YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlardan Erken Doğum Uyarısı

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, erken doğumların bebek hayatını tehdit...

Uzmanlardan Erken Doğum Uyarısı

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, erken doğumların bebek hayatını tehdit ettiğini söyledi.

Antalya’nın Korkuteli ilçesindeki Özel Medi Yaşam Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Oya Ünsal Erbay, normal bir gebeliğin 40 hafta sürdüğünü ve gebeliğin 37. haftasından önce olan doğumlara erken doğum, bu şekilde doğan bebeklere prematüre bebek denildiğini hatırlattı. Op.Dr. Oya Ünsal Erbay, bu tür bebeklerin doğum ağırlıklarının da 2 kilo 500 gramdan az olduğunu bildirdi. Erken doğumun tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte bazı risk faktörlerinin olduğu ifade eden Dr. Erbay, şöyle konuştu: ”Erken doğuma neden olan risk faktörleri; gebeliğin son haftalarında görülen idrar yolu enfeksiyonu, vajinal enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, bebeğin suyunun fazla olması, doğumsal rahim kusurları, miyomlar, hamilelikte görülen vajinal kanama, anne adayında ortaya çıkan kansızlık, tansiyon yüksekliği, önceki gebelikte erken doğum hikayesi, 17 yaş altı 35 yaş üstü anne adayları, düşük kilolu anne adayları, stres altında yoğun şekilde çalışma, iki gebelik arası geçen sürenin 1 yılın altında olması, sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımı olarak sıralanabilir.”

GEBELİK ÖNCESİ DOKTORA BAŞVURULMALI

Gebelik öncesinde doktora mutlaka başvurulması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Erbay, gebelik öncesi muayene ile erken doğuma neden olabilecek hastalıkların saptanması ve tedavisinin önemli olduğunu söyledi. Erbay, bel kasık ağrısı, vajinal akıntı miktarında artış, su gelmesi, vajinal kanama gibi öncü belirtilerin hasta tarafından erken fark edilmesi ve doktora başvurmasının erken doğumu engellemede önemli rol oynadığını anlattı.

Rutin gebelik takiplerinde ultrason ile gebeliğin 24. haftasında rahim ağzı uzunluğuna mutlaka bakılması gerektiğini belirten Erbay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rahim ağzı uzunluğu ne kadar kısa ise erken doğum riski o kadar fazladır. Rahim ağzı kısa olan gebelerin yakın takibe alınması ve uygun tedavinin yapılması ile erken doğum önlenebilir. Ayrıca, anne kilosunun ve yaşının ideal aralıkta tutulması, çalışma şartlarının uygun olması, iki gebelik arası geçen sürenin 1 yıl üzerinde olması, sigara ve diğer risk faktörü oluşturan alışkanlıklardan uzaklaşılması erken doğumu önlemede etkilidir.” 32. hafta öncesinde dikkatli olunması için anne adaylarını uyaran Op.Dr. Oya Ünsal Erbay, sözlerini şöyle tamamladı: “Birçok prematüre bebek yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyaç duyar. Özellikle 32. haftadan önce doğan bebeklerde oluşabilen riskler; düşük doğum ağırlığı, büyüme ve zeka geriliği, beyin felci, körlük, solunum problemleri, bağırsak problemleridir. Prematüre bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında solunumla ilgili problemler, enfeksiyon, beyin ve bağırsak kanamaları ilk sırada sayılabilir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler