YURTHABER

Aydın
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydın’da Zeytin Sineğiyle Mücadele Devam Ediyor

Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ili olan Aydın’da ürün kalitesine büyük zarar veren...

Aydın’da Zeytin Sineğiyle Mücadele Devam Ediyor

Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ili olan Aydın’da ürün kalitesine büyük zarar veren zeytin sineğiyle mücadele çalışmaları devam ediyor.

Zeytin sineğinin larva döneminde meyve etinde zararlı olarak bulunduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Larva gelişme süresinde çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına kısmen de yağ asitliğinin yükselmesine neden olur. Özellikle sofralık zeytinlerde zararı daha büyüktür. Ergin çıkış zamanları iklim, toprak karakteri, çeşit, v.b. etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Müdürlüğümüzce Haziran ayının ilk yarısından itibaren yapılan tuzaklama çalışmaları sonucunda monitör tuzaklarda zeytin sineği popülasyonunda artış gözlenmektedir. 2012 yılında zeytin sineğinin epidemi yapması ve üreticilerin ilaçlamaya önem vermemesi nedeniyle yeri dökülen kurtlu zeytinler kışlayarak 2013 de zeytin sineğinin erken çıkmasına ve popülasyonun hızla yükselmesine neden olmuştur” dedi.

Zeytin sineğinin ürüne zarar vermeye başladığının altını çizen Köksal, “Bu arada bahar aylarının yağışlı geçmesi, topraktaki su kapasitesinin yüksek olması ve zeytin meyve tutumunun seyrek olması nedeniyle zeytin daneleri normalden fazla gelişme göstermiş zeytin sineği vuruk yapma olgunluğuna gelmiştir. Üreticilerimizin kışlaklardan çıkan zeytin sineği popülasyonunu kontrol altında tutmak için ilaçlama yapmaları ve bunu takiben meyvelerde vuruk kontrolleri yaparak hatada 21 gün kalıncaya kadar ilaçlamalara devam etmeleri önemle duyurulur. Bu arada ilaçlamalar nedeniyle zeytin sahalarında bulunan arı üreticilerinin de ilaçlamalardan zarar görmemeleri için önlem almaları önemli bir husustur” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler