Düzce Valiliği tarafından sokakta çalışan çocuklar topluma kazandırılacak. Hazırlanacak projelerle, sokakta çalışan çocuklar meslek sahibi olmaya teşvik edilecek. Ayrıca, çocuklara devlet sahip çıkabilecek.
Sokakta yaşayan, çalıştırılan çocuklarla ilgili olarak, bu problemin bertaraf edilmesi, bunların tespiti ve konuyla ilgili eylem planı hazırlık çalışmaları ile ilgili Valilik Toplantı Salonunda Vali Adnan Yılmaz başkanlığında ilk toplantı yapıldı.
Toplantıda konuşan Vali Adnan Yılma, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin 11 Şubat 2013 tarih ve 10729 sayılı yazıda sokakta yaşayan, çalıştırılan çocuklara ilişkin alan taraması yapılması ile ilgili tüm illere gönderdiği yazıda ülkemizde sokakta yaşayan veya çalıştırılan, atık madde toplayan, ailesi tarafından dilendirilen çocuklar, önemli bir sosyal sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocukların sokakta çalıştırılmaları; bedensel, zihinsel, ruhsal ve toplumsal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Çocukların sokakta yaşamalarının/çalıştırılmalarının engellenmesi, sokaktan çekilerek karşılaşabilecekleri risklerden korunması amacıyla 2005/5 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile Sokakta yaşayan, çalıştırılan çocuklara yönelik hizmet modeli uygulamaya konulmuştur. Sokakta yaşayan, çalıştırılan, atık madde toplayan çocuklara yönelik koruyucu önleyici hizmetlere esas teşkil etmesi ve bu konuda sosyal politikaların belirlenmesi amacıyla ülke genelinde il ve ilçe merkezlerinde sokakta yaşayan, çalıştırılan, atık madde toplayan ve dilendirilen çocuklara ait güncel sayısal verilere önemle ihtiyaç duyulmaktadır. 2005/5 sayılı Başbakanlık Genelgesiyle sokakta yaşayan çalıştırılan çocukların tespit edilmesi amacıyla mobil ekiplerin oluşturulması talimatlandırılmıştır. Bu amaçla ilimiz merkezinde ve tüm ilçelerde bahsi geçen çocukların tespit edilmesiyle ilgili mobil ekipler kurularak Vali Yardımcımız Volkan Barış Göçmez Başkanlığında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün sekretaryası ile komisyon kurularak tespit edilen çocuklar kayıt altına alınacaktır. Yapılan alan taraması ile tespit edilen çocukların sokakta yaşama/çalıştırılma veya dilendirilme nedenlerinin araştırılması; yapılan inceleme neticesinde çocuk ve ailenin uygun bulunan sosyal hizmet ve yardımlara yönlendirilmesi temel hedef olmakla birlikte eğitim çağında olup okula devam etmeyen çocukların eğitim-öğretim sistemine kazandırılması, eğitim çağını tamamlamış çocukların mesleki eğitime yönlendirilmesi, madde kullanan çocukların madde bağımlılığı tedavisine yönlendirilmesi, çocukların sokaktan çekilerek sosyal rehabilitasyonlarının sağlanması ve aile yanına döndürülmesine ilişkin çalışmalar ile çocukların ailelerine yönelik psiko-sosyal destek ve bilinçlendirme çalışmalarının ivedilikle başlatılması; aileye ve çocuğa sağlanan her türlü sosyal destek çalışmalarına rağmen ailenin çocuğunu istismar ederek sokakta çalıştırmakta, dilendirmekte ısrar etmesi durumunda çocuk hakkında 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunun 5. maddesinde yer alan koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının değerlendirilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne müracaat edilmesini, Çocukların sokakta yaşama, çalıştırılma veya dilendirilme nedenleriyle çocuklar ve ailelerine ilişkin yürütülen çalışmaları içeren raporun 28 Mart 2013 tarihine kadar aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ulaştırmanızı rica ederim” İfadelerini kullandı.
Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ise sokakta yaşayan, çalıştırılan çocuklarla ilgili olarak bu konunun hepimizi ilgilendiren bir konu olduğunu, bizi doğrudan ilgilendirdiğini, istismar edilen çocuklarla ilgili hukuki tedbirleri medeni kanun ve ceza hukuku yönlerini anlattı.
Konuşmaların ardından komisyon toplantısı yapılarak çalışmalar başlatıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz