İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan’ın gazetecileri çalışmalarını takip altına alan uygulamasına adliye muhabirleri yaptıkları basın açıklaması ile tepki gösterdi. Muhabirler açıklamanın ardından sabıka kayıtlarını ve gazetecilerin yasal görevlerini başsavcılığa sundu.
Kamuoyunun yakından takip ettiği Ergenekon, Balyoz ve Şike gibi davaları takip eden muhabirler bu kez kendilerine yapılan uygulamaya karşı basın açıklaması yaptı. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde yapılan açıklamada gazetecilerin çalışmalarını takip eden uygulamadan vazgeçilmesi istendi.
Açıklamada, “Gündem belirleyen soruşturmaların yapıldığı bu adliyede habercilik faaliyetlerimiz sayın Oktay Erdoğan’ın TMK Başsavcı vekili olarak atanmasının ardından günden güne kısıtlanmaya başladı. Sayın Erdoğan, yapılan soruşturmalarla ilgili kamuoyunun bilgilenmesi adına sorulan sorularımızı yanıtsız bırakmakla kalmayıp, bizlere ‘gidin başka bir iş yapın’ diyerek halkın haber alma hakkını da yok saymıştır. Başsavcı vekili Erdoğan, savcılarla görüşme yapmak isteyen arkadaşlarımızın kişisel bilgilerinin de kayıt altına alınması talimatını verdi. Verilen talimatla kayıt defterine gazetecinin adı, TC Kimlik no, çalıştığı kurum, görüştüğü savcı, görüşme süresinin yazılacağı ‘fiş’ dosyasına kayıt yaptırmadan gazetecilerin, savcılarla görüşme yapmasına izin verilmemektedir” denildi.
Bu uygulamanın Anayasa’nın 28. maddesinde yer alan ‘Basın özgürlüğü’ ilkesine aykırı bir durum olduğunun belirtildiği açıklamada, “HSYK’yı duyarlı olmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan Başsavcıvekili Oktay Erdoğan gazetecileri koruması aracılığıyla odasına davet etti. Başsavcıvekili Erdoğan, gazetecilere, "O sadece ziyaretçi giriş-çıkış defteri. Genel uygulama" dedi. Gazetecilerin “Bize ait açılmış bir giriş-çıkış dosyası var ama" hatırlatması üzerine Erdoğan, "Onu arkadaşlar (güvenlik görevlileri) yanlış anlamışlar, abartmışlar" diye konuştu. Erdoğan, gazetecilerin “Sizin haberiniz olmadan böyle bir uygulama yapılabilir mi?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz