutlaka yaptırmalısınız.
Çay, ülkemizin 'Milli içeceğidir' desek yanlış olmaz. Günün her saati yemekten önce yemekten sonra fark etmeden ikram edildiği an çay içmeye hazır oluruz. Bazı evler var ki kafe gibi demlikler ocaklardan hiç inmiyor! Ancak çayla ilgili görmezden gelinen çok önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Çay içmek her ne kadar keyifli olsa da çok ciddi zararları olabileceği belirtiliyor. Özellikle çay demleme şeklini tekrar gözden geçirmenizde fayda var. Uzmanlar çayın ölümcül tehlikesiyle ilgili uyarı yaptı.
Çağımızın vebası kanser çoğu kişinin uykularını kaçırır. Sinsi bir şekilde kademeli olarak ilerleyen kanser, son yıllarda artışa geçerek insan sağlığı üzerindeki tehdidini artırmıştır. Kanserin neden olduğuna dair kesin bir bilgi olmasa da kanser riskini azaltmanın bazı yolları ortaya çıktı. Uzmanlar, artan kanser riski ile bağlantılı olan gıdalara karşı uyardı.
Kadın hastalıkları arasında bulunan rahim kanseri ciddi sonuçlara neden oluyor. Rahim kanserinden korunmak için düzenli bir yaşam ve muayene olmak gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre fazla kilo rahim kanserine yakalanma riskini oldukça arttırıyor. Rahim kanserine yakalanma riskinizi azaltmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
2016 yılından beri bağırsak kanseriyle mücadele eden yazar Deborah James, "veda" olarak yorumladığı bir paylaşımda bulundu. James, tüm tedavileri denediklerini ama vücudunun artık devam edemez hale geldiğini açıkladı.
Ebeveynler çocuklarının doymadığını düşünerek fazla yemek verebiliyorlar. Ancak verilen fazla yemekler çocuklarda fazla kilolara neden oluyor. Yenilen yemekler alışkanlığa dönüşerek çocukların kilolarının verilmesini gün geçtikçe daha zor hale getiriyor. Çocuklarda tatlı olduğu düşünülen bu kilolar ileride kansere neden olabiliyor.
Restoranda yediği yemekten zehirlendiği ileri sürülen çocuklarından birini kaybeden anne, tedavisi devam eden diğer çocuğundan gelecek iyi haberi bekliyor - Anne Hasret Mercankaya: - "Ona kavuşmak için gün sayıyorum. Allah'tan tek dileğim, başka bir isteğim yok"
Bahar Öztan, dördüncü kez kansere yakalandı. 'Orta Direk Şaban', 'Doktor Civanım', 'Dostlar Sağolsun' gibi filmlerde oynayan Yeşilçam'ın gamzeli güzeli sosyal medya hesabında konuya ilişkin paylaşımda bulundu. Peki Bahar Öztan kimdir? Yeşilçam'ın gamzeli güzeli Bahar Öztan ne kanseri, sağlık durumu nasıl? İşte detaylar...
Kanserle ilgili çalışmalar dünyanın dört bir yanında hız kesmeden sürüyor. Yeni yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre araştırmacılar süt ürünleri ile kanser riski arasında doğrudan bağlantı olabileceğini öne sürdü. Yeme alışkanlıkları ve hayat tarzının kanseri tetiklediği yıllardır tartışma konusu olmuştur. Bazı yiyeceklerin kanseri tetiklediği bilimsel olarak kanıtlanmış olsa da süt ürünleri ile ilgili yayınlanan bu araştırmanın sonuçları çok tartışılacak gibi görünüyor.
Kanser için çağımızın çözülemeyen en büyük hastalığı diyebiliriz. Kanser için erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Uzmanlara göre; bu tehlikeli hastalığı erkenden teşhis edilebileceği ancak sık sık göz ardı edilen 3 önemli belirtisi var. Kanserle kolayca ilişkilendirilmeyen bu 3 belirtiden birini yaşıyorsanız mutlaka en kısa zamanda bir doktorla görüşmelisiniz.
DSÖ'nün raporuna göre, Avrupa bölgesinde aşırı kilo sorununun en yaygın olduğu ülke Türkiye. Buna göre, Türkiye'de yetişkin nüfusun yüzde 66,8'i aşırı kilolu. Raporda, obezite en az 13 farklı kanser türünün nedenleri arasında gösterildi.
Her insanın vücudu farklı şekil ve boyuttadır. Kimsenin vücudu kimseninkine benzemez. Ancak vücutlar genel hatlarda birkaç farklı şekle benzetilir. Bilim insanları vücuttaki yağın dağılımının kişinin sağlığı hakkında önemli ipuçları verdiğini hatta gelecekteki hastalıklara yatkınlıkları olduğu yönünde uyarıda bulunuyor. Sağlık uzmanları, örneğin elma şeklindeki vücutların kansere ve diyabete yatkın olabileceği konusunda uyarıyor.
Çinli bilim insanları yaptıkları bir araştırmayla insanlığın en büyük sorunlarından biri kansere karşı yeni bir gelişme kaydetti. Bağırsak kanseri olmak üzere kanser türleri insanlığın en büyük sorunlarından biri olarak yıllardır korku salıyor. Çin’de yapılan araştırmada, her gün yaklaşık yarım soğan yiyenlerin bağırsak kanserine yakalanma riski yüzde 79 daha düşük çıktı.
Bir bardak turp suyunun sağlık üzerinde mucizevi etkileri bulunuyor. Turp suyunun gün boyunca tüketilmesi tavsiye ediliyor. İşte 7 gün boyunca turp suyu içmenin faydaları...
Kansere dikkati çekmek için bisikletle yola çıkan iki kadın, Denizli'de
Kahve içmeden ayılamayanlardan mısınız? Kahve tutkunları çeşitli kahve türlerini tercih ediyor. Her zevke göre birçok farklı çeşit kahve türü bulunuyor. Bu farklı kahve tercihlerinin kanser gibi çeşitli hastalıklara yol açabileceğini biliyor muydunuz? Artık kahvenin içerisine ekleyeceğiniz katkı maddelerini kullanmadan bir kez daha düşüneceksiniz.
Mağazadan aldığınız kıyafetleri yeni diye temiz olduğunu düşünüp yıkamıyor musunuz? Kıyafetleriniz her ne kadar yeni olsa da sağlığınıza zarar veren birçok madde içeriyor olabilir. Kıyafetlerinizin sağlığınıza zararlarını öğrenince bir daha yıkamadan giymeyeceksiniz.
Kanser hastalığına dikkati çekmek için yola çıkan iki kadın, Aydın’da
Çağın hastalığı olarak tanımlanan kanser her geçen gün yaygınlaşıyor. Bununla birlikte herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce hastalığın erken dönemde yakalanması ve tedavi başarısının artmasına olanak sağlayan kanser taramaları hayati önem taşıyor. Yapılan muayene ve tetkikler sonunda kanser riski belirlenen hastalarda tanı için daha detaylı işlemler yapılabiliyor.
Kuzey İrlanda'nın Omagh kentinden 27 yaşındaki Jemma McGowan'a Şubat 2021'de 4. evre yumurtalık kanseri teşhisi kondu. Doktorların Mayıs 2022'den sonra yaşamayacağını tahmin ettiği genç kadın, iyi görünmek ve hissetmek için makyajını yapmadan ve peruğunu takmadan asla evden çıkmıyordu. Bu sebeple sosyal medyadaki takipçileri onun hastalığına asla inanmadılar ve onu sahtekârlıkla suçluyorlar.
Mide bulantıları birçok nedenden dolayı kaynaklanabiliyor. Mide bulantıları genellikle yenilen yiyeceklerden kaynaklandığı düşünülüp önemsenmese de mide bulantısı yaratan 15 önemli durum bulunuyor. Özellikle uzun süreli veya şiddetli mide bulantısı yaşayanların mutlaka doktora görünmesi gerekiyor.
Müslüman aleminde özel bir yere sahip olan hurma satışları Ramazan ayı dolayısıyla adeta patladı. Bunu fırsat bilen gıda sahtekarları ise harekete geçerek kalitesiz hurmaları bazı işlemlerden geçirerek daha pahalıya satmaya başladı. Glikoz şurubuna bulanmış hurmalar insan sağlığına zarar veriyor. Gıdalara tat vermek için kullanılan glikoz şurubu özellikle obezite, kalp ve şeker hastalığı olanlar için çok tehlikelidir.
Dünya ekran tarihinin en uzun soluklu dizisi olan EastEnders ile yıldızı parlayan İrlandalı oyuncu Melanie Clark Pullen, 46 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü oyuncu bir süredir kanser tedavisi görüyordu.
Kanser, hücredeki DNA'nın hasar alması sonucu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıdır. Kanserin çaresi henüz bulunamamış olsa da bilim insanları çalışmalarına son sürat devam ediyor. Kanser hastalığı sürecinde doktorların belirlediği tedavi takviminden çıkılmaması gerekmektedir. Bitkisel ilaçlar kanser tedavisini olumsuz etkileyebilir.
Çok eski yıllardır insanlığın en büyük düşmanlarından biri olan kanser, çağımızda da etkisini sürdürüyor. Eskiye nazaran iyileşme oranlarında çok büyük farklar görülürken henüz net bir çaresi olmamaktır. Ancak kansere neden olan durumlarla ilgili uzmanlar çalışmalarına devam ediyor. Yeni yapılan bir çalışmadan dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Bilim insanları, böbrek hastalığı olan kişilerde kanser görülme riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.
Hem dünyada hem de ülkemizde en çok ölüm nedenlerinden biri olan kansere karşı uzmanlar uyarı yapmaya devam ediyor. Kanserde erken tanının önemi ile birlikte beslenme ve yaşam tarzı gibi konularda önemli rol oynuyor. Her besini mevsiminde yemenin önemine vurgu yapan uzmanlar, tencere yemeklerine geri dönülmeli uyarısında bulundu.
Bazı besinler, son zamanların en korkulan hastalıklarından biri olan kansere yol açıyor. Üstelik bu besinleri kanser başta olmak üzere birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. İşte zehir saçan 7 besin...
Prof. Dr. Gamze Varol: - "Yaşadığımız çevrenin havasının, suyunun, gıdasının sağlıklı olması için mücadele ettiğimizde, kanseri geliştiren çevresel faktörlerle de mücadele etmiş oluyoruz"
Hacer Yakan: - "Şu an birbirimize destek ve moral oluyoruz. O üzüldüğü zaman ben onu teselli ediyorum, ben üzüldüğümde o beni"
Edirne'de öğrenciler kanserde erken tanının önemini anlattı
Annesi ve dayısı kanseri yenen Yaren Yamaç: - "Annem böbrek kanseriydi kontrollere gidiyordu erken fark edildi. Tedaviyle kanseri yendi, erken teşhis çok önemli. Dayım da aynı şekilde akciğer kanserini moralle, umutla, desteğimizle yendi"
Kanserin yol açtığı karaciğerindeki kitleden kapalı yöntem operasyonuyla kurtuldu
Çağımızın en korkulan hastalığı şüphesiz ki kanser! Dünya genelinde her yıl yaklaşık 18 milyon kişiye kanser tanısı konulurken, ülkemizde de yaklaşık 150 bin kanser olgusu tespit ediliyor. Ölüm nedeni olarak kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Diğer bir deyişle, her 6 ölümden biri kansere bağlı olarak gelişiyor.
Uzmanlar, ailede kanserli bireyler varsa kansere yakalanma riskinin artacağını söyledi. Bunların yanı sıra kanser oluşumuyla ilgili henüz net bilgiler elde edilmemiş olsa da bazı risk faktörleri bilinmektedir. Bunların arasında tütün kullanımı, yanlış beslenme, obezite gibi durumlar başı çekiyor. Genel olarak kanser oluşumuna yol açan faktörler ise şu şekilde...
Araştırmacılar, dışkı testinin, genelde ilk evrelerde tespit edilmesi güç olan pankreas kanserini ortaya çıkarmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.
Dünyadaki birçok kültürde temel bir gıda olan kefir, sağlık camiasında inanılmaz derecede popüler hale geldi. Besin maddeleri ve probiyotikler açısından yüksek, sindirim ve bağırsak sağlığı için çok faydalıdır. Araştırmalar, bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğini, sindirim sorunlarına yardımcı olduğunu, kemik sağlığını iyileştirdiğini ve hatta kanserle savaşabileceğini gösteriyor.
Avrupalı araştırmacılar yapay tatlandırıcılar ve kanser arasında bir bağlantı buldu. Fransız Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden uzmanlar yapay tatlandırıcılarla ilgili yaptığı çalışmayı tamamladı. Çalışma, meme ve obezite ile ilişkili kanser riskini artırdığını buldu.
Gençken babasının eve getirdiği kitapla tanıdığı Mevlana'ya büyük bir sevgi ve hayranlık duyan Endonezyalı yapımcı Ervina İşleyen, Konya'da Mevlana'yı ve kentin manevi havasını konu alan bir dizi çekerek hayalini gerçekleştiriyor - Yapımcı Ervina İşleyen: - "Rumi'ye hep yakın olmak istiyorum. O kadar yakın olmak istiyorum ki, ona sevgimi bugün bir hikayeye döküyorum. Bu sayede Rumi'ye ve Allah'a daha da yaklaşmayı umut ediyorum"
Hastaların kanser tedavisi ve ilaç giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tüm bu kalemler için geçen sene yaklaşık 10 milyar lira harcadı. SGK, kanser nedeniyle önemli sağlık sorunlarıyla mücadele eden vatandaşların yanında olmaya devam ediyor.
Cilt kanseri nispeten erken ve agresif bir şekilde metastaz yapma eğilimi gösteren, dolayısıyla vücudun diğer bölgelerine yayılan oldukça agresif bir kanserdir. Bu kanserler erken bulunmaz ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Sık görülen kanser türlerinden biri olan cilt kanserini gözünüzdeki belirtilerden tespit edebilirsiniz.
Tedavisinde kullanılan ilaçlar SGK tarafından karşılanmadığı için dava açan ve yargılama süreci devam ederken yaşamını yitiren kanser hastası kadının mirasçılarına 250 bin lira ödenmesi kararlaştırıldı - Aile avukatı Güney Çağatay Öz: - "Emsal teşkil edebilecek niteliğe sahip bir dava oldu. SGK'nin ödemekten imtina etmesinin hukuka uygun olmadığının açık bir kararı haline geldi"
Kanser hastalığının ortaya çıkmasında genetik faktörlerin yanı sıra sağlıksız beslenme, sigara, alkol kullanımı ve hareketsiz yaşam gibi unsurlar yer alıyor. İnsan vücuduna yararlı, kanseri önleyen besinler bulunuyor. İşte o besinler...