Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay'ın 19 Mayıs kutlamalarıyla ilgili genelgenin yürütmesinin durdurulması yönündeki kararını, "Doğrusunu söylemek gerekirse hukuki bir garabet. Bunun altını çizerek söylemek istiyorum" sözleriyle değerlendirdi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, katıldığı bir program sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Dinçer, Danıştay'ın 19 Mayıs kutlamalarıyla ilgili genelgenin yürütmesinin durdurulması yönündeki kararının hatırlatılması üzerine, "19 Mayıs kutlamalarıyla ilgili genelgenin yürütmesinin durdurulması meselesi doğrusunu söylemek gerekirse hukuki bir garabet. Bunun altını çizerek söylemek istiyorum. Çünkü yürütmeyi durdurma kararı gerekçesine baktığınızda bir üst hukuk normu olan yönetmeliklerde 19 Mayıs'ın nasıl kutlanacağına dair her türlü ayrıntının yazıldığı ifade ediliyor ve bunun için yeni bir idari düzenlemeye gerek olmadığı söyleniyor. Zaten bizim yayınladığımız genelge de yönetmeliğin gereklerine uygun olarak davranılması şeklinde idi. Başka bir ifade ile 1980 yılından bu zamana kadar yönetmeliğin gereği olmayan pek çok iş ve uygulama aslında 19 Mayıs törenlerine dahil edilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı genelge ise 'bundan sonra yönetmelik neyi emrediyorsa ona uyun' şeklindeydi"
dedi.
Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı ile yönetmeliklere uyun talimatı verdiğini ancak genelgenin de zaten aynı şeyi söylediğini ifade eden Dinçer, "Öyleyse verilen bu kararın ne anlama geldiğini hep beraber sorgulayabiliriz. Ama şunu ifade etmek istiyorum, biz 19 Mayıslarımızı, 23 Nisanlarımızı, 29 Ekimlerimizi, bu halkın da benimsediği bir tarzda daha coşkulu bir şekilde kutlayacağız. Çünkü inanıyoruz ki bu bayramlar bizim ortak değerlerimizdir. Bu ortak değerleri bütün toplumu birleştirecek şekilde kutlayacağız ama kutlama şekillerinin değiştirilmesi gerektiğine hala inanıyorum" diye konuştu.
Bayramların otoriter bir tarzda, herkesin neyi nasıl kutlayacağını belirleyen bir yöntemle kutlanamayacağını söyleyen Dinçer, "Bayram halka ait bir şeydir. Gence, çocuğa, öğrenciye ait bir şeydir. İçinden nasıl geliyorsa öyle kutlar. Bu otoriter tarzda kutlamalara ben her zaman karşı çıktım, karşı çıkmaya da devam edeceğim. Bu yüzden şunu söylemekte yarar görüyorum; şimdi yönetmelik değişecek. Bunun değişmesi için gerekli hazırlıklar yapılıyor. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı makamı kutlama şekilleri ile ilgili ortak çalışma yapıyor. O çalışma neticelendi. Onunla ilgili yeni bir yönetmelik çıkacak. Sadece 19 Mayıs değil, 23 Nisan, 30 Ağustos, 29 Ekim'in de kutlama şekillerini yeniden düzenleyeceğiz" şeklinde konuştu.
"Buradan bu davayı açan arkadaşlarıma küçük bir mesaj göndermek istiyorum" diyen Dinçer, şunları söyledi:
"Onlar davayı açarlarken 'biz bu bayramı coşkuyla kutlama hakkına sahibiz' diyorlardı. Evet bu ülkede yaşayan herkes bu hakka sahip. Ama o kutlama yöntemiyle alakalı süreçleri belirleme hakkı da hükümete aittir. Biz hep birlikte coşkuyla kutlayalım ama kutlama şekillerini de kutlayacak olanlar belirlesin."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz