Nüfusun yüzde 20’sinde 60-70 yaş grubunun ise yüzde 50’sinde görülen hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığı kan basıncının artması sonucu ortaya çıkıyor. Uzmanlar, yüksek tansiyon hastası olmasına rağmen sigara ve alkol kullanan kişileri uyarıyor; "Kan basıncı dışında daha pek çok olumsuz etkisi olan sigara ve alkol tüketimi bırakılmalı, çay kahve içilmesi azaltılmalıdır."
Mudanya Şaziye Rüştü Devlet Hastanesi Diyetisyeni Ebru Boylu, yüksek tansiyonun kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, felç ve böbrek bozukluğu için önemli bir risk faktörü olduğunu söyledi. Uzun süreli olarak tansiyonun yüksek kalmasının zihinsel işlevlerde yüzde 50’ye varan azalmaya yol açtığını belirten Boylu, kan basıncının genellikle yaş ilerledikçe arttığını kaydetti. Yüksek tansiyonun kalıtımsal olabildiğine dikkat çeken Diyetisyen Boylu, şeker hastalığı, şişmanlık, damar setliği gibi bazı sağlık sorunlarının hipertansiyon riskini arttırdığını dile getirdi. Aşırı stres, alkol ve sigara kullanımı, hareketsizlik ve beslenmenin de yüksek tansiyon riskini artırdığını kaydeden Boylu, şişman kişilerin kilo vermesi ve haftada 2-3 kez egzersiz yapılması yüksek tansiyonu normal düzeye indirebildiğini söyledi.
"FAZLA TUZLU VE YAĞLI YEMEYİN"
Fazla tuzlu, yağlı ve proteinli gıdaların sodyumun vücutta tutulmasına sebep olduğuna işaret eden Mudanya Şaziye Rüştü Devlet Hastanesi Diyetisyeni Ebru Boylu, vücutta tutulan sodyumun sıvı birikmesine ve dolayısıyla kan basıncını artırdığını vurguladı. Boylu, yüksek tansiyon hastalarının beslenmesinde şu hususlara dikkat edilmesini istedi: "Günlük sodyum alımının 4 gramın altında tutulması. Gıdalarımızın çoğunda doğal olarak sodyum bulunmakta ve hiç tuz tüketmeden sodyum gereksinimimiz karşılanabilmektedir. Hazır ve işlenmiş gıdaların tüketimi (konserve, salamura gıdalar, sosis, salam, soslar) normalin üzerinde tuz alımına neden olmakta ve hipertansiyon için risk faktörü oluşturmaktadır. Kalsiyum, potasyum ve magnezyumun yeterince alınması gerekir. Katı yağ tüketiminin azaltılması, şişmanlığın önlenmesi, egzersiz yapılması hastalıktan korunmak için önemlidir. Sigara ve alkol kullanımının bitirilmesi gerekir. Tütün ve alkol kullanımı, antihipertansif (tansiyon düşürücü) ilaç kullanımına karşı direnç oluşturur ve ayrıca vücut hücrelerine zarar veren maddelerin oluşumunu hızlandırıp kan basıncının artmasına neden olur. Kan basıncı dışında da daha pek çok olumsuz etkisi olan sigara ve alkol tüketimi bırakılmalıdır. Kahve ve çay tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kahve, koyu çay ve kolalı içeceklerde bulunan kafein, sistolik (büyük) ve diastolik (küçük) kan basıncının yükselmesine neden olacağından kahve tüketimi sınırlandırılmalı, içilen çayın demli olmamasına dikkat edilmelidir. Kolalı içecekler ise tüketilmemelidir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz